Jump to content

Featured Replies

Imas pod Evropa temu nije mi udaren pecat ili tako nesto na prvoj stranici pa citaj,nisi jedini sa tim problemom dal namerno ili njihovom greskom

Momak je imao taj problem pa su ga zadrzali na granici par sati dok ga nisu proverili i na kraju pustili,na kraju krajeva pronadji tu temu i citaj,ne bih da te plasim generalno ti ne mogu nista vec samo jedno obicno cimanje i objasnjavanje sto se ne isplati zbog njihove gluposti al eto

Dok sam cekao na granici jedno sat i po, bar 10 automobila je samo proslo na slo-hr a na hr-srb isto tako. Samo ti mahnu i ajd

Gde si izasao iz eu,na madjarsku ili hrvatsku,ako si na hrvatsku ako su ti slovenci udarili pecat to je to

Da citiram sebe iz druge teme, pošto tek sad vidim raspravu ovde:

Samo Estonija, Finska, Grčka, Mađarska, Letonija, Litvanija, Malta, Poljska, Portugal, Slovačka i Španija beleže ulaske i izlaske u nacionalnim elektronskim bazama podataka. Međutim, te informacije se ne dele između država, niti postoji centralizovana Šengenska baza podaka ulazaka i izlazaka, tako da ako si ušao u jednu državu Šengena, a izašao iz druge, oni na izlasku nemaju elektronsku informaciju kad si ušao, već samo pečat.

• 3 months later...

Ćao svima :)

Zamolila bih vas za malu pomoć ili pojašnjenje. Za period od 06.10.2013. - 07.03.2014. suprug je prekoračio boravak od 90 dana za 6 dana. Regularno je platio kaznu zbog toga i dobio opomenu.

Zanima me sledeće: Suprug ponovo planira putovanje kroz Mađarsku od 04.05.2014. godine. Kada na kalkulatoru kucam sve datume kada je ulazio i izlazio počev od oktobra samo mi stoji obaveštenje da je prekoračio boravak ali ako kucam od novembra (bez oktobra) daje mi obaveštenje da ima 48 dana za boravak na teritoriji šengena? Kako da se ponašam sa datim obaveštenjem? Da li će mu Mađari praviti probleme prilikom prelaska?

Hvala unapred na odgovorima :)

• 3 weeks later...

Pozdrav svima, 

Proveo sam u Sengenu 2 meseca pocevsi od prvog Marta. Planiram da preko leta(Jul-Avgiust) idem na Kipar i da tamo provedem 2 meseca. 

Koliko ja razumem i vidim ovde kao i na razno raznim sajtovima (ukljucujuci i sajt Evropske Unije) je da se za Kipar, Rumuniju i Bugarsku ne broje dani provedeni u Sengenu vec imamo 90 ddana.

E sad ja sam lepo nazvao Kiparski konzulat u Beogradu medjutim zena koja tamo radi mi je rekla da mogu da budem na Kipru samo mesec dana (pitala je za datum ulaska u Sengen zonu). E sad meni se cini da ta zena koja radi tamo ne zna bas o cemu prica :) jer mi nekako deluje neozbiljno i nezainteresovano. Pa me zanima da li neko zna tacnu informaciju. 

Ja bih kako sada stvari stoje otisao na Kipar ali ipak je bolje proveriti situaciju nego imati problema na izlazu. 

• 2 months later...

Pozdrav svima!

Zamolio bih ako neko moze da mi pojasni stvari i odgovori na pitanje. Procitao sam verovatno sve sto se do sada pisalo o ovoj temi, ako sam nesto slucajno preskocio i negde vec postoji odgovor na moje pitanje, izvinjavam se.

Dakle, ako sam dobro shvatio, kada zelim da vidim koliko imam dana koje mogu provesti u EU gledam koliko sam bio u poslednjih 180 dana, znaci ako hocu sutra da idem treba da gledam 180 dana unazad od danas i vidim koliko sam dana bio u EU od 90 dozvoljenih i onda dobijem broj dana koje mogu da provedem tamo? Probao sam i sa kalkulatorom ali posto sam imao prekoracenje izbacuje mi samo to... Evo konkretno situacije: 07.02.2014. sam usao u EU a izasao 31.03.2014 sto je ukupno 53 dana, zatim sam sledeci put usao u EU 06.05.2014. a izasao 08.07.2014. sto je 64 dana. Znaci ukupno sam proveo 117 dana u EU, 27 dana sam prekoracio. Bila je iskrena greska, jer sam imao pogresnu informaciju o pravilima boravka i nisam znao da sam napravio prestup dok nije doslo do problema prilikom cekiranja pasosa... 

Ono sto mene zanima sad je kada ja mogu ponovo da udjem u EU i da ostanem punih 90 dana? Da li moram da sacekam da prodje 180 dana od 08.07.2014. kada sam napustio EU da bih mogao da odem opet na 90 dana?

