Jump to content

Featured Replies

Posted

Zdravo svima,

kao sto vidite, ovo mi je prvi post i tema ovde na ovom forumu, ali sam vec neko vreme aktivan i procitao sam vise od pola tema :).

Sa nekima od vas sam vec stupio u kontakt preko inbox-a i vama sam puno zahvalan. Ovo mi je samo nacin da prosirim izvor informacija.

Prvo sam se zainteresovao za Maleziju, tamo vec duze vreme razmisljam da odem, ali posle svih vasih postova i utisaka i informacija, dosao sam do zakljucka da cu Maleziju videti samo turisticki.

Tajland, Kambodza, Indonezija, Laos, destinacije gde bih zeleo da zapocnem biznis (imam zelju i za Kanare, Srednju ameriku, Aust i NZ,ali o njima necu sada i u ovoj temi) nisam imun ni na druge ideje i predloge,  izprva, moj je san otvoriti mini restoran, bar, na nekom od ne preterano iskomercijalizovanih letovalista, koliko je to moguce, videcemo u narednom periodu.

Svaki dobronameran komentar je dobrodosao i znacio jedan korak blize mom cilju.

Video sam da je velika vecina vas jako posvecena onome sto pisete, ima jako profesionalnih postova prepunih informacijama koje su mi vec donekle pomogle. Jedini problem je sto je ovo turisticki forum, a ne komercijalni, i znam da mozda tema ne odgovara, ali ja mislim da bi mi vasi utisci mnogo pomogli.

Inace, imam 30godina i porodicu.

Kuckamo se,

Vlada

idi bolje u dominikansku republiku..ako mislis da otvoris restoran..jer azijati su majstori svoje vrste za njihovu hranu..a nasa im je prejaka..

• Author

Slazem sa sa tim da Azijci to rade odlicno, mislim prvenstveno na bar, koji bi imao po par vrsta jela za svaki obrok, nesto neuobicajeno za tamo, pa opet, da se ima i nesto lokalno.

Za dominikansku sam cuo da i nije najpogodnije tle za strance, da je delimicno bezakonje, da firma ne moze da se otvori na ime stranca, nego mora da ide preko nekog lokalca, a to tamo naci je tesko.

Stekao sam utisak da je ceo taj karipski deo pomalo divlji, mozda gresim,nisam bio nikad :/.

Hvala na odgovoru u svakom slucaju :)

• Author

BladesEyeZ - U odnosu na to sta resim da radim, cifra varira izmedju 20k i 40k evra.

traveleasy - Hvala na sugestiji, bacicu se na to. Sto se tice otvaranja, koliko znam, na Tajlandu ne mora, a za zemlje u okruzenju ne znam, ali cu morati da saznam :)

Po pricama koje sam ja cuo, Tajland je najlaksi za strani kapital.

Nadjes neko manje i ne tako popularno ostrvo, ali ga odmeris da ima potencijal .... pa probas tamo i ko zna - moze da se desi da za koju god ostrvo postane super-popularno.  :)

Takodje, mislim da je pametno da merkas Sri Lanku. Rat je prosao tamo i Kinezi vrebaju ostrvo, ulazu dosta para u njega. Bice to jako dobra destinacija. Konacno su Kinezi krenuli da grade tamo i auto-put, kao i najvecu luku u tom delu Azije! Ne znam kako trenutno stvari stoje tamo za papirologiju, ali mislim da je to pun pogodak. Ostrvo ima super plaze, a radna snaga je jeftinija nego na Tajlandu  ;)

Zabluda je da je lako zapoceti neki biznis bilo gde u JI Aziji a pogotovo na Tajlandu.

Ukoliko nemas USA papire, a da krenemo od toga da nemas, nije moguce posedovati kompaniju 100% na tvoje ime.

