Jump to content

Featured Replies

Posted

Djurdjevdan je danas, i iz ne znam kog razloga sam uzeo da procitam novine Press i tamo nasao clanak o manastiru Pustinja u nekoj zabacenoj planini. Kada sam procitao clanak izgledalo mi je jako zanimljivo da odem tamo, i hocu samo mi treba ljudi. Pa pitam vas posto sam od nedavno naisao na ovaj sajt da li mozda ima zainteresovanih da se ode do tamo jedan dan i mozda prenoci negde. Koliko sam shvatio manastir Pustinja potice iz doba Nemanjica i jedini je u Srbiji koji ima fresku svetog jovana Krstitelja sa krilima. A put do Pustinje ide kroz mnoga sela tako da ima zanimljivosti da se vidi.

U pitanju je Debelo brdo, sto je zapravo prevoj na vencu valjevskih planina Povlena, Jablanika i Medvednika. Tekst u novinama je malo arhaicno napisan pa ne mogu da shvatim tacno put do njega ali se spominje da se ide od Valjeva uz desnu obalu Jablanice, da put vijuga kroz mnogobrojna sela. Kaze dvadesetak kilometara dalje na izlasku iz sela Pocute put se racva na dve strane. Desno se ide ka manastiru Pustinja i vrhu medvednika a levo ka Debelom brdu i dalje ka Tari.

Znaci ja spremam ispit, prepisujem ovo iz novina i okolo glave mi tutnji cela porodica zakljucno sa kevom koja hvali babu da izgleda ko iz dupeta, pa ako tekst zvuci ko da ga je pisao pijani morz razumem vas.

Da li neko mozda ima zainteresovan da obilazi srpske zivopisne krajolike, gde vas prvo ponude, nahrane i usluze (tako pise u novinama) pa onda pitaju ko ste? Ako ima lepo ostavite odgovor, da se izdogovaramo za informacije, datum i malo upoznamo pre svega.

Ja cu verovatno imati par ljudi sa sobom.

U novinama ima i telefon "Valjevo Turist" organizacije gde se mogu dobiti sve informacije o smestajima i cenama: 014/221-138 i 014/236-393.

Pozdrav. nadam se ce se naci par dobrovoljaca za malo avanturisanja.

Ja sam za, s tim da mogu tek negde od petog, desetog AVGUSTA. Ako ne zuris a zelis drustvo eto

ps.verovatno cu i ja da povedem nekoga, samo da obezbedim sator dotle, ali ima vremena

poz

• Author

Ja sam za, s tim da mogu tek negde od petog, desetog AVGUSTA. Ako ne zuris a zelis drustvo eto

ps.verovatno cu i ja da povedem nekoga, samo da obezbedim sator dotle, ali ima vremena

poz

Pa ok ali to je za tek tri meseca. Ja mogu sad od 12. maja ali nije toliki problem, to je prvi u nizu koji hocu da obilazim tako da mislim da ce biti jos avanturisanja. Ostali, ima li zainteresovanih?

Ja sam uvek zainteresovan,mada mi je taj period ( sve do pocetka jula ) u magli sto se tice slobodnog vremena..

A u julu idem na Taru i Sopotnicke vodopade, pa ako neko hoce da se pridruzi...ali otom-potom...

A uspon na Midzor cu morati da propustim nazalost, jer imam obaveze na faksu  tih dana.. :(

• Author

o manastiru pustinja imas ukratko i na ovom sajtu:

https://www.klubputnika.org/html/zapad/pustinja/ukratko.htm

na debelom brdu postoji vrlo jeftin planinarski dom, pokusacu da nabavim broj telefona domara pa cu napisati :)

a 12. maja bolje dodji na veliki uspon na midzor, posto cemo manje-vise svi biti tamo, pa cemo se lako dogovoriti o daljim ekskurzijama :)

Hvala na pozivu to mi je bila prvobitna ideja ali bas 12. maja imam isput koji ce verovatno trajati ceo dan i hvala za sajt. Trebalo mi je oko sat vremena da procitam ceo forum za Midzor i na kraju ne mogu da idem s tim da krecete ako sam ja razumeo rano ujutro. Pa dobro, valjda ce se negde putovati.

