Jump to content

Featured Replies

jel zna neko pouzdano da li moze vise puta da se udje u Rusiju sa poslovnom vizom? i gde se treba prijaviti posle ta tri dana ili hotel to odradjuje?

Prijavljujes se u lokalni OVIR, a gde je on raspitaj se na mestu na kom ostajes. Cuo sam da su nedavno svi OVIR-i ukinuti i da sad to odradjuje policija, ali nisam tu informaciju licno proverio... Ima dvoje ljudi sad u Moskvi, pa mozda bolje da oni odgovore...

Sto se tice poslovne vize, ne bi trebalo da ima problema za vise ulazaka...

E sad, ima jedna caka sa tom poslovnom vizom (ako mislimo  na isto a to je onaj pecat iz MUP-a u pasosu). Da bi se registrovao, u hostelu (hotelu) ce ti traziti broj vize verovatno,a posto vizu nemas... Ja sam prosao bez registracije. Na izlasku iz zemlje sam bio presretnut od strane dva pogranicna sluzbenika koji su me odveli u posebni vagon gde su me kao ispitivali i igrali se dobrog i loseg policajca... Sve se svelo na to da sam im platio 100 rubalja kao neki mito... Neki nisu platili nista. Neki su platili vise...

:mrgreen:

ja nisam imao nikakvih problema u Rusiji sa poslovnom vizom,mada nisam uopste spavao po hostelima niti hotelima, vec kod HC i CS membera.

Naravno, preko 3 dana u jednom gradu, treba da prijavis boravak, medjutim tu se ne racunaju subota i nedelja (neradni dani)...

U Kini sam imao problema objasnjavajuci da moja viza nema broj itd itd. verovatno bi bilo isto i u rusiji da nisam imao ljude kod kojih sam spavao...

• 2 weeks later...
jel zna neko pouzdano da li moze vise puta da se udje u Rusiju sa poslovnom vizom?

Ja ushao dva puta, pre nekoliko godina... a ovog leta jednom i, nadam se, uskoro, jos jednom... tako da je odgovor - da :)

i gde se treba prijaviti posle ta tri dana ili hotel to odradjuje?

Nisam se nikada registrovao... pa ni ovaj put. Izlazio sam iz Rusije u Mongoliju, Ukrajinu, i evo sad Kazahstan, i niko me nije nishta pitao... sad, to je moje iskustvo, ne garantujem da je uvek tako... u svakom slucaju, prvu konfuziju izaziva nas pasosh (Jugoslavija? Serbija? Chernogorja?), drugu konfuziju izaziva poslovna viza koja je samo par rechi pisacom mashinom i pechat iz nasheg MUP-a (a gde je vasha ruska viza? to... to je viza?) tako da je, na kraju, carinik vec prilichno zbunjen i iscrpljen, i ne postavlja dalja pitanja... :)

Pozdrav iz Bishkeka :)

• 8 months later...

Izvinite sto vadim ovaj topik iz naftalina, ali moram.

Voucher = potvrda o rezervaciji ho(s)tela, koju ti isti posalje na mejl? Ne treba da se bakcem sa nasim ili ruskim agencijama ako sam rezervisao ho(s)tel?

Ako sam dobro razumeo zenu iz Ruske ambasade onda ti treba viza ,al ako odes u neku nasu agenciju da ti izdaju vaucer ,ne  treba.Znaci mejlom je posebna procedura ,nazalost.Ovako za vaucer putnik uzima 50 e za dvoje.Ali ,pitanje je sad dal sam je dobro razumeo.

U agenciji R-Tours, koja je specijalizovana za Rusiju, daju voucher, ali samo ako si kod njih rezervisao smestaj. Da li isto vazi i za Putnik ili mozes da dobijes i bez rezervacije kod njih?

Drugari, da li jos uvek vazi ona varijanta sa pecatom od strane SUPa za Rusiju i Ukrajinu??

Putnik izdaje vaucere po ceni od 50 e za dvoje il jedno.Traze samo avio kartu na uvid.Poslovno u Rusiju jos pije vodu. ;)

Video sam da i u Niskom SUP-u izdaju 'poslovne'. Na zidu pishe da vaze za sve zemlje ex-USSR izuzev baltickih zemalja, Uzbekistana i Kazahstana i mozda ovih kavkaskih (sto znaci da vazi za Turkmenistan, a to bi bio jedini realan izvodljiv nacin za nas da dobijemo pristup toj zemlji).

Nemoj biti previse entuzijastican povodom Turkmenistana.

Istina, nisam cuo da li se nesto menjalo u njihovoj spoljnoj politici i mozda doslo do neke liberalizacije, ali cisto sumnjam.

Pre ce biti da nije navedeno da ne vazi za te zemlje (Tadzikistan i Turkmenistan) zato sto im u SUP-u ne pada na pamet da bi neko hteo da ide tamo ili zato sto pojma nemaju ni gde su te zemlje (sto me ne bi cudilo).

"Poslovno" je do sada vazilo za Rusiju i Ukrajinu. Balticke zemlje su u EU, Za Belorusiju i Kirgiziju viza ne treba, a za Kavkaske zemlje ste i sami videli...

:mrgreen:

Jeste,promenilo se i ponovo radi bioskop u Turkmenistanu :)al bice da si u pravu sto se SUPa tice.

I meni zvuči neverovatno to za bivše Sovjetske zemlje, mislim da informacija nije tačna. Poslovne vize u SUP-u mogu se dobiti za Ukrajinu, Rusiju, Mongoliju i Kinu, od čega su samo prve dve zemlje bivše sovjetske. Ja sam uzimao najviše na tri meseca, al kažu da komotno može i godinu dana (mislim da je to neko ovde na forumu napisao). To ti dođe kao multi viza, ulaziš i izlaziš koliko hoćeš.

