Jump to content

Featured Replies

Posted

Ove godine zavrsavam srednju skolu i mislila sam da nekih mesec dana provedem u stopiranju....mozda da obidđm nasu zemlju ali bih prvenstveno zelela da odem negde vani...u kombinaciji su i neki volonterski kampovi..ali preko mis-a treba dati 3600din..+ putovanje..viza..tra la la..mislim da ce ispasti skuplje..pa uzmem vrecu za spavanje..neki sator..sta znam..nemam iskustva u tome..i da stopiram..pa dokle stignem......ili negde ka zapadu...ali vizee..grrr..da li da probam nesto preko hospitality club-a..najveca mi je frka gde da se istusiram =) a jos je tu i pitanje sigurnosti...cura da sama stopira...mada...ja sam visoka, snazna cura..=) skinula sam neke informacije sa neta, pregledala ovaj forum..jel ima jos neko savet?

isla bih u septembru....ili mozda da krenem krajem avgusta..koliko je para ok dati za sator i za vrecu? da li mi uopste treba oboje? a za ranac? vidim da se pominju litri...od koliko litara mi savetujete da kupim? i sta sve da ponesem...brine me higijena..grr....

i za kraj pitanje najvaznije:

jel zeli neko da krene sa mnom na put? to ne moze da ispadne loshe...

koliko je para ok dati za sator i za vrecu?

Na mom šatoru piše da je koštao 1.100 dinara... kineski, jednoslojni, ništa fancy, ali je preživeo neke prilično nečovečne meteorološko-geografske uslove bez ikakvih problema... vreća je već skuplja, mislim da je koštala 30ak evra, pre nekoliko godina.

a za ranac? vidim da se pominju litri...od koliko litara mi savetujete da kupim?

Moj ranac ima 30 litara... i tu stane taman sve što mi je potrebno. Veoma mala vreća (u kojoj se uvek smrznem, ali barem je lagana), nešto malo veša (i praška za veš), par konzervi, fotoaparat, nož, knjiga, baterijska lampa, itd.

da li mi uopste treba oboje?

Ako ćeš koristiti HC/CS, vreća ti je sasvim dovoljna. Sem toga, možeš je koristiti i za spavanje na ž. stanicama (koje su u Turskoj veoma čiste i svetle). Ne zaboravi da podneseš podlogu za vreću - ona ti je mnogo važnija od šatora. Leti je vreme uglavnom lepo, samo negde raširiš podlogu + vreću i mirno spavaš :)

najveca mi je frka gde da se istusiram

Ima u Istanbulu jedno pomalo hipi parče obale gde svakog leta gomila bekpekera spava na divljaka, u vrećama... pitao sam ih kako se peru, i rekoše mi - na česmi :)

da li da probam nesto preko hospitality club-a

Naravno :) Tako ćeš rešiti i problem društva. Malo prelistaj profile, vidi ko ti deluje zanimljivo, i kontaktiraj ih... samo, nemoj čekati poslednji čas.

jel zeli neko da krene sa mnom na put?

Čini mi se da ih ima još koji traže saputnike... možda da otvorimo i poseban ogranak foruma za to :) U svakom slučaju, verovatno si videla ovaj post:

https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=719.0

Ako se vas dve devojke udružite, stopom možete da stignete kuda god hoćete, i to ekspresno...  :stop: 

banja bi bilo da odem do turske

Turska je beskonačno zanimljiva... ogromna zemlja koja ima sve, i mora, i visoke planine, i prostrane pustare, i drevne gradove... sem toga, tu je i Sirija, viza je besplatna, i trebaju ti samo dve fotke... pa možeš razmisliti i o tome. E da, HC u Turskoj odlično funkcioniše, pa ne moraš mnogo da brineš oko smeštaja...

Što se tiče devojaka i autostopa, mislim da smo na forumu imali neku temu o tome... sem toga, ima ovde iskusnih stoperki, tako da će ti one verovatno odgovoriti :)

S obzirom da imaš manje od 26 godina, možda nije loša opcija ni železnička karta Balkan Flexipass, o kojoj je dosta pisano na ovom forumu... tako za 45 evra rešiš kompletan transport po Balkanu + Turskoj za ceo mesec.

Svrati na okupljanje na Midžoru, ovog vikenda.... tamo ćeš upoznati gomilu putnika, eventualno i saputnika :)

Lazar

• Author

ok..nije mi primarna turska..volela bih da upoznam i svoju zemlju, bosnu, makedoniju..ne znam koliko se sigurno stopirati u hrvatskoj...za skoro sve ostalo nam treba viza...grrr...

mnogo bih volela da dođem na okupljanje..ali idem u skolu...maturant i imam mnogo obaveza..

jos neko...savet, predlog..neko raspolozen za put?

po hrvatskoj je divno stopirati i ni malo opasno. doduse, ne znam za okolinu splita i zadra, ali pretpostavljam da ne biste imale problema. mozes ici i stopama mnogog srpskog putnika- na istok, do turske i dalje. svakako ce ti biti zanimljivo gde god da odes, a posto si vec maturant, mozda bi mogla sebe pocastiti necim daljim od bosne.  srecno!  :spot:

Stopiranje do Sarajeva, Zagreba, Rijeke, Mostara i po Srbiji nije teshko narocito sto ce sad izaci autostoperski vodic po Srbiji pa ce ti biti mnogo lakshe poshto cesh znati gde, kako, sta ...

Ja cesto stopiram sama i nikad nisam imala nekih vecih problema. Traze mi broj telefona (uvek uvalim pogreshan, sem u retkim slucajevima), traze da me vode na pice, na kafu, na klopu... takve stvari se ne odbijaju ali ne sad svakih 5 minuta. Jednostavno kazesh da hocesh sto pre da stignesh kuci i to je to.

