Jump to content

Featured Replies

Zovi carnu ili policiju,pa pitaj za svaki slucaj.

Ja mislim da je to pravilo aktuelno (maksimum 90 dana boravka u Sengenu u bilo kom periodu od 180 dana),ali oni ce bolje znati.

Zvao sam madjarski konzulat i oni su su potvrdilii to pravilo od datuma putovanja pa minus 180 dana.Kazali su da kada neko boravi 90 dana u cugu tada mora da ceka 3 meseca da bi ponovo mogao da udje.Oni koji putuju povremeno treba da paze da u 180 dana(kad god da putuju) ne prekorace 90 dana.

Pozdrav svima. Molim za malu pomoc :)

U CH sam usla 28.jula, a izasla 24.oktobra. Tacnije boravila sam 89 dana. Interesuje me da li bi mogla da iskoristim jos taj jedan dan (90.), da na primer odem u zemlju eu ujutru, a vratim se istoga dana uvece? Da li bi mi pravili problem na granici?

Pa ocekuj da ce im sigurno biti sumnjivo to.I da ce pitati koliko ostajes,kad se vracas,itd.

Sad,da li ces ih ti nekako ubediti da ces se vratiti istog dana...

Ako nemas neke ubedljive argumente (npr. kartu za povratak,koja glasi na dan/vreme),budi spremna na to da ce ti traziti da pokazes koliko para imas kod sebe.Mozda i neka dodatna pitanja (kod koga ides,da li imas osiguranje i ko zna sta jos).

Inace,nije svaka zemlja EU ujedno i clan Sengena,ne trebas to da mesas.

Medju drzavama sa kojima se granicimo ima vise zemalja clanica EU (Bugarska,Rumunija,Madjarska,Hrvatska).Ali od njih samo Madjarska za sad pripada Sengenu (Slovenija,Grcka,Italija,itd. su takodje u Sengenu,ali sa njima se vise ne granicimo).Tako da,ako ides u neku drugu drzavu EU,koja nije Madjarska (ili neka slicna,koja pripada Sengenu),mozes ostati i vise od jednog dana,bez obzira na ovaj predhodni boravak u Svajcarskoj.

Edited by Laza GNR

Hvala puno na odgovoru :)

U Rumuniju sam planirala da idem....ali ja sam mislila da tih 90 dana važi i za zemlje eu koje su van šengena....Da li to znači da se npr. dani u Rumuniji koje provedem ne racunaju u onih poslednjih 180 dana?

Kazem,moras da razlikujes boravak u Sengenu i boravak van Sengena :smile:

Mi (sa srpskim pasosem) mozemo u Rumuniju bez vize,ja mislim do 90 dana boravka.

Taj boravak se ne racuna u 90 dana provedenih u Sengenu,jer je Rumunija van tog ugovora

Ljudi pomagajte!:)Posto sam iskoristila 90 dana u 180,zanima me ako izvadim nov pasos i ne idem preko granicnog prelaza na koji sam isla sa starim pasosem(preko madjarske za Austriju)ako npr idem preko Hrvatske za Au,da li ce oni imati evidenciju da sam bila 90 u 180 iako imam nov pasos?Hvala puno na odgovorima ..ako neko zna koja mi je najbolja varijanta sa novim pasosem (voz,autobus,kombi) i preko kog prelaza da idem neka pise.Hvala na odgovorima ..

Kazem,moras da razlikujes boravak u Sengenu i boravak van Sengena :smile:

Mi (sa srpskim pasosem) mozemo u Rumuniju bez vize,ja mislim do 90 dana boravka.

Taj boravak se ne racuna u 90 dana provedenih u Sengenu,jer je Rumunija van tog ugovora

Razlikujem ja boravak van sengena i u šengenu, ali koliko sam uspela da se informisem, Rumunija i Bugarska nisu još implementirane, tj.nisu članice, ali poštuju pravila šengena, takođe i boravak do 90 dana, tako da nije tačna ta informacija :)

Pa ta da se dani provedeni u Rumuniji ne računaju kada se broje dani u šengenu....računaju se ipak, iako oni zvanično nisu u šengenu...Tako da ću pokušati da odem na samo jedan dan. E sad ja sam planirala da odem sa srpskim pasošem, a u Rumuniji ostanem oko dve nedelje (iako vec imam iskoristeno 89 dana), pa da tamo napravim za to vreme rumunski pasos, pa da se s njim vratim u Srbiju....mada sada citam po forumu da ni to nije izvodljivo, jer moram izaci iz zemlje s tim pasosem s kojim sam i usla u zemlju....onda rizikujem da mi otkriju to prekoračenje ukoliko bi ostala duze....komplikovano :/

Imam jos jedno pitanje a to je gde te najmanje proveravaju na granici tj kad ides autom,kad ides autobusom,kombijem,vozom ili kad ides nekom turistickom turom?Cimam se da bez obzira sto cu izvaditi nov pasos,da ce provaliti jer sam na jednom forumu citala da je jedan decko izvadio nov pasos sa novom adresom i provalili ga.E sad,ja bih isla oko Nove Godine kad je guzva,pa to mozda moze da me izvuce.Ali ako neko moze da mi preporuci cime da idem?Imam druga rumuna,mozda je najbolje da me on odbaci preko granice autom,jer kontam zato sto je rumunski drzavljanin da nas nece mnogo proveravati?

