Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima!  :mah:

Putujem za koji dan u Hrvatsku, kolima, sa ekipom, pa imam par pitanja da postavim iskusnim putnicima :)

Prvo, zanima me kakva je kontrola na Hrvatskim granicama, posto su sad EU jel, da li pretresaju, smaraju sa carinom, itd.?

Drugo, koja je najpovoljnija varijanta prevoza na relaciji Beograd - Dubrovnik?

Trece... Da li znate neka fina mesta za kampovanje u blizini Pule, i koja je cena otprilike? Da li postoji mogucnost da se kampuje na 'divljaka' i koje su eventualne posledice?  :kamp:  Da li ima, npr, mirnih plazica gde moze da se prespava, posto bismo ostajali samo par dana? Nosimo vrece, ne nosimo shatore, a imamo kola tako da smo mobilni...

To je to otprilike, ali pasce mi sigurno jos nesto na pamet :)

Hvala unapred na odgovorima!  ;)

1. Sto se tice kontrole, ja sam stopirao preko granice nekoliko puta i svaki put su me iscimavali sa pitanjem koliko imam para, zasto stopiram, da li znam ako se nesto desi bla bla...uglavnom, sve pocne i zavrsi na tome. Jos ako idete autom, 99 posto da ce samo uzeti pasos i predati vam ga bez pitanja

2. Nisam skontao da li pitas za pravac rute ili za opcije javnog prevoza. U oba slucaja ja bih isao preko BiH i usput obisao Nacionalni park Sutjesku, Visegrad, Trebinje...ako je u pitanju javni prevoz mozda nije lose bus do Sarajeva pa bus do Dubrovnika.

3. Ne znam za Pulu, ali citao sam ovdje na forumu da je neko kampovao na groblju clap Ako se zavucete negdje van centra grada, ne vidim u cemu je problem, jos je septembar. Svakako valjda ne kontate spavati u vrecama na plazi, iz mog iskustva to nije bas najugodnija varijanta. Nadjite neku sumicu

Bus Beograd-Mostar,pa dalej odmah veza Mostar-Dubrovnik...Ili Beograd-Budva..i dalje veza.Autom je najbolje preko BIH tacno..

Imate li neki poseban razlog za Pulu? Treba imati u vidu da je Pula najveći grad u Istri i istovremeno najmanje turistički orijentisan. Jednostavno pravi grad koji živi svojim tokom. Uz to, Puljani važe za ubedljivo najgore vozače u Hrvatskoj. :) Starorimski ostaci su super, Brioni su super, ali baš biti tamo nešto duže, ne znam. Ipak bih vam preporučio Rovinj. Pula je ionako na pola sata vožnje. Što se spavanja tiče, uglavnom se ne preporučuje kampovanje na divljaka. Ipak, rovinjske plaže su poznate po koječemu ;), a ako ste već kolima, možda biste nekoga mogli i da ubedite da ste samo malo došli na plažu, pa iznenada zaspali. :) A možda biste bili još manje upadljivi da kola ostavite negde u gradu, a vi potražite zavučenu plažu? Inače, kampova i svakakvog smeštaja u Rovinju ima k'o pleve.

Nisam išao preko granice od kada su u EU (poslednji put mesec dana ranije), ali kad sam išao kolima nikad nisu ništa smarali. Ako idete busom, sigurno će da vas izvlače sve iz busa, pa u koloni idete u zgradu i lično predajete dokumenta na šalteru. Eventualno može da se zalomi da traže da svaki putnik izvadi svoju torbu i otvara je i pokazuje sadržaj pred carinikom. Jednom su prolazili i sa psom kroz bus. :) A istini za volju, jednom je neki idiot pokušao da prošvercuje preko granice prasence spremno za ražanj...

Btw, možeš da pogledaš i moj film iz Rovinja (a ima ih još iz Istre), da vidiš da li ti tako nešto odgovara. Snimljeno u septembru 2011.

Pored toga, definitivno preporučujem i obilazak Grožnjana -
Motovun je malo izvikan i razočaravajući (plus se plaća prilaz kolima!), ali je pogled neverovatan, kao i sama lokacija na vr' brda -
Na putu ka Rovinju/Puli, kad ste već kolima, svakako bih preporučio da se popnete na vrh planine Učka, najviše u Istri (1400 m). Kad je lepo vreme, vide se cela Istra i Kvarner -
Naravno, tu je i meni fantastična Opatija. Sa najlepšim parkovima u Hrvatskoj, predivnom arhitekturom, posebnom atmosferom i čuvenim, stogodišnjim šetalištem uz obalu (Lungomare) koje se prostire od Voloskog do Lovrana -
Sasvim slučajno, pre toga (na početku filma) je i jeftin kamp Preluk. A i Volosko je svakako vredno posete.

Ako odlučite da idete ka Puli, bolje da preskočite autoput (Istarski ipsilon), to ostavite za povratak. A do Pule kroz Volosko, Opatiju, Ičiće, Iku, Medveju, Mošćeničku dragu (posetite i Mošćenice, ne traje dugo), pa dalje Labin i ostala mesta. Sve vreme uz obalu, predivan pogled. Imam snimljen dobar deo tog puta. Posle Rovinj, Grožnjan i Motovun, Istarske toplice, Buzet... Milina. :)

I ja bih za kampovanje preporučila Rovinj, Veštar, San Polo, ili valjalta ako ste nudisti. U Puli ne znam kakvo je stanje sa kampovima, ali ima puno mesta gde se može kampovati na divljaka oko grada. Opet zavisi od toga šta volite. Meni je super potez blizu plaže Stoja (u blizini je neko staro odmaralište koje se ne koristi sada osim što još neke izbegličke porodice navodno žive u pojedinim kućama) kao i plaža Šišan, i tu ima super mesta za kamp, a voda je neverovatno čista...

• 1 month later...

Da li mozda krajem oktobra (tacnije 21, 22) ide neko za Pulu? *o*

trebam doci do aerodroma, imam let. Mislila sam ici stopom, ali eto videh ovu temu, pa za rezervu da pitam ako neko ide slucajno da li bi bilo problem da me pokupi usput..

• 9 months later...

Cao ljudi,

zanima me koja bi bila najjeftinija varijanta Beograd-Pula-Beograd (moze voz, autobus, avio), 

ja sam do sad nasao autobus za 90e i avion za 130e.

Da li je neko od vas mozda putovao na ovu destinaciju i za koje pare?

Hvala