Jump to content

Featured Replies

Kratko.

Supruga, ja i cerkica smo u Ceskoj. Supruga i ja imamo radne dozvole, za cerkicu idemo sledece nedelje za vizu na osnovu spajanje porodice. Poveli smo i baku koja je tu da nam se nadje dok ne prodje period adaptacije, narocito za dete (pricuva i sl.). Usli smo 01.11.2015. Glupo pitanje :

Da li da prilikom izlaza iz EU (Madjarska) nudimo cariniku da ne provlaci i ne udara pecat u pasos (baki), da bi iskoristila jos tri meseca pri sledecem ulasku (ispred NG), ili da prodje sve regularno, pa onda po isteku 90 dana krajem januara ode, ili varijanta ostatka preko 90 dana svesno, pa snosenje konsekvenci po islasku?

Hvala!

Edited by dekki73

Bas svasta covek da procita.

Licno bih voleo kad bi ovde prestala da se postavljaju pitanja "Kako da svesno prekrsim zakon","Kako da podmitim carinike" (sto je opet krsenje zakona) i slicno.To bas i nema veze sa putovanjem i putnicima,vec sa nekom drugom vrstom ljudi.

EDIT:

@dekki73:nadjite neko drugo resenje za cuvanje cerkice,ili - sto kazes - svesno trpite posledice namernog prekoracenja dozvoljenog boravka.

Edited by Laza GNR

Kulturan neki decko...

Edited by panonski
Nema potrebe da prosipate privatnu prepisku na forum, pogotovo ne takvu.

Dakle ovako, posle svih saveta ovde, posle zvanja madjarskog konzulata u Beogradu,posle razgovora sa sluzbenicom MUP-a u mom gradu, posle zvanja Uprave Granicne Policije, posle zvanja madjarskog konzulata u Subotici(tamo mi se javio covek van radnog vremena, malo smo pricali na madjarskom, malo vise na engleskom, on mi je dao brojeve carinskih postaja na Horgosu, nasu i madjarsku u mestu  Röszke,pa sam zvao i nase i Madjare)dosao sam do zakljucka da vecina tih ljudi nema pojma, nije ih briga ili kao i ja ne znaju da tumace to cuveno pravilo o racunanju dana iako im je u opisu posla da znaju.

Bile su dve opcije, prvi ulazak u godini(2015-toj), pa od tog ulaska racunas koliko si dana proveo u okviru od 6 meseci.Ako se tako gleda, onda se izgleda dani u drzavama EU koje nisu u Sengenu ne racunaju.Jer ja sam prvi put u 2015-toj bio u Hrvatskoj i Sloveniji u Maju(4 dana).Prvi put sam u Madjarskoj u 2015-toj bio u Junu i kad sam 20-tog Novembra izasao bilo mi je u pasosu 89 dana,Znaci dani u Hrvatskoj i Sloveniji mi nisu racunati inace bi vec tog 20-tog Novembra prekoracio.Po prvoj opciji ja sam imao samo 1 dan prava da provedem u Madjarskoj i to bi bio taj 90-ti.

Druga opcija, datum kada putujes pa minus 180 dana, pa izracunas koliko si bio u EU.Po toj racunici ja sam 18 Decembra imao 85 dana jer su mi se brisali 4 dana iz Juna.

Ugllavnom, posto mi je bilo vrlo vazno da putujem i da u Madjarskoj provedem 4 dana, odlucio sam da poslusam svoj instinkt koji mi je kazao ne voz, vec kombi.Dosli na granicu 19-tog Decembra nesto posle ponoci, Madjar uzeo pasose, odneo ih u kucicu, veoma brzo vratio i eto mene u Madarskoj,Nista mi nije kazao, kao imate jos 1 dan  ili jos 5 dana.

Ja sam bio svestan rizika da u povratku moze da bude problema(ako vazi prva opcija racunanja) ali razlog putovanja je bio vazniji od rizika.U svakom slucaju bio sam tamo 4 dana, putovao nazad takodje kombijem i na granici(nesto pre ponoci 22 Decembra) identicna prica, Madjar uzeo pasose,odneo ih u kucicu, veoma brzo vratio i eto mene u  Srbiji,Nista mi nije kazao, prekoracili ste, niste prekoracili.

To je moje iskustvo, moja prica.Da li su mi stvari sada jasnije?Da li znam po kojoj se opciji racunaju dani?Ne.

