Jump to content

Featured Replies

Posted

Поздрав свима.  :)

Планирам да обиђем Италију у другој половини јула преко couchsurfing-a, али сам још увек без фиксних дестинација. Мислила сам да то буде тура Венеција - Верона - Милано, а да траје недељу-две. У обзир долазе и други градови. Нисам досад путовала у Италију, стога немам ни представу шта би било најзанимљивије за обилажење. Шопинг ме не занима. Који град/градови би били најбољи избор? Гледала сам цене возних карата на сајту http://www.trenitalia.com/ и збуњује ме што се за било коју путању јављају само две цене - 9 и 19 евра. Колико су иначе такве карте? Да ли се може десити да ми на некој граници (типа Словенија) траже гарантно писмо од домаћина? То ми се није дешавало кад сам ишла у друге државе. Највероватније идем сама, па желим да се што боље организујем и покријем све аспекте путовања.

Свака сугестија и савет су више него добродошли.    :)

prošle godine sam išla u firencu, i na slovenačkoj granici su smarali sa tim gde i zašto idem, rekla sam da sam turista, odsedam u hostelu blabla, imala sam kod sebe i rezervaciju ali mi nisu tražili da pokažem mada sam nudila  :D

i da, šteta je što nemaš firencu u planu  ::artist:

• Author

Заправо, имам. Односно,врло је могуће да изаберем њу. Човек у агенцији ми је рекао да ће ми можда тражити само адресу особе код које идем (мислим на Хрватску границу јер ће постати чланови ЕУ).

Неки савет за Фиренцу?  :)

Хвала ти пуно на одговору.  flowers::

pa pravo da ti kažem, i nemam neki poseban savet. sve zavisi koliko vremena imaš, šta te zanima, istorijski deo firence je lep i taman dovoljno mali za šetnju i tumaranje, a može i da se dosta vremena potroši po galerijama, muzejima i crkvama.

konkretno, nešto što je meni vizuelno bilo kul a ne traži puno vremena i odmah je tu u centru - penjanje na vrh đotovog zvonika (oko 400 stepenika) i ulazak u krstionicu svetog jovana. zamalo da je zaobiđem, i pokajala bih se, kupola je sva u mozaicima sa zlatnom pozadinom, ljudi leže po klupama i gledaju gore  :D

preporučujem pauzu uz sladoled na bilo kom trgu, i po mogućstvu makar jedno rano ustajanje, oko pola 6 - 6, kada je sve još prilično pusto, pa se malo skonta grad bez milion turista

hostel archi rossi, piazzale michelangelo, bazilika santa croce * sa grobovima mikelandjela, dantea, rosinija, galileja, makijavelija i kradljivca markonija), bazilika san lorenzo,palazzo piti sa boboli garden, uffizi, ponte vecchio, palazzo  vecchio, duomo sa giotovim zvonikom i pricalo se pre neku godinu da je najbolji sladoled na svetu? u poslasticarnici vivoli (ne radi ponedeljkom). U hostelu je odlicna klopa po povoljnim cenama.

Mislim da ti treba min 3 dana za firenzu, mozda vise nego za veneciju, a duplo vise nego za milano.

lep provod...

Na koji način ste prelazili granicu kad su vas tako ispitivali?

Ja išao kolima kroz Sloveniju do Italije jedno 8 puta u protekle 2 godine. Jednom mi tražili papire za kola, ostalo ništa. Nikad me niko nije pitao gde idem i zašto. Prelaz Pasjak.

• 2 weeks later...

