Jump to content

Featured Replies

Kada sam se poslednji put raspitivao, povratna karta Beograd-Tunis bila je 300 evra (isto kao i Beograd-Kairo). Kada ideš preko agencije, oni zakupe avion (tzv čarter let) pa karta izađe (čini mi se) 200 evra... ja sam išao pre par godina u "Putnik" da pitam da li je moguće da idem sa njihovim čarterom, a da ne uplatim aranžman... recimo, na kraju sezone, kada im avion nije sasvim popunjen... i nisu mi dali.

Ja sam isao pre par godina, ali preko "Argusa", imali su zakupljen carter kambodzanske avio kompanije ;)

a ovako nemam pojma koliko bi kostalo....

Smestaj tamo ti nije skup, niti hrana...Obavezno uzmi rent-a-kar jedan-dva dana, obidji Hammamet, Sus, Tunis, i naravno do lokaliteta Dugga (Extra je - ne vodi agencija tamo jer je daleko na zapadu, i nije na turistickoj ruti pa vlada tunisa nije dozvolila agencijama da vode van te rute...)

Na jug idi skroz do pustinje, a u pustinji, OBAVEZNO najmi "Quad", cetvorotockas za dvoje, negde oko ponoci, i vozi se po pustinjskim dinama izvan grada (ne mozes da pojmis koliko je lepo i uzbudljivo)...

Ako te interesuju slike, utisci, DVD ili neki savet u vezi samog obilaska mesta, pitaj :)

:mah:

• Author

Ja sam isao pre par godina, ali preko "Argusa", imali su zakupljen carter kambodzanske avio kompanije ;)

a ovako nemam pojma koliko bi kostalo....

Smestaj tamo ti nije skup, niti hrana...Obavezno uzmi rent-a-kar jedan-dva dana, obidji Hammamet, Sus, Tunis, i naravno do lokaliteta Dugga (Extra je - ne vodi agencija tamo jer je daleko na zapadu, i nije na turistickoj ruti pa vlada tunisa nije dozvolila agencijama da vode van te rute...)

Na jug idi skroz do pustinje, a u pustinji, OBAVEZNO najmi "Quad", cetvorotockas za dvoje, negde oko ponoci, i vozi se po pustinjskim dinama izvan grada (ne mozes da pojmis koliko je lepo i uzbudljivo)...

Ako te interesuju slike, utisci, DVD ili neki savet u vezi samog obilaska mesta, pitaj :)

:mah:

Reci mi da li si preko njih samo kupio avio kartu ili si uplatio aranzman? U principu mrzim turisticke agencije i muka mi je od njihovih vasarskih aranzmana.

Uzeo sam aranzman -  let+hotel+pustinja...

Mrzim i ja agencijski "provod", prvo jer samaraju cenama, drugo skrate te na vremenu gde stignu, trece obicno krenu parovi i mladi ljudi, koji lice  vise na penzionersku turu, jer ih mrzi bilo sta da obidju itd...

Odvratno je kad vidim tako mlade ljude, dodju i bukvalno ne izbijaju iz sobe, ili cak one koji cim doputuju ni manje ni vise pitaju u hotelu " A gde vam se nalazi teretana?"....

Jednostavno neki ne znaju da se provedu...

a najjaci su mi oni koji su preko kontikija bili u tajlandu - 2 dana u Bangkoku i 10 dana u Pataji (Pataja - americki hoteli, i naravno nista tamo autenticno nema tajlandsko)- plate ogromnu sumu novca, vrate se u Srbiju, i najbitnije je da kazu da su obisli Tajland (valjda statusni simbol), a sta su stvarno videli ......  nista    :bang:

Otisao sam u OFF...

Uglavnom imas neke ekskurzijice preko agencije, ali sve to opusteno sam mozes, auto-karta renta kar za 25eu, pezo 206 i pici :)  Milicija te ne zaustavlja, putevi su odlicni, ma extra za obilaske :)

Ali cim skrenes sa "turisticke rute" koju sam vec spominjao, veruj mi , da ni 1% ne zna engleski, pa moras da primenjujes druge tehnike  :party:

• 2 years later...

TUNIS u aprilu

Da li je neko bio ili ima informacije kakvo je vreme i da li moze da se kupa u Tunisu, sredinom aprila?