e, evo informacija koje obecah  smartass

do debelog brda se stize najlakse vozom/beovozom/autobusom do valjeva,

a onda hvatas bus valjevo-bajina basta (slabo saobracaju vikendima, to

je malo nezgodno) i izlazis na - debelom brdu. u stvari jedino se

isplati da menjas prevoz ako ides beovozom (red voznje na

http://www.rts.co.yu/beovoz2.asp), a ako ces autobusima onda bolje

direktno hvatati beograd-debelo brdo (isto ide za bajinu bastu).

domar se zove tihomir, ima kajmaka na prodaju a moze da ti nabavi hleb ujutru :)

njegov broj telefona je 064.25.75.205, pa ce ti objasniti sve sto te jos zanima :)

ja sam generalno uvek za valjevski kraj, tako da se mozemo nekad dogovoriti za neku manju ili vecu akciju :)

Moze, moze, bas sam zelela da posetim taj manastir. Nadam se da i dalje trazis drustvo. Vremena imam na pretek pa samo reci...

• Author

Moze, moze, bas sam zelela da posetim taj manastir. Nadam se da i dalje trazis drustvo. Vremena imam na pretek pa samo reci...

Da moze, trazim jos drustvo, to ce najverovatnije biti sledece nedelje. Posto ray kaze da slabo saobracaju vikendom, bilo bi dobro da se ide radnim danom. Meni odgovara skoro svaki pa se cujemo jos sledece nedelje.

• Author

e, evo informacija koje obecah  smartass

do debelog brda se stize najlakse vozom/beovozom/autobusom do valjeva,

a onda hvatas bus valjevo-bajina basta (slabo saobracaju vikendima, to

je malo nezgodno) i izlazis na - debelom brdu. u stvari jedino se

isplati da menjas prevoz ako ides beovozom (red voznje na

http://www.rts.co.yu/beovoz2.asp), a ako ces autobusima onda bolje

direktno hvatati beograd-debelo brdo (isto ide za bajinu bastu).

domar se zove tihomir, ima kajmaka na prodaju a moze da ti nabavi hleb ujutru :)

njegov broj telefona je 064.25.75.205, pa ce ti objasniti sve sto te jos zanima :)

ja sam generalno uvek za valjevski kraj, tako da se mozemo nekad dogovoriti za neku manju ili vecu akciju :)

Hvala ti za ove informacije, bice od velike koristi, nego onaj domar, gde se on nalazi i jel moze osim kajmaka da nabavi malo dobre domace sljivovice tamo, znas za unutrasnje sagorevanje? Meni su posle pustinje ciljevi svi manastiri na fruskoj gori pa se mozemo izdogavarati za te varijante. Ajd ziveli!

Hvala ti za ove informacije, bice od velike koristi, nego onaj domar, gde se on nalazi i jel moze osim kajmaka da nabavi malo dobre domace sljivovice tamo, znas za unutrasnje sagorevanje?

mozda ce neku dobru domacu imati da ti ponude u manastiru :)

najbolje pozovi domara pa njega sve ispitaj, da ne govorim umesto coveka... lepo se provedi i napisi neki fin putopis kad se vratis ;)

• 2 weeks later...
  • Author

Zbog putovanja u BG i jos nekih problema nisam mogao da putujem prosle nedelje tamo. Ako vas ima zainteresovanih za putovanje, javite se, isao bih ovaj vikend ili u neko drugo vreme ako treba da vas bude vise.

Ako se bas ne skupi mase, donecu ja rakiju sam!

• Author

Putovanje je zavrseno uspesno, sa oprobanom valjevskom rakijom  :pij: i zakasnelim vozovima Zeleznice Srbije  :psuje:. Bice putopis o putu cim razmenimo slike sa svim informacijama za buduce zainteresovane  ::arabia:.

• 9 months later...
  • 3 weeks later...

Dodao sam jos koju sliku - zanimljivi nadgrobni spomenici na starom groblju uz crkvu Gračanicu koja se nalazi u blizini mesta gde se reka Sušica uliva u Jablanicu.

Za priču o ovoj crkvi pogledajte: Crkva Gračanica