Поздрав свима.  :)

Планирам да обиђем Италију у другој половини јула преко couchsurfing-a, али сам још увек без фиксних дестинација. Мислила сам да то буде тура Венеција - Верона - Милано, а да траје недељу-две. У обзир долазе и други градови. Нисам досад путовала у Италију, стога немам ни представу шта би било најзанимљивије за обилажење. Шопинг ме не занима. Који град/градови би били најбољи избор? Гледала сам цене возних карата на сајту http://www.trenitalia.com/ и збуњује ме што се за било коју путању јављају само две цене - 9 и 19 евра. Колико су иначе такве карте? Да ли се може десити да ми на некој граници (типа Словенија) траже гарантно писмо од домаћина? То ми се није дешавало кад сам ишла у друге државе. Највероватније идем сама, па желим да се што боље организујем и покријем све аспекте путовања.

Свака сугестија и савет су више него добродошли.    :)

Cene 9 i 19 su tačne - to je neka economy option, možeš po toj ceni kupiti samo prilično unapred i uglavnom samo online; broj mesta je, naravno, ograničen. Ali, ako ti to nudi, onda samo napred, pokušaj i prvu klasu, cena može biti ista. Regularna cena karte je dosta viša, to svakako zavisi od relacije.

Izbegavaj "frecce", i bele i crvene, site te kvarno automatski zna da baci tamo, a to ti je najskuplja varijanta. "Le Frecce" ti izadje kao tag (crveni) a ti se onda prebaci na "Tutti i treni" (sivi tag - svi vozovi).

A što se gradova tiče - ja bih ti rekla: preskoči Milano, ali obavezno idi u Rim. Ali, ako si više orijentisana ka severu Italije, onda ti preporučujem Bolonju i Feraru. Ja volim i Pizu, ne zbog tornja - grad je lep. Preporucila bih ti i severozapad - Djenova je interesantan grad, a i cela rivijera je interesantna (Cinque Terre za šetnju, Baia dei Saraceni i Varigotti za kupanje, Finale Ligure za klopu i večernji izlazak i dobru klopu etc.)

Ako ti treba pozivno pismo/adresa možda mogu da ti pomognem.

Buon viaggio!  :)

Otkad su ga detaljno prikazali u jednoj emisiji Top Gear, ja bih obavezno obišao grad Luku (Lucca). Predivno i zanimljivo, a vrlo blizu Firence i Pize. Breša mi deluje zanimljivo, mada nisam nikad bio. :) Ima neko brdo sa kog pretpostavljam da je predivan pogled na grad. Ako se neko već zatekne u tom kraju, La Spezia je verovatno obavezna (Cinque Terre). Posle, između Breše i Verone, jezero Garda. Pre toga, s druge strane, meni je preporučena Bolonja, a ko je već tu, može da svrati do San Marina pre Firence. :)

Inače, koga zanima Italija, preporučujem pažljivo praćenje prenosa biciklističkih trka (ne samo Đira), jer uvek prolaze kroz neka predivna mesta. Možete i da pogledate na netu redom kuda su išle etape, pa da pogledate slike tih mesta na netu.

Ja planiram da krajem avgusta odem malo do severne Italije. Voleo bih da posetim one sektaše u Damanhuru koji žive u komuni pored Torina. Čuo sam da su izgradili hram pod zemljom. Već godinama želim to da vidim i ako odem, to će mi biti glavni cilj na putovanju. Posetio bih i neka druga mesta, naravno.

I dalje sam samo u fazi planiranja.

Interesuje me da li je ta severna Italija stvarno toliko skupa kao Švajcarska? Većina sa kojima sam razgovarao kaže da jeste.

Severna Italija nije skupa kao Švajcarska. Skuplja je nego jug, ali i to više osećaju stanovnici, nego slučajni i namerni prolaznici. Pitanje je više koliko je mesto u koje si se uputio turističko. Mislim, mogu te bezobrazno odrati i u Kalabriji, kad provale da si stranac.

Na severu je sve malo regularnije (generalno) i lakše ceš se organizovati, odnosno postoji nada da potrošiš onoliko koliko si predvideo ili čak manje.

Pijemont gde si ti krenuo, na tvoju sreću, nije neka turistička meta, pogotovo ne u leto. To je odlično.