Inace, to za menjanje pasosa, cuo sam da mogu da vas navataju na osnovu maticnog broja.Inace vozac sa kojom putovao u odlasku mi je kazo da on menja pasos cim dodje do 90 dana ali da njega i u MUP-u a i Madjari drugacije gledaju jer vide cime se covek bavi.Inace on mi je kazao da su sa njim u kombiju vise puta bili ljudi koji su bas ono prekoracili 90 dana ali da su to "resili" sa Madjarom.

Po svemu ovom, pravilo je da nema pravila.Ja ako cu se rukovoditi prvom opcijom nema putovanja u EU do 22-og Marta 2016 godine.Ako cu se rukovoditi drugom opcijom onda nema putovanja u EU do 2-og Februara 2016 godine kada ce mi se izbrisati nekoliko dana iz Avgusta 2015 godine.

Dobar dan

Mnogo korisnih informacija sam procitao ovde,imam samo jedno pitanje vezano uz ovo racunanje 180/90 dana.

Je li ovaj nacin izracunavanja uz pomoc kalkulatora validan ,i ako jeste zasto jos uvijek niti na jednoj zvanicnoj starnici ambasada EU zemalja u ovom nasem regionu (Srbija,BiH...)ne stoji da je doslo do izmjena u racunanju duzine boravka u Sengen zoni!?Nego jos uvijek pise da se racuna od dana prvog ulaska???

Hvala unapred

@Swatog:ja bih rekao da je druga opcija ona koja je "prava".

@miki:ne uzdaj se u to sto pise na sajtovima uvek bas 100%.

Te sajtove (ne)odrzavaju ljudi,tj. stavljaju sveze informacije kad se sete (jednom u 300 godina ocigledno),dok su sluzbene objave - sluzbene (obavezujuce).

Nego,na brzinu sam pogledao sajtove ambasada Engleske,Nemacke i Francuske (sve u Beogradu),ali nigde nisam nasao taj deo o kome pricas (da pise da se boravak racuna od prvog datuma ulaska u zemlju).OK,na brzinu sam ih kazem pregledao,ali ako bi mogao da das neki link gde si procitao to...?

Jedino sam nasao ovo na sajtu ambasade Spanije:

http://www.exteriores.gob.es/Embajadas/BELGRADO/en/InformacionParaExtranjeros/Pages/USLOVI-ZA-ULAZAK-U-ŠPANIJU.aspx

Gde pise pri kraju teksta:

Ne sme da bude iskorišćen period boravka u trajanju od tri meseca u jednom šestomesečnom periodu.

Sto bas i ne znaci da se racuna 90 dana od prvog ulaska (mada,niti nedvosmisleno govori o onome sto pise u prvom postu na temi).

EDIT:ne smatraj ni taj kalkulator 100% pouzdanim izvorom informacija (koje npr. i pogranicna policija priznaje ili ambasada),vec vise kao neobaveznu alatku da proveris na brzinu koliko ti je dana preostalo ;)

Edited by Laza GNR

http://www.sarajewo.diplo.de/Vertretung/sarajewo/ba/01/Visabestimmungen/visaliberalisierung__seite.html

(Na cijelom prostoru Šengena je bez vize moguć boravak do 90 dana u pola godine, računajući od dana prvog ulaska. Prekoračenje dozvoljenog boravka može imati za posljedicu dugogodišnju zabranu ulaska u sve zemlje Šengena. Zapošljavanje bez vize nije dozvoljeno) 

Znaci prvi nacin racunanja.

Ambasada R.Nemacke u Beogradu :(ovdje nije precizirano...ipak bi se mogao primjeniti ovaj drugi nacin racunanja)

Državljanima Republike Srbije koji poseduju važeći biometrijski pasoš, nije potrebna viza za ulazak u zemlje Šengenskog sporazuma za boravak do 90 dana u periodu od 6 meseci, ukoliko je svrha putovanja: - turizam - poslovno putovanje - privatna poseta - drugo putovanje koje nije vezano za zaposlenje za koje je potrebna dozvola (npr. kurs jezika, razmena učenika, stručno usavršavanje i sl.)

Ta vest na sajtu nemacke ambasade u Bosni je iz 2010. rekao bih :smile:

Prosto neverovatno da je nisu od onda promenili.

Inace,sem tog (jednog) sajta ne vidim gde jos pise da se boravak racuna na taj nacin?

