Jump to content

Featured Replies

Posted

Zdravo ljudi!

Planirali smo da krajem ovog ljeta/početkom jeseni idemo u Iran (u kojem smo već bili), pa odatle u Pakistan. Ipak, izgleda da nije najbolji momenat za odlazak u Pakistan,  :angel: pa razmišljamo da iz Irana idemo možda u Uzbekistan preko Turkmenistana (neko išao preko Avganistana/u Avganistan?), pa možda odatle preko Kazakhstana  Rusije stopovima i vozom?  ;D Ima neko neku drugu opciju ili savjet? Vjerovatno bismo išli prije Irana do Iračkog Kurdistana i/ili Jermenije i Gruzije. Koristili bismo najčešće stop, couchsurfing... sa veoma malo novca.

pozdrav i hvala ;)

Predpostavljam da vam je ovo samo ideja, pošto koliko ja znam dobiti pakistansku vizu (barem za nas iz Srbije) je gotovo nemoguća misija. Kolko znam i viza za Turkmenistan je prilično problematična. Što se tiče Avganistana jedine informacije koje imam su iz ovog putopisa http://backpack.blog.hr/2012/11/index.html  . Što se tiče uzbekistanske vize, nije problem dobiti je, ali prilično košta, treba pozivno pismo i moraš da ideš u neku obližnju zemlju po nju. Ja sam išao u Beč po nju. Nisam siguran ni koliko je moguće korišćenje CS-a po Uzbekistanu, pošto ti je za svaki dan proveden u toj zemlji potrebna prijava boravka, koju moraš da čuvaš do izlaska iz zemlje. Tu prijavu bez problema dobijaš po hotelima, pansionima itd., međutim navodno je komplikovano ako odsedaš kod nekog  ,,civila,, jer ima puno maltretiranja po njihovim stanicama milicije ili gde se već obavlja to prijavljivanje. Inače, smeštaj tamo nije skup, tako da mislim da to nije problem. Skeptičan sam i što se tiče stopiranja po ovoj zemlji, kao i po Kazahstanu i Rusiji, ali to je samo moja pretpostavka, pošto smo mi kroz te krajeve uglavnom prošli vozovima. Vozovi su takođe jeftini, ali mi smo imali problema sa pronalaženjem mesta u njima. Na mom blogu možeš da pogledaš kako je teklo to putovanje kroz Uzbekistan, Kazahstan, Rusiju i Ukrajinu.

• Author

Hvala!

Postoje voz iz Uzbekistana koji ide kroz Kazahstan i Rusiju pa do istočne Ukrajine, ili tako nešto?

A da li je pakistanska viza problem i sa pozivnim pismom? Jer imamo drugare u Pakistanu, koji bi nam poslali pozivno pismo...

Proveri na netu, prošle godine kada sam ja putovao bilo je nekih vozova. Međutim, možeš Iz Kazahstana do nekog grada u Rusiji, recimo Saratova ili Volgograda, pa odatle do istočne Ukrajine. Ako planiraš da se krećeš delovima Kazahstana blizu Kaspijskog jezera, mislim da možeš i iz Atiraa do Astrahana u Rusiji. Mi smo u Atirau uhvatili tadzički voz, koji iz Dušanbea ide za Moskvu i sa njim se odvezli do Volgograda, a onda iz tog grada opet vozom prešli u Ukrajinu do Debaljceva, nekog mesta blizu Donjecka. Nemam lična iskustva ali sam ubeđen da i iz severozapadnih delova Kazahstana (Aktobe, Uralsk itd.) nije problem preći u Rusiju, a posle odande za Ukrajinu.

• 3 weeks later...

Nisam bio u stanovima, ali u Rusiji jesam, taj deo oko Kavkaza dole i stopom do Moskve, Pitera itd.

Mislim da stoji sve u vezi viza što kaže Baki. U prevodu - batali Iransku rutu jer nema teorije da dobiješ vize, a i ako uspeš u tome, odraće te ko mačku. Bolje se ti drži Rusko-Kazačke priče, imaš letove iz Istanbula za Almatu oko 200 eur Pegaz, e odatle možete lepo ko ljudi kontra smerom stopom ka Srbiji. To i ja planiram nekad u neko skorije vreme.