Jump to content

Featured Replies

Posted

Nedavno sam poslao pozivno pismo prijatelju Sirijcu koji trenutno živi u Istanbulu kao izbeglica (neki od vas su ga upoznali u Putničkoj kući). Priložio je svu dokumentaciju i predao papire u srpskom konzulatu u Istanbulu. Nakon toga sam dobio poziv iz MUP-a da dođem na informativni razgovor (!), otišao sam, sve okej. Danas su mu iz konzulata javili da mu je viza odbijena, ali ne mogu da mu kažu zbog čega.

U prevodu, to znači da ja, državljanin ove nazovi zemlje, zaposlen, sa redovnim prihodima, nikad osuđivan, pošten iskren odan itd, ne mogu da pozovem svog prijatelja u posetu, jer mu moja država ne dopušta da dođe. U pozivnom pismu sam, naravno, potpisao da ću snositi sve troškove njegovog boravka i bilo kakve druge troškove do kojih dođe.

Takođe su mu rekli da oni o tome ne odlučuju, nego to "odlučuje Beograd". I čovek sa kojim sam informativno razgovarao u MUP-u rekao mi je tada da se "sve to šalje u Beograd, pa će oni odlučiti". Da li iko zna KO je taj famozni "Beograd" koji o tome odlučuje? Da li znate koja je služba u pitanju, i da li imate ideju koga bih mogao da pozovem da se raspitam?

Pretpostavljam da moze biti samo odeljenje za strance u Savskoj 35. Znam da su ljudi iz moje firme imali odvratna iskustva sa njima kad su sredjivali vize za neke poslovne partnere. Tipa, cimali su ih par nedelja svakakvim glupostima zbog vize za kineskog drzavljanima koji ima tipa 2 fabrike sa godisnjim obrtom od 5-6 miliona evra. Jednom recju, uzas.

Najbolje da pozoves njih i da se raspitas, ali ja se ne bih necemu pozitivnom nadao.  :x

Може се писати жалба.

Виза (као и одбијеница) је у суштини решење органа управе исто колико и пореско или катастарско решење и на њега постоји право жалбе.

Друга варијанта је да се поново поднесе захтев за визу, али претходно поразговара са неким од бирократа у централи који доносе одлуку.

Nemam nikakav savet, tako da se izvinjavam unapred, ali čini mi se da sad nema šanse da iko ko aplicira u Turskoj dobije vizu za Srbiju zbog tamošnjih dešavanja a i zbog smene našeg ambasadora u Ankari. Znam da to nema nikakve veze s tim što neko želi da dođe u Srbiju i poseti prijatelja, ali takođe znam i koliko apsurdno-birokratski razmišljaju u MUP-u i Ministarstvu spoljnih poslova.

Nakon toga sam dobio poziv iz MUP-a da dođem na informativni razgovor (!), otišao sam, sve okej.

Nemoj da te cudi to,to je sasvim normalan deo procedure.Bar kad je u pitanju pozivanje drzavljanja "treceg" sveta.

A za ostatak...ne bih da te bacam u depresiju,ali moje misljenje je da je tu MUP (ili neki deo u/pri MUP-u) presudan.Ako oni u tom "informativnom" razgovoru ne zakljuce da si ti cvrst garant boravka tog lika u Srbiji - mislim da mozes da se slikas.Ne znam sta si im rekao,ali ako si rekao da ste se upoznali tipa "negde u Turskoj" i/ili da se znate preko interneta - takve izjave za njih su spanska sela i nimalo im ne ulivaju poverenje.Mogu oni tebi na razgovoru da kazu "Okej",ali kad ti izadjes...onda krene druga prica.Koliki je bezbednostni rizik da taj Sirijac dodje ovde,sta on trazi ovde,ovo-ono...

Znam da je to bezveze,ali sa druge strane razumem i MUP,jer ne moze se bas svakojaki ljudi pustati u zemlju.

