Jump to content

Featured Replies

Ne znam za koju vizu apliciras, moja devojka je vizu ovde za 6 meseci dobila za 2 dana, a za boravisnu vizu jedino mozes da zavrsis u Austriji, bar je tako jedna drugarica iz Albanije uradila. Znam da nisi pisala ovo da te neko kritikuje, ali napravila si bas veliku glupost koja mozda ti ugrozi skolovanje

Zdravo. Imam jedno pitanje...sta se desava kada se poklopi tih 180 dana sa boravkom u EU. Naime, prvi put sam usao u EU 10.septembra 2014 i sada 10.marta ce biti 180 dana od prvog ulaska. U tom vremenskom intervalu sam boravio ukupno nekih 70 dana u EU. Inresuje me da li moram da izadjem iz zemlje 10.marta bez obzira sto nisam boravio svih 90 dana u periodu od 180 dana? Ako je pokretno racunanje tih 180 dana, sta biva sa ona 2-3 dana koja prekoracuju period od 180 dana. Moze li neko da me uputi na neki zvanicni dokument ili da mi rastumaci ovu situaciju? planiram da ostanem u EU do 15.marta 2015.godine.

Edited by Nie Go

Inresuje me da li moram da izadjem iz zemlje 10.marta bez obzira sto nisam boravio svih 90 dana u periodu od 180 dana?

Ne.

Ako je pokretno racunanje tih 180 dana, sta biva sa ona 2-3 dana koja prekoracuju period od 180 dana.

Jeste pokretno računanje. Ne treba da računaš od 10. septembra nego od 13-tog, ili koliko već izađe 180 dana unazad.

planiram da ostanem u EU do 15.marta 2015.godine.

S obzirom da si iskoristio samo 70 dana, možeš da ostaneš još tih 10 dana. Štaviše, možeš i preko toga, jer će oni s početka septembra krenuti da se brišu. U svakom slučaju, upotrebi kalkulator.

Ne.

Jeste pokretno računanje. Ne treba da računaš od 10. septembra nego od 13-tog, ili koliko već izađe 180 dana unazad.

Hvala puno na ovim infomacija. Iz vise izvora sam razumeo da se 180 dana racuna od prvog ulaska u EU. Dakle, po tom novom pravilu...180 se vise ne racuna od prvog ulaska nego od datuma izlaska 180 dana unazad.

Edited by Nie Go

Jedno kratko pitanje: Da li pasos ostaje u ambasadi prilikom predaje vize? Konkretno D vize za Austriju.

Hvala puno na ovim infomacija. Iz vise izvora sam razumeo da se 180 dana racuna od prvog ulaska u EU. Dakle, po tom novom pravilu...180 se vise ne racuna od prvog ulaska nego od datuma izlaska 180 dana unazad.

Upravo tako.

Jedno kratko pitanje: Da li pasos ostaje u ambasadi prilikom predaje vize? Konkretno D vize za Austriju.

Ostaje, a sve bude gotovo za dva tri dana

Moram ovde da razrešim dilemu koju mi je stvorio nemački policajac na ulazu. Ili on nema pojma šta radi ili sam ja nešto pogrešno razumeo.

Naime, supruga mi je danas doputovala u Nemačku i na ulazu joj lik kaže, pazite se, imate još nešto više od dve nedelje boravka, da ne prekoračite, kazna, trt, mrt...

E sad, ona je od 7.9.14. do 5.12.14 dakle kontinuirano tačno 90 dana boravila u DE i onda se vratila u Srbiju i tamo kontinuirano boravila od tog, da kažemo 6.12. do 6.3. tj. 90 ili 91 dan ako ja dobro računam. Tačno smo i čekali da dođe danas po principu 90 u poslednjih 180, da ne bi bilo problema.

Wtf? Ko nije u pravu? Ajd nek neko koga ne mrzi sračuna.

Mozes i sam da izracunas, od septembra do danas 180 dana, ona je bila 90 dana, znaci ima vrlo malo slobodnih dana. Saceka mesec dana; septembar ode na oktobar, izbrise se boravak u septembru. Jako prosto

Što bi čekala mesec dana da se briše septembar? Briše se dan po dan valjda?

Po pravilu, ona bi morala da ima sad čistih 90 dana za boravak, ne?

Edited by nvukelic

Zdravo!U Svicarskoj smo bili od 18.06.'14. pa do 14.09.'14.,zatim smo ponovo isli tamo 18.12.'14. i bili do 23-eg februara 2015.godine i na slovenskoj granici teta nam uzela pasos i racunala nam dane preko onog kalkulatora,i rekla nam od dana kad izadjemo iz EU tj.od tog 23-eg februara unazad racunamo 180 dana i od tih 180 mozes biti 90.pozz

Što bi čekala mesec dana da se briše septembar? Briše se dan po dan valjda?

Po pravilu, ona bi morala da ima sad čistih 90 dana za boravak, ne?

