Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav društvo,

Krajem Avgusta letim na ruti Beč - Helsinki pa onda nastavljam ka jugu i to redom: Tallin - Riga - Vilnius - Minski - Beč. Sve ukupno oko 10-11 dana hard core puta.

1. Prvo pitanje bi bilo da li postoji ijedan drugi način osim trajekta da se dođe od Helsinkija do Talina? Cena je negde oko 40 evra što i nije baš pristupačno.

2. Šta bi imalo interesantno za videti u gore navedenim gradovima? Već sam konsultovao svemoćni google, ali hteo bih i nešto od vas da izvučem?

3. Da li preporučujete bus ili voz na relacijama između Talina-Rige-Vilniusa-Minska?

Hvala puno.

Pozdrav iz Brna.

da probam ja da ti odgovorim:

od Helsinkija do Talina najjeftinije ti je da preplivaš Baltik, imaš samo 90-tak kilometara.  :spot:. Između Talina-Rige-Viljnusa mislim da nemaš prugu. Vozom možeš od Viljnusa do Minska. Kada budeš ulazio u Litvaniju iz Letonije u blizini grada Šiauliai nalazi se Brdo krstova http://uslikaj.wordpress.com/2013/02/19/kryziu-kalnas/. U blizini Viljnusa imaš zamak sa muzejem Trakai http://www.google.rs/images?q=trakai+castle&hl=en-RS&gbv=2&sa=X&oi=image_result_group&ei=6Bz4UZjOKIby4QTAwICgAw&ved=0CCIQsAQ. Na putu iz Estonije u Letoniju svrati u grad Tartu, interesantan je http://www.flickr.com/search/?q=tartu.

• Author

Hvala puno na informacijama, jel bio neko od vas dvojice gore?

Helsinki-Tallin..skupo ti 40 EUR??auuuhhh...tek ces da vidis cene u Finskoj))))haha..kad budes platio hamburger 5-6 Eur..ili Pizzu 20 Eur)))))

Hvala puno na informacijama, jel bio neko od vas dvojice gore?

Na žalost nisam, ali je moja ćerka trenutno u St Petersburgu, u koji je stiga pomenutim kompanijama iz Talina a vraća se preko Rige I Stokholma za Beograd!

Između Talina-Rige-Viljnusa mislim da nemaš prugu. 

Ima, samo što nema putničkih vozova kao u sovjetsko doba. Od Talina do Rige može sa presedanjem na granici (Valga). Izmđu Rige i Viljnjusa se ne isplati vozom jer se preseda i ide se okolo naokolo i skuplje je od busa. Bio je do pre koju godinu voz Riga - Viljnjus (- Lavov - Truskavec), ali je ukinut. Uglavnom, Talin - Riga - Viljnjus je jednostavnije i pretpostavljam jeftinije busom (mislim da Luxexpress vozi), pa posle vozom do Minska. Od Minska do Beča ima direkt voz ali je skup. Predlažem kombinaciju do Bresta (par evra) pa Brest - Terespol (pogranični voz), pa zatim Terespol - Varšava (mislim da nije više od 10 EUR, možda je i manje) od Varšave možeš možda da uhvatiš jeftine karte za voz do Beča za 29 ili 39 EUR, mada to možeš i u Beču da kupiš pre nego što kreneš na put, ako znaš tačan datum.

• Author

Hvala puno svima  na odgovorima.

Inače u Helsinkiju planiram najviše dva noćenja. Što se tiče konekcije Talin-Riga-Vilnius kontam da je najbolje i najjeftinije busom taj Luxexpres.

Od Minska do Beča letim Austrianom.

• 2 weeks later...

U Talinu obavezno kupi Tallinn Card. Cena kartice mozda deluje skupo (24 EUR za dan, 32 EUR za dva dana i 40 EUR za tri dana), ali itekako se isplati ako hoces da vidis sve sto vredi videti. Sa tom karticom ulazis prakticno svuda, imas besplatnu turu po gradu po svom izboru, tri sata voznje bicikla, razne popuste, besplatan gradski prevoz, svasta... Kada kupis karticu dobijes brosuru u kojoj sve pise, gde mozes da koristis karticu, kako da dodjes do tih mesta, mapu, bukvalno sve sto ti treba je u toj brosuri.

• 2 weeks later...

Ja sam putovala u junu 2012. Isla sam luxexpres autobusima. Ako kupujes kartu online, imaju rasprodaje redovno. Ako pazaris kartu malo ranije, mozes ih naci za samo 3evra, onda poskupe na 6, a max su bile 25 mislim.

U Talinu, Rigi, i Vilniusu, probaj da odes do Radisson Blu hotela u centru. To je obicno jedna od najvisih zgrada, pa ces je lako naci. Na zadnjem spratu su restoran/kafic. Mozes otici samo da vidis pogled, ili na pice. Ja sam posmatrala zalazak sunca u Talinu i Rigi iz tih kafica, i zaista je prelepo! Talin je imao bolji pogled, i otvorenu terasu.