Jump to content

Featured Replies

Obavezno javi Darijanm,jel ako si ti proveo manje od 6 meseci u Srbiji a opet su te pustili,znaci da je jos uvek na snazi onih 90 dana koje moras da cekas.Hvala unapred na odgovoru

Kao sto i obecah drustvo,

Ja sam usao bez problema u Francusku! Niko od granicara na Charles De Gaulle aerodromu mi nije pravio problem. Izgleda da si ti u pravu, Jeremiah. Ipak ce biti da tacna ona tvrdnja da od trenutka kada si istrosio/la 90 dana moras da sedi 90 dana u Srbiji. 

Znaci u periodu od 180 dana smes 90 da provedes u Sengene i tako u krug.

To mi je nekako najlogicnije.

E sad, jedino da mi ne prave problem kada izlazim iz Francuske :D ... salim se...

• 3 weeks later...

Dobro vece imala sam prosle godine tacnije 13 og avgusta 2014 novcanu kaznu na madjarskoj granici zbog prekoracenja boravka 90 dana. Ma da nisam prekoracila al nema veze. Platila sam kaznu na madjarskoj granici... sada me interesuje kada mogu ponovo da se vratim u EU ??? Hvala unapred

Oko 13 februara. tj posle 180 dana od 13 avgusta.

o.t. Zašto si platila kaznu ako nisi prekoračila 90 dana tj nisi napravila prekršaj.

Oko 13 februara. tj posle 180 dana od 13 avgusta.

o.t. Zašto si platila kaznu ako nisi prekoračila 90 dana tj nisi napravila prekršaj.

Moram da demantujem predhodni post.

Dakle ti si mogla da uđeš u Shengenski prostor posle 90 dana od 14 avgusta i da počneš da koristiš 90 dana boravka.

Tebi je 14 avgust nulti dan.

Zanima me sledeca situacija. Da li bih mogao da prekoracim 90/180 dana u EU , u medjuvremenu nadjem posao, naravno na crno, i kad , recimo hocu da se vratim u Srbiju/naravno ako nesto krene po zlu/ da jednostavno pocepam svoj pasos i da u srpskom konzulatu trazim nov. Da li ce carinici da me provale tj. da li ova solucija ima prodju. Zanima me vase misljenje...

Hvala

Ne znam da li je donesena odluka  alli za vas cepace pasosa u roku od 5 godina ako se to desi, sledeci se izdaje na godinu dana

• 3 weeks later...

pozdrav svima!!!

Znam da se promenilo pravilo racunanja ovih 90 u 180 dana.Znam i kako se racuna al imam jedno pitanje.Kad sam se 1.februara ove godine pojavio kod madjara saznao sam da imam prekoracenje od 8 dana.E sad me zanima da li ja mogu da odem negde u aprilu ponovo ili ne posto mi ovaj kalkulator non-stop izbacuje prekoracenje od tih 8 dana?

Ubaci datum u aprilu kada želiš da ideš  i videćeš šta kaže kalkulator.

Meni stalno izbacuje prekoracenje.Na 'Date of entry/Control' ukucam i 12.12.15 pa mi opet izbacuje prekoracenje.

U tom periodu od 05.08.14 do 31.01.15 tj. tih 180 dana sam ispucao 98 dana i sada bilo kad da hocu da krenem ispada da ne mogu.

Umesto 31.01.2015. ubaci datum u aprilu kada želiš da ideš. Kada ubaciš taj datum onda ćeš videti da li imaš već "potrošenih" 90 dana u predhodnih 180 dana.

Umesto 31.01.2015. ubaci datum u aprilu kada želiš da ideš. Kada ubaciš taj datum onda ćeš videti da li imaš već "potrošenih" 90 dana u predhodnih 180 dana.

Izvini al mi nije bas jasno gde da ubacim taj datum kad planiram da idem.Poslednji put sam bio od 22.12.14 do 31.01.15 i to sam ukucao u kalkulator kao poslednji boravak.

Ako ubacim umesto 31.01.15 (datum kad planiram da idem,a to je 04.04.15) onda je to nemoguce jer mi je 'Date of entry 04.04.15

Nije moguće dati precizan odgovor kada ne znam podatke.

Ako hoćeš javi se pp, pa da pokušamo da nađemo rešenje. 

Zanima me sledeca situacija. Da li bih mogao da prekoracim 90/180 dana u EU , u medjuvremenu nadjem posao, naravno na crno, i kad , recimo hocu da se vratim u Srbiju/naravno ako nesto krene po zlu/ da jednostavno pocepam svoj pasos i da u srpskom konzulatu trazim nov. Da li ce carinici da me provale tj. da li ova solucija ima prodju. Zanima me vase misljenje...

Hvala

Ne znam da li je donesena odluka  alli za vas cepace pasosa u roku od 5 godina ako se to desi, sledeci se izdaje na godinu dana

donesena je odluka. ako u periodu od 5 godina izgubis dva ili vise pasosa svaki sledeci pasos ces dobiti sa rokom trajanja od godinu dana. jako mje veliki broj drzavljana srbije koji odlaze ilegalno raditi u eu i tamo ostaju godinu dana,pocepaju iliti "izgube" pasos i sa pasovanom se vrate u srbiju a sve u cilju da ih na granici nebi provalili da su prekoracili vreme ostanka u eu. stisnula nas je eu zato su ovi nasi doneli ovu odluku

moj ti je savet da uzmes madjarski pasos i posle nemas problema sa vizama i ostankom u eu.ja koristim madjarski pasos i putujem bez problema.  isao sam za australiju sa evizom i nema cimanja sa konulatom.

Edited by milanjak

• 2 weeks later...

Zdravo svima!