• 2 weeks later...

Ček', ja idem da volontiram preko leta. I ako imam pozivno pismo, ne treba mi uopšte viza? Ne znam kako da se raspitam, na telefon ambasade se samo javlja neki Rus... Ne bih poslovnu vizu, dovoljni su jedan ulaz i izlaz.

Odesh sa tim pozivnim pismom u SUP gde ti je izdat pasos i kazem im lepo da ti treba viza za Rusiju. Oni ti daju neki papiric sa brojem racuna na koji treba da uplatish 330din i uvuku pasos u kucacu mashinu i ukucaju "poslovno za Rusiju od tog do tog datuma". Sto je mnogo jeftinije i jednostavnije od odlaska u ambasadu.

Treba ti viza iako imash pozivno pismo, ko ti je rekao da ti ne treba?

Odesh sa tim pozivnim pismom u SUP gde ti je izdat pasos i kazem im lepo da ti treba viza za Rusiju. Oni ti daju neki papiric sa brojem racuna na koji treba da uplatish 330din i uvuku pasos u kucacu mashinu i ukucaju "poslovno za Rusiju od tog do tog datuma". Sto je mnogo jeftinije i jednostavnije od odlaska u ambasadu.

E, fino, hvala na informaciji. :)

Treba ti viza iako imash pozivno pismo, ko ti je rekao da ti ne treba?

Niko, samo pomislih da bi pozivno pismo bilo ekvivalentno ranije pomenutom vaučeru (uz koji onda navodno nije potrebna viza)... Ali svejedno, drago mi je što je procedura dovoljno jednostavna.

• 2 weeks later...

Javljam da u SUP-u u NS-u nisu hteli da mi izdaju poslovnu vizu za volontiranje, tako da znate.

Bilo bi super ako bi neko napisao sveže informacije o potrebnim dokumentima za turističku vizu (npr da li je potrebno još nešto osim pozivnog pisma volonterske organizacije). Na telefon ambasade se izgleda javlja samo jedan Rus koji ne može baš nešto da mi objasni...

• 3 weeks later...

Ja sam odradio ovako: startovao sam Ruskinju preko ICQ-a, ona mi poslala pozivno pismo, ja s tim usao u Rusiju bez problema. Morao sam da nosim taj papir stalno u pasosu (gde mi je pisalo ime cirilicom), posto gomila ljudi ne zna latinicu- npr. salteruse na zeleznickoj u Moskvi i sl.

Jedini problem ovde je u tome sto overa tog papira neverovatno dugo traje. Oni otkucaju to i lupe pecat za dan-dva, a onda to cudo stoji mesec dana na stolu neke salteruse i skuplja prasinu.

Poziv vazi 90 dana i odnosi se na 1 ulazak.

Usluga izdavanja pozivnog pisma kosta lice koje poziva oko 20$.

Da li je potrebna tranzitna ruska viza ako se ide Aeroflotom, Beograd-Moskva-Havana ili je dovoljna samo povratna karta?

Pa ako necesh izlaziti sa aerodruma (znaci ako imash povezane letove) onda ti ne treba.

Ako zelish da se prosetash kroz Moskvu, treba ti.

;D

Procitala sam na par mesta na ovom forumu kako ljudi imaju problem sa registracijom u ruskim gradovima. Prosle godine sam bila 2 puta u Rusiji pa vam mogu reci kako sam ja prosla. Oba puta sam isla preko fakulteta i cim sam tamo stigla isla sam do dekanata gde su mi pravili registracionnuju kartocku(registraciju). Zadnji put,kad sam bila u Moskvi, imali smo problema sa reistracijom i na nju cekali nedelju dana..elem, tih nedelju dana gotovo nismo izlazili iz sobe jer su nas tako naplasili,kao,ako te uhvate na ulici policajci bez registracije placas 100dolara, mogu da te deportuju..gluposti.Zaista, policajci stvarno cesto traze u Moskvi pasos i registr., vise puta smo ja i drugarica to videle, ali nama nijednom nisu trazili..a eto bile smo tamo mesec dana.primetile smo da uglavnom proveravaju sumnjive tipove/one koji ne lice bas na Ruse..

kasnije mi je drug rekao da su nam dali pogresnu info, da mnogi gasterbajteri i po 3 meseca budu bez registracije u Moskvi, a policajcu pokazu samo avionsku kartu i eventualno malo novca..Ipak, treba biti oprezan u Moskvi, registrujte se ako mozete. ..

Postoji pravilo da samo 4 dana mozes da budes u gradu bez registracije. Sto se tice provincije, i tamo to pravilo vazi ali se bas i ne postuje. Znam ljude koji su bili vise od 4 dana i nije bilo nikakvih problema, policajci im nisu trazili registraciju. U Ivanovu sam bila 3 nedelje, imala sam registr, ali nijednom mi je nisu trazili. Bila sam i u Vladimiru, Suzdalju, Pljosu, Jaroslavlju, Kostromi i u jos par manjih gradova, sve po jedan dan, nijednom mi nisu trazili registraciju. Dobro, jeste da se nisam tamo zadrzavala, ali verujem da sam opusteno mogla i da ne bi bilo preoblema..Drugarica je pre jedno mesec dana bila registrovana u ivanovu, a otisla u Murom na nedelju dana i sve je bilo ok, a posetila je i 5,6 obliznjih gradova, isto bez problema..

Moje iskustvo iz Moskve jeste da uglavnom zaustavljaju i legitimisu kosooke ljude. Mene nisu nikad, iako smo uvek pricali na Srpskom i to nije bas bilo diskretno!