Jump to content

Featured Replies

Posted

Zeleo bih da se preselim u Venecuelu ili neku drugu juznoamericku zemlju, recimo Peru ili Boliviju.

Trazio sam po internetu, ali ima jako malo informacija. Na sajtu pise da za Peru nije potrebna viza, izgleda da za Boliviju takodje nije (tako pise u najnovijem broju Travel magazina), ali ne znam kakva je situacija za Venecuelu. Ali bez vize moze da se ostane do 90 dana, sta dalje? Da li neko ko je bio tamo moze da mi pomogne, sta mislite o ovim zemljama? Govorim spanski, jezik nije problem. Ali, to verovatno nije dovoljno...  :-\

• Author

Hej, a šta bi radio tamo?

Bilo sta  :-\ sto bi se reklo, hteo bih da pocnem novi zivot  :-)

A jel si bas pikirao te tri zemlje ili bi mogao i u neku drugu juznoamericku?

U Venecueli je u toku uvodjenje socijalizma i nacionalizacija. Ne znam bas koliko bi tamo imao sansi za prosperitet i slobodu.

Chile? Argentina? Urugvaj?

Kad ti je maksimum ostanka 90 dana bez vize, onda jednostavno predjes u drugu zemlju i odmah se vratis i tako cinis svakih 90 dana  :grin:

To bi recimo mogao da izvedes izmedju Perua, Chilea i Argentine jer za te zemlje ti nije potrebna viza pa mozes da skakuces iz jedne u drugu :)

u svakom slucaju dobro razmisli pre nego sto odes.

Mislim da nije bas najpametnija ideja juzna amerika.

Ja sam se nosio istom mkislju sli sam shvatio da je mnogo bolje na istoku. Recimo Tajland.

pozdrav

• Author

A jel si bas pikirao te tri zemlje ili bi mogao i u neku drugu juznoamericku?

U Venecueli je u toku uvodjenje socijalizma i nacionalizacija. Ne znam bas koliko bi tamo imao sansi za prosperitet i slobodu.

Chile? Argentina? Urugvaj?

Nisam znao ovo za Venecuelu  :( moze i neka druga, na primer Argentina, ne bih u Urugvaj, Paragvaj, Kolumbiju, u Ekvador i Brazil bih (odnosno, hteo sam u Brazil ali sam odustao) ali treba viza, sto znaci da mi ostaju ovih 5 zemalja (ARG, CHI, PER, BOL, VEN), zar ne? Od tih 5, sta mislite, koja je najbolja? Ja bih voleo u neku sto egzoticniju, zbog toga mi one tri iz prvog posta deluju najprivlacnije.

Kad ti je maksimum ostanka 90 dana bez vize, onda jednostavno predjes u drugu zemlju i odmah se vratis i tako cinis svakih 90 dana  :grin:

To bi recimo mogao da izvedes izmedju Perua, Chilea i Argentine jer za te zemlje ti nije potrebna viza pa mozes da skakuces iz jedne u drugu :)

Dobra ideja  :grin:

ja bih  izabrao Chile zbog hrane vina(genijalno) :eat::pivoooo: i rekao bih da je kod njih najvishi standard u Juznoj Americi, mozda i odem za par godina i defiinitivno Argentina, zbog Maradone

• Author

u svakom slucaju dobro razmisli pre nego sto odes.

Mislim da nije bas najpametnija ideja juzna amerika.

Ja sam se nosio istom mkislju sli sam shvatio da je mnogo bolje na istoku. Recimo Tajland.

pozdrav

Razmisljam, ipak mi juzna amerika najvise odgovara, ako nista drugo, zbog jezika. Mislim da se Azijati ipak previse razlikuju od nas  ::)

Pa da, Hugo Chavez pravi neku vrstu nove Kube u Venecueli....

I ja mislim da je Chile najbolja varijanta. Dovoljno ti je egzoticna :), imas od pustinja na severu do leda na jugu. Mislim da su ekonomski najprosperitetnija i najsredjenija zemlja u JA trenutno. Ja sam se jedno vreme lozio da zivim u nekoj od ovih zemalja pa sam malo istrazivao o svemu tome. Odlicno je sto znas spanski!

