Jump to content

Featured Replies

Posted

Juče sam pričao sa jednom devojkom iz Poljske i pomenuo sam joj kako veliki broj Poljaka koji putuju Balkanom stopira. Onda mi je ona ispričala da je za vreme komunizma u Poljskoj autostop bio podstican od strane države i da je tad nastala kultura autostopiranja. Rekla je da su postojali neki blokčići u kojima je upisivana kilometraža koliko je ko autostopera prevezao i oni koji su prevezli najviše stopera su dobijali određene nagrade. Zanimljivo mi je i da su postojale državne institucije, kao neki klubovi autostopera, gde su se ti blokčići kupovali, gde su najzaslužniji vozači dolazili da pokupe svoje nagrade itd.

Malo sam čačkao po netu i taj podatak sam našao i na Vikipediji:

http://en.wikipedia.org/wiki/Hitchhiking

-Hitchhiking was legalised and formalised in Poland in 1957. Hitchhikers could buy booklets including coupons from travel agencies. These coupons were given to drivers who took hitchhikers. By the end of each season drivers who collected the highest number of coupons could exchange them for prizes and others took part in a lottery. This so-called "Akcja Autostop" was popular till the end of the 1970s, but the sale of the booklet was discontinued in 1995.-

Nažalost sa ovom praksom se prestalo 1995. godine. Ovo je inače jedna od najboljih stvari koje sam cuo u životu. Još bi jače bilo kad bi postojalo neko pravilo da vozači koji primaju autostopere, dobijaju određene popuste npr pri registraciji kola i slično. Naravno danas kad je cilj prodati što više automobila i kad auto-industrija posustaje teško da bi bilo gde u Evropi ovako nešto moglo da se sprovede, ali u svakom slučaju u pitanju je odlična ideja. Možda za neka buduća vremena. :)

Kad sam čitao ovu stranicu na Vikipediji vezanu za auto-stop primetio sam zanimljiv podatak vezan za stopiranje na Kubi:

-In Cuba, picking up hitchhikers is mandatory by government vehicles, if passenger space is available. Hitchhiking is encouraged, as there are few cars, and designated hitchhiking spots are used. Waiting riders are picked up on a first come first go basis.-

Šta vi mislite o tome?

:)

• 3 weeks later...

Ja sam znao o ovome. Tj. saznao sam kad sam stopirao u poljskoj. Fantasticna iskustav. Prvo me je pokupio jedan covek sa dzipom koji je u svom dzipu imao radio stanicu koju koriste i kamiondzije. Kako je moja krajnja destinacija bila dalje od njegovog odredista preko radio stanice je nasao kamiondziju koji me je pola sata cekao na jednoj benzinskoj pumpi da bi me povezao dalje.

C/B radio takozvani, cuje se na razdaljini od 10ak km u niziji, raspitao se kod Poljaka vozaca. Sluzi da bi se znalo gde su nesrece i zastoji (jer voze k'o ludaci), gde je murija isl, takodje cesto pricaju viceve preko tokom noci i naravno traze sledece prevozno sredstvo za "kolegu" pored njih :D:stop:

• 3 months later...

Ah, sad mi je jasno zašto je tako lijepo stopirati po Poljskoj! I to je C/B radio? Ja sam njih uvijek skontala civil radio :D

• Author

Više stopera, manje zagađenja i ušteda energije. Samo to još izgleda ni jedna država nije prepoznala, osim Poljske u pomenutom periodu i Kube, iako ne verujem da su to bili razlozi da se u tm zemljama krene u ovakve kampanje.

Pitam se kakav bi interes država mogla danas pronaći u podsticaju autostopa  Čak i veoma mala kampanja o tome mogla bi poboljšati situaciju.

Postoje zanimljiviije stvari od kampanje, pre svega infrastruktura. Zamisli da se pri dizajniranju saobraćajne infrastrukture obraća pažnja na autostop, pa na primer naprave raskrsnicu s kružnim tokom umesto semafora radi ravnomernijeg protoka vozila, pa proširenje druma iza raskrsnice, plus odgovarajući saobraćajni znak obaveštenja.