P.S. - Neka ti ne bude smernica ako samo na jednom mestu pise to,a svim ostalim drugacije (pogotovo na stranim sajtovima,koji se redovno odrzavaju)  :wink2:

P.S. 2 - nema jos one kroko22 da pojasni informaciju o racunanju vremena u Rumuniji i u EU :)

Evo i konkretnog objasnjenja (na engleskom),dostupno u PDF-u na tom EU kalkulatoru:

http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/border-crossing/docs/short_stay_schengen_calculator_user_manual_en.pdf

1. Introduction

Regulation (EU) No 610/2013 of 26 June 2013, amended the Convention Implementing the Schengen Agreement, the Schengen Borders Code and the Visa Code and – among others – re-defined the concept of "short stay" for third-country nationals in the Schengen area1 which is a fundamental element of the Schengen acquis. As from 18 October 2013 for the vast majority of the third-country nationals – irrespective of being visa required or exempt – who intend to travel to the Schengen area for a short stay (contrary to reside in one of the Member States for longer than 3 months) the maximum duration of authorised stay is defined as "90 days in any 180-day period […]". "The date of entry shall be considered as the first day of stay on the territory of the Member States and the date of exit shall be considered as the last day of stay on the territory of the Member States. Periods of stay authorised under a residence permit or a long-stay visa shall not be taken into account in the calculation of the duration of stay on the territory of the Member States."

Contrary to the definition which was in force until 18 October 2013, the new concept is more precise by setting the duration in days, instead of months. Moreover, the term "from the date of first entry" which gave rise to many uncertainties and questions (especially after a judgment of the Court of Justice of the EU from 2006 (Case 241/05 "Bot)) has been dropped from the provision.

The notion of "any", implies the application of a "moving" 180-day reference period, looking backwards at each day of the stay (be it at the entry or at the day of an actual check), into the last 180-day period, in order to verify if the 90 days / 180-day requirement continues to be fulfilled.

Among others, it means that an absence for an uninterrupted period of 90 days allows for a new stay for up to 90 days.

A u nastavku evo i dela za onu kroko22 :smile:

Stays in Bulgaria, Croatia, Ireland, Romania, Cyprus and the United Kingdom shall not be taken into account as they are not (yet) part of the Schengen area without internal borders. At the same time, the non-EU Member States Iceland, Liechtenstein, Norway and Switzerland belong to the Schengen area; short stays in these countries count in when assessing the compliance with the 90 days / 180-day rule.

A tu je i nedoumica za koje to drzave jos vazi pravilo "starog" racunanja:

Please note that the change does not apply to the visa waiver agreements concluded between the EU and Antigua and Barbuda, The Bahamas, Barbados, Brazil, Saint Kitts and Nevis, Mauritius, and Seychelles where the old definition ("3 months during a 6 months period following the date of first entry") continues to apply. For citizens of these 7 third countries the calculator is not recommended to be used.

Znaci,samo za gradjane tih 7 prekookeanskih drzava (sem Brazila,sve su ostrva u pitanju,da ne kazem mini-zemlje) jos vazi pravilo da se racuna po "starom" nacinu (od dana prvog ulaska u Sengen)

Tako da - neka te ne buni to sto su na sajtu ambasade Nemacke u Sarajevu zaboravili da skinu "stari" nacin racunanja ;)

Ljudiii potrosila sam sve dane za sengen,je l ima sanse da me pusti carinik samo za Novu Godinu u Budimpestu,sta mislite?

Moze li neko da mi pomogne jer sam se skroz sludeo! Pre sam putovao na nekoliko dana svega, imao gomile ulazaka i izlazaka pa me nije ni interesovalo ali sad mi treba odgovor na sledece pitanje jer planiram da opet idem kod devojke u Nemacku na neka2,3 meseca.

Evo mojih ulazaka i izlazaka iz prethodne godine:

06/08/2015- 19/08/2015- 14 dana

23/10/2015-19/12/2015 -58 dana

Znam koliko dana sam proveo itd, znam koliko mi je ostalo ali me interesuje kada mogu ponovo da odem na duzi period? 

Hvala!

Zavisi sta smatras pod duzim periodom.

Ako mislis na to da ostanes svih 90 dana (koliko je dozvoljeno),onda ti ulazak u Sengen ne sme biti pre 19.3.2016.

• 2 weeks later...

Ljudi pozdrav imam pitanje , isteklo mi je 180 dana u stranu Drzavu , vratio sam se u moju koliko treba da sam u mojoj Drzavi jeli isto 180 dana ?