Izvinjavam se svima, ali zaista moram da pitam jer nikako ne mogu sam da provalim, pa ako neko moze da mi objasni bio bih veoma zahvalan.

Edited by Nemesis

ja imam jedno pitanje, ja se uvek vodim onom 90 dana u poslednjih 180 ali sad imam drugi problem, tj pitanje...jel se to odnosi samo na zemlje sengena ili na sve zemlje osim svoje ? konkretno ja sam bila u Moldaviji 2 meseca (imala sam vizu za avgust i septembar ) sada sam u Transnistriji ( oktobar inovembar/takodje sa vazecom vizom ) i kad 3 decembra krenem kuci idemo kolima preko Ukraine,  Rumunije , Srbije ( ja sam iz CG) jel mogu da imam neki problem na Ukrainskoj ili Rumunskoj granici ? ja mislim da ne mogu jer u ruminiju sam bila samo jedan dan 1 avgusta a Ukrainu sam bila 2 dana samo do sad ? ali ispravite me ako gresim i ne napadjte me ako je pitanje glupo  :-[

Ako posedujete bilo kakvu vizu za zemlje EU (radno-boravisna-za trazenje posla i itd...) nakon isteka te iste vize NE MORATE napustati EU zonu nego nastavljate boravak regularno turisticki do 90 dana Viza Free. 

Da citiram sebe iz druge teme, pošto tek sad vidim raspravu ovde:

Samo Estonija, Finska, Grčka, Mađarska, Letonija, Litvanija, Malta, Poljska, Portugal, Slovačka i Španija beleže ulaske i izlaske u nacionalnim elektronskim bazama podataka. Međutim, te informacije se ne dele između država, niti postoji centralizovana Šengenska baza podaka ulazaka i izlazaka, tako da ako si ušao u jednu državu Šengena, a izašao iz druge, oni na izlasku nemaju elektronsku informaciju kad si ušao, već samo pečat.

Gresis druze i to veoma.

Postoji sistem koji dele ama bas sve zemlje U Sengenu i poznat je po nazivu  SIS ili SIS 2 ili ti Schengen Information System.

Svi podaci su sacuvani i dostupni na svim granicnim prelazima u okviru Shengena.

Sad ako cariniku nije u cilju da te zeza pustice te. Provereno iz prve ruke.

SIS

The Schengen Information System (SIS) was established as an intergovernmental initiative under the Schengen Convention, now integrated into the EU framework. It is used by border guards as well as by police, customs, visa and judicial authorities throughout the Schengen Area. It holds information on persons who may have been involved in a serious crime or may not have the right to enter or stay in the EU. It also contains alerts on missing persons, in particular children, as well as information on certain property, such as banknotes, cars, vans, firearms and identity documents, that may have been stolen, misappropriated or lost. Information is entered into the SIS by national authorities and forwarded via the Central System to all Schengen States. The SIRENE Manual lays down the procedures for EU States' exchanges of supplementary information on alerts stored in SIS.

SIS II

On 9 April 2013, the second generation Schengen Information System (SIS II) enters into operation. SIS II has enhanced functionalities, such as the possibility to use biometrics, new types of alerts, the possibility to link different alerts (such as an alert on a person and a vehicle) and a facility for direct queries on the system. It also ensures stronger data protection. One of the world's largest IT systems in the field, it consists of three components: a Central System, EU States’ national systems and a communication infrastructure (network) between the Central and the national systems.

Edited by TMF

Gresis druze i to veoma.

Postoji sistem koji dele ama bas sve zemlje U Sengenu i poznat je po nazivu  SIS ili SIS 2 ili ti Schengen Information System.

Svi podaci su sacuvani i dostupni na svim granicnim prelazima u okviru Shengena.

Sad ako cariniku nije u cilju da te zeza pustice te. Provereno iz prve ruke.

Pročitaj još jednom šta piše. Nigde ne piše da zemlje dele informacije o ulasku i izlasku.

Pročitaj još jednom šta piše. Nigde ne piše da zemlje dele informacije o ulasku i izlasku.

Sta nije jasno? Jel pise da su sistemi umrezeni preko glavnog SIS servera, nema sta da dele, cim te skenira ti si u bazi podataka svih granicnih zona Sengena automatski. Informacije nemaju jedino od zemalja koje nisu u sengenu (Rumunija, Bugarska i sl. EU zemlje) Bespotrebna zabluda oko onoga zemlje ne dele, ne pitaju se oni. Carinik se pita samo hoce ili ti nece provuci pasos. A u ostalom i raznorazne kazne za prekrsaje (citaj ne od 20-30 eura) redovno se salju na adrese u Srbiji. Jer Nemac se nece odreci nicega sto je vezano za pare.