Imamo sjajnu ponudu za hotele El Mouradi Palace i El Mouradi Palm Marina u Port el Kantuiju(Sousse), pa ako neko zna nesto o ovom mestu, kakva je situacija u aprilu???

Kakva je temperatura, kakvo je more?

i naravno uopste, kakvi su utisci o mestu i Tunisu uopste?

TUNIS u aprilu

Da li je neko bio ili ima informacije kakvo je vreme i da li moze da se kupa u Tunisu, sredinom aprila?

Imamo sjajnu ponudu za hotele El Mouradi Palace i El Mouradi Palm Marina u Port el Kantuiju(Sousse), pa ako neko zna nesto o ovom mestu, kakva je situacija u aprilu???

Kakva je temperatura, kakvo je more?

i naravno uopste, kakvi su utisci o mestu i Tunisu uopste?

Evo ja da ti kazem iako sam bio pre par godina u Tunisu. U svakom slucaju ti preporucujem Port, a Sus za smestaj ako mozes izbegni. Port el Kantaui je malo mesto, 3 km udaljeno od Susa, koji je veliki i dosta prljav grad. Taxi ti je jako jeftin tako da ako nocu ides u neki provod slobodno ga koristi. Port je gradjen po uzoru na francuske marine, cisto je mesto i nema lokalnog stanovnistva (iskljucivo je turisticko mesto).

U Tunisu ne preporucujem nista ispod 4* od hotela, ali naravno tvoj budzet tu ima odlucujuci faktor.

Mi smo bili pocetkom avgusta, i more je bilo neverovatno cisto i jako toplo. Plaze su sa sitnim (brasno) peskom i meduza nije bilo. Plaza je bila hotelska obezbedjena i samo su gosti hotela mogli da budu na njoj, kao i u samom hotelu.

Jako je bezbedno i sigurno, tako da ces sigurno uzivati u odmoru.

Nama se svidelo.

Ako zelis da upoznas pravi Tunis, osetis duh jednog naroda, moj ti je savet Sus, treci po velicini grad u Tunisu. Ako zelis pasivan penzionerski odmor pravac Port.

Ja sam bila pre par godina u Tunisu krajem aprila i pocetkom maja. Duvao je neki ladan vetric i niko se nije kupao u moru a samo najhrabriji su se brckali u bazenu. Secam se da sam se skinula u kratke rukave samo za slikanje. Ali to je verovatno bila hladnija godina posto sezona kupanja tamo pocinje u aprilu.

Port je iskljucivo turisticko mesto. Igradjen je pre tridesetak godina kao letovaliste i to je i ostao. Hoteli su dobri (tako sam cula od ostalih putnika), ima dosta mesta za soping i izlaske, ima gde da se seta ali stvarno nema sta da se vidi.

Agencije obicno organizuju izlete u Tunis i pustinju, ali Tunis moze da se obidje i u sopstvenom aranzmanu i to mnogo bolje i jeftinije. U tom smislu Sus je mnogo bolja lokacija (i ne slazem se da ga treba izbegavati za smestaj, hoteli su dobri, nekoliko se nalazi veoma blizu centra). Sus je odlicno povezan sa drugim delovima Tunisa. Ima direktan voz za Tunis, Monastir, Mahdiju, autobusi za Dzerbu, Bizertu, Kajruan itd. a postoje i drugi nacini prevoza. Iz Porta se lako stize do Susa, imate taxi i tuk-tuk ali ako hocete negde da putujete, treba poraniti ranom zorom.

Tunis je dosta jeftin, od januara su malo skocile cene ali za nas je i dalje vrlo povoljno. Ljudi su ljubazni, jedino se treba cuvati prodavaca, narocito u medinama, koji znaju da budu stvarno napadni. Svi govore francuski, poneko engleski ali sporazumevanje nekako nije problem. Sve u svemu, mislim da cete uzivati.  :mah:

• 2 months later...

Mi smo bili sad u Tunisu pocetkom maja (grad Tunis, ne drzava Tunizija) i bila je prilicna vrucina, a neki ljudi su se i kupali u moru, mada svi su bili obuceni pa pretpostavljam da su bili lokalci. Svakako preporucujem da se poseti pijaca u sredini grada, mnogo je dobra i vise mi se svidela nego ona u Damasku ili Alepu, a i cenjkaje nam je nekako bolje islo.

