Jump to content

Featured Replies

Pozdrav. Imam jedno pitanje vezano za famoznih dozvoljenih 90 dana. Trenutno sam u Hrvatskoj (došao iz Srbije), treći put u tri meseca. Prvi put sam bio par dana, drugi put nešto više od dva meseca, i sad treći put sam dve nedelje tu, ali danas uzmem ponovo da računam dane jer planiram povratak u Srb i vidim da sam prekoračio za nekih 7 dana. Moja greška, priznajem, bio sam ubeđen da imam još tih 7 dana. E, sad, zanima me da li neko iz iskustva zna da li će mi praviti problem na granici sa Srbijom zbog tih par dana prekoračenja, kakva vi iskustva imate ako vam se tako nešto desilo, i ako hoće, kolika je kazna? Hvala unapred.

Prošao normalno, ali mislim da i znam zbog čega. Naime, zaboravio sam da sam prvi put ušao u Hr u trećem mesecu, bio dva dana i izašao iz Hr. Ako se ne varam u trećem mesecu je počeo period od 180/90 dana, zar ne, mojim prvim ulaskom iako je trajao 2 dana samo? Znači iskoristio sam dva dana u trećem mesecu, zatim sam ušao polovinom šestog meseca i ostao do kraja osmog meseca, tako da ispada da sam iskoristio oko 80 dana. Po mojoj računici, tih 180 dana su počeli mojim prvim pečatom i ulaskom u trećem mesecu, a ističu na kraju osmog meseca kad sam i izašao? U tih 180 dana sam iskoristio oko 80. Sad sam ponovo ušao i s obzirom da je 10-ti mesec, dobijam novih 180/90, zar ne? Možda je malo zbunjujuće, ali ako neko može da mi potvrdi računicu.

Hvala.

Znam osobu , bio 6 meseci u EU bez prestanka, izasao preko Italije (aerodrom).....nikakva zabrana, niko mu nista nije rekao.. Dobar dan I dovidjenja...posle putovao jos par puta u EU niko mu nista nije rekao......

A opet znam i ja dve osobe , koje su za proteklih godinu dana samo jednom isli u HU i to sa nama , i odma su im na granici alarmirali da imaju boravak 110 dana i trazili su Vizu ...

Poenta moje price je sve je to do pojedinca ... citamo sam kako na Dusseldorfskom aerodromu traze carinici i policija  pare , povratnu kartu , kod koga ides ...vratio sam se u Petak iz Minhena , i pri ulaski i na izlasku samo su me pitali koliko dana ostajem :)

Kao turista 90/180. Isto kao u Shengen zoni.

A koliko vremena može državljanin Rumunije provesti u Srbiji? :) Isto 90/180 ili?

Pozdrav ljudi.

Moj brat bi trebao uskoro kod mene u Graz zbog neke papirologije, ali je puno putovao i nedavno je prilikom povratka u BiH boravio par dana u Banjaluci gdje je izgubio sve dokumente. Pasos ce dobiti danas u toku dana. 

Sad je problem, imaju li oni evidenciju ulaska i izlaska kod mijenjanja pasosa i da li ce mu dati informaciju koliko mu je vremena preostalo?

Ili novi pasos znaci novih 90 dana? 

Ja vas stvarno molim za odgovor ako je ikako moguce, jer mu granicna policija BiH nije znala nista reci. 

Boravak 90/180 se odnosi na lica.

Mada promenom putne isprave se teško može utvrditi da je lice bilo u zemljama Shengena.

Da li ce mu stvarati probleme ako na slovenskoj granici kaze da je izgubio pasos? Ili da jednostavno presuti sve i da proba proci? Kakav je vas savjet...

Nema nikakvog cutanja niti probanja...Situacija je potpuno cista. U praksi ne proveravaju zbog cega je izvadjen novi pasos.

A kako da sazna koliko mu je vremena preostalo u Schengenu? Mogu li to oni provjeriti u racunaru ili se novim pasosom racunaju tri nova mjeseca? 

• 2 weeks later...

