Jump to content

Featured Replies

nase sluzbe treba zasipati zalbama , i pisati o ovome svuda gde je to moguce, jer samo akcijom i moze nesto da se promeni...a mislim da vecina nas se slaze da treba da se promeni...

a ako se pozivamo na kafku, pa onda nista ne uradismo..i ostadosmo pod turcima jos 500 godina  :LOLLL:

Ove rečenice nemaju subjekat pa mi nije jasno KO će to sve da radi? Ili samo onako, govoriš šta bi trebalo?

:-) Volela bih da možeš da pokreneš to što predlažeš. Pa da, recimo, organizuješ da svi aktivni članovi ovog foruma napišu po jednu žalbu - ili šta god da misliš da je rešenje. Akcija a ne priča sa bezličnim glagolskim oblicima u besubjekatskim rečenicama, koje su inače omiljena sintaksička konstrukcija naših političara.    :LOLLL:

Mislim da Lazar nema šanse išta da uradi 'regularnim putem' dok, naravno, ne nađe jaku vezu. Srbija je jedna od najkorumpiranijih država, i to je činjenica. Pod korupcijom podrazumevam i sveopšti nepotizam.

Mislim da je naivno očekivati da će se masovnim pisanjem molbi i kolektivnih žalbi to promeniti -- čak i ako bi tu inicijativu, ti bam-bame, preuzeo na sebe  :king: --  kad nemamo gotovo nijednu javnu instituciju koja radi transparentno, a sve vladine službe su zaštićene kao beli medvedi. Ne možeš očekivati da ozdravi jedan delić organizma koji se raspada koliko je truo i bolestan, a pri tom, taj delić nije čak ni vitalan za organizam.   

P.s. Poređenje sa Kafkom je bila stvar rezignacije, jer me je Lazarevo objašnjenje nepogrešivo asociralo na Kafku i nevidljive tamo neke do kojih nikada ne može da se stigne. Za sada, nažalost, moje pozivanje na njega i tvoje pozivanje da treba nešto promeniti podjednako ostaju neproduktivni.

Визе и визна политика су политичка ствар на нивоу једне државе и то је дискреционо право државе тј. одређених служби да некога одбију или не. Дешава се, а имамо примера и на форуму, да одбијају нпр. Канађани стално запослене људе који желе да оду у Канаду на свадбу.

Дакле, пошто је то претпостаљам ршење орга управе, на њега е може уложити жалба, а ако се негативно одлучи по њј може се покренути управни поступак за који се плаћа такса која није мала.

nase sluzbe treba zasipati zalbama , i pisati o ovome svuda gde je to moguce, jer samo akcijom i moze nesto da se promeni...a mislim da vecina nas se slaze da treba da se promeni...

a ako se pozivamo na kafku, pa onda nista ne uradismo..i ostadosmo pod turcima jos 500 godina  :LOLLL:

Ove rečenice nemaju subjekat pa mi nije jasno KO će to sve da radi? Ili samo onako, govoriš šta bi trebalo?

:-) Volela bih da možeš da pokreneš to što predlažeš. Pa da, recimo, organizuješ da svi aktivni članovi ovog foruma napišu po jednu žalbu - ili šta god da misliš da je rešenje. Akcija a ne priča sa bezličnim glagolskim oblicima u besubjekatskim rečenicama, koje su inače omiljena sintaksička konstrukcija naših političara.     :LOLLL:

Mislim da Lazar nema šanse išta da uradi 'regularnim putem' dok, naravno, ne nađe jaku vezu. Srbija je jedna od najkorumpiranijih država, i to je činjenica. Pod korupcijom podrazumevam i sveopšti nepotizam.

Mislim da je naivno očekivati da će se masovnim pisanjem molbi i kolektivnih žalbi to promeniti -- čak i ako bi tu inicijativu, ti bam-bame, preuzeo na sebe  :king: --  kad nemamo gotovo nijednu javnu instituciju koja radi transparentno, a sve vladine službe su zaštićene kao beli medvedi. Ne možeš očekivati da ozdravi jedan delić organizma koji se raspada koliko je truo i bolestan, a pri tom, taj delić nije čak ni vitalan za organizam.   