Tunizija da se upozna kao drzava a ne kao turisticka destinacija... pa ne znam. To je banana drzava i teska diktatura, ljudi se vidno boje od policije, a i nekako smo i mi imali cudan osecaj kada smo govorili sa lokalcima, kao da razgovaramo sa tajnom policijom... mnogo su se zanimali gde odsedamo, koliko cemo tu ostati itd.

To je banana drzava i teska diktatura, ljudi se vidno boje od policije, a i nekako smo i mi imali cudan osecaj kada smo govorili sa lokalcima, kao da razgovaramo sa tajnom policijom... mnogo su se zanimali gde odsedamo, koliko cemo tu ostati itd.

Uh, ala okrpi Tunis! Meni je tamo bilo jako lepo, bas sam uzivao i svakom bih preporucio da poseti tu zemlju. Lokalci nisu bili toliko napadni da ti uvale neku robu kao u Turskoj i dovoljno je bilo da ih jednom otkacis i odlazili bi. Cinjenica jeste da su u svojoj istoriji imali svega 2 predsednika, od kojih je ovaj drugi i dalje aktuelan i cinjenica je da im policija igra bitnu ulogu, ali je i cinjenica da vlada red, barem sam ja tako doziveo. I osecao sam se prilicno bezbedno.

Nisam to rekao kao uvredu, i meni je bilo jako lepo, kao sto sam vec rekao, pijaca je bila bolja od svih ostalih na Bliskom Istoku, cenjkanje nam je bas bilo zabavno, a i hrana je bila odlicna... cedjeni sok valjda najbolji na citavom putu, ali i relativno skupa... pustinju nismo obisli, kazu da je neverovatna tako da planiram da se vratim u sledecih 5 godina i to da vidim. Ali ostaje cinjenica da je to bas bas diktatura, kako su nam rekli, na svakog 30. gradjanina dolazi jedan policajac, ne racunajuci tajnu policiju i dousnike, internet i telefonski razgovori se prisluskuju, ljudi se vidno plase policije... Za turiste naravno nema nikakvih problema, kad policajac zaustavi npr. taksi i vidi da su unutra turisti onda odmah pokazuje da prolazi... a i lokalci su bili dosta fini, mnogi bi nam pomogli kad bismo se izgubili, i opet da se vratim na to cenjkanje, meni je tamo bas bilo zabavno, za razliku od npr. Jordana gde nam nisu hteli da spuste cenu cak ni kad zaista nismo mogli da platimo.

Tako da, kao turisticka destinacija da, kao mesto koje zelis da upoznas ne, kao mesto gde bi ziveo duze od mesec dana nikako.

U odnosu na ostale islamske zemlje, Tunis je neuporedivo liberalniji... Dugo su bili pod Francuzima i taj uticaj se oseca u njihovim navikama i shvatanjima. Zemlja je jako bezbedna, standard je relativno visok, nema toliko siromasnih kao npr.  u Egiptu, ljudi normalno zive i rade, zene se setaju slobodno i uglavnom ne nose marame, ima mnogo skolovanih Tunizana i Tunizanki... Hocu samo da naglasim bliskost sa zapadnim mentalitetom. Destinacija za svaku preporuku!

• 5 weeks later...

Kakve su temperature u avgustu?  shtrumpf  I kakvo je more? U poredjenju sa npr. drugima na kojima ste biti?  ;D Izuzetno me zanima jer mi je to najbitnije :)

U avgustu je veoma toplo, ja sam bila od 29. avgusta do 13. septembra u Hamametu i tada je bilo sasvim ok, nisu bile neke nepodnosljive vrucine i mislim da je to nekako i najbolje vreme da se ide, voda je topla i prijatna za kupanje, jedino kazu da se ponekad  popodne oko 17h  pojavi poneka meduza, ali ja nisam naletela ni na jednu.. Obidji obavezno Sus i Port el kantaui, obliznji grad Nabel, jako je lepo, i ako stignes, naravno, glavni grad Tunis. Svuda je bezbedno, kao sto su i drugi pisali, to je najmodernija zemlja u okruzenju.

Ako nekog zanima Tunis i ako ima viska vremena u dzepu evo predloga kako stici za jeftine pare.

Let Temisvar-Milano wizzom i onda Milano-Trapani ili Milano-Palermo.