Da ne davim procitao sam forum.Racunas koliko si bio dana u EU u zadnjih 180 dana.

Juce sam se vratio iz Madjarske, dakle 20 Novembar -180=25 maj.

Ako racunam od datuma kad bi trebalo ponovo da budem u Madjarskoj, 19 Decembar, onda -180=23 jun.

Ali sad nesto zanimljivo, posto pre nisam dugo ostajao nisam ni obracao paznju na dane niti mi je ikad bilo ko sta kazao.Medjutim, posto od nedavno boravim cesce u Madjarskoj, kada sam se varacao 29 Oktobra, carinik mi kaze:Samo da vam javim imate 73 dana.

Ja sa zahvalim na informaciji i naravno krenem da racunam dane,Bio sam od 10 do 14 Novembra(5 dana) i kad sam se vracao pitam carinika koloko sad imam dana.On kaze 80.Ja pitam kako, jer 73+5=78, a carinik ce:Uredjaj(onaj kroz koji se provlaci pasos) TAKO KAZE.Sad sam bio od 16 do 20 Novembra(5 dana) i opet pitam carinika koliko sad imjam dana a on odgovara 89, jer naravno uredja tako kaze.Dakle, ukrali su mi 6 dana.

U pasosu su svi ulazni i izlazni pecati tako da se dani lako mogu prebrojati.Da li da odem do konzulata i da se zalim?

Trebalo bi da idem 19 Decembra i po mjoj racunici imao bi 5 dana  jer sam  od 10 do 13 Juna bio 4 dana.To se brise i 1 koji mi je ostao=5.

Pitanje, da li ja mogu da idem u Madjarsku 19 Decembra(trebalo bi da mogu jer imam 5 dana) ili moram da pravim pauzu 3 meseca do 20 februara?

Mozes da ides 19 Decembra.

Hvala.Da li da odem do konzulata i da se zalim za onih uktadenih 6 dana?Posto u pasosu su svi ulazni i izlazni pecati tako da se dani lako mogu prebrojati(po tome je 83 dana)Dakle, trebalo ni da bude 7 dana i 19 Decembra se brisu ona 4 iz Juna, dakle 11.Ovako, trebalo bi da bude  5 dana.Ostao bi Decembar 19, 20 i 21, ali sta ako jebeni uredjaj izracuna vise od 5 dana?Ne bi da rizikujem zabranu ili novacanu kaznu,Cuo dam da je kazna 15000FT, sto je oko 50 evrica, sto i nije neka cifra ali sto da im placam.

Ako ti i budu proveravali, proveravace brojanjem tako da ako se broji 83 dana, onda je 83 dana. Kazna zavisi od njih na licu mesta, uglavnom finansijsku kaznu dobiju lazovi (svakakve sam price cuo na granici), za zabranu moras ozbiljniji prekrsaj da napravis ili da ih bas iznerviras. 

U tvom slucaju ne brini, idi i uzivaj planirano vreme.

Ako ti i budu proveravali, proveravace brojanjem tako da ako se broji 83 dana, onda je 83 dana. Kazna zavisi od njih na licu mesta, uglavnom finansijsku kaznu dobiju lazovi (svakakve sam price cuo na granici), za zabranu moras ozbiljniji prekrsaj da napravis ili da ih bas iznerviras. 

U tvom slucaju ne brini, idi i uzivaj planirano vreme.

U tome i jeste problem sto oni ne broje(barem ovi u vozu)vec se oslanjaju i iskljucivo citiraju taj jebeni uredjaj kroz koji provlace pasose.Dakle, kad mi je prvi put skrenuta paznja na broj dana bilo je 73.Ja sam posle toga boravio u Madjarskoj 2 puta po 5 dana(Novembar 10-14 i 16-20).Znaci oba puta po 5 dana i trebalo bi da bude 83 dana, ali kad se varacao 20 Novembra carinik mi je kazao da po uredjaju imam 89 dana,Tu u vozu sa njima nema rasprave(kazu sta kazu i odu),Mozda da idem sa Geom Ili Terom kombijem?