Putujem u Nemačku u četvrtak u posetu drugarici i odlazim danas na sajt da vidim šta mi sve treba da bih ušla bez problema. Na sajtu kažu potrebna ti je pozivnica prijatelja. Može li mi neko reći da li je to dokument koji mora ambasadi da pošalje moja drugarica i da li neko zna kako se sastavlja takvo pismo?  :smile:

Ma kakva pozivnica, ponesi pare neke, uplati osiguranje (vise zbog sebe nego zbog pravila), povratnu kartu i srecan put.

• 2 weeks later...

Ima li neko ko mi sa sigurnošću može odgovoriti na ovo pitanje.

Dakle, bio sam nekih 15-ak dana u Schengenu od 1. septembra 2014. godine pa do 9. februara 2015. godine.

Moji ulasci i izlasci:

01/09/2014 - 03/09/2014

25/01/2015 - 30/01/2015

01/02/2015 - 09/02/2015

Kalkulator mi izdaje potvrdu da mogu boraviti u Schengenu još 2 mjeseca i nekoliko sedmica. Međutim, nije mi jasno to pravilo 90/180.

Dakle, moje pitanje glasi - da li mogu ući u Schengen 1. marta ove godine (dakle za par dana), jer je od 1. septembra do 1. marta oko 181 dan razlike?

Cijenio bih odgovor od onih koji mi to sa sigurnošću mogu odgovoriti. Na bh. granici sam dobio dva različita odgovora.

I da naglasim da sam pročitao svu temu i nisam načisto sa svim informacijama, i ne želim se dovesti u situaciju da me na slovenskoj granici vrate nazad, jer ne putujem svojim automobilom.

Edited by BVC911

Dakle, moje pitanje glasi - da li mogu ući u Schengen 1. marta ove godine (dakle za par dana), jer je od 1. septembra do 1. marta oko 181 dan razlike?

Da, naravno, pa nisi potrošio ni 15 dana. Na stranu to što će tih par dana od 1. septembra krenuti da se brišu.

Uopšte, ne vidim šta bi nekom bilo sumnjivo na granici što si bio u Šengenu u tri kraća navrata u zadnjih 6 meseci. Ja verujem da sam isto toliko nakupio putujući turističko-poslovno-rodbinski a da nisam ni registrovao.

Ne znam šta ljude toliko buni to pravilo 90/180. Jedino što ga je bolje posmatrati kao odgovor na pitanje "kad moram da izađem iz Šengena", a ne "da li smem da uđem u Šengen" (ako ne smeš ući, to verovatno znači da si ga već prekršio u prethodnom navratu).

Na granici izmedju Austrije i Slovenije, cim se udje u Sloveniju, policija zaustavlja autobus i pod rotacijama sprovodi bus na parking pored, proveravaju koliko ko ima dana u pasosu. Ovo je treci put bio sinoc od oktobra da su to radili. Izvedu napolje par ovih sa prekoracenjem, imaju skenere za pasose i na licu mesta kaznu naplate.

Pozdrav svima! Pošto ću pre ulaska na šengenski prostor provesti neko vreme u Hrvatskoj (prvo Hrvatska pa Slovenija), interesuje me da li i te dane treba uračunati prilikom provere na šengen kalkulatoru? Znam da Hrvatska nije u šengen zoni, ali je u EU, pa me to zbunjuje... Hvala unapred na odgovoru!

Pozdrav dragi ljudi!
Verujem da ce objasnjenje mog problema zvucati malo haoticno, ali se nadam da ce neko uspeti da razume sta govorim.

Prvog oktobra 2014. sam otisla u Austriju na studiranje i zadrzala se tamo oko 70 i nesto dana. Onda sam dosla kuci za praznike i ponovo otisla u Austriju u januaru i bila tamo malo jace od tri nedelje. Kada sam se vracala drugi put za Srbiju, nije bilo nikakvih problema na granici. Juce sam ponovo krenula tamo, ali me zadrze na madjarskoj granici i kazu da sam prekoracila 90 dana. To je skroz u redu, jer jesam- bila sam neinformisana, mislila sam da se racuna po kalendarskoj godini, a ne poslednjih 180 dana (ja sam glupi neobrazovani idiot koji ne proveri informacije dobijene putem ,,rekla-kazala"). Potpisala sam onaj papir o uskracivanju prelaska granicnog prelaza i lupise mi F slovo. Ali tamo ne pise koja je kazna, ni nista, jedan Madjar mi rece da mogu ponovo da putujem za mesec, a drugi  kaze za tri meseca. (mada, ja kapiram da je za tri).

Nego, pre par meseci sam se vracala busom i tu je bio jedan momak koji je u Nemackoj bio vise od 90 dana odjednom i kad smo ulazili u Srbiju ovaj mu je trazio vizu, momak nije imao, ovaj rekao da ce morati da plati kaznu, momak mu stavio pare u pasos i tako je proslo..... Sad, mene zanima, zasto mi jos onda u februaru kada sam ulazila u Srbiju isto tako nisu rekli da sam pogresila, nego tek sad kad sam krenula nazad? Da su mi tada rekli, sada bi vec proslo skoro 4 nedelje, a ovako mi od danas krece 3 meseca.... I ne razumem kako neki spominju novcane kazne, a neki ova tri meseca neulaska.

Hvala vam ako neko bar procita ovo, oseticu saosecanje!  :death: 
P.S. U prvom semestru nisam mogla da vadim vizu jer sam se vodila kao vanredni student. Sada sam postala redovni i krenula sam tamo po jos neke papire i tamo da predam jer ce mi brze zavrsiti nego ovde. Ali sad ne mogu da udjem u EU i ne vreujem da cu sa ovakvim pasosem sada i moci da dobijem vizu, zar ne ?