Jednom nedeljno iz Palerma idu trajekti za Tunis. Iz Trapanija idu 2 puta nedeljno ako se ne varam.

Koliko vidim, sad u sezoni su poprilicno puni ali kad sam u aprilu trazila kartu, bila je 50evra povratna i evo sad kad procunjam npr 25.9. a povratak 9.10. cena je 51evra.

E sad, s obzirom da idu jednom nedeljno to znaci da mozete da ostanete u Tunisu jednu, dve, tri... nedelje.

Ako nekome nije problem... eto predloga

sajt za trajekte sa kojim sam pretrazivala http://www.directferries.co.uk/index.htm i grandi navi velochi je jeftiniji od Grimaldi lines.

Posto mi je majka najavila da ce sama u Tunis krajem jula  :banana:, sta mislite kakva je bezbednost za zenu, samu ? :))

Sad ispada da ja njoj izigravam mamu, ali ...moram da pitam :))

I sta preporucujete da obidje, posto ce (verovatno) pored leskarenja na plazi zeleti dosta i da vidi :)  (a da li ce izlaziti po diskotekama  :party:, mozda :) )

Za bezbednost ne mora uopste da brine, ja sam isla sasvim sama, bazala okolo sama, a i zena sa kojom sam se druzila u hotelu takodje.

Po mom misljenju ono sto vredi obici je:

- Tunis (gl. grad) u kome se nalaze mnogi sukovi, "Trijumfalna" kapija, fontana, katolicka crkva

- Sidi Bou Said, 20tak km od gl. grada, nalazi se u zalivu i prepoznatljiv je po brdovitim ulicicama koje su ispunjene belim kucama sa plavim prozorima i vratima (kapijama). Na vrhu ulice postoji "kafance" koje se nekad zvalo "kod Hasana", odakle se pruza predivan pogled na Mediteran.

- Istorijska Kartagina, ciji su ostaci pod otvorenim nebom a postoji i muzej u blizini.

- Odlazak u Saharu, gde se obilaze:

Monastir (tvrdjava na obali mora, Burgibin mauzolej a najpoznatiji po tome sto je tu rodjen upravo sam Burgiba),

El Dzem (rimski koloseum, treci po velicini i specifican po tome sto je elipsastog oblika),

Gabes (mesto na moru, poznato i po maslinjacima),

Matmata (malo berbersko selo),

Duz ("Vrata Sahare" i najbolje urme na svetu! odlazak u srce Sahare i jahanje kamila (imas utisak ko da jases "astal" (sto bi rekli Turci!) :D  Savet: birati kamilu koja je mirna i slusa komande, inace ako izadje iz karavana, ode ona pravac- Alzir! naucena na sverc komerc :)

Sot El Dzerid (isuseno jezero, najveca slana pustinja u Africi, bez ikakvog oblika zivota),

Sot El Garca (voznja dzipovima po pustinjskim dinama, deo poznat i scenama iz filmova"Engleski pacijent" (planina u obliku kornjace, ili, cega vec) i "Ratovi zvezda")),

Tuzer ili Tozer (najveci pustinjski grad i oaza u Sahari, dva muzeja),

Atlas planine koje protezu sev Afrikom,

Keruan (treci po velicini u islamskom svetu, Ukbetova dzamija, poznat i po proizvodnji tepiha, ako se dobro iscenka eto nazad nje sa jednim :))

Mislim da je odlazak u Saharu vredan svakog centa i da to ne treba nikako da propusti. Pogotovo kad se krene sa severa zemlje, gde preovladavaju zelene boje, pa pocne da se spusta ka jugu i nailazi na kamenu pustinju, pa slanu pustinju i nakon toga dospe u pravu, pravcatu SAHARU... sitan, brasnasti pesak. Da ne podvlacim kako su zvezde posebne kada se posmatraju iz pustinje, imas utisak ko da je neko rasuo dijamante po tamnom somotu. Nekako su posebne kad se posmatraju sa tla Afrike, definitivno!

Da ne napominjem da sam ja na taj put vodila i decu koja su tada imala 3. i 1. godinu! (u slucaju da se dvoumite da put ne bude naporan :)

Podvlacim da je sve ovo, gore navedeno, moje licno misljenje i iskustvo.

Pozdrav i safe journey! :)

Samo da dodam na spisak Mahdiju, presladak gradic juzno od Susa i Monastira. Putuje se metroom sat i po iz Susa.