Znam da 99% taj Siijac nije "svakojaki" covek,ali samo kazem da razumem i MUP.On je izgleda koleteralna steta brige MUP-a (ili ko se vec time bavi) o bezbednosti zemlje.

Sto kaze kolosus,mozes da pises i zalbu,ali...mislim da je to broba protiv (celukupnog) sistema.Sa malim izgledima za dobijanje bitke.

EDIT:a i ovo sto je Snezana011 rekla...

EDIT 2:a savet...

Pa generalno,da "lobiras" kod nekog gde si isao na taj informativni razgovor.

Ako njih tamo ubedis da je taj lik iz Sirije OK,onda ces dobiti zeleno svetlo.

Samo...ostaje pitanje KAKO njih ubediti da je on OK :bag:

EIDT 3:pre nego sto i odes tamo na razgovor/zalbu/sta vec,imaj u vidu da oni gledaju na to da si ti samo paravan za nesto sto bi taj Sirijac eventualno uradio ovde,a sto ne bi trebalo.

Cisto da se spremis za strategiju za razgovor.I da te ne cudi njihova reakcija/podpitanja i slicno.

Која глупост... До пре пар година ја нисам ни знао да ми имамо визе, а онда сам сазнао кад је другару долазила девојка из Перуа, месец и по дана процедуре... Дебилизам

Која глупост... До пре пар година ја нисам ни знао да ми имамо визе,

Svaka zemlja ima vize...

Ja mislim da je najbolje da probas u odeljenju za strance, 011/3618-956.

Odeljenje za strance kao operativno funkcionalni deo Uprave granične policije ima u nadležnosti poslove kontrole kretanja i boravka stranaca koji se sastoje od regulisanja viza, boravaka, stalnog nastanjenja stranaca, poslovi Prihvatilišta za strance, poslovi azila, mere prema stranim državljanima.

http://www.mup.gov.rs/domino/dokumenta.nsf/boravakstrancil

EDIT: Mada slazem sa ovim sto je rekla Snezana, s obzirom na sadasnje stanje u Turskog i previranja u nasoj ambasadi tamo, moram priznati da me nimalo ne cudi sto je viza odbijena.

Nakon toga sam dobio poziv iz MUP-a da dođem na informativni razgovor (!), otišao sam, sve okej.

Nemoj da te cudi to,to je sasvim normalan deo procedure.Bar kad je u pitanju pozivanje drzavljanja "treceg" sveta.

A za ostatak...ne bih da te bacam u depresiju,ali moje misljenje je da je tu MUP (ili neki deo u/pri MUP-u) presudan.Ako oni u tom "informativnom" razgovoru ne zakljuce da si ti cvrst garant boravka tog lika u Srbiji - mislim da mozes da se slikas.Ne znam sta si im rekao,ali ako si rekao da ste se upoznali tipa "negde u Turskoj" i/ili da se znate preko interneta - takve izjave za njih su spanska sela i nimalo im ne ulivaju poverenje.Mogu oni tebi na razgovoru da kazu "Okej",ali kad ti izadjes...onda krene druga prica.Koliki je bezbednostni rizik da taj Sirijac dodje ovde,sta on trazi ovde,ovo-ono...

Znam da je to bezveze,ali sa druge strane razumem i MUP,jer ne moze se bas svakojaki ljudi pustati u zemlju.

Znam da 99% taj Siijac nije "svakojaki" covek,ali samo kazem da razumem i MUP.On je izgleda koleteralna steta brige MUP-a (ili ko se vec time bavi) o bezbednosti zemlje.

Sto kaze kolosus,mozes da pises i zalbu,ali...mislim da je to broba protiv (celukupnog) sistema.Sa malim izgledima za dobijanje bitke.

EDIT:a i ovo sto je Snezana011 rekla...

EDIT 2:a savet...

Pa generalno,da "lobiras" kod nekog gde si isao na taj informativni razgovor.

Ako njih tamo ubedis da je taj lik iz Sirije OK,onda ces dobiti zeleno svetlo.