To je samo tvoj zaključtak. Nigde ne piše da sistem beleži vremena ulaska i izlaska iz EU. Evo i detaljnije, bold moj:

http://europa.eu/legislation_summaries/justice_freedom_security/free_movement_of_persons_asylum_immigration/l14544_en.htm#KeyTerms

Alerts issued in respect of non-EU nationals for the purpose of refusing entry and stay

SIS II will only contain those categories of data supplied by each of the Member States, which are necessary for alerts for refusing entry or stay. Once the system is operational and alerts are included in it, the SIS II will only be possible to store the following information on persons for whom an alert has been issued: surname(s) and forename(s), name(s) at birth, aliases, specific physical characteristics, place and date of birth, sex, photographs, fingerprints, nationality(ies), whether the person concerned is armed, violent or has escaped, reason for the alert, authority issuing the alert, a reference to the decision giving rise to the alert and link(s) to other alerts issued in SIS II. It will also include the action to be taken in the event that there is a “hit” (i.e. if a competent national authority finds an alert in SIS II concerning a non-EU national on whom they have carried out a check). Should a Member State be unable to perform the requested action after obtaining a hit in SIS II, it will immediately inform the Member State that issued the alert.

[...]

Data on non-EU nationals, for whom an alert has been issued for refusing entry or stay, will be entered on the basis of a national alert based on a decision by the competent courts and administrative authorities taken on the basis of an individual assessment. An alert will be entered where the decision is based on a threat to public policy, to public security or to national security, which the presence of the non-EU national in question in the territory of a Member State may pose. It will also be possible to enter an alert when the decision is based on the fact that the non-EU national has been subject to a measure involving expulsion.

Dakle, sve zemlje će imati na raspolaganju samo "alerte", tj. upozorenja o licima, a koje izdaju nacionalni sudovi ili administracije i unose u sistem. Nema automatskog beleženja svih ulazaka i izlazaka.

Upravo, Duya. Sećam se koliko mi je dugo Mađar tražio po pasošu ulazni pečat na Kelebiji kad sam se vraćao za Srbiju (ušao sam bio u Poljsku iz Kalinjingradske oblasti). Na kraju sam mu ja pokazao pečat i on rekao OK.

U pravu je Duya. Da nije EU ne bi usvajala predlog za uvodjenje sistema za belezenje ulazaka i izlazaka prosle godine.

http://ec.europa.eu/smart-regulation/impact/planned_ia/docs/2010_home_004_entry_exit_system_2012_en.pdf

http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/doc_centre/borders/docs/1_en_act_part1_v12.pdf

To je tek predlog a sama ideja nije opste prihvacena. Postoje oni koji se bune, zbog pitanja privatnosti, troskova, svrsishodnosti itd. http://www.opensocietyfoundations.org/voices/no-good-reason-schengen-entryexit-system

• 2 weeks later...

Pozz svima pitanje jedno zadnji put kad sam dosao na izlazu iz sengena madjari nisu ni lupili pecat ni provukli skener, medjutim na ulazu u srbiju bez obzira na vozacevo bez pecata on ili nije cuo ili ne znam sta vec udari i provuce na skener.. Da li je taj sistem uvezan sa ovim sistemom iz sengena pa da li ce mi na osnovu toga da se racunaju dani provedeni u Eu, posto mi jos nije isteklo 90 dana a planiram nazad uskoro? Inace sam iz Bih pa ako mi neko moze pomoci

• 2 weeks later...

new bi trebalo da je povezan sa sistemom EU, ali imas pecat kada si usao u Srbiju, dakle, po pecatu mogu da znaju kada si izasao iz Madjarske.

Pecati se nikad ne lupaju na ulasku u Srbiju drzavljanima, samo na izlazu, a strancima kontra. Jedino je Surcin izuzetak.

new bi trebalo da je povezan sa sistemom EU, ali imas pecat kada si usao u Srbiju, dakle, po pecatu mogu da znaju kada si izasao iz Madjarske.

Predp.sam da je tako pecat je dokaz jedini nista ne bi dobio kad bih mjenjao pasos ?

Pecati se nikad ne lupaju na ulasku u Srbiju drzavljanima, samo na izlazu, a strancima kontra. Jedino je Surcin izuzetak.

Ni tu ne lupaju kad ulazis (uvek), nego ako trazis, kao ja, jer skupljam pecate. Ostalima samo pogledaju pasos. 

pozz svima,

da li neko ima iskustva sa prekoracenjem boravisne dozvole u EU? Izasla sam dva dana po isteku dozvole - nije mnogo, znam - i na izlazu mi nista nisu rekli. Da li ce mi praviti problem kada ponovo budem ulazila u Sengen, ali bez boravisne dozvole, samo sa pasosem?

vidim da su neki imali problema..

• 3 weeks later...

Ako sam ušla u zonu Shengena 1. decembra, do kada imam pravo tamo boraviti? Akcentirajući na to ako boravim mjesec dana tamo, pa onda mjesec dana kod kuće i onda ponovo kada idem u EU, do kada moram napustiti zonu Shengena? Ako neko zna, molila bih savjet. Hvala Unaprijed

Ako procitas ovu temu znaces i sama. Pre ces doci do resenja nego da cekas da neko ponovo pise ono sto je , sigurna sam, nekoliko stotina puta pisano.