Posto sam ja Tunis obisao u backpack varijanti (da, ima nas i takvih, koji su rekli ne agencijama  :hihi:), da dodam jos neke interesantne stvari vredne posete, na ove, vec pomenute.

Grad Bizerta i njegovo, hajde da kazemo predgradje, Menzel Burgiba. Lep mediteranski grad, potpuno neturisticki. Iz njega je vrlo lako doci do Menzel Burgibe gde se nalazi veliko srpsko vojnicko groblje. Veoma je uredno, odrzava ga jedna baka, koja je voljna da vam pravi i drustvo u obilasku. Naravno, red je da joj se ostavi napojnica, na kojoj je ona veoma zahvalna.

Mahdia. Iznenadjujuc stari deo grada (opet da napomenem da nije krcat turistima), gde se moze videti izvornost koja nedostaje jednom Susu ili Hamametu. Izgubicete se u spletu belih ulicica sa plavim vratima, s` tim sto sve to nije farbano da bi se turisti slikali (naravno, nije zabranjeno, lokalci cak i vole da procaskaju sa strancima), vec tu ljudi zaista zive.

Sfax. Moderan ali i tradicionalan. Njegov suk, odnosno pijaca, se smatra jednim od highlightsa posete. U blizini je cuveni El-Jem, pa se poseta moze kombinovati.

Red Lizard zeleznica, u gradicu Metlaoui. Hm, ne znam, meni je delovala malo vestacki, ali opet, prolazi se kroz neverovatne predele.

Ksar Gilane. Oaza u pustinji, po meni sa lepsom "scenografijom" ako neko zeli da ima fotografije jahanja kamila. U pitanju su nepregledne dine, bas kao "sa slika".

Grad Tataouine i okolina. E, to je pravi Tunis. Gotovo uopste bez turista, u nekom svom ritmu dnevnog zivota. Oko samog grada su lokaliteti gde se nalaze one cuvene polukruzne kucice u nizu, po kojima je jug Tunisa poznat. Recimo, ukucajte na Googleu rec "ksour", idite na image, i videcete o kojim kucicama i vrsti arhitekture je rec. Inace, pored samog Tataouina ne bih propustio da posetim Chenini i Ghomrassen, ako se nadjem tu.

Lokalitet Dougga i gradic Le Kef. U pitanju je lokalitet pod zastitom Unesko-a, veoma lepo ocuvan i impozantan. Na zalost, retko ko od nasih ljudi ide tamo. Posto se svakako prolazi kroz Le Kef, odvojite 2-3 sata i za obilazak tog mesta.

Jos par saveta. Znam da vecina ljudi ide u Tunis na more i da sve prethodno navedeno posecuje u okviru tzv. "fakultativnih izleta". Osim puta u Saharu, pokusajte da sva ostala mesta posetite "na svoju ruku". Zeleznicki saobracaj je veoma dobro organizovan, gde on ne postoji mogu se koristiti taxi louage (minibus i kombi prevoz). Glupo je davati pare agencijama, koje ce se svojski potruditi da vas umesto u pravi obilazak, odvedu u "njihove" prodavnice i dodatno zarade na vama. Da ne pominjem i bezobrazno skupe cene tih "izleta". Dakle, koliko vidim, ovde je navedeno uglavnom sve sto bi moglo biti interesantno posetiti tokom boravka u Tunisu (namerno kazem "uglavnom", posto ima jos interesantnih a nepomenutih stvari), pa lepo izgooglajte i vidite sta vam deluje lepo. Takodje, na netu se mogu naci i podaci o lokalnim varijantama prevoza, tako da je moj najtopliji savet da se lokalni grabljivci zaobidju u velikom luku. Sami sebi organizujte izlete, ostanite koliko god zelite i zadrzite se tamo gde vam se svidja, a ne gde je po "programu" zacrtano, odnosno u tipovanim a preskupim prodavnicama.

Lep provod i uzivajte!       

• 6 months later...