Samo...ostaje pitanje KAKO njih ubediti da je on OK :bag:

EIDT 3:pre nego sto i odes tamo na razgovor/zalbu/sta vec,imaj u vidu da oni gledaju na to da si ti samo paravan za nesto sto bi taj Sirijac eventualno uradio ovde,a sto ne bi trebalo.

Cisto da se spremis za strategiju za razgovor.I da te ne cudi njihova reakcija/podpitanja i slicno.

sta bre oni imaju tako da paze...bas smo pretrpani ljudima iz , kao sto ih nazva, "treceg sveta" , pa ne znamo sta cemo sa njima :LOLLL:.....to nije nikakva procedura, nego bezobrazluk, koji treba saseci vise...ovakvu "proceduru" koja traje 3 nedelje + ima samo nekoliko usamljenih zemalja u aziji i africi, sa diktatorskim rezimima, pa se plase za svoje krune...pa cak ni nase omrazene sengenske vize nisu zahtevale ovolike procedure i provere, kao sto mi trazimo...a secas se kako je nama bilo, ili si vec zaboravio?! a mislis da je u tim "trecim" zemljama nesto losije nego kod nas, i da jedva cekaju da dodju kod nas i da se uvale na nase socijalno hahahah....uostalom, ako je u nekoj zemlji haos, i neki ljudi zele da pobegnu od toga, kao npr. u siriji, zasto da ih ne primimo,koliko bi njih uostalom i doslo u srbiju?sigurno se ta brojka ne bi merila ni stotinama.. zaboravili smo kako je bilo kod nas, i kako su do pre 15-20 godina nase izbeglice iz bosne, hrvatske,primali po svetu, u kanadi, engleskoj, skandinavskim zemljama, italiji...a tad smo se zalili i kukali kako nece sve da ih prime, koji podnesu zahtev za iseljenje ili azil....a primali su 80%

uvek nam je drugi kriv, a mi smo u stvari najgori..

ovakav vizni sistem i ovakve provere nama uopste ne trebaju,jer nemamo taj problem sa "svakakvim ljudima iz treceg sveta", niti bi ga ikad imali.. nego je to zaostavstina iz komunistickog vremena, a i tad nije bilo ovako, nego se sve vise i vise pogorsavalo, jer svi koji su dolazili donosili su nove i nove strozije, birokratske procedure..uostalom, preba opravdati cemu toliki zaposleni u tim sluzbama...neke zemlje uospte "ne paze" na to ko im dolazi, pa sta im fali...u maleziju pola sveta ulazi na pecat, za tajland ti treba samo slika, za pola juznoamerickih zemalja, mnogo bogatijih od nas, takodje dobijas vizu bez neke specijalne provere...ni za evropu i ameriku nikad nisu ovoliko cimali kao sto mi maltretiramo ljude koji hoce da dodju kod nas...ma da krenem da nabrajam, nabrojao bih 190 zemalja sveta u koje se lakse i za krace vreme ulazi, nego kod nas..

uostalom, da odemo u siru pricu, vize i ne treba nigde da postoje...jel ovo nasa zemlja na kojoj zivimo, od koga smo je kupili, jel nam je neko dao?? planeta zemlja je za sve ljude, i niko ne moze da odnese zemlju kao svoje vlasnistvo...ljudi treba slobodno da se krecu po planeti, jer je ta zemlja nasa zajednicka, to jest, mi smo njeni...niko nije mogao da bira gde ce da se rodi, ali zasto da ne moze da bira gde mu je lepse da zivi...neko voli suvu hladnu klimu, neko da ima puno planina i reka okolo...nekome vise odgovara more....nekome suncano i vrelo...sta fali...tako treba da se razmislja, a ne stalno da se delimo....

i jos da mi prosipaju ljudi neke teorije o "nacionalnoj bezbednosti", i kako moraju stranci da prolaze cetvorostepene provere, i proceduru koja traje vise od 4-5 nedelja....

to je stvarno sramno...