Generalno, najrazvijenije su ti Chile, Argentina i Urugvaj (zato sam ti te i predlozio). Urugvaj mozda deluje monotono, ali ga zovu "Svajcarska Juzne Amerike" (sta mislis zasto?  :grin: ), medjutim, procitah da sto se tice nalazenja posla tamo bas i nije tako bajno. Argentina se znacajno oporavlja od krize iz devedesetih i to je ipak mnogo veca zemlja sa mnogo vise prilika, tako da verujem da bi se tamo snasao. Chile, kao sto vec rekoh se meni cini najprivlacniji (tamo mozes da radis, a do Perua da skoknes u egzotiku kad god hoces  :angel:). Jedan Chileanac mi je bio gost na dan pre nekih godinu dana i pokazivao mi je slike Chilea - neverovatna priroda! Verujem da ti tamo ne bi bilo ni najmanje dosadno, cak naprotiv.

Peru i Bolivija ipak spadaju u najsiromasnije zemlje JA uz Paragvaj, Surinam, Gvajanu, tako da ne znam sta bi se tamo moglo uraditi. Zanimljive svakako jesu, ali ako bi radio u nekoj od ovih jacih, onda ti verovatno ne bi ni bio neki problem da skoknes i do ove dve kad god zelis i vidis sta te zanima.

E sad zavisi sta ti je struka i cime bi sve mogao da se bavis. U ovim zemljama ima i nasih ljudi pa bi mozda mogao i tako s nekim da se povezes. Imao sam ja neke linkove pa kad ih iskopam, stavicu ih ovde.

poz :mah:

Zeleo bih da se preselim u Venecuelu ili neku drugu juznoamericku zemlju, recimo Peru ili Boliviju.

Trazio sam po internetu, ali ima jako malo informacija. Na sajtu pise da za Peru nije potrebna viza, izgleda da za Boliviju takodje nije (tako pise u najnovijem broju Travel magazina), ali ne znam kakva je situacija za Venecuelu. Ali bez vize moze da se ostane do 90 dana, sta dalje? Da li neko ko je bio tamo moze da mi pomogne, sta mislite o ovim zemljama? Govorim spanski, jezik nije problem. Ali, to verovatno nije dovoljno...  :-\

Nece biti da ima malo informacija, ima ih gomila............a preseljenje u Boliviju, Peru ili Venecuelu bi bio isto kada bi neko rekao da zeli da se preseli u Azerbejdzan ili mozda Burkinu Faso. Izbaci iz glave te zemlje treceg sveta gde ljudi jedva prezivljavaju. Ja sam imao slicnu ideju pre nekoliko godina i dobro se raspitao u vezi ovih stvari, ali desila se , na moju srecu, Kanada tako da je ceo plan o J. Americi preusmeren na jednu tromesecnu , avanturisticku posetu ovom kontinentu, u neko skorije vreme.

Ovde neko lepo rece, ako mislis da se selis u te krajeve, Chile ti je jedina sansa, Brazil je ok ali nema sansi da dobijes papire. Argentina je pukla jos 2003. kada se desio onaj ekonomski kolaps, tamo nema posla, argentinci beze gde god mogu, na njihovu srecu imaju dobar pasos pa putuju bez viza.

Rezime, odes u Chile, probas da najdes poslodavca koji ce ti srediti papire, to je jedini nacin da iskoristis pametno tih 90 dana koliko si na tur. vizi. I jos jenda stvar, nema biranja poslova za pocetak, bez znanja spanskog tesko da se moze ista ozbiljnije postici, ali za to treba vremena i strpljenja. Ne znam kakvo ti je znanje jezika, da li to znaci da natucas nesto ili tesno pricas?

Takodje, ako hoces da ustedis neku paru na put, ne idi direktno do Santijaga, najjeftinije avio karte su do Buenos Airesa, posle uzmes bus koji kosta nekih US$45 , putujes nekih 22-24 sata do Santijaga, nista strastno, bar ces uzivati u lepoj prirodi.

Srecno.

Evo da i ja dam svoj skromni doprinos priči o emigraciji :)

Upoznao sam pre par godina preko couchsurfing-a jednog Belgijanca koji je otisao u Meksiko na mesec dana, a ostao godinu dana... prvo je na ulici upoznao neke NVO likove koji su mu dali posao da razgovara sa mladim narkomanima na ulicama.... posle je predavao francuski u nekom selu... a onda je ostao totalno bez kesha i redovno posecivao banku sperme (mozda zvuci pomalo bizarno, al covek se kleo da je istina) i tako, ostade on godinu dana, i jos je odlicno naucio spanski.