Ukoliko zelis da budes vlasnik kompanije, moras imati upravni odbor tj shareholdere. 7 ljudi je minimum, od cega 4 moraju biti Tajci. Startup za taj vid biznisa ti je 2mil THB-a minimum, plus ako se dobro secam 500K thb-a uvek na tvom racunu u Thai banci. Naravno, ti shareholderi nece raditi za DZ, no moras i njih da placas, ali to ti uglavnom zavrsava sve advokat, tj on nadje neka ceitir Tajca koja ti neces videti u zivotu :) Svi ugovori koje sklapas su na Tajlandskom i samo kao takvi su prihvatljivi pred Tajlandskim sudovima. Sto znaci ili ces da nadjes i prevodioca ili ces potpuno verovati advokatu koji te zastupa. Naravno moras imati uredne i knjige sto znaci da ti treba i racunovodja, ne mora biti zaposlen tj moze biti outsource, ali opet je i to trosak. Ima jos gomila stvari od odrzavanja work permita, do stalne adrese na Tajlandu itd itd itd.

Drugi nacin, najpopularniji, je da otvoris kompaniju na rezidenta Tajlanda. Ovo je takodje i najrizicniji nacin. Tu ti ne treba to startno finansijko obezbedjenje od 2mil thb-a. Prakticno mozes pokrenuti fimu na Tajlandjanina za manje od 1000eur. On te zaposljava kao menadzera uglavnom i tako stices ponovo pravo na work permit. Naravno, u ovu osobu moras imati ogromno poverenje jer se lako moze desiti da te prevari i nastavi tvoj biznis bez tebe :) Da bi se nekako osigurao, moras ipak imati nekog advokata koji zna sve moguce trikove da bi te unapred obezbedio od prevare tog tipa ;) Opet kao i gore, sve knjige i obaveze prema Tajlandu moras ispostovati do poslednjeg slova.

Treci nacin, koji nisam zagrebao previse, su fransize uglavnom zapadnih lanaca brze  hrane. Ne znam kao ide sa tim, ali primetih da je svake godine sve vise i vise subway-a po bkk-u i ostrvima :)

Prosle godine kad sam ja imao slicnu ideju, mene je interesovao samo BKK, jer smatram da je tu 80% para :) Lokal u prizemlju Central World-a u Bkk-u, 28KVM je bio 39 'iljada THB-a mesecno, sa depozitom od 9 meseci. U to je ukljuceno odrzavanje lokala (ciscenje, obezbedjenje itsl) alii ne i struja, koja je oko 3-5 'iljade THB-a na mesecnom nivou. Dalje, moras da imas neke radnice tu, 4-10 'iljada THB mesecno, u zavisnosti koliko i sta rade. Ukoliko paniras da imas i bastu, placas takodje neku globu policiji, pored one sto placas drzavi :)

Moras imati uvek na umu, da je tvoj glavni kupac Tajlandjanin, a ne stranac tj turista. Kada gradis biznis plan, gradi ga na samim Tajlandjanima i njihovim navikama, obicajima i potrebama. Ovo ti pricam jer ukoliko se odlucis za ostrva, imas mrtvu sezonu od 4 meseca gde ce ti 90% musterija predstavljati tajlandjani.

Poslednje, nemoj da se zaletis i prodas sve ovde i odes na Tajland i tamo gradis ono sto ovde nisi uspeo :) Jeste lepa zemlja i jesu opusteni maximalno :)  ali uvek imaj back-up plan, tj exit strategiju. Uvek ostavi nekretninu u rodnoj grudi :) da imas gde da se vratis ukoliko sve propadne (nazalost 90% ovakvih ideja propada verovao ili ne) :)

To su bila neka moja zapazanja kada sam ja imao slicnu ideju, sto ne mora da znaci da su tacna i da se nisu promenila za ovih godinu dana :D ali tako sam ja to video iz razgovora sa dosta expat-a tamo i sa par nasih ljudi koji tamo zive i rade.

Не знам што мислите да је већа шанса да неки угоститељски бизнис успе негде у југоисточној Азији него овде (где сваки фаст фуд прави неки профит), нарочито ако узмемо у обзир да тамо постоји милион административних препрека које се односе на странце а које овде не би сте имали, потом језичка баријера, регулисање визног боравка... Да не причам тек каква је конкуренција.

Тако нешто може да покуша неко ко је деценију тамо, зна услове на тржишту и афинитете, језик, има решене папире итд...

@Kan

Kako se ovde u komentarima pominjala i Sri Lanka par moguće korisnih informacija.

