Jump to content

Featured Replies

Posted

Znam da sam vec par puta davio oko ovih destinacija....sta je onda jos jednom :ll:

Interesuje me da li bi mi dobrodusni ljudi sa foruma pomogli u obezbedjivanju detaljnijih mapa ovih zemalja,

bio bih vam bas,bas zahvalan clap.gif' alt=':clap:'>

Nameravam odredjene deonice puta da predjem autostopom, pa mi je to stvarno od velike vaznosti.

Recimo,ako neko ima na compu,da posalje mailom,ako ima na papiru da uslika nekim digitalcem,

pa da posalje ili da me uputi na neku net adresu sa istim...

mada sam trazio i trazio....i guess what?! jos trazio, ali nema ih nigde. :cryy:

P.S. Ide li neko za odavde krajem jula- pocetkom avgusta na put po Bliskom Istoku?

Imaš u topiku o mapama dosta korisnih linkova, pogledaj tamo.

Ne vredi da ti saljem mejlom zbog ultra-speed neta  :bag:

Traži preko images googla, podesi samo da traži velike slike, ukucaj ime držate i to je to  ;)

Na putovanju obavezno kupi auto kartu, vredi.

Mapu Turske uzmeš u Tourist Information Office-u u Stambolu, u Sultanahmetu, tamo gde su Aja Sofija i Plava džamija. Mapa je besplatna, ucrtani su svi putevi, i veoma je tačna, ja sam je više puta koristio za stopiranje po Turskoj.

Na toj mapi imaš ucrtane puteve sve do Alepa u Siriji... kada stigneš u Alepo, pravac Tourist Information - odmah pored muzeja, u samom centru grada, i ujedno u kvartu gde su svi hosteli - tamo dobijaš, opet besplatnu, mapu Alepa, kao i mapu Sirije.

Tourist Information Office postoji i u Damasku - nalazi se kod Sinanove medrese, jedine turske džamije u celom Damasku... centar grada, oko 15ak minuta hoda od velikog suka (bazara) poznatog kao Hamidija suk. Tamo dobiješ fraj mapu Damaska, što ti je neophodno da bi uopšte skontao gde je koji izlaz iz grada, da bi znao odakle da stopiraš.

I, to ti je to... srećan stop  :stop:

E da, sad vidim da si pitao i za Jordan i Egipat. Ako ideš tu turu, preporučujem Lonely Planet knjižicu Middle East - od ogromne je pomoći, a ima da se kupi u Beogradu.

Što se tiče Sirije i Jordana, tu nema mnogo mudrosti - od Alepa do Damaska vodi jedan jedini put, isto tako od Damaska do Amana, i od Amana do Akabe. U Akabi moraš na trajekt, kojim stižeš na Sinaj, tačnije u grad po imenu Nuweiba.

Ne znam koliko ima smisla stopirati po Siriji i Egiptu, jer su cene prevoza smešne, a bezveze je da izgubiš pola dana na traženje izlaza iz ogromnog grada kakav je Damask ili, ne daj bože, Kairo.

U Egiptu je najbolje koristiti voz - ide od Kaira do Asuana, dolinom Nila. Prizori su sjajni, a sa ISIC karticom imaš 50% popusta na kartu. Dakle, ne zaboravi karticu.

Eto :)

• Author

Uuuuu, odlicno, bas mi je to trebalo od informacija... a mislio sam da ce biti komplikovano :spot:

Video sam taj Lonely planet za Middle East...ali je 2550din....'de ce im dusa!! :shockkk:

Anyway, hvala vam puno!

Nego ima li na toj ruti nekih objektivnih opasnosti ili neugodnosti pri putovanju, koje mozda nema u prirucnicima?

Video sam taj Lonely planet za Middle East...ali je 2550din....'de ce im dusa!!

Imam ja izdanje od pre par godina, ako hoćeš, možeš dobiti da fotokopiraš zemlje koje ti trebaju (jer ne treba ti cela knjiga, ogromna je, greota tegliti sve te 'iljade kilometara).

Nego ima li na toj ruti nekih objektivnih opasnosti ili neugodnosti pri putovanju, koje mozda nema u prirucnicima?

Pa.... užasno je vruće :) Sem toga... da vidimo... vizu za Egipat obavezno uzeti u ambasadi, da li kod nas, ili u Akabi u Jordanu (čeka se 1 dan, cena je nešto tipa 12 dolara, treba ti samo jedna fotka i pasoš) inače sledi deport o trošku egipatske države, kao što se meni desilo. Drugi problem je - kako se vratiti iz Egipta, ako ne želiš da prelaziš isti put kopnom, jer su avio karte prilično skupe (možda ima neka jeftinija varijanta Kairo - Istanbul). Treći problem, u Siriji 99% ljudi ima stomačnih tegoba, dakle - ne zaboravi kakav streptoksazol il loperamid :)

Ta ruta je, zapravo, sasvim jednostavna... srešćeš gomilu stranaca koji idu istim putem, tako da, u slučaju da nemaš društvo, postoji velika šansa da nađeš nekoga...