Možda i nije tkao bitno da ostaneš zauvek... jedna ili dve godine, ni to nije loše... onda možeš negde drugde, u Kinu, Mongoliju ili Siriju... neku zemlju gde je život jeftin... meni u Kini u dva navrata nudiše da ostanem da predajem engleski... drugim rečima, ako hoćeš neki slabo plaćen posao koji će ti obezbediti smeštaj + hranu + pocket money, to se prilično lako može naći... sad, nećeš se obogatiti niti steći dovoljno da zasnuješ porodicu (ako to želiš) ali ćeš bar provesti izvesno vreme na nekom novom i zanimljivom mestu :)

U međuvremenu, dok si tamo, možda ti padne na pamet nešto novo, upoznaš neke ljude, stekneš neka iskustva... uostalom, ko i može planirati za više od godinu-dve unapred? Postoje varijante za dugoročno volontiranje... a imaš i onaj helpexchange sajt (http://www.helpexchange.net/) - sad, zavisi da li ti je samo bitno da odeš negde daleko daleko, ili imaš i posebne prohteve u pogledu toga šta bi radio, ili želiš da dobro zarađuješ i stičeš i jednog dana kupiš kuću i kola.... :)

• Author

Evo sajta jednog naseg coveka u Chileu:

www.srpskoselo.com

Pa se mozes tamo podrobnije raspitati, ako te jos drzi ta ideja.

Pise i blog.

Hvala na svemu. Odlucio sam se za Chile. Nadam se da cu uskoro krenuti na put...

• Author

Nece biti da ima malo informacija, ima ih gomila............

Rezime, odes u Chile, probas da najdes poslodavca koji ce ti srediti papire, to je jedini nacin da iskoristis pametno tih 90 dana koliko si na tur. vizi. I jos jenda stvar, nema biranja poslova za pocetak, bez znanja spanskog tesko da se moze ista ozbiljnije postici, ali za to treba vremena i strpljenja. Ne znam kakvo ti je znanje jezika, da li to znaci da natucas nesto ili tesno pricas?

Takodje, ako hoces da ustedis neku paru na put, ne idi direktno do Santijaga, najjeftinije avio karte su do Buenos Airesa, posle uzmes bus koji kosta nekih US$45 , putujes nekih 22-24 sata do Santijaga, nista strastno, bar ces uzivati u lepoj prirodi.

Srecno.

Naravno da ima gomila informacija o ovim zemljama, ali mene su pre svega zanimala iskustva ljudi koji su bili tamo, a tesko je pronaci coveka koji je ziveo u Boliviji npr.

Prilicno dobro znam jezik, razumem sve, ne pricam lose... Oko poslova, sigurno ne bih birao na pocetku, bilo bi dobro kada bih poput ovog Belgijanca mogao da predajem npr. engleski jezik u nekom selu :roll: to bi bilo jako lepo  :)

Dopada mi se ova tvoja ideja za put do Santijaga, zaboravio sam da za Argentinu ne treba viza.

• Author

Evo da i ja dam svoj skromni doprinos priči o emigraciji :)

Upoznao sam pre par godina preko couchsurfing-a jednog Belgijanca koji je otisao u Meksiko na mesec dana, a ostao godinu dana... prvo je na ulici upoznao neke NVO likove koji su mu dali posao da razgovara sa mladim narkomanima na ulicama.... posle je predavao francuski u nekom selu... a onda je ostao totalno bez kesha i redovno posecivao banku sperme (mozda zvuci pomalo bizarno, al covek se kleo da je istina) i tako, ostade on godinu dana, i jos je odlicno naucio spanski.

Možda i nije tkao bitno da ostaneš zauvek... jedna ili dve godine, ni to nije loše... onda možeš negde drugde, u Kinu, Mongoliju ili Siriju... neku zemlju gde je život jeftin... meni u Kini u dva navrata nudiše da ostanem da predajem engleski... drugim rečima, ako hoćeš neki slabo plaćen posao koji će ti obezbediti smeštaj + hranu + pocket money, to se prilično lako može naći... sad, nećeš se obogatiti niti steći dovoljno da zasnuješ porodicu (ako to želiš) ali ćeš bar provesti izvesno vreme na nekom novom i zanimljivom mestu :)

U međuvremenu, dok si tamo, možda ti padne na pamet nešto novo, upoznaš neke ljude, stekneš neka iskustva... uostalom, ko i može planirati za više od godinu-dve unapred? Postoje varijante za dugoročno volontiranje... a imaš i onaj helpexchange sajt (http://www.helpexchange.net/) - sad, zavisi da li ti je samo bitno da odeš negde daleko daleko, ili imaš i posebne prohteve u pogledu toga šta bi radio, ili želiš da dobro zarađuješ i stičeš i jednog dana kupiš kuću i kola.... :)

Glavni cilj mi je da malo promenim sredinu, ovo sto si napisao u drugom delu posta bi mi bilo dovoljno. Videcemo kako ce biti  :-\ Hvala  :)