Jump to content

Bugarska -> Turska -> IRAN -> Azerbejdžan -> Mađarska - jeVtino :D

Featured Replies

Posted

Već neko vreme planiram pozamašan i poprilično ambiciozan put pomenutom relacijom. Ja lično imam poprilično (za svoje godine i za to gde živim) iskustva sa putešestvijama, volim avanture, kažu da sam harizmatičan, duhovit i tako... Dosta sa skromnošću  ;D .

Glavno ishodište i cilj ove ture je Iran, u kome bi se potrudili da što više stvari obiđemo, određen problem mogu predstavljati iranske i azerbejdžanske vize, ali ništa što je neprebrodivo.

Grubi plan puta bi bio ovakav:

1) Beograd - Istanbul - vozom po već razrađenoj, "piratskoj" varijanti, Dimitrovgrad, malo podmićivanja Bugara i na Bosforu smo  :D

2) Istanbul - Ankara - mislim da je najlagodnije busom (jer sa vozovima ima raznih peripetija zbog radova na tunelu ispod mora)

3) Ankara - Teheran - trans asia voz, iskustvo uporedivo sa transsibirom, jedno od najuzbudljivijih delova puta, karta je koliko znam smešno jeftina  (oko 40 evra za 2 puna dana puta)

4) Teheran - Isfahan - najlepši grad Irana, bus smešno jeftin, jer je gorivo maltene džabe

5) Isfahan - Jazd - ovo može, a i ne mora, u zavisnosti od vremena, volje, para i svega ostalog, naravno bus

6) Jazd (ili Isfahan) - Širaz - poenta je da se (kako znamo i umemo) stigne do persepolisa, takođe jedne od kulminacija čitavog puta

7) Širaz - Teheran - nazad za omiljen Dodikov grad ( ;D), put bi trebalo da traje oko 12 sati, andr ten juros

8) Teheran - Baku - ovaj deo puta je najzajebaniji za planiranje, jer je slab prevoz, našao sam da ima buseva (voza yok), ali vrlo verovatno da ćemo na licu mesta morati da jurimo karte (kao uostalom i svugde u iranu, s tim da na ovoj relaciji bus ne ide 100 puta dnevno kao na unutarnjim linijama, pa je rizik malo veći, ali ko ne reskira, ne profitira, jel

9) Baku - Budimpešta - njegovo visočanstvo wizz air, karte su 30 - 40 eur (bez torbi), gradski saobraćaj postoji do oba aerodroma, tako da je to zanemarljiv trošak

10) Budimpešta - Beograd - črejn

Ovo je sve u načelu, u dogovoru se da štošta menjati, planirani perido je negde od pred novu godinu 29, 30. 12. pa do 15ak dana... Ne planiram da idem u Šeratone i Hiltone (mada i da hoću, tamo ih nema :D), već najjeftinije varijante smeštaja, tako da kome je frka oko zajedničkih soba, spavanja na tepihu ecetra, bolje da odmah preskoči ovu budžet varijantu...

U Iranu biostali oko 10 dana, mesta sam naveo, mislim da je po 2-3 dana po svakom sasvim dovoljno da se uhvati duh ove sjajne zemlje, unutrašnji prevoz je, kao što rekoh, vrlo jeftin, kažu i udoban... Hrana je veoma jeftina, tako da nema potrebe  da se nose tone zlatiborca i juhora :D , možda eto samo do Irana (a to su ta 2-3 dana)... Naravno, treba biti spreman na dosta pešačenja, to su veliki gradovi i sigurno je cilj videti i upiti što više duha tog dela sveta. Da, couchesurfing je naravno uvek opcija, čak šta više pročitaj od stranaca da u teheranu i bakuu ima puno ljudi koji su vrlo radi da ugoste ljude, čak i muškarce  :banana:

Svaki savet je dobrodošao, svako raspoložen za avanturu je dobrodošao, iskustva naravno i sve to tako... Neću dalje da dužim, da vas ne odvraćam od čitanja, osmišljavaćemo detalje u hodu  ::arabia:

EDIT: Zaboravih najbitniju stvar, planirani trškovi su do 500 evra, bez viza (za vize još nisam siguran koliko bi koštale, jer postoje razne neke varijante, pa treba proučiti problematiku)

• 4 weeks later...
  • 2 months later...

Filipe izgleda da smo slicni i ja sam tako nesto imao u planu samo sam cekao da mi dodje na red. Trebali bi da se cujemo i porazgovaramo. Posalji mi tvoj broj telefona na moj meil [email protected] pa ti se javljam.

Pozdrav

• 1 month later...

Meni ovaj plan zvuci super, i bila bih zainteresovana, samo nijesam dobro shvatila termin: radi li se o periodu oko Nove godine 2015? (dakle za godinu)