10 hours ago, ane01 said:

Ljudi pozdrav imam pitanje , isteklo mi je 180 dana u stranu Drzavu , vratio sam se u moju koliko treba da sam u mojoj Drzavi jeli isto 180 dana ?

Naravno,kako drugacije?

180 dana ne ides u Sengen,da bi opet mogao 180 dana da ides.To je osnovno pravilo.

Edited by Laza GNR
permutacija slova

On 1/11/2016 at 1:43 AM, Laza GNR said:

Naravno,kako drugacije?

180 dana ne ides u Sengen,da bi opet mogao 180 dana da ides.To je osnovno pravilo.

Cekaj bre Lazo, prvo si meni kazao da se racuna po opciji datum kada putujes pa -180 dana i racunas koliko dana imas u EU i tako uvek.Sad kazes da moras da cekas 6 meseci/180 dana da bi opet mogao da ides(a u jednom od prethodnih postova si kazao da treba da se ceka 3 meseca).Ja sam sam se iz Madjarske vratio 22 Decembra i tad sam imao 89 dana.Mogu da se kladim sa tobom da ako bi sutra(18 Januara)) isao za Madjarsku imao bi  74 dana, to jest 16 dana da boravim i normalno bih usao.U 2015 u EU( Sengen zonu) sam usao prvi put 10.6.2015.Po tvojoj racunici 180 dana bi mi isteklo 10.12.2015 i morao bi da cekam do 12.5.2016 da bi opet mogao da putujem a ja sam putavao 19.12.2015 i ostao do 22.12.2012.

Edited by swatog

Ovo nema direktno veze sa temom ali ako neko poseduje neka saznanja ili iskustva neka kaze.Upoznao sam devojku u Budimpesti, vidjamo se svaki put kad sam tamo.Da skratim, simpatije su obostrane, sama me je pitala za brak(ne bi bilo fiktivno, ziveli bi zajedno).Da li ja brakom sa njom automatski dobijam papire, tojest, dozvolu za boravak u Madjarskoj ili ne?Pitao sam jednog advokata iz Segedina za misljenje.On me je pitao da li je devojka zaposlena i kolika joj je plata.Kad sam mu odgovorio da jeste zaposlena ali da joj plata nije bas velika on mi je kazao da mi madjarska drzava ne bi dozvolila boravak jer moja buduca supruga ne bi bila u stanju da izdrava oboje.Mozda je covek u pravu ali koja to drzava moze da zabrani svom drzavljaninu da stupi u brak sa strancem?A kad je brak stvaran a ne fiktivan tek onda mislim da moraju strancu da daju neku vrstu vize ili licne karte za strance koja bi mu omogucila boravak bez ogranicenja.

Edited by swatog

Da, stupanjem u bračnu (i vanbračnu) zajednicu stiče se pravo boravka u Mađarskoj.

Primanja mađarskog državljanina mogu biti ograničavajući faktor, ali se taj, mogući, problem da rešiti.

9 hours ago, swatog said:

Cekaj bre Lazo, prvo si meni kazao da se racuna po opciji datum kada putujes pa -180 dana i racunas koliko dana imas u EU i tako uvek.Sad kazes da moras da cekas 6 meseci/180 dana da bi opet mogao da ides(a u jednom od prethodnih postova si kazao da treba da se ceka 3 meseca).Ja sam sam se iz Madjarske vratio 22 Decembra i tad sam imao 89 dana.Mogu da se kladim sa tobom da ako bi sutra(18 Januara)) isao za Madjarsku imao bi  74 dana, to jest 16 dana da boravim i normalno bih usao.U 2015 u EU( Sengen zonu) sam usao prvi put 10.6.2015.Po tvojoj racunici 180 dana bi mi isteklo 10.12.2015 i morao bi da cekam do 12.5.2016 da bi opet mogao da putujem a ja sam putavao 19.12.2015 i ostao do 22.12.2012.

Al sam ja pobrkao cifre,tek sad vidim :)

90 dana trebas da budes kuci (a ne 180,kako sam napisao),da bi onda 90 dana mogao da budes u Sengen zoni,sorry :)

Za brak i dozvolu - normalno da vlasti ne mogu da zabrane da su vi uzmete,ali mogu da zabrane izdavanje radne dozvole tebi (ako za to pitas).Verujem da Pedja zna vise detalja o tome.

Edited by Laza GNR