U Cro je zabranjeno stopiranje po autoputu ali samo se sklanjash od policije i sve ce biti u redu.  ;D

Ako hocesh na volonterski kamp bolja varijanta ti je Volonterski centar vojvodine (www.volontiraj.org.yu ) kod kojih prijava na kamp koshta 2500dinara i mozesh da se prijavish na koliko god kampova zelish. Ne znam zashto su se svi zakacili za taj MIS.

S bzirom da si maturant, ovo ce ti biti najduze leto u zivotu, sigurno i poslednje leto zato ga iskoristi maksimalno. Kad zavrshish svu papirologiju sa faksom (ako upisujesh faks) odmah brishi i ne vracaj se do 10-tog oktobra (iako kazu da predavanja pocinu 1.10. nikad to ne pocne pre 10-tog) a ako predavanja nisu obavezna... ajaoooo....  :hihi:

Vreca? Odstopiraj do Budimpeshte i tamo cesh naci jeftine vrece.  ;D

..ali preko mis-a treba dati 3600din..+

ne moras ici preko mis-a, ako ti je to skupo. Postoje i durge volonterske organizacije koje rade isti posao za manje para.

............

a sta se desava sa tom Hrvatskom? Ja sam cuo da je tamo zakonom zabranjeno stopiranje. Ili to vazi samo za auto-put... :stop:

dragi nikola...

U Cro je zabranjeno stopiranje po autoputu ali samo se sklanjash od policije i sve ce biti u redu.  ;D

a i na autoputu mozes na naplatnim rampama, niko te ne dira dokle god nisi na otvorenom putu. kao da ti nisam pricala...  :maddd:

Ajde malo da i ja smetam :)

1. Ajde prvo ranac, to ti dodje ko najvaznija stvar. Zavisi koliko dugo planiras da se setkas i gde, da li nosis vrecu ili sator sa sobom i slicno. Sto veci ranac, tj vise litara, to je i naravno tezi :). Jedna jako bitna stvar je da ti treba taj ranac da secas, dakle sto manje stvari, sto manji ranac i uzivancija moze da pocne :)

2. Sator ti se ne isplati da nosis ako ides sama, to je 2-5 kg tereta a za jednu osobu to je mnogo + ranac od 1-2 kg + vreca 0.7-1.2 kg tako nesto i onda vidis da to i nije tako malo

3.podloga(podmetac) za vrecu je jako dobra stvar. Imas one jeftine od 200-400 dinara sto ej ustvari lezaljka za plazu i ne bih je preporucio. Doduse za te pare i ne moze se ocekivati nesto mnogo dobro. Preporucujem ferino podlogu u gori se moze  nabaviti www.gora.co.yu ako si iz Bg i kosta 1413 dinara.

4.Drustvo, eto mene :)

ps.ako ti treba jos nesto najbolje bi ti bilo da potrazis neciji msn, ako je neko voljan da ti to potanko objasni, mada ovako vidi vise ljudi, kojima su mozda potrebni bas ovi saveti. poz

u pravu ste da MIS dere ove godine ali... MIS je MIS. zato smo se svi "zakacili" za njih. nemojte tako....

• 2 weeks later...

koliko je para ok dati za sator i za vrecu?

Na mom šatoru piše da je koštao 1.100 dinara... kineski, jednoslojni, ništa fancy, ali je preživeo neke prilično nečovečne meteorološko-geografske uslove bez ikakvih problema... vreća je već skuplja, mislim da je koštala 30ak evra, pre nekoliko godina.

najveca mi je frka gde da se istusiram

Ima u Istanbulu jedno pomalo hipi parče obale gde svakog leta gomila bekpekera spava na divljaka, u vrećama... pitao sam ih kako se peru, i rekoše mi - na česmi :)

U Metro katalogu sam video neke vreće od 800din pa naviše.

Ako koristiš hc/cs skoro svako će ti dozvoliti da se istuširaš kod domaćina.

A ako ti je baš frka... fontana, što da ne.

Pored samog šetališta sam oprao kosu i noge fontani u Mersinu, pitao policajca pre toga, a koga ću drugo, državna je  :102:

Nekako sav stid ostavite kod kuće dok ste u tuđinu, zar ne  :)

off

Lazare, reci mi gde je to mesto u Istanbulu gde se okupljaju bekpekeri.

Nekako sav stid ostavite kod kuće dok ste u tuđinu, zar ne  :)

ooooo kako je ovo tachno smartass

u Cro je sasvim opusteno stopirati,osim na autoputu ali na rampama moze i nema problema ni u Splitu,mozda samo malo..ma Split/Zg/Bg opusteenooo...na otocima ima milion mesta gde se moze spavati u shumi,pored mora,beesplaatnooo,mi smo bili 15dana na Hvaru u shumici :P..jedino malo trajekti skupi..ali vredi  :dance:

Ma bre to u Hrvatskoj za stopiranje...breee...kad te put nanosi tuda, nema šta da se nećkaš,.. za policiju, ja to ni ne obraćam pažnju - mislim,..ponašam se pristojno kada su u blizini i ne diraju,.. a baš nedavno me je policija negde 1km pred Srpsku granicu pokupila i povezla do granice,... eto - bre ljudi su,..oće da pomognu, sve me lepo pitali kako ja tu i šta i povezli,..fini i normalni - ki Srbi!...

A to stopanje po Balkanu ti je sjajno,.. samo piči !! nema da brineš - to jest,..dobro je brinuti, kolko da se trezveno razmišlja,..ali inače.... samo dobre volje prema svim ljudima koji da su, kakvi da su,... i biće ti fantastično!!!