uostalom, da odemo u siru pricu, vize i ne treba nigde da postoje...jel ovo nasa zemlja na kojoj zivimo, od koga smo je kupili, jel nam je neko dao?? planeta zemlja je za sve ljude, i niko ne moze da odnese zemlju kao svoje vlasnistvo...ljudi treba slobodno da se krecu po planeti, jer je ta zemlja nasa zajednicka, to jest, mi smo njeni...niko nije mogao da bira gde ce da se rodi, ali zasto da ne moze da bira gde mu je lepse da zivi...neko voli suvu hladnu klimu, neko da ima puno planina i reka okolo...nekome vise odgovara more....nekome suncano i vrelo...sta fali...tako treba da se razmislja, a ne stalno da se delimo....

i jos da mi prosipaju ljudi neke teorije o "nacionalnoj bezbednosti", i kako moraju stranci da prolaze cetvorostepene provere, i proceduru koja traje vise od 4-5 nedelja....

To je sve OK, ali je moguce mozda u nekom sunshine lollypops utopistickom svetu. U ovom svetu u kakvom danas zivimo nepostajanje granica i viza je ne samo nemoguce vec i jako opasno.

A ovo me podseti na dve iluzije koje su Behemotu razbijene dok je radio na brodu.

1. Mi smo najbolji na svetu.

2. Mi smo najgori na svetu.

To je sve OK, ali je moguce mozda u nekom sunshine lollypops utopistickom svetu. U ovom svetu u kakvom danas zivimo nepostajanje granica i viza je ne samo nemoguce vec i jako opasno.

A ovo me podseti na dve iluzije koje su Behemotu razbijene dok je radio na brodu.

1. Mi smo najbolji na svetu.

2. Mi smo najgori na svetu.

to je zato sto mi ljudi regresiramo umesto da napredujemo....pre 120 godina uopste nisu postojale vize, niti ti je trebala nekakva dozvola posebna do odes iz jedne drzave u drugu..ljudi su se mnogo slobodnije kretali...pa da li je tada bio haos, sto se tice migracija itd?..mislim da nije

naravno, posto su neke zemlle, pogotovu evrope, pokrale i opljackale zemlje sa drugih kontinenata, i posteno je da se sva ta dobra podele sa stanovnicima onih zemalja odakle je to odneto...a iz kojih i sad dolazi najvise emigranata, u te lopovske zemlje evrope...sve je to potpuno normalno, i ne vidim da bi bio neki haos ukoliko bi se lagano relaksirala i menjala ta politika zatvaranja u svoj tor...potpuno je jasno zasto se te lopovske zemlje i pocele da se zatvaraju, ali zasto mi to da radimo? srbija nije nikog opljackala, bar ne u toj meri, pa da mora da se boji..niti je bogata da bi neko hteo da se navali na njene jasle...pojedinacni slucajevi koji bi dosli i eventualno ostali kod nas, svakako ne mogu da upropaste nasu ekonomiju..eto, od to malo kineza sto imamo, mislim da ipak imamo, cak stavise, mnogo vece koristi.....uostalom, sada je u vecini sveta manje-vise slicna situacija, ne verujem da bi stotine miliona nagrnule u evropu...uostalom, i kad je kod nas bilo sranje, za neke bogate zemlje, a nama geografski daleke, nisu trebale vize, pa sto ne ode milion srba u argentinu npr?

nije sve bas tako, ne napustaju ljudi mesto gde su proveli dobar deo zivota i rodili se, samo zbog materijalne koristi...kad bi stvarno bilo tako, onda smo definitivno otisli u k.... ,da ne kazem nesto grublje heheheh

a sto se tice vizne procedure i politike, mogu slobodno da kazem da mi jesmo stvano najgori..eto, da ti bude lakse, medju 10-15 najgorih zemalja sveta....

ja sam tolike vize povadio, i za zemlje u koje je tesko uci, ali nigde mi nije bilo teze nego mojim prijateljima iz drugih, neevropskih zemalja, koji su hteli da dodju i mene da posete...

u jednoj zemlji, bogatijoj od 50 % evropskih zemalja, cak je i nas ambasador intervenisao i dao garancije ( da ne pominjem imena, al u pitanju je licno poznanstvo sa njim), pa se ponovo cekalo 2 nedelje na "provere" iz naseg slavnog mup/db-a...

ok, proceduru smo skratili za 3 nedelje, ali to je sramno...i to treba da se prekine.