Prvo lepši deo. Da ulaže see dosta i tendencija je da se i poveća. Kao mogući razlog nezvanično se navodi da bi Sri Lanka trebalo da preuzme turiste sa Maldiva u celosti u dogledno vreme ukoliko dođe do porasta nivoa okeana.

u 2012. FDI

Foreign Direct Investments received by Sri Lanka doubled last year reaching US$ 2 billion compared to the previous year, according to the Board of Investment (BOI). ( 45% of the FDI contribution was for infrastructure development, 28% for production sector and 19% for hotels and restaurants)

Očekuje se rast u 2013. odnosno do 2018. plan je da se privuče US$ 3 milijarde za ulaganje samo u turizam ( sa 400 miliona 2012.)

Broj stranih turista 2012. bio 1 milion ( množiš sa nekim prosekom noćenja od 18 - 20 dana)Planirano povećanje na 2,5 miliona do 2016. ( nije nemoguće jer je 2010. bilo samo 650.000)

Pored broja turista dosta je za tvoj biznis bitna i platežna moć u vanpansionskoj potrošnji.Pored starije populacije pretežno iz Evrope ima i dosta mladih ( naročito UK i Nemačka) a i broj turista iz Rusije je u znatnom porastu. Kako su cene relativno pristupačne gosti pored smeštaja i prevoza ( u proseku od 1500-3000 $ za 20 dana )najčešće troše znatne iznose u skladu sa cenom osnovnog aranžmana

Ako se bude ostvarilo ovo je dosta fin okvir za biznis.

Ali, uvek ima neko ali. Trenutno su uslovi dosta restrikti vni , naročito za male ulagače.

a) navedeni BOI predviđa donji limit  ulaganja od 250.000 $

B) postoje problemi vezani za izmenu zakona od ove godine u pogledu prava na posedovanje nepokretnosti stranih državljana

c) postoji problem vezan za plaćanja iz Sri Lanke prema spolja .

d) i problemi oko transfera dobiti

e) problemi oko angažovanja lokalnih radnika

Poseban problem je da kod zajedničkih ulaganja sa rezidentima, rezidenti u određenim slučajevima moraju da dokazuju poreklo novca koji investiraju a naročito ako su veći iznosi u pitanju.

Modusi su razni i problemi nisu nerešivi , ali u svakom slučaju zahtevaju dosta studioznosti u pristupu. Kada se tome još doda laganica pristup bez žurbe u lokalu, onda je maltene nemoguće bez dobrih priprema, velikog strpljenja i dosta dobre volje rešiti bilo koji od problema oko započinjanja biznisa.

Ipak ovakav naizgeld "višak" regulatornog aparata nakon započinjanja rada donosi veću sigurnost od "liberalnijih" ekonomija

Trenutno sam u Srbiji do kraja monsuna pa sam od kraja oktobra ponovno u Hikkaduwi negde do aprila. Trebalo bi da tako bude i u narednih godina. Ukoliko si zainteresovan za dodatne informacije pošalji poruku

• Author

traveleasy, tomej, hvala puno na opsirnom odgovoru,sve cu uzeti u obzir.

Tomej, pustio sam ti poruku u inbox.

ZuLuofVozdovac - sve ja razumem sto si naveo, jedan od mojih bitnih odluka je ta da zelim da promenim ovu prostacku sredinu, malo da promenim kulturu u kojoj zivim, da posteno radim i da se to posteno naplati, ne mislim o bogacenju, mislim o normalnom zivotu,bez razmisljanja da li cu ovaj mesec imati za 4 ili 6 kafa u kaficu, da li cu detetu kupiti cipelice broj vece da bi duze mogla da ih nosi i tako te stvari.

Moje generacije su u kanalu zbog svih ovih stvari sto su se izdesavale proteklih 25 godina, razum i zelja za zivotom su nam unazadjeni, razmislja se samo da se prezivi, po principu, sta cemo ,tako je. |Zavladala je jedna bolesna melanholija kod 99% stanovnistva nase lepe ali napacene zemlje.

Mislim da sada imam sansu da sebe predam necemu u cemu cu i uzivati i raditi i ziveti normalno. Imam dovoljno godina, znanja, i zelje da se upustim u nesto sto ne bi smelo i vise od 99% ljudi koje poznajem ili neko poznaje.

Hvala jos jednom svima na odgovorima,  pa ako neko ima informacije o Indoneziji i Sri lanci, i o Kambodzi, nek pise :)

Pozdrav