Jump to content

Featured Replies

Posted

Zdravo :)

Citala sam malo teme u ovom delu "Evropa", nasla sam dosta korisnih stvari o Nemackoj i Svajcarskoj koje ce mi sigurno biti od pomoci :) Ali imam par pitanja, pa ako neko ima ideju - neka pomogne ;)

Ja bih kao volela da idem na neke utakmice, smislila sam kako cu do Nemacke, ali sad me zanima imate li ideju za neki povoljniji prevoz Berlin-Cirih-Berlin?? Ali da nije avion, nego voz ili autobus...

Ako sam dobro nasla - karta za voz u jednom pravcu je oko 220 evra, sto znaci da je povratna oko 400 evra, a to mi se bas i ne uklapa u budzet  :-[  A za autobus nisam uspela ni da nadjem da li ima i koliko kosta...

I imam jos jedno pitanje - imate li mozda neki savet koju karticu za internet placanje je najbolje otvoriti?? I u kojoj banci??

I ima li neka banka koja te kartice izdaje po nekoj ubrzanoj proceduri?? Ja bih kao trebala da otputujem za desetak dana, pa me zanima izdaje li neka banka takve kartice u roku od 2-3 dana?? U Intesi su mi rekli da se kartica ceka minimum 10 radnih dana, a u Erste banci dve nedelje (mada su mi tamo ponudili neku "Visa poklon" karticu koju mogu odmah da mi otvore, ali na dinarski racun, pa mogu da kupujem i u stranoj valuti ali preracunato po njihovom kursu plus provizija 1,5%)...

Evo kao ja ću kao da ti odgovorim  ;D

Berlin-Cirih, da li ima neki poseban razlog što nećeš avionom?

Ja sam putovao često na toj relaciji i avioni su mnogo jeftiniji od vozova, povratna vozom je oko 330 evra (postoje promotivne karte koje se brzo rasprodaju, 10 dana unapred sumnjam da ćes išta od toga naći).

Easyjet za Bazel leti 4 puta dnevno, i karte za taj period su trenutno oko 50€. Voz Bazel-Cirih izađe oko 30€

Postoje i autobusi za oko 50 evra (meinfernbus.de) ali je cimanje 12 sati

Što se tiče kartica znam da u UniCredit banci može da se uradi prepaid master kartica na licu mesta sa kojom može da se plaća preko neta, čini mi se da nije ni neophodno biti klijent banke.

• Author

pa kao ne znam sta reci nego eto kao hvala  :D

ne, salim se, stvarno hvala puno!!  :)

i posebno hvala za ovaj bus  klanj::  44 evra u jednom pravcu i 33 u drugom - to je vec mnogo pristupacnije  :)

u mom postu ima milion "KAO trebala bih" jer zaista jos uvek ne znam hocu li uspeti da odem na to putovanje (inace rec je o evropskom prvenstvu za odbojkasice), a zaista bih volela jer to je nesto za sta stedim vec godinu i po dana  :D

ne bih isla avionom jer nikada nisam putovala avionom  :-[ 

a i ocajno se snalazim u prostoru i vremenu  :(  u inostranstvo sam putovala dva puta (jednom organizovano preko teniskog saveza na finale fed kupa i jedini put kada sam napustila hotel - izgubila sam se; a jednom sam isla sama u milano na jedan i po dan na neke konjske trke i pored toga sto su mi hipodrom, autobuska stanica i hotel bili u ISTOJ ulici - uspela sam da se izgubim :-[)...

prilicno sam sigurna da cu se izgubiti i na ovom mom putu bg-berlin-sverin-berlin-cirih-berlin-bg, a ako jos budem morala da trazim aerodrom u berlinu i idem preko bazela i tamo nekako da dodjem od aerodroma do zeleznicke stanice, pa opet isto u povratku - pa onda cu se izgubiti minimum sest puta  ;D 

zato mi je nekako bus najsigurnija opcija, iako put traje cak 12 sati na toj relaciji  :)

verovatno vecini ovde, kao iskusnim putnicima, to deluje smesno, ali meni kao "pocetniku" to je najjednostavnija opcija  :D

jos ako bi mi rekao da postoji bus i na relaciji berlin - schwerin - mojoj sreci ne bi bilo kraja, jer sam za sada nasla samo neke vozove  :)