Ostavite sad po strani viznu politiku Srbije prema stranim državljanima koja je zaista katastrofalna i odvukla temu u drugu stranu, kao i dešavanja sa smenom ambasadora u Ankari pošto je za prijem dokumentacije nadležno konzularno odeljenje u GK Istanbul.

Da je pozvano lice državljanin Sirije sa regulisanim boravkom (posao, studije) u Turskoj onda bi zbog odbijanja vize imalo smisla uložiti žalbu i ponoviti zahtev.  Ali kako je dotično lice izbeglica na njega se primenjuju odredbe iz Konvencije o statusu izbeglica OUN. Da mu je odobren ulazak u Srbiju on bi imao sva prava da se pozove na izbeglički status i zatraži azil koji bi bio odobren. Ne postoje čvrsti dokazi da će se pozvano lice vratiti u privremeno mesto boravka ili zemlju čije državljanstvo ima. U ovakvim situacijama viza se izbeglicama izdaje samo u izuzetnim slučajevima poput spajanja porodice. Kako postavljač teme nije dokazao čvrste veze sa pozivanim licem niti razloge dolaska, MUP je doneo negativnu odluku.

U današnjoj situaciji i da se zahtev za privatnu posetu podnese u ambasadi u Damasku najverovatnije bi viza bila odbijena. 

pa da, o tome, izmedju ostalog, i pricamo...

ne samo da je situacija katastrofalna, nego se slucajevi i ne gledaju pojedinacno, nego uopsteno..ukoliko ima zakonske mogucnosti da se neko, po ulasku u srbiju, kod nas prijavi kao izbeglica, automatski se odbija...

a takvih zakonskih mogucnosti ima mali milion...i onda se svi ljudi iz zemalja van evropskog podrucja, tretiraju kroz ovu prizmu..

a sta i da se neko iz sirije prijavi kod nas kao izbeglica...to sigurno ne bi bilo masovno, vec pojedinacni slucajevi, i zasto da se ne pomogne ljudima da se bar na kratko spasu uzasa koji imaju u svojoj zemlji....pogotovu sto nas to mnogo i ne kosta, nismo ni zemlja u koju se na takav nacin dolazi i ostaje, pa ne vidim cemu toliki, neopravdani, strah...

a i ne secamo se kako su druge zemlje primale nase ljude iz bosne , hrvatske, kad su svojevremeno bili izbeglice...a primali su ih u ogromnom broju...ljudski je pomoci, a ne samo okrenuti ledja...da ponovo napomenem, kod nas, u svakom slucaju, ne bi bilo masovnog dolaska izbeglica

treba se buniti, zaliti na svim instancama, na sva zvona pricati o ovome, pa ce se jednom nesto i pokrenuti sa mrtve tacke, i nasa uzasna uzasna uzasna vizna politika promeniti...

jer ovo traje vec decenijama, i apsolutno se nista ne menja, samo je sve gore, i zaposljava se sve vise i vise ljudi u tim sluzbama..pitanje je onda, da li je to u stvari pravi razlog? da bi se opravdalo otvaranje nekoliko desetina novih radnih mesta, mi se ponasamo prema drzavljanima drugih , neevropskih, zemalja, sa krajnjim nipodastavanjem i omalovazavanjem....pri tom, vecina tih zemalja je krajnje pozitivno raspolozena prema nama, i vize nam uglavnom ili ne trebaju, ili se lako dobijaju...a bar u 50% tih zemalja se bolje zivi nego kod nas..

eeeej 5-6 nedelja procedure!!! pa to ni u severnoj koreji ne traje toliko.....

ko da smo eldorado , u najmanju ruku, a ne jedna siromasna zemlja  :LOLLL:

Bam-bam,skreces sa teme,covek uopste nije pitao za to.

