Jump to content

Featured Replies

Posted

Zdravo! :mah:

Dugo nisam nigde putovao, a cak i kad jesam to su uvek bila klasicna kratka letovanja/zimovanja po okolnim zemljama. Nikad nisam isao dalje od Grcke, avionom prvi i poslednji put leteo pre dvadesetak godina(cega se ni ne secam jer sam tad imao oko 5 godina), nikada van Srbije putovao sam, a sada bih zeleo da odem u Brazil.  Skoro sam nabasao na ovaj forum trazeci informacije za taj put. Video sam da ovde ima mnogo iskusnih putnika, pa sam resio da vas zamolim da mi pomognete. Izvinjavam se ako je post na pogresnom mestu. Mozda sam trebao da pisem u temama "Put u Brazil" i "U Brazil ne možemo bez viza, još! ", ali posto imam vise pitanja mislio sam da bi bilo bolje da otvorim novu.

Citajuci forum naisao sam na http://www.portalconsular.mre.gov.br/estrangeiros/quadro-de-regime-de-vistos-simplificado-ingles.pdf

Da li je ovo vec sad na snazi?  Vize nam sigurno vise ne trebaju? Planiram da ostanem 90 dana kod brazilskih drzavljana. Dobio bih garantno pismo od njih, ali ako su vize stvarno ukinute Izgleda da to vise nije obavezno. Sajt brazilske ambasade u Beogradu trenutno nije u funkciji. Zvacu ih telefonom, ali sam mislio da prvo ovde pitam za savet. Znam da je za ulazak u zemlju potrebno poneti odredjeni minimum novca za odredjeno vreme ostanka, u skladu sa datumom na povratnoj karti. Ne znam tacno koliki je dnevni minimum za Brazil, ali sam siguran da necu imati ni priblizno za 90 dana boravka. Meni ce tamo smestaj i hrana biti obezbedjeni. Kako sad to da dokazem i zaobidjem taj obavezni minimum?

Video sam da se ovde cesto prica o low cost letovima. Bacio sam pogled na sajtove za pretrazivanje jeftinih ponuda linkovanih u nekim temama i nasao neke malo jeftinije varijante od sume koju sam planirao da izdvojim za povratnu kartu iz BG-a do Sao Paula(1200evra). Voleo bih da krenem krajem oktobra/prve nedelje novembra, ali mi je raspored fleksibilan pa bih mogao da podjem i malo ranije ili kasnije, ukoliko je karta povoljnija. Moja finalna destinacija je Curitiba, ali predpostavljam da iz evropskih aerodroma nema mnogo direktnih letova do tamo. Ja se malo teze snalazim na tim sajtovima za pretrazivanje cena karata. Da li neko iskusniji moze da mi pomogne u pronalazenju najjeftinijih varijanti? Takodje, zanima me procedura kupovine avionske karte neke strane kompanije. Mozete li mi u kratkim crtama objasni kako to funkcionise? I na kraju, interesuje me da li se mogu rezervisati karte sa fleksibilnim datumom povratka?

To je sve sto mi trenutno pada na pamet. Ako imate jos neke savete za neiskusnog putnika, pisite. 

Pokušaj da tražiš karte preko www.condor.com oni su imali relativno jeftine ponude za Sao paolo ili Salvador do Bahia. A unutar Brazila možeš pogledati šta nudi TAN i koliko se sećam oni su obično vikedndom imali neke promo akcije. Što se tiče procedure kupovine karata ne mogu ti pomoći, i ja svaki put imam pomoć ;)

@BojanV

Zdravo  :mah:

Ne sekiraj se, na dobrom si mestu otvorio temu ;)

Sto se tice vize, one su skoro bile ukunute, ali je bilo nekih administrativnih problema sa njihove strane, pogotovo za nekoliko nasih ljudi kad su dosli tamo, pa su privremeno vracene.  Sve se to skoro izdesavalo, pa je najbolje da nazoves ambasadu Brazila i da ih pitas telefonom kakva je sad situacija. Ako su vize definitivno ukinute, ne treba ti pozivno pismo. (proveri nedelju dana pred put za svaki slucaj za vizu, da ludaci opet ne vrate).

Sto se tice minimuma novca, ponesi koliko mozes, bilo bi dobro da imas i neku karticu i najverovatnije nemas brige. U svakom slucaju, zapisi adresu (adrese) i telefon tih ljudi kod kojih ides i ako te pitaju nesto, kazes idem kod prijatelja tog i tog u gradu tom i tom.