• Author

Ukoliko dovoljno unapred kupiš kartu za voz cena može biti 29 EUR. Kupovina u agenciji Putnik.

i ne treba mi ona interrail kartica za to?? ukupna cena je 29 evra??

i jel mogu da kupim karte u oba pravca za po 29evra?? ili mogu samo u jednom za 29, a u drugom moram da platim onu punu cenu oko 200evra??

i ne treba mi ona interrail kartica za to?? ukupna cena je 29 evra??

i jel mogu da kupim karte u oba pravca za po 29evra?? ili mogu samo u jednom za 29, a u drugom moram da platim onu punu cenu oko 200evra??

U oba smera može. Ne treba ništa. To su promotivne karte kojih ima tek nekoliko po vozu po toj ceni, pa što više unapred kupiš veće su šanse da ćeš ih naći.

Sparpreis izmedju Berlina i Ciriha nije 29 eur nego 39 eur. Mozes da ih kupis na bahn.de, ali najkasnije 1-2 meseca unapred.

Sto se tice internet kartice zadnji put kad sam vadio/obnavljao svoju karticu u Raiffaisenu rekli su da je gotova za 2/3 radna dana mislim da ti samo treba 20 e depozita koji mozes kasnije da podignes ako zelis da ugasis karticu 

Sparpreis izmedju Berlina i Ciriha nije 29 eur nego 39 eur. Mozes da ih kupis na bahn.de, ali najkasnije 1-2 meseca unapred.

Na bahn.de i u Nemačkoj je 39 EUR, van Nemačke (i u Srbiji) je 29 EUR.  ;)

Na bahn.de i u Nemačkoj je 39 EUR, van Nemačke (i u Srbiji) je 29 EUR.  ;)

Sparpreis ne zavisi od mesta gde kupujes kartu nego od relacije i postoje za 19 eur, 29 eur i 39 eur. Izmedju Berlina i Ciriha je uvek bila 39 eur:

http://www.bahn.de/p/view/angebot/bahn-ticket/zug-zuerich/zug-berlin-zuerich.shtml

Sparpreis ne zavisi od mesta gde kupujes kartu nego od relacije i postoje za 19 eur, 29 eur i 39 eur. Izmedju Berlina i Ciriha je uvek bila 39 eur:

Ja ne govorim o Sparpreis karti. Promotivna karta za 29 EUR se ne zove Sparpreis već Sparnight International i nije u ponudi DB-a, ali je u ponudi svih ostalih evropskih železnica priključenih na rezervacioni sistem EPA. Tako se isto može kod nas naći karta za 29 EUR na relacijama Berlin/Minhen - Pariz, Berlin/Minhen - Amsterdam itd...

• Author

hvala za link za autobuse za berlin-schwerin (nisam nasla neki koji mi se uklapa sa utakmicama, ali nastavicu da trazim ;)).

otici cu danas i do putnika  da vidim za te karte za voz :)

i hvala za savete za karticu - probala sam danas u raiffaisen banci u lazarevcu i rekli su mi da treba 7 dana, ali da pokusam u beogradu, tamo navodno moze brze, pa cu danas probati u beogradu :)

jedino mi jos nije jasno da li tu karticu treba da otvorim na dinarskom tekucem racunu ili na deviznom??

• Author

odgovorili su mi ovi iz putnika preko mejla da ima tih karata od 29 evra, samo moram jos da vidim da li mi odgovaraju termini :)

jedino mi nije jasno da li su to direktni vozovi ili moram da presedam  :-\

i hvala za savete za karticu - probala sam danas u raiffaisen banci u lazarevcu i rekli su mi da treba 7 dana, ali da pokusam u beogradu, tamo navodno moze brze, pa cu danas probati u beogradu :)

i samo mi jos nije jasno da li tu karticu treba da otvorim na dinarskom tekucem racunu ili na deviznom??

odgovorili su mi ovi iz putnika preko mejla da ima tih karata od 29 evra, samo moram jos da vidim da li mi odgovaraju termini :)

jedino mi nije jasno da li su to direktni vozovi ili moram da presedam  :-\

Direktni. Uveče kreneš, ujutru si na destinaciji. U udobnim, posebno podesivim sedištima.