P.s. Poređenje sa Kafkom je bila stvar rezignacije, jer me je Lazarevo objašnjenje nepogrešivo asociralo na Kafku i nevidljive tamo neke do kojih nikada ne može da se stigne. Za sada, nažalost, moje pozivanje na njega i tvoje pozivanje da treba nešto promeniti podjednako ostaju neproduktivni.

ne znam zasto si se osetila prozvanom snezana, ali ajde, kad me vec pitas, da kazem da sam se vec zalio, ministarstvu spoljnih poslova, i ombudsmanu sasi jankovicu...ranije, kad se to sve desavalo,  nisam znao, jer niko nece da ti kaze, a sad ovde vidim, da ima i drugih adresa za zalbu..

e sad, ta zalba ministarstvu je , naravno, resena negativno, jer je to ono o cemu i sama pricas...ali samo kazem, da ukoliko ljudi zasipaju zalbama te sluzbe, valjda ce i tamo shvatiti da nesto treba da se menja....ali ne mogu ja da pokrenem akciju pisanja zalbi, jer je to licni cin osobe koja je direktno pogodjena nekom odlukom. medjutim, posto takvih ljudi sigurno ima, iako mislim da ih je malo, svi oni bi trebalo da se zale...

a malo ih ima, zato sto i nema toliko puno ljudi sa ovih prostora koji su dolazili u kontakt sa ljudima van evropskog kontinenta, pa da mogu da ih zovu u goste..a sve to iz razloga doskorasnje zatvorenosti nase zemlje od strane okoline, ali i samoizolacije duha ljudi koji zive ovde, a takodje i nedostatka novca da se uopste negde i ode, kao i osobine ovdasnjih ljudi da ne zele da mrdaju nikud od kuce, pa cak i kad odu negde, samo zele da se osecaju kao kod kuce- i onda im je grcka najlogicniji izbor, po mogucnstvu halkidiki, da sto vise cuju srpski jezik i da su sto blize kucici..

zbog svega ovoga, nije ni cudo da se cak i na sajtu kluba Putnika pojavljuju komentari tipa- pa necemo mi valjda tek tako da pustamo bilo koga da nam ulazi u zemlju, nismo ni mi maciji kasalj...

sve u svemu, ja sam svoju akciju pokrenuo, i pozivam i druge da se zale, a koji imaju razloga za to..

i nadam se da ce od svega toga nesto i da ispadne, vremenom, jer sa mrtve tacke uvek mora da se krene nekako, ako ne zelimo da se ostnemo u njoj hehe

i da, pisao sam generalno o nasoj idiotskoj viznoj politici, gde se po 5-6-7-8 nedelja maltertiraju ljudi, i odbijaju, koji  sami sve zele da plate i dodju ovde, nevezano za to dal ih je neko pozvao ili nije...

a ne znam kako bih se na to zalio, ako nemam neke licne veze sa tim?

mogu da pisem o tome, i kritikujem...to je vid protesta takodje...

ne znam zasto si se osetila prozvanom snezana,

Oh, bam-bam!  :bang: Zašto čim neko prokomentariše nešto što mu se ne dopada - a meni  s e užasno ne dopada kada se na akciju poziva u besubjekatskim rečenicama, to me je lepilo za plafon u Srbiji svaki put kad bih čula -- zašto odmah onaj drugi zaključuje da se onaj kome se to ne dopada osetio prozvanim. Bam-bam, nije mi se dopalo da neko piše deset postova o tome kako treba nešto uraditi a da pri tom ne nudi ništa konkretno kao rešenje. Ako je to osećaj lične provzanosti, okej, onda to nazovi tako.

Što se teme tiče, na kraju krajeva, a ko što reče i Bjuti, odbijanje je diskreciono pravo svake zemlje. Mene su u Tbilisiju odbili za iransku bizu iako sam imala sve papire i kontakt stvarne osobe sa CS-a kod koje bih bila smeštena u Isfahanu i nisu mi objasnili zašto. Na aplikaciji za svaku vizu stoji da ambasada ima pravo da te odbije i da ti ne da objašnjenje. Posebno je teško kada ne apliciraš iz zemlje čiji si državljanin. Možda je i to jedan od razloga zašto je SIrijac odbijen -- ja imam silne probleme za mnoge vize koje vadim samo zato što nisam u svojoj zemlji.

Jedino u šta ne verujem kad je o konkretnom slučaju reč je da bi žalba pomenila bilo šta. Ali ne verujem da bi promenila i da sam ja pisala žalbu kada su mene odbijali. Dok čvrsto verujem da bi "ja znam pravu osobu na pravom mestu" sigurno imalo rezultata - u oba slučaja.

Oh, bam-bam!  :bang:

Ovo je tako engleski (Oh,dear) :)

Sto znaci, Lazare GNR, da ponovo neki ljudi, sada ne tamo vec tu, odlucuju o tome da li ces uci ili ne. I zanima me na prakticnom nivou na cemu se zasnivaju njihove procene?

Pretpostavljam da se njihove procene zasnivaju na tome:

1. ko poziva lice iz inostranstva

2. ko je to lice koje se poziva

3. kakva je veza izmedju ta dva lica (da kazem ovog iz Srbije i tog iz inostranstva)

4. razlog/opravdanost pozivanja

Informativni razgovor vrse inspektori,koji su ipak isli u neku skolu,i kapiram da imaju barem minimum znanja iz psihologije licnosti.A psihologija je bitan faktor prilikom tog razgovora (tj. bar bi trebala da bude).Ali,takodje kapiram da imaju i neka naredjenja "odozgo",protiv kojih se ne mogu pojedinacno boriti.

Takodje, u ovom savremenom svetu, zasto postoji potreba da kotrolises ljude i da li taj problem moze da se resi na drugi nacin?

Ako neko zeli da izvrsi teroristicki napad, tesko da ces napadaca uhvatiti na granici, ili je pak verovatnoca manja od 1 posto, ali ces zato izmaltretirati tolike neduzne ljude

Alo.I sam sam bio deo tog "maltretiranja" na granici (sa Hrvatskom npr.),tako da nisam ja "svim srcem" za to.Ali kazem,razumem da je to neophodno u danasnjem svetu.

Zasto?Ha...pa zbog nelegalnih radnji,zbog cega bi drugog?

Na prvom mestu sverc - droge,oruzja,belog roblja.Terorizam.Dela protiv drzave/uredjenja.Eto,to mi je npr. sad u 3 i 20 ujutru palo na pamet.Mozda ima jos nekih razloga.

Zamisli eto,ono sto bam-bam (medju ostalima) fantazira u svojoj glavi - nema granice.Ni policije na granici.

(OK,manite se sad ideje Evropske Unije,pricam uopsteno,ostale drzave i odnosi sa njima su sad nebitni)

Sverceri slobodno ulaze,nema nikakve kontrole.Evo vam deco droge,slobodno se drogirajte,donecemo mi toga jos.Hocete da pucate u nekog?Nema frke,birajte:kalaši,hekleri,škorpioni,M-16.Haj'te i vi mlade i naivne dame kod nas,kad vas jednom scepamo vise nema niko da vas izbavi.

Jel bi tako voleli da bude?

OK,karikiram ovo gore,ali...shvatate valjda poentu.

Ono da se uhvati svega 1% (i manje) napadaca na nasu zemlju - ha...pa sta ti mislis,da BIA sedi skrstenih ruku?

Dobro,ne kazem ni da su supermeni,ali daleko od toga da ne rade svoj posao.

Da li postoji drugi nacin resavanja tog problema?Pa...ne znam.

Tj. padaju mi na pamet radikalniji nacini resavanja tog problema (hehehe :evil: ),ali veovatno nisi na to mislio.

Mislim da se problemo svercovanja i bezbednosti mogu resiti policijom, tj saradnjom istih.

Terorizam je u vecini slucajeva odgovor fanaticnih ali i nemocnih malobrojnih pripadnika jedne grupe drugoj. Zapad ugnjetava ostatak sveta a taj ostatak, bar neke grupacije, su nasle za shodno da odgovore na nacin na koji bi za njih bio najdelotvorniji. Ako bi se odnos Okcidenta prema Orijentu promenio onda bi se promenio i njihove estremisticke akcije.

Zasto Zapad zaista ne pomogne Istoku? Na primer kao Ameri Marsalovim planom Zapadnoj Evropi? Jasno je da su i oni imali jasnu racunicu zato to rade, ali zasto od drugog pravis roba umesto prijatelja i jos se cudis zasto te ne voli i napada, i to bas onako bezobrazno kako tebi ne odgovara?

• 6 months later...