Do Kuritibe direktno i jeftino iz Evrope, jako tesko. Najbolje gledaj S.P. ili Rio. KLM ima trenutno iz Budimpeste ima super promociju, (Dragance obrati paznju!) ali mislim da je max. vreme ostanka mesec dana.

Pogledaj i sam na: http://www.klm.com/travel/hu_en/index.htm pa klikni dole na Sao Paulo.

Pretrazivaci standardni su ti kayak, skyscanner, ili npr. ovaj http://matrix.itasoftware.com/

Cesto je iz Budimpeste dosta jeftinije nego iz Beograda. Uglavnom iz BEG racunaj bar 950-1000 eur, dok iz BUD sam vidjao i za 600-650, za Rio npr. Pricam o minimalnim cenama, a cesto je to i dosta vise. E sad, s'obzirom da ides na 3 meseca nisam siguran, jer ja nikad nisam gledao tako dug interval, ali pretpostavljam da je slicno.

Kupovinu obavljas jednostavno, unosis korak po korak informacije o letu, sebi, sta zelis od dodatnih usluga i na kraju imas korak placanja (mozes sobodno probati simulaciju do samog kraja, bez da platis ista) i platis karticom. Na email ti stigne potvrda da si platio i e-karta, koju mozes da odstampas kad krenes na aerodrom za svaki slucaj, mada te oni imaju u sistemu.

Karte sa fliksibilnim datumom povratka su skuplje od ovih drugih. Mozes i da pozoves telefonom Turkish Airlines ovde u Beogradu, jer sam vidjao ranije da oni imaju tu opciju sa promenom datuma, bez nekih penala, tj. doplata, a i karte su im cesto najjeftinije iz Beograda u odnosu na druge kompanije.

Ako nadjes nesto jeftino iz Evrope do npr. severa Brazila, dobro sve ukalkulisi, da li ti se na kraju isplati. Ako tako budes isao, gledaj letove unutar Brazila sa kompanijom TAM, a ne TAN  ;D a imas i GOL.

Viza ti ne treba, pa ti u skladu sa tim ne treba ni pozivno pismo niti bilo sta slicno. Takodje, dokaz o sredstvima da finansiras svoj put ti nije potreban. Eventualno, ako te iko bude ista pitao pri ulasku u Brazil, mozda ne bi bilo lose da imas to pozivno pismo, overeno u "kartoriju"(Brazilci znaju sta je to), gde bi pisalo na kojoj adresi bi boravio, kao i da domacini napisu da bi snosili troskove tvog boravka tamo. Za svaki slucaj, ne bi bilo lose da ima si neki izvod iz banke sa dokazom koliko imas sredstava i naravno, da kupis putnicko zdravstveno osiguranje, vise zbog sebe. Sve ove stvari su, za svaki slucaj, da se nadju, ali vrlo verovatno da te niko nista nece ni pitati.

Ove karte koje ti je @kompe preporucio preko KLMa, Budimpesta-SP, su izuzetno povoljne i svakako da ih vredi iskoristiti. Povratna iz Budimpeste za manje od 600 evra je fenomenalna cena! Od Sao Paola do Kuricibe mozes i avionom, ali i busom, za malo para, recimo, odoka, 50-80 evra povratna.

Ako treba jos sta, pitaj!

Srecno u organizaciji puta :)

• 2 weeks later...
  • Author

Hvala vam puno. Vasi odgovori su mi mnogo pomogli.  Zvao sam i ambasadu. Rekli su mi da izvadim putno zdravstveno osiguranje i ipak ponesem pozivno pismo overeno u kartoriju. KLM ponuda iz Budimpeste je bila dobra, ali mi nije odgovarala jer hocu da ostanem tri meseca. 

Pre neki dan sam kupio povratnu kartu, Minhen - Rio de Zaneiro za 618 evra(Iberia airlines), nasao uz pomoc pretrazivaca koji je kompe preporucio. Iz Minhena za Brazil krecem 7. novembra, a vracam se 5. februara. Sad trebam da isplaniram put do Minhena.  Voz iz Beograda je preskup(cena je ista kao let avionom), tako da cu najverovatnije rezervisati povratnu avionsku kartu.

To je to, hvala vam jos jednom. Ako neko ima savete oko vadjenja putnog osiguranja, npr. gde da ga izvadim i kako da sto jeftinije prodjem, nek pise. 

Obicno Uniqua daje najpovoljnije osiguranje, tako je bar bilo pre tri nedelje kad sam poredila za neke svoje prijatelje.