Nažalost, saobraćajni establišment razmišlja isključivo o automobilskom saobraćaju, i ništa drugo ih ne zanima.

Čak ni autobuski saobraćaj, na primer hoće da zidaju autoput Novi Sad - Loznica, i pri tom im ne pada na pamet da taj autoput neće ni za šta služiti autobusima jer ne prolazi kroz naselja i nema ama baš nikakvu komunikaciju s njima.

A interes bi bio sasvim jasan - ukoliko ljudi više koriste efikasnije načine kretanja (odnosno ako prave manji overhed vukući glomaznu gvožđuriju sa sobom), onda ista saobraćajnica može da prenese više ljudi i robe, i smanjuje se potreba za instaliranjem dodatne (veoma skupe) infrastrukture, kao što je malo pre pomenuti novi autoput koji sve ozbiljnije preti našim poreskoobvezničkim džepovima.

Kontaktirao sam poslednjih godina sa raznim predstavnicima saobraćajnog establišmenta, i sasvim sam siguran da oni uopšte ne razmišljaju kako da optimizuju kretanje ljudi i robe, nego isključivo kretanje propratne gvožđurije - za njih osim automobila ništa u saobraćaju i ne postoji. A zagađenje i slični koncepti, to je već viša matematika za njih.

@ lithobrowser

Ne znam da li si znao da se na gradnji novih puteva moze vise ukrasti nego na odrzavanju ili modernizaciji starih. To su pokazala istrazivanja o korupciji. I da. Sa svakim novim putem dolazi presecanje crvene vrpce pred izbore. Zato kod nas ni ne zele da razmisle. Inace, najvece mogucnosti za korupciju su kod nabavke vojnih aviona.

Pretpostavljam i ja da se na skupljem projektu može više ukrasti nego na jeftinijem, čak sam i zaustio da pomenem i to pišući prethodni komentar, međutim - kad malko bolje razmislim - duboko sam ubeđen da oni u razmišljanju i ne stižu do ove nejednačine, zato što jednostavno i ne pomišljaju na ideje koje uzimaju u obzir bilo šta osim automobilskog saobraćaja.

Jel uce oni nesto tamo,na tim njihovim fakultetima?

Da malo mucnu glavnom?A ne samo da klimaju potvrdno.

• 2 weeks later...

Od drugara brat je studirao u Holandiji, i oni su kao vežbu iz nekog predmeta (ne znam kog), imali zadatak  da u paru autostopom stignu od Amsterdama do Dizeldorfa.

Tek sad videh ovaj post. Da, potvrđujem sve to. Prošao sam pre 2 godine iz Belorusije preko Poljske ka Srbiji, i za ono malo što sam prošao (tipa 300km), nije bilo teško zaključiti da su, što bi se reklo, prosto svi edukovani za autostop!  :D Za tu priču o kuponima mi je neki Poljak valjda pričao. Dok me je jedan lik vozio kolima, pitao je dokle idem i tako te osnovne stvari, da bi onda uzeo motorolu i to čudo koje pomenuste, civilne stanice, šta li već, i pitao nekog lika dokle ide i da li bi mogao da me poveze.

Impozantna stvar je bila što su SVI do jednog koji su me vozili znali šta je autostop, razmišljali u toku vožnje gde je najbolje da me ostave itd... sem jednog čiče koji me doveze direkt u Lublin (tu onaj nacionalni put prolazi kroz grad, nikad nešto slično nisam video  :D) i pokaza gde da hvatam bus do izlaza iz grada. (kad sad bolje razmislim, i on je ipak znao o autostopu jer mi je, jelte, objasnio kako da dođem do izlaza)

A ovo za primer Srbije i koristi... Boris je sa korupcijom sve lepo objasnio, nema tu preterane filozofije.  ;)