Jump to content

Featured Replies

Buddha pogledaj moj post u tvojoj temi o transibirsko-mongolskoj ruti.

90% je da fiktivni vaucer ne prolazi, mora znaci da bude "pravi".

Mozes da probas u nekog agenciji, ali pazi... Ima onih koji hoce samo da te olaksaju za lovu, da ti izdaju fiktivni vaucer pa posle u Rusiji moze da bude problem. U julu ja trazio vaucer kod jedne poznate turisticke agencije i ljubazna zenska mi otvoreno rekla da mogu da izdaju "fiktivni" vaucer ali uz licno preuzimanje rizika sta god se desi tamo.

Takodje i uzimanje pecata "poslovno" je postalo otezano, izgleda da je potrebno uverenje o stalnom zaposlenju kod firme koja te salje u Rusiju "poslovno". Hteo tu foru pre jedno 3 nedelje, i u SUPU me odmah upitali da li radim kod firme.

Ako radim da prikazem uverenje o zaposlenju, ako ga nemam onda nista. Ne znam da li je ovo izuzetak ili pravilo. Treba proveriti, u svakom slucaju iz Rusije ima da dosta zalbi na taj pecat "poslovno" u pasosu.

Najbolji nacin za ulazak u Rusiju je priglasenije, odnosno pozivno pismo. Samo za to mora da se cima neko u Rusiji.

@geoplans i ostali..

cek, a sta ako udjem sa beloruske strane (u rusiju), i posle recimo 2 nedelje od ulaska u belorusiju/rusiju (a oni ne znaju kada sma usao u rusiju - jer nema granice, a imigraciona karta vazi za obe zemlje - rusija/belorusija) ja zelim da izadjem na granici sa mongolijom ili kazahstanom (ili ukrajinom, nebitan je granicni prelaz, kad bolje razmislim)? takodje, registracija je potrebna ako sma u nekom gradu duze od 4 dana, a kako oni to mogu da znaju?

Budhha, OK ti ces da udjes u Rusiju sa beloruske strane, to je sve ok.

Ali ako ulazis u Belorusiju to ces onda sa poljske ili ukrajinske strane. Tamo na beloruskoj granici ce da ti pogledaju pasos, lupice ti pecat i dobices migracionu kartu koju popunis i na nju ti takodje lupe pecat kao datum ulaska. Taj datum ti vazi kao datum ulaska u OBE drzave i Rusiju i Belorusiju. Znaci na ruskoj granici ce oni da znaju KADA si usao u Rusiju jer datum ulaska u Belorusiju vazi i kao datum ulaska u Rusiju. Tu moze da se javi potencijalni problem. Ti recimo ides na pozivno pismo u Rusiju sa kojim mozes da ostanes 30 dana u Rusiji. I preko Ukrajine udjes u Belorusiju i tu recimo budes 10 dana to znaci da si "potrosio" 10 dana za Rusiju tako da ti je ostalo samo jos 20. Ako zatim na nekoj granici napustas Rusiju (Mongolija, Kazahstan, Ukrajina) mogu da ti gledaju na migracionoj karti datum ulaska. Bez obzira sto pise Belorusija vazi kao da si usao u Belorusiju. Onda gleda kog datuma izlazis pa ako si prekoracio vreme boravka eto problema. Jedino ti ostaje da se ubedjujes sa sluzbenikom da nisi znao da datum ulaska u Belorusiju vazi i za Rusiju ili da zveknes pare. Ali ne brini ovo sve moze da se desi ako naletis na nekog savesnog sluzbenika sto je redji slucaj.

Kako ce da znaju za registracuju? Pa prosto. Na poledjini migracione karte imas prostor u kome ti lupe pecat registracije. Tacnije dva pecata: jedan je ime ustanove koja te registruje (pecat hotela, OVIR-a, stanice milicije) a drugi je tipa "registrovan od - do datuma". Ako te registruje hotel datum ce ti biti samo dokle si platio sobu. Nigde nece da ti pise da li si u nekom gradu 2 ili 10 dana. Stvar je u tome da ako te zaustave u jednom gradu i recimo nemas registraciju onda ce da te pitaju kad si dosao i gde si bio. Narocito ako vide da ti je zadnji datum registracije pre 7 dana ili vise, ili jos gore da uopste nemas registraciju. Dobro tebe takodje interesuje da li ce na izlazu iz Rusije da ti provere migracionu kartu da li imas registraciju. Po pravilu da, u praksi zavisi. Ako te interesuje sta se desava trazi da ti objasnim.