Samo ne znam da li oni primaju uopšte poseotice. To je baš sekta i ne bih rekla da su baš welcoming.

Hram izgleda interesantno, ali proveri koje su ti šanse da udješ...

Ali ako ipak hoćeš na tu stranu, obidji Torino (ništa specijalno, liči malo na Beograd), pa onda, ako voliš planinu, možeš gore ka Val d'Aosti (meni se svidja Cogne), a ako ćeš na more, onda sidji u Liguriju, pa obidji šta stigneš - Genova je lepa i potcenjena, stari centar (vicoli ili centro storico) stvarno vredi videti. Možeš i do Portofina - mesto je malo skupo, ali lepo je, ne moraš sedati u restoran... I ima tu još mnogo lepih gradića: Camogli, Rapallo, Zoagli... I onda Cinque Terre, koje smo već pominjali ovde...

Eto, to bi ti mogao biti krug po severozapadnoj Italiji. A ako imaš više vremena/novca, možeš da nastaviš ka Bolonji, pa do Jadranske obale.

• 4 weeks later...

A u kom periodu? Nadam se, ne u avgustu, jer jeftin smestaj i Cinque Terre je kontradikcija u terminima, posebno u letnjoj sezoni. kaja je po meni i najgora sezona: previse ljudi na vrlo malom prostoru. U avgustu vikendom sa severa nekad ne mozes ni u voz da udjes, osim ako ne krenes u ranu zoru i sa pocetne stanice (Genova).

Ali, evo moze da se nadje neki smestaj i u avgustu (cene su po osobi): http://www.hostelsclub.com/step02_str.php?lang=it&str=28236&giorno=24&mese=8&anno=2013&notti=3&currency=1&guests=2

Mozes da probas i kamp - imas jedan u Levantu: http://www.campingacquadolce.com/ a evo i cena: http://www.campingacquadolce.com/attachments/article/89/PREZZI%20GIORNALIERI.pdf

Ciaoooo!  :)

Ne bih kamp, planiram put po Italiji za sledecu godinu kraj aprila-pocetak maja 2014. Imas jso neku ideju? Tamo bi se zadrzala samo dva dana pa idem dalje. Hvala jos jednom. Pozz

Inace, sve ovo sto se nudi od hostela na Hostelbookers, Hostelworld... sam videla, mislila sam vise na neku preporuku za neki lokalni smestaj, proveren, jeftin a ok. Pozz

Ne bih kamp, planiram put po Italiji za sledecu godinu kraj aprila-pocetak maja 2014. Imas jso neku ideju? Tamo bi se zadrzala samo dva dana pa idem dalje. Hvala jos jednom. Pozz

Ah, OK, to je vec potpuno druga prica - april i maj odlican period za Cinque Terre i za Italiju uopste. :)

I dva dana su potpuno dovoljna za Cinque Terre. Ne znam koji smestaj bih mogla da ti preporucim, ja nikad nisam prenocila tamo, isla sam uvek preko dana, iz Djenove. Pa eto, mozes i ti da se smestis negde u Djenovi (grad, koji svakako treba videti) npr., ili La Speciju (koju mozes preskociti).

Moja drugarica je bila pre dve-tri godine u nekom agriturizmu u Beverinu (to ja malo u unutrasnjosti) - La Giara (http://www.agriturismolagiara.it/) i dopalo joj se, cena u tom periodu bi bila valjda 35 evra po osobi. Mada, verovatno bi mogla da nadjes povoljnije u La Speciji ili u Sestri Levante, posto to ne bi bila sezona, a kroz oba grada prolazi voz. Sestri je lep gradic i nije mrtav van sezone.

Za ostatak puta imas vec plan? Centar, jug? 