I ja zato mislim da bi ona morala imati sad cistih 90 dana.pozz

donesena je odluka. ako u periodu od 5 godina izgubis dva ili vise pasosa svaki sledeci pasos ces dobiti sa rokom trajanja od godinu dana. jako mje veliki broj drzavljana srbije koji odlaze ilegalno raditi u eu i tamo ostaju godinu dana,pocepaju iliti "izgube" pasos i sa pasovanom se vrate u srbiju a sve u cilju da ih na granici nebi provalili da su prekoracili vreme ostanka u eu. stisnula nas je eu zato su ovi nasi doneli ovu odluku.

Napokon da ova nasa vlada nesto pametno uradi.

donesena je odluka. ako u periodu od 5 godina izgubis dva ili vise pasosa svaki sledeci pasos ces dobiti sa rokom trajanja od godinu dana. jako mje veliki broj drzavljana srbije koji odlaze ilegalno raditi u eu i tamo ostaju godinu dana,pocepaju iliti "izgube" pasos i sa pasovanom se vrate u srbiju a sve u cilju da ih na granici nebi provalili da su prekoracili vreme ostanka u eu. stisnula nas je eu zato su ovi nasi doneli ovu odluku

moj ti je savet da uzmes madjarski pasos i posle nemas problema sa vizama i ostankom u eu.ja koristim madjarski pasos i putujem bez problema.  isao sam za australiju sa evizom i nema cimanja sa konulatom.

Ko, kada? Link?

Hvala.

"Licu koje u periodu od pet godina izgubi dva ili više pasoša, novi pasoš se izdaje sa rokom važenja od godinu dana."

• 1 month later...

Pozdrav,

imam jedno pitanje. Isao sam u EU preko Hrvatske i Slovenije. Kada sam se vratio, prosao sam granicu iz Slovenije u Hrvatsku i redovno dobio pecat, ali nijednom nije prosao pasos kroz kompjuter, a na Hrvatskoj granici nisu ni uzimali pasose (u pitanju je bio put preko Agencije). Na nasoj granici su uzimali pasose, ali ne znam da li su prolazili kroz kompjuter (znate kako to ide kod nas, nekad ni ne gledaju). Pa me interesuje, kako ce znati da sam izasao iz EU, ako nisu provukli kroz komp Hrvati, a ni nasi granicari? Ili to ide nekako drugacije kad ides preko Agencije?

Ne ide drugacije preko agencije a to se redovno desava da ne lupaju pecate niti provlace kroz komp. Udje pandur pogleda pasose i izadje iz busa

Pozdrav, jel zna neko da mi odgovori na pitanje u vezi Kipra... naime, ja imam studentsku vizu u Holandiji koja mi traje do Decembra. Ako udjem na Kipar u novembru, jel mogu da ostanem recimo tih mesec i kusur dana koliko mi traje viza u EU, vratim se u BG recimo, i onda opet udjem na Kipar i ostanem jos tri meseca ili mi se racuna i ovih mesec sto sam vec ostao u 90 dana? 

Da li treba da izlazim sa Kipra ili jednostavno mogu da ostanem do isteka boravisne u Holandiji plus 90 dana?

Samo da ne bude kad ponovo resim da putujem neka zabrana.  lol::  

Ma ne... Otprilike pola izlazaka iz Šengena u ovom pasošu mi nije nigde zabeleženo, npr. njih 15-20. Ništa čudno, ništa novo.

• 2 weeks later...

Pozdrav ljudi.

Malo me zezaju sa studentskom vizom u Grazu, nisu mi je jos dali, pa su mi potrebne neke informacije. Dakle, neki pecati u pasosu su totalno nejasni, ne vidim brojke pa ne mogu sam sebi putem kalkulatora izracunati koliko mi je jos dana ostalo u Schengenu. A to mi je vrlo bitno zbog izlaznosti na kursu, gdje bih se morao konsultovati sa profesorima.

Siguran sam da mi je preostalo minimalno 3 sedmice, ali semestar mi zavrsava tek krajem juna.

Postoji li mogucnost da se ode na slovensku granicu traziti te informacije, odnosno da li mi neko sa sigurnoscu moze reci da ce mi dati evidenciju oko ulaska i izlaska, ili potvrdu koliko mi je dana preostalo u Schengenu? Je li neko to ranije radio?

Znam lika koji ide u Nemacku da radi, neki fizicki posao, bio je tamo u decembru dvadesetak dana, pa od januara do aprila tri meseca, pa ce za neki dan da ide opet... lik je definitivno vec prekoracio dozvoljenu duzinu boravka, a odlazi ponovo. Meni sa povratnom avionskom kartom uvek proveravaju pasos, pa sam se cudio kod njegove zene kako je to moguce (jos ide svojim autom), a ona kaze da to ne proveravaju vise... u cemu je tajna?  zvizhd