Za Internet karticu, po prirodi stvari, moraš otvoriti poseban devizni račun i na njega položiti devize. Samo na taj način su ti pare izolovane, i potencijalni haker te, u najgorem slučaju, može ojaditi samo za iznos koji imaš na tom računu.

Ako imaš već kod njih drugi račun (dinarski ili devizni), možeš preko onlajn bankinga da prebacuješ s jednog računa na drugi (ali mislim da ti u tim transakcijama nije sjajan kurs).

• Author

Za Internet karticu, po prirodi stvari, moraš otvoriti poseban devizni račun i na njega položiti devize. Samo na taj način su ti pare izolovane, i potencijalni haker te, u najgorem slučaju, može ojaditi samo za iznos koji imaš na tom računu.

Ako imaš već kod njih drugi račun (dinarski ili devizni), možeš preko onlajn bankinga da prebacuješ s jednog računa na drugi (ali mislim da ti u tim transakcijama nije sjajan kurs).

e taj deo mi nije bio jasan, kako je najbolje da otvorim karticu - znaci na zasebnom deviznom racunu, koji nema nikakve veze sa onim racunom na koji mi se uplacuje plata  :)

hvala puno  ;)

Samo im tražiš Virtuon karticu, a oni će ti otvoriti račun i sve što spada.

Usput se raspitaj i da li te nešto košta (tipa, koliko para moraš držati na tome) da ti otvore deviznu partiju (odnosno štedni račun), te nalog za Raiffeisen Online. Kad imaš deviznu partiju, onda je ona vezana za tvoju postojeću Visu Electron, i kad plaćaš njome u inostranstvu, prvo će ti skidati evre (po zaista dobrom kursu) pa tek onda, ako ih ponestane, dinare (po lošem). Drugo, možeš da sa te devizne partije prebacuješ devize na Virtuon i obratno preko onlajn bankinga. Tako ne moraš trčkati u banku da dopuniš Virtuon kad ti zatreba. (Naravno, sve ovo je pod pretpostavkom da će ti plaćanja karata i u inostranstvu trebati i ubuduće, al' sad si članica Kluba putnika, zar ne?  :kamp:)

• Author

hahaha joj za neke od ovih stvari dok citam - osecam se kao da mi pisete na kineskom  :-[

veruj mi - ja, kao totalni, ali totalni pocetnik sto se ovih putovanja u samostalnoj reziji tice - bila bih presrecna ako se nigde ne budem izgubila, ako stignem na sve utakmice i ako posle svega uspem da se vratim kuci ;D

Imam samo jedno pitanje. Gde sve ideš na utakmice? Pitam zato što mi malo deluje nelogično da ideš Berlin - Cirih, pa se onda vraćaš iz Ciriha za Beograd preko Berlina ponovo.

• Author

e srbija je upala u najgoru mogucu grupu :( bukvalno da smo u bilo kojoj drugoj grupu - mnogo bi lakse sve moglo da se organizuje...

inace raspored utakmica je sledeci:

prvo se igraju tri utakmice u grupu u schwerinu 6, 7. i 8. septembra.

onda su osminafinala i cetvrtfinale u cirihu 10. i 11.septembra.

i na kraju su polufinale i finale u berlinu 13. i 14.septembra :)

Šverin ti je dosta bliže Hamburgu nego Berlinu koliko vidim. Imaš isto iz Hamburga za Cirih direkt za 29 EUR. Mada, datumi su dosta blizu, požuri ako hoćeš da dobiješ karte po toj ceni, možda su i već malo skuplje.

• Author

aha, sad sam tek shvatila da sam zaboravila da se pohvalim - kupila sam danas u putniku karte za berlin-cirih i cirih-berlin, kostale su me po 29evra  :D :D :D

i predala sam u raiffeisen banci za izradu visa virtuon kartice - rekli su mi da ce biti gotova do cetvrtka/petka :) samo da mi se do tada ne popuni hotel u sverinu - i na konju sam 8)