Hvala ti puno. Prvi put idem u taj deo Italije (Cinque Terre), a sto se plana za dalje tice, bice Cinque Terre, Firenca sa Sijenom, Rim i Napulj - Sorento i Amalfi regija. Nesto sam obasla ranije ali ovaj deo oko Napulja sada prvi put.  :) Bice to put od nekih 16 dana....

Odlican izbor! I ja bih verovatno to isto za putovanje te duzine.

Ako mozes dodaj Orvieto, kad vec prolazis blizu i, eventualno Assisi.

I ako ides vozom, obavezno pogledaj tarife na trenitalia.com, ako kupis karte na vreme, mozes da nadjes super-economy i da putujes jeftino i u prvoj klasi. Ja sam pre mesec dana platila Ventimiglia-Genova 9 evra u 1. klasi i Ventimiglia-Milano 19 evra, isto 1. klasa (2.klasa je bila 9 i za taj voz, ali se prodalo). Imaju uvek i neke promocije na brzim vozovima (Frecce).

Hvala. E, znam, o tome se pisalo na forumu, o tim kartama. Obavezno cu to uzeti ranije, po toj ceni, tako sam i planirala. Pogledacu ova mesta koja si predlozila, pa da ubacim i to. Hvala ti. Pozz

Slazem se, samo ako odes do Pize, nemoj samo toranj, i grad je lep, zasluzuje jedan lagani obilazak. Vecina turista ode samo do tornja, da se slikaju u klasicnoj pozi podupranje tornja  :cry22:i gotovo.

U Italiji je uvek problem napraviti selekciju, gradova koje treba obavezno videti, u Italiji se nalazi vise od 70% Unescom zasticene svetske kulturne bastine, gde god da krenes, na nesto lepo ces da naletis.

@nova putnica na sajtu italijanske zeleznice treba biti oprezan, jer je te uvek bacaju na Frecce (brze, skupe vozove) - itu nekad ima ponuda: sad je aktuelna 2 za 1 subotom, ali prebaci se uvek na ove obicne intercity i regionalne, pa vidi sta ti je najpovoljnije. Ako imas neki problem, javi se, pa da vidimo zajedno, ja cesto kupujem vozne karte.

• 2 weeks later...

Dečko i ja idemo u obilazak Italije kolima. Prva stanica nam je Padova, gde spavamo i ujutru planiramo da idemo u Veneciju. Kako najbolje do Venecije? Da li ici kolima (rečeno mi je da parking jako skup) ili vozom?

Malo mi je nejasno sve to sa voznim kartama, koiko sam shvatila da je 9 eur u jednom pravcu, što bi znacilo da povratna karta ua dvoje Padova-Venecija bude 36 eura. Zar nije to malo mnogo?

Da li neko ima iskustva i sa Cinque Terre što se parkinga tiče? Da li je bolje ici vozom?Smešteni smo u La Spezia.

Malo mi je nejasno sve to sa voznim kartama, koiko sam shvatila da je 9 eur u jednom pravcu, što bi znacilo da povratna karta ua dvoje Padova-Venecija bude 36 eura. Zar nije to malo mnogo?

To ti je cena za brzi EC voz, regionalni kosta nekih 3.5 eur

Dečko i ja idemo u obilazak Italije kolima. Prva stanica nam je Padova, gde spavamo i ujutru planiramo da idemo u Veneciju. Kako najbolje do Venecije? Da li ici kolima (rečeno mi je da parking jako skup) ili vozom?

Da li neko ima iskustva i sa Cinque Terre što se parkinga tiče? Da li je bolje ici vozom?Smešteni smo u La Spezia.

Do Venecije vozom, svakako - 9 evra je intercity, odlična tarifa za duže relacije. Za kraća putovanja, izbegavaj IC vozove i Frecce (ako uopšte postoje kao opcija) i koristi isključivo regionalne - oznaka R/Reg i RV (regionale veloce - regionalni brzi). Razlika u vremenu/brzini je mala, a u ceni velika.

Do Cinque Terre isto - samo vozom.