Za razliku od naše vlade i ministarstva inostranih poslova koji je svoju stranicu poslednji put ažurirao prošle godine (http://www.mfa.gov.rs/Srpski/konz/najvesti.htm ), vlade Evropskih zemalja počelu su da upozoravaju svoje građane da izbegnu sva nepotrebna putovanja u Tunis:

http://www.fco.gov.uk/en/travel-and-living-abroad/travel-advice-by-country/middle-east-north-africa/tunisia

We advise against all but essential travel to Tunisia.  There have been demonstrations, some violent, in multiple locations across the country, including (but by no means limited to) Tunis, Sousse, Sfax, Nabul, Hammamet, Douze, Kasserine, Requeb and Thia.  The situation is unpredictable and there is the potential for violence to flare up, raising the risk of getting caught up in demonstrations. Updated: 13 January 2011

---

Europeans warn nationals to avoid Tunisia

European countries began warning their citizens Thursday not to visit Tunisia amid increasing concern about deadly protests shaking the popular north African holiday destination.

German Foreign Minister Guido Westerwelle said senior European Union diplomats would be meeting Friday at Berlin's suggestion to discuss the situation, as he called for an end to attacks on demonstrators.

He advised Germans to put off any non-essential trips to Tunisia, echoing similar calls made Thursday by the Netherlands and Portugal.

Westerwelle said only dialogue could resolve the violent conflict which has seen scores of demonstrators killed in clashes with police.

"We expect an end to the widespread actions against demonstrators," he said at a press conference. "The fundamental rights of citizens and the principles of the rule of law must be protected."

He also called for the swift release of all political prisoners "as announced by the Tunisian government."

The Swiss Foreign Affairs Department (DFAE) also said it was not advisable to go to Tunisia for tourism or other reasons unless it was urgently necessary "until things become clearer."

"More incidents are likely" and "a worsening of the security situation is possible," it added, advising those who had to go to abide by local regulations, especially with regard to curfews.

Earlier the DFAE said a woman with joint Swiss and Tunisian nationality had been among those killed, as it urged authorities in the north African country to respect protestors' human rights.

In The Hague meanwhile Dutch Foreign Minister Uri Rosenthal said in a statement he was "very concerned about the way things are developing in Tunisia."

"The situation is deteriorating rapidly and is becoming more dangerous, even for Dutch people living in Tunisia. For this reason I am advising against any non-essential trip to Tunisia," he said.

The foreign ministry said some 700 Dutch nationals were currently vacationing in Tunisia and a further 500 were living there.

"In view of the unstable situation in Tunisia, any visit to that country is discouraged," the government department for Portuguese abroad in Lisbon said for its part.

The European Union on Wednesday condemned the "disproportionate" use of force by police against demonstrators.

New clashes erupted in the capital Thursday, with at least one person shot dead in the city centre, according to witnesses, after eight were reported killed in greater Tunis in overnight violence and more than 60 across the country since mid-December.

The protests which initially focused on unemployment have turned into the worst unrest facing the authoritarian regime of President Zine El Abidine Ben Ali in 20 years.

Promises to create jobs and release most of those arrested, as well as the sacking of the interior minister, have failed to quell the unrest.

http://www.expatica.com/de/news/german-news/europeans-warn-nationals-to-avoid-tunisia_123063.html

---

The Foreign Minister has issued a travel warning to those wishing to travel to Tunisia, pointing out that several people had been killed and injured in demonstrations over the past few days.

A general state of emergency was declared yesterday and a curfew was declared in Greater Tunis, forbidding people from going out between 8 p.m. and 5.30 a.m.

"Maltese nationals should steer away from large gatherings and demonstrations and exercise caution, the ministry said.

They should also obey orders by the local police.

In case of emergency they should contact the Maltese embassy.

http://www.timesofmalta.com/articles/view/20110113/local/foreign-ministry-issues-warning-on-travel-to-tunisia

• 1 month later...

TUNIS je pukao,bar zasad...a ko zna kako će biti na leto,emigranti su nagrnuli u Italiju,ceo vikend je pravi haos...http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6437067,00.html?maca=ser-Blic%20Online-2569-xml-mrss

• 5 months later...

pozdrav iz tunisa.stanje savrseno.ramadan usporava stvari ali za nas turiste se uvek nadje resenje.trenutno smo u tozeur i sutra krecemo za ksar ghilane preko douz.temperatura trenutno30' dnevne preko 40.jos uvek podnosljivo.putujemo kamperom tako da i pored savrsene izolacije nema spavanja.ovde sam u kampu sa wlan.pa reko da vam pisem.pozdrav