A nije ni vreme za drzanje kilometarski politickih govora - ovde.Ako vec imas nesto da kazes (a ocigledno imas) idi reci to u odeljenju za strance (ili gde vec) i olaksaj Lazaru posao.

(da ne pricam o tome u kom ti svetu fantazije zivis kad kazes da granice i vize nisu neophodne)

Bam-bam,skreces sa teme,covek uopste nije pitao za to.

A nije ni vreme za drzanje kilometarski politickih govora - ovde.Ako vec imas nesto da kazes (a ocigledno imas) idi reci to u odeljenju za strance (ili gde vec) i olaksaj Lazaru posao.

(da ne pricam o tome u kom ti svetu fantazije zivis kad kazes da granice i vize nisu neophodne)

pa ti si prvi preokrenuo ovu temu na politicke vode, podrzavajuci nas mup da nastavi hrabro da koraca u ovom pravcu  :bang:....a posto izgleda nemas pojma kako to izivljavanje izgleda, i kako je u ostalim drzavama sveta...ja sam samo hteo malo da pojasnim neupucenima da ne mora da bude bas tako...po ko zeli da cita, neka cita...

a sto se fantazije tice, verovatno su tako pricali i onim pesnicima i slikarima italijanskim, sto nas izvedose iz mracnog srednjeg veka u procvat (renesansu)...ako su oni za 50 godina uspeli da preokrenu zatucanu politiku zapadnog sveta, mi cemo jos brze  ;)..

sva sreca pa nas ima dovoljno, da se suprotstavimo vasoj sorti heheh

U potpunosti se slazem sa bam-bamom u vezi sa izlisnoscu viza i granica u svetu, mada sam svestan da su nam za njihovo nestajanje potrebni vanzemaljci (ne zezam se). A zanima me kako zagovornici tih viza i granica brane svoje stavove?

Prijatelju da li znas da citas? Covek vec ima izbeglicki status i kao takav ne moze u drugu drzavu. To je medjunarodno pravilo i nema veze sa Srbijom. Ali mora da se opljuje pa to ti je!

Ni nase izbeglice sa izbeglickom legitimacijom nisu mogle legalno da predju granicu Srbije, osim prema drzavama koje su priznavale srpsku izbeglicku legitimaciju kao validan dokument. BiH i CG.

• Author

Mislim da nema potrebe za ovakvim tonom, kad, u suštini, svi mislimo isto, samo mešamo babe i žabe. Naravno da bi bilo bolje da vize i granice ne postoje, i naravno da, na današnjem civilizacijskom nivou planete, moraju da postoje u nekom obliku. Ono što u celoj toj priči nije u redu je postupanje nadležnih službi. Sve bi to moglo da se uradi mnogo manje bahato.

Na kraju krajeva, sve i da Sirijac odluči da ostane u Srbiji i zatraži azil, ne vidim zbog čega je potrebno sprečavati ga u tome, imajući u vidu da je zaglavljen u Turskoj, gde nikoga ne poznaje, a da u svoju zemlju ne može da se vrati jer mu je pola grada sravnjeno sa zemljom. Ali nije ni to najveći problem.

Najveći problem, barem po meni, jeste to što ja, kao građanin ove države, pozovem svog prijatelja da me poseti, a neka nevidljiva, bestelesna, neuhvatljiva osoba, neka mastiljara zatrpana papirima i paučinom, napiše "NE", i onda moj prijatelj ne može da dođe. Meni to već deluje kao ozbiljno kršenje mojih prava. Ako sam ja već potpisao i u sudu overio izjavu da ću snositi sve troškove svog posetioca, šta onda meni neko ima da govori "ne može"? Za koji moj sam onda potpisivao i overavao tu izjavu?