Posto sam iskoristila 90 dana u 180,zanima me ako izvadim nov pasos i ne idem preko granicnog prelaza na koji sam isla sa starim pasosem (itd.). ..

Vaditi novi pasos samo zbog toga sto je iskorisceno 90 dana je ilegalno.

Nadam se da ce se jednom stati na put tome.

Pa ta da se dani provedeni u Rumuniji ne računaju kada se broje dani u šengenu....računaju se ipak, iako oni zvanično nisu u šengenu...

Da li ti kazes da se dani provedeni u ne-Sengen zemlji (Rumuniji) racunaju kao da si bila u nekoj Sengen zemlji?

Odakle ti ta informacija? ???

Zdravo ljudi , nov sam na forumu , jedva sam sredio ovo i treba mi velika pomoc od vas , radi se o izlascima i izlascima iz EU da mi neko pomogne , uskoro se zenim , zena mi je iz Austrije , nego neki zakon njihov , nema dovoljno godina da ispuni ta pravila da i sredi Vizu , svakih par mijeseci udjem i izadjem iz Drzave pa me zanima dali mi moze neko pomoci , da mu postavim datume izlaska i ulaska pa da mi obracuna , bio bih vam mnogo zahvalan..Hvala

Zdravo ljudi , nov sam na forumu , jedva sam sredio ovo i treba mi velika pomoc od vas , radi se o izlascima i izlascima iz EU da mi neko pomogne , uskoro se zenim , zena mi je iz Austrije , nego neki zakon njihov , nema dovoljno godina da ispuni ta pravila da i sredi Vizu , svakih par mijeseci udjem i izadjem iz Drzave pa me zanima dali mi moze neko pomoci , da mu postavim datume izlaska i ulaska pa da mi obracuna , bio bih vam mnogo zahvalan..Hvala

Evo kalkulator, pa izračunaj sam:

http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/border-crossing/schengen_calculator_en.html

I na taj cal se ne mogu snac , mogu li napisati ulaske i izlaske pa da mi vi to izracunate bio bih vam zahvalan..

Nisam nesposoban prijatelju nego ne kapiram nikako sta mi ispada sve , o tome je problem , sto nikako ne mogu ukapirat to je to , znam da smaram , al ovamo sam siguran da ce mi neko pomoci...

Ovo pitanje se verovatno postavljalo vise pitanja ali zanima me jos jednom da ne bih pogresio...

Pozdrav ljudi, moze pomoc? Trebao bih pocetkom januara nazad za Nemacku, provescu oko 60dana kuci a pre toga sam proveo skoro tri meseca u Nemackoj. Menjao sam pasos pa me zanima hocu li imati problema na granici? Cak i vozaci autobusa su mi rekli da necu imati problem, ali da upitam i ovde da li se neko susretao sa tim. Inace pasos je iz BIh. Izvadjen u Bl u 11stom mesecu. Pozdrav

Nisam nesposoban prijatelju nego ne kapiram nikako sta mi ispada sve , o tome je problem , sto nikako ne mogu ukapirat to je to , znam da smaram , al ovamo sam siguran da ce mi neko pomoci...

Stvar je u tom druze,sto se to pitanje ovde na forumu redovno ponavlja - "Hajde izracunajte nesto umesto mene".

A nije previse komplikovan proces,pa ga moze svako i sam uraditi.I bez tog kalkulatora,sto je Pedja ostavio link.Potrebno ti je papir,olovka i da znas da sabiras do 100.

Al ajde,napisi ulazak/ulaske,napisi izlazak/izlaske,reci sta si ti sam izracunao da dobijas (koliko dana si proveo),pa ce ti neko - ko je voljan - potvrditi da li si u pravu ili nisi u pravu.

EDIT:

@NJegos:sve to zavisi od granicne policije,al valjda ces uspeti,ne znam.

Edited by Laza GNR

E ovako moji dani krecu provedeni

2.01.2015 - 10.01.2015 - 8 dana provedenih

20.04.2015 - 7.7.2015 - to je 78 dana

20.09.2015 - 1.11.2015 to je 41 dan to su dani kolko sam bio u Evropi , ja sam iz Crne gore a proveo sam u svoju drzavu 105- Dana , samo me zanima ovo kolko bih jos mogao da budem u drugu zemlju , unapred hvala ovo mi mnogo znaci

E ovako moji dani krecu provedeni

2.01.2015 - 10.01.2015 - 8 dana provedenih

20.04.2015 - 7.7.2015 - to je 78 dana

20.09.2015 - 1.11.2015 to je 41 dan to su dani kolko sam bio u Evropi , ja sam iz Crne gore a proveo sam u svoju drzavu 105- Dana , samo me zanima ovo kolko bih jos mogao da budem u drugu zemlju , unapred hvala ovo mi mnogo znaci

Kad joćeš da ideš ponovo?

Računaj u zadnjih 180 dana.

Imaš oko 31 dan ako sutra ideš.

Znaci jos toliko mogu ostati ako udjem sutra 31 dan ?

Da, i hvala ti što si nam ukazao poverenje da ti izračunamo.