Bilo bi zgodno kad bi mogao (nekako,ne znam kako) da iz madjarskog konzulata dobijes potvrdu o broju "potrosenih" dana,a na osnovu brojanja iz pasosa :smile:

Samo,nesto sumnjam da ce ti oni tako nesto dati...

Delikatna je situacija,posto (teoretski gledano) ako ti krenes,a taj na granicnom prelazu ti pokaze "Aha,ovaj uredjaj je pokazao da si ostao duze" i ti krenes da se raspravljas tu sa njima...ne znam,ali mozda te mogu i izvesti iz vozila (bilo kombi,bus,voz) i zadrzati radi daljeg ispitivanja.Ne znam :unsure:

Ili neka luda ideja,ako vec nemas drugu ::crazy:

Spremi,tj .fotokopiraj strane iz pasosa na listu A4 formata i zaokruzi im na toj kopiji datume kad si usao,izasao i koliko je to ukupno bilo,i tako na svim stranama fotokopija (uz original pasos na uvid),pa valjda kad vide "crno na belo" valjda ce se urazumiti.

Ili...u bas krajnjem slucaju (ne znam koliko su ti bitni sad ti odlasci u HUN),spremi pare (evre).

Pa ako budu bas zapeli da su oni u pravu,a ne ti...mozda ih ipak ubedis u suprotno ;)

Ili...u bas krajnjem slucaju (ne znam koliko su ti bitni sad ti odlasci u HUN),spremi pare (evre).

Pa ako budu bas zapeli da su oni u pravu,a ne ti...mozda ih ipak ubedis u suprotno ;)

I onda te u krajnjem slučaju pošalju u zatvor zbog ponude mita.

Edited by pedjalon

Pa,i to moze da ga snadje,istina je.

Mada,kapiram da ako neki carinik i pored toga stomu "crno na belo" pokazes koliko si dana proveo u Sengenu i dalje tvrdi kako ti nisi u pravu,onda to cini iz ocekivane koristi ($$$ ),a ne toliko sto verujem tom nekom aparatu.Nazalost,praksa je pokazala da par novcanica u tom slucaju resavaju bilo kakav nesporazum na granici.

Tj. ili ga resavaju skroz,ili prave jos veci (nudjenje mita).

@Swatog:Ako se vec odlucis na tu varijantu,gledaj da naravno to odradis sa carinikom/carinicima nasamo,bez da drugi vide...inace ti sleduje ovo sto je Pedjalon naglasio.

Nisam razumeo da ides vozom...Ako mozes, idi kombijem do BP, tako ces izbeci aparat.

@Pedjalon  :spot:  Nemoj da plasis momka, pa ne prelazi USA-Kanada granicu...Jos se ceka taj dan kad nasi ili Madjari nece primiti kafenu...

@Pedjalon  :spot:  Nemoj da plasis momka, pa ne prelazi USA-Kanada granicu...Jos se ceka taj dan kad nasi ili Madjari nece primiti kafenu...

Nekad neko "padne" za primer.

Uzeo sam pasos i ponovo brojao.Prevideo sam 4 dana u Junu, tako da uredjaj ipak dobro radi,Tacno je 89 dana bilo kad sam se vratio u Srbiju 20 Novembra.Posto cu ici u Budimpestu 18 uvece, geanicu cu preci 19 Decembra, brisace mi se ta 4 dana iz Juna i bice 85 dana.Mene interesuju 2 stvari, prvo da li je apsolutno sigurno da je pravilo datum kada putujes minus 180 dana, pa brojis koliko si ulazaka imao jedini reper i da li cu sada moci da boravim 5 dana(sto ce biti tacno 90 dana) ili da ipak osatnen 4(sto ce opet biti 89 dana)?

Zovi carnu ili policiju,pa pitaj za svaki slucaj.

Ja mislim da je to pravilo aktuelno (maksimum 90 dana boravka u Sengenu u bilo kom periodu od 180 dana),ali oni ce bolje znati.