Drugi deo problema je teže uočljiv, a ogleda se u tome što je to odlučivanje (kao i mnoge druge vrste odlučivanja) potpuno odvojeno od nas. Sirijac je pitao u konzulatu da li može da zna zašto su ga odbili, oni su mu rekli, citiram, "Ne." Onda sam ja pisao konzulatu, pitajući ih kome mogu da se obratim da bih saznao razlog odbijanja. Nisu se udostojili ni da mi odgovore. Ti ljudi - ovde mislim pre svega na policiju ili ko već donosi te odluke, pa tek onda na konzulat - sede tamo negde, svemoćni, zaštićeni, nedodirljivi, potpuno sigurni da se do njih ne može doći i da ih niko neće pozvati na odgovornost, da nikome neće morati da pravdaju svoje odluke.

E vidite, TO je ono što je u celoj priči zaista strašno i pogrešno.

Ми смо се много осилили. У стању смо да зајебавамо људе из земаља назови трећег света а кукали смо кад су нама биле потребне визе за неке земље. Моја другарица је звала свог другара Либанца да је посети и да дође у Србију. Послала је сву потребну документацију за Бејрут, дакле и позивно писмо јер без њега изгледа да не постоји шанса да неки Либанац дође овамо. Наравно, тог лика су одбили из непознатих разлога иако ради за плату неколико пута већу од просечне српске плате, а уз то је и хришћанин(уколико игра икакву улогу).

Спрдња смо од државе.

pa ti si prvi preokrenuo ovu temu na politicke vode

Odgovarao sam na Lazarevo pitanje.

A ti si nekako u tome video "preokretanje u politicke vode"?I povod za nekakvu politicku diskusiju?Eee...

a sto se fantazije tice, verovatno su tako pricali i onim pesnicima i slikarima italijanskim, sto nas izvedose iz mracnog srednjeg veka u procvat (renesansu)...ako su oni za 50 godina uspeli da preokrenu zatucanu politiku zapadnog sveta, mi cemo jos brze  ;)..

sva sreca pa nas ima dovoljno, da se suprotstavimo vasoj sorti heheh

Jao tebi,ako si ti one one druge sorte :)

Saka ljudi tu nesto filozofira/fantazira.Wake up,mani se fantazije.

Kontrola ljudi,ko nam ulazi u zemlju je potrebna.Cak i neophodna - u danasnjem svetu/vremenu.

Nije ovo Jehovino kraljevstvo,pa da su svi super,dobri,bezgresni i ne znam sta.Nema svako dobre namere kad kroci ovde.

Da ne bude zabune,ne pricam o tom Sirijcu,vec uopsteno.

Bezveze je to,sto Lazar kaze,sto "tamo neki" odlucuje o odobrenju/neodobrenju ulaska nekog u zemlju.

Ali zato je tu taj informativni razgovor,pa ako ih ubedis - pustice ga.Ako ih ne ubedis...onda ispada ovo.

Inace,ne radimo samo mi (Srbija) ovo.To rade sve drzave Evrope (koliko znam).A mozda i celog sveta.

A ta prica "Jao,mi smo najgori zbog ovog,bla,bla"...pa,najgori smo koliko su i sve ostale zemlje sveta.

Inace...

Bas usput razmisljam sta sam svojevremeno procitao cekajuci u redu za madjarsku vizu:"Dobijanje vize NE garantuje ulazak u Republiku Madjarsku".I to ne treba zaboraviti.Mozda i da je taj Sirijac (nekako) dobio vizu za Srbiju,pitanje je kako bi ovi nasi na granici reagovali i pored toga.

Secam se i dogadjaja od prosle godine.Mi u vozu,na granici,cekamo da prodje nasa policija,kad - izvode nekog crnca iz voza (zajedno sa njegovim stvarima).Iz kratkog razgovora sa nasim policajcem saznajem da je taj crnac imao francuski pasos,ali je poreklom iz Afrike i "izgleda sumnjivo".Voz je otisao dalje,ali ga nisu pustili.Ko zna sta je na kraju bilo sa njim...