Bitno je znati da u Siriji većina turističkih lokaliteta ume da udari po džepu ukoliko nemaš studentsku karticu koja obezbeđuje neverovatnih 90% popusta na ulaznice :)

E da, trajekt preko Crvenog mora uopšte nije jeftin - ako se dobro sećam, sporiji trajekt je bio 50 $ u jednom pravcu. To je tamo poprilična para...

U Jordanu treba videti Aman (dovoljan 1 dan), mrtvo more (jednodnevna ekskurzija autostopom), Petru (max. dva dana, ako si dobar hodač možeš je obići i za jedan, sem toga ne mora se videti baš svaka ruševina) i Akabu (gradić sa prijatnom klimom, stalno imaš utisak da ti neko drži fen uperen u lice). Ukoliko si on a tight budget, izbegavaj skupe pustinjske ekskurzije (Wadi Rum itd) jer je ruta Istanbul - Asuan sama po sebi dovoljno, čak bih rekao isuviše živopisna i bogata utiscima, tako da dodatne ekskurzije i nisu neophodne.

Probaj da mozda na licu mesta, u Wadi Rumu, pronadjes neku povoljnu ekskurziju. Mislim da moze nesto da se iscupa. Konkretno, na mene je Wadi Rum ostavio veci i jaci utisak nego Petra.

• Author

Imam ja izdanje od pre par godina, ako hoćeš, možeš dobiti da fotokopiraš zemlje koje ti trebaju (jer ne treba ti cela knjiga, ogromna je, greota tegliti sve te 'iljade kilometara).

Hvala ti za ponudu,svakako cu uzeti u obzir.

A i za ove savete, (pogotovo loperamid ;D)... zapamticu ih.

Ostatak se razresava tokom puta valjda...

Citao sam , cini mi se ovde, na jednom postu je pisalo da nije preporucljivo nositi bermude,sorts...jesam li ja to dobro shvatio ili..? Ima li to veze sa ulaskom u odredjene objekte ili je nesto drugo u pitanju?

Sta bi mi bilo bitno od stvari (lekovi,odeca,higijena itd) da spakujem u ranac,da su vazne? Za te predele...

Citao sam , cini mi se ovde, na jednom postu je pisalo da nije preporucljivo nositi bermude,sorts...jesam li ja to dobro shvatio ili..? Ima li to veze sa ulaskom u odredjene objekte ili je nesto drugo u pitanju?

Hm.... da znaš da je to dobro pitanje. Ja uvek putujem u trenerci, bermude ni ne nosim, pa o tome i ne razmišljam... al sad kad razmislim, ne mogu da se setim da sam tamo viđao ljude u bermudama. Možda neko drugi ima konkretan odgovor?  shtrumpf

Sta bi mi bilo bitno od stvari (lekovi,odeca,higijena itd) da spakujem u ranac,da su vazne? Za te predele...

Ej, ja bolje da ništa ne govorim... pošto sam svetski poznat kao čovek koji nosi kišobran u pustinju. Čim stigneš u Siriju, kupiš onu belu maramu što oni nose... to ti je dosta bitno, zbog sunca, posebno ako misliš ceo dan da se skitaš po Petri i sličnim mestima. Samo... nemoj nikome reći da poznaješ onog sa kišobranom  ::crazy:

Nego, evo jedne možda korisne preporuke. Ja obično uzmem par razglednica NS-a ili BG-a, pošto se često desi da na putovanju upoznam ljubazne ljude koji mi mnogo pomognu, ugoste me, itd... i onda, nekako, bezveze mi što nemam baš ništa da im ostavim u znak zahvalnosti, pa ostavim razglednicu na kojoj nešto nažvrljam. Tako postižeš više stvari - pokažeš im kako izgleda tvoja zemlja (što ih uvek zanima), ostaviš im mali suvenir, a sem toga pustinjskim narodima je uvek interesantno da vide sliku nekog grada sa ogromnom rekom i mnogo zelenila :) Možeš i da izradiš par fotki iz Srbije, pa da ih nosiš okolo, pošto će ljudi biti izuzetno radoznali u pogledu toga odakle dolaziš i šta tamo ima.

To sa razglednicama sam čuo na nekom davnom putovanju, pa i sam počeo da praktikujem... e da, nauči par fraza na arapskom, dobar dan, hvala, doviđenja, bolje vas našli, i tako dalje... za to ti neće trebati mnogo vremena, a koristiće ti u svim tim zemljama. Kada sam prvi put bio u Siriji, bilo mi je malo neprijatno što su ljudi toliko neverovatno ljubazni a ja nisam znao ni "hvala" da im kažem... dakle, nađi neki phrasebook, a mogu ti i ja ovde napisati najvažnije reči (posebno za autostop).

U većim mestima i nema neke jezičke barijere... al ako voliš da cunjaš i istražuješ, stvarno je šteta ne obići, recimo, stare četvrti Kaira... a tamo se engleski slabo priča :)

• Author

Hahaha...kisobran,a?

Ne ide mi u prilog da spominjem takve stvari, pomislice ljudi svasta :P

To sa razglednicama je super fora...odradicu to!  clap.gif' alt=':clap:'>

A ima li razlike u jezicima po drzavama ili svi koriste arapski? :-[

Naci cu neki phrasebook, vidjao sam ih dosta po gradu, ne moras da se cimas da pises...jedino za taj autostop napisi ako imas vremena.

Vidjam po netu da su cene za razgledanje lokaliteta po Jordanu extra visoke(konkretno Petra)...vazi li to samo za organizovane grupe sa vodicima ili..?

Cuo sam, tj cini mi se da sam procitao ovde negde na forumu, a kako nisam nasao na netu, radi se o sledecem, kako da mi oni, Turci, posalju neku njihovu mapu ili neka evropska drzava??? Ima li neko tacnu adresu??? Zato sto sam lutao po neti i jok, nema  :psuje:

poz

Hm.... da znaš da je to dobro pitanje. Ja uvek putujem u trenerci, bermude ni ne nosim, pa o tome i ne razmišljam... al sad kad razmislim, ne mogu da se setim da sam tamo viđao ljude u bermudama. Možda neko drugi ima konkretan odgovor?  shtrumpf

U suštini nije kulturno da se nosi nešto kratkih nogavica, niko ti ne brani. Naime ja sam tokom celog boravka nosio bermude, šorc i gaće (na plaži, nije preporučljivo, ne skinuše pogled one žene)  :bag:

Niko ne brani, svi znaju da si stranac. Ali kad seledeći put idem siguno ču nositi pantalone/trenerke, jbg nisam znao  :bang:

Savet: obavezno nauči natpise na wc, muški/ženski

Ja sam ih naučio, ali i pobrkao i to baš kad me muka naterala,  :potty: i to baš na plaži, i to ženski bio pun,  :shh: pa se gužva napravi,  :shockkk:  pa je ušo čovek koji radi na ulazu plaže (prvi put je u životu kročio u ž. wc) pa drž-ne daj, te im on objasni da sam tupavi nepismeni strendžer, i situaciju je smirila činjenica, odnosno natpis "yugoslavia"

u pasošu. Plaža je ipak bila za strance, imao sam imunitet  ;)

Na plažu se obavezno sunčaj u nekim dugim bermudama, može i majca na bratele.

Stvarno je neprijatno da svi gledaju u tebe onako  :-o krišom, falila mi jedna šipka, možda bi i koju funtu zaradio  :grin:

Za arapski predlažem:

http://www.gulfarabic.com/

• Author

Eto vidis,ipak ima tu nesto...ne da necu da potrosim pare,nego cu jos i da ih zaradim kad krenem da se uvijam uz sipku na plazi :dance:

lol::

Ali nije mi jasno,ako je plaza za strance,sto su svi blenuli u tebe...a takodje i - kako je moguce da se i dalje iscudjavaju golisavim turistima,koliko godina vec je Turska aktuelna turisticka destinacija...pomislio bi covek da su se svega nagledali i navikli vec! :-o

Ma nije u pitanju Turska, već Latakija u Siriji. :)

A većina stranaca iz UAE i SA  ::arabia:

• Author

Pa to i nije neko inostranstvo....sve komsije :gossip:

Primljeno k znanju! :spot:

Bluie, našao sam putnu mapu Turske u kompu, ali je sva isparčana, u delove, ako hoćeš pusti email da ti je pošaljem.

Može ti koristiti za planiranje rute, ali na licu mesta obavezno kupi/uzmi u Turskoj mapu, što reče Bokonon nabavi je u turističkom birou ili kupi na trafici (2-5 lire), ali ne na atraktivnim turističkim lokacijama, mnogo je skuplja.

:102:

:blob:

Poslato.

`Ajde ako imaš brži net postavi uploaduj ih negde, da budu korisne i drugima.

To sam ja trebao da uradim  :bang:

• Author

Uuuu,ti se bas iscimao za ovo :o

Ajde videcu ovih dana cu da bacim na neki imageshack ili tako nesto,pa javljam ovde.

Hvala puno! clap.gif' alt=':clap:'>

• Author

Poskidao sam sve fotkice i napravio jednu ogromnu detaljnu mapu Turske!...reci mi,jesi li slikao ovo sve od jednom,pa sekao sliku ili si slikao svaki deo zasebno?

Anyway,ako je neko zainteresovan da preuzme,mozemo da share-ujemo preko MSN-a,samo me kontaktirajte.Pokusao sam da postujem kao torrent,ali nesto nece,tako da je za sada samo ovako moguce (koliko ja znam :?) Pozz svima

Poskidao sam sve fotkice i napravio jednu ogromnu detaljnu mapu Turske!...reci mi,jesi li slikao ovo sve od jednom,pa sekao sliku ili si slikao svaki deo zasebno?

Anyway,ako je neko zainteresovan da preuzme,mozemo da share-ujemo preko MSN-a,samo me kontaktirajte.Pokusao sam da postujem kao torrent,ali nesto nece,tako da je za sada samo ovako moguce (koliko ja znam :?) Pozz svima

Nije fotkano, skinuto je sa nekog sajta prošle godine (nema šanse da se setim sa kog je)

Nije mogla cela da se skine, nego tako u delovima.

• 1 year later...