E vidite, TO je ono što je u celoj priči zaista strašno i pogrešno.

Shvatiš koliko je strašno tek kad to doživiš kao lično iskustvo. Inače, ništa novo. Seti se: "Mora da je neko oklevetao Jozefa K...." Uvek je reč o tamo nekim zaštićenim, neuhvatljivima, koji presuđuju i osuđuju bez obrazloženja i prava na žalbu.

Sto znaci, Lazare GNR, da ponovo neki ljudi, sada ne tamo vec tu, odlucuju o tome da li ces uci ili ne. I zanima me na prakticnom nivou na cemu se zasnivaju njihove procene? Takodje, u ovom savremenom svetu, zasto postoji potreba da kotrolises ljude i da li taj problem moze da se resi na drugi nacin?

Ako neko zeli da izvrsi teroristicki napad, tesko da ces napadaca uhvatiti na granici, ili je pak verovatnoca manja od 1 posto, ali ces zato izmaltretirati tolike neduzne ljude zato sto su zeleli da prodju kroz parce zemlje, jer kao sto je bam bam rekao: ,,jel ovo nasa zemlja na kojoj zivimo, od koga smo je kupili, jel nam je neko dao?? planeta zemlja je za sve ljude, i niko ne moze da odnese zemlju kao svoje vlasnistvo''. O tome je pricao i poglavica Sijetl.

Svestan sam da ovo izlegeda kao ultrautopisticko stanoviste ali mislim da ono treba da bude polazna tacka razmisljanja a ne nedostizni i nepstvarivi cilj.

Zasto se Amerikanci zidom bore protiv Meksikanaca? Ili Izrelci protiv Palestinaca? Zar u tom ekstremnom cinu odbrane ne postoji vec nesto trulo?

Nesto sto ukazuje da treba da se zauzme drugaciji stav jer ovakav ne resava problem.

pa posle svega napisanog, sta reci, a ne zakukati  :D......

problem kod tih "neuhvatljivih" je sto presudjuju bez ikakvih zapisanih kriterijuma, vec po sopstvenom nahodjenju, da ne kazem- kako im dune u tom trenutku...

da i ne pricamo o rasizmu, nipodastavanju drugih, pogresnoj predstavi o sadasnjim prilikama u svetu,i kompleksu vise vrednosti...

ti informativni razgovori treba da postoje samo i jedino kao izuzetak od pravila, a ako neko skupi sva potrebna dokumenta ( koja btw. mislim da su preterana, cak i u sadasnjem svetu,i da zaboravim na moj "svet maste u kom zivim" kako me neki okvalifikovase, ali cinjenica je da mi NEMAMO problema sa emigracijom iz inostranstva, niti smo ikad imali, pa da imamo "bolna iskustva" na koja bi se vadili) ne vidim zasto automatski ne dobije vizu...

taj informativni razgovor je cisto subjektivna stvar, i naravno, radnici koji ga vrse puni predrasuda...ako neko dolazi iz afrike, ili azije, ili juzne amerike, taj mora da je crnchuga ili kosooki lopov, koji ce da nam pravi dzumbus po zemlji...e nece vala nece da moze :bang:....a ti ljudi treba da kupe avionsku kartu, ako nista drugo, i potrose mnogo vise novca da bi dosli ovde, nego neki italijan, ili nemac, koji bukvalno i sa 0 dinara mogu da udju u srbiju i skvotuju ovde ( sto ne osudjujem, nego samo pravim materijalnu komparaciju)...ali on je belac, to ne smemo da zaboravimo :LOLLL:....

nase sluzbe treba zasipati zalbama , i pisati o ovome svuda gde je to moguce, jer samo akcijom i moze nesto da se promeni...a mislim da vecina nas se slaze da treba da se promeni...

a ako se pozivamo na kafku, pa onda nista ne uradismo..i ostadosmo pod turcima jos 500 godina  :LOLLL: