Jump to content

Featured Replies

Molim Vas, da li se od 01.01 racunaju novi Schengen dani ili ostaju i oni iz prethodne godine? Hitno mi je

Znaci nije to da je od 01.01 novi obracun, tj da se ne racuna stara godina...vec se broje i ti dani  bez obzira na to sto je nova godina u pitanju...sad u 2016oj brojim i dane iz 2015 koje sam proveo u poslednjih  180 dana od danasnjeg dana?

10 hours ago, pedjalon said:

Da, stupanjem u bračnu (i vanbračnu) zajednicu stiče se pravo boravka u Mađarskoj.

Primanja mađarskog državljanina mogu biti ograničavajući faktor, ali se taj, mogući, problem da rešiti.

Prrva recenica zvuci ohrabrujuce i logicno.

Sto se tice druge recenice, kako?

6 hours ago, Laza GNR said:

Al sam ja pobrkao cifre,tek sad vidim :)

90 dana trebas da budes kuci (a ne 180,kako sam napisao),da bi onda 90 dana mogao da budes u Sengen zoni,sorry :)

Za brak i dozvolu - normalno da vlasti ne mogu da zabrane da su vi uzmete,ali mogu da zabrane izdavanje radne dozvole tebi (ako za to pitas).Verujem da Pedja zna vise detalja o tome.

Meni je bitno da ja mogu da boravim u Madjarskoj bez ogranicenja, radna dozvola mi trenutnio nije prioritet.

jedno  pitanje,ako sam boravila 88 dana u jednoj zemlji u sengenu i ako nakon toga udjem u drugu zemlju sa vizom D i boravim odredjeni period ,da li se to vrijeme boravka  sa visom racuna,i da li nakon isteka te koja je npr,na tri,cetri mjeseca,ja mogu ponovo bez vise nastaviti boravak 90 dana ili ja moram biti jos dva mjeseca kuci da bi mi istekao taj period

On 1/18/2016 at 10:26 AM, pedjalon said:

Stupanjem u brak sa državljankom Mađarske stičeš pravo boravka u Mađarskoj.

Ako je tako, onda minden rendben.Hvala za info.

On 1/17/2016 at 8:56 PM, aleksvid said:

Znaci nije to da je od 01.01 novi obracun, tj da se ne racuna stara godina...vec se broje i ti dani  bez obzira na to sto je nova godina u pitanju...sad u 2016oj brojim i dane iz 2015 koje sam proveo u poslednjih  180 dana od danasnjeg dana?

Naravno da se broje svi ti provedeni dani,ne znam odakle ti uopste ideja da se svakog pocetka godine (1.1.) "resetuju"?

@Dejana:dosta specifican slucaj,pitaj ambasadu zemlje koja ti izdaje tu vizu tipa D,oni bi trebalo da znaju.Pa prenesi ovde sta su ti rekli.

Pozdrav forumasima. Imam jednu nedoumicu i zanima me da li je neko imao slicno iskustvo. Dobila sam madjarsko drzavljanstvo u konzulatu u Subotici i sada planiram da idem do Segedina gde bih napravila madjarsku licnu kartu na adresi kod rodjaka i posle otisla dalje u Svedsku gde me ceka posao. U Madjarsku cu uci sa srpskim pasosem. Da li treba da se cimam posle 90. dana da formalno izadjem iz Evropske unije jer sam u istu usla sa srpskim pasosem? Srpski pasos mi istice u maju i nemam nameru da ga dalje produzavam. Unapred hvala na konstruktivnim misljenjima.

On 1/18/2016 at 10:26 AM, pedjalon said:

Stupanjem u brak sa državljankom Mađarske stičeš pravo boravka u Mađarskoj.

Pitanja za tebe posto ti najbolje posznajes materiju,

Prvo,to za brak, da li je po tebi bolje.pametnije ici na varijatnu vanbracne zajednice(jer su mi u konzulatu u Beogradu pomenuli i tu opciju) ili brak?U konzulatu mi je recenio da moja buduca supruga(kao madjarska drzavljanka)treba da ode u policiju(tamo gde je prijavljena)kaze da ce se udati za stranca i da pita sta treba da uradi pre i posle posle vencanja, da bi ja dobio neka dukumenta ili vizu u pasosu na osnovu cega cu moci da boravim u Madjarskoj bez vremenskog limita.

Sto se tice tog famoznog pravila, posto sam ja boravio u Budimpesti od 19 Decembra to 22 Decembra, ispada da je validno pravilo, datum kada putijes -180 dana, pa racunas koliko dana imas u Sengen zoni.Po toj logici ja vec sada inam dovoljan broj dana za kraci boravak,Ali Laza je kazao da cu ja morati da pravim pauzu do 22 Marta.Koje je tvoje misljenje?

A da, jos jedna stvar, pogedao sam u pasos i video da su mi i nasi i Madjari lupili samo ulazne pecate(19 Decembar) a nijedni ni drugi mi nisu lupili izlazne(22 Decembar).Sad ispada da Madjari mogu da tumace da sam ja i  dalje u EU.Naravno, ja sam vec kontaktirao agenciju sa kojom sam kombijem putovao i otici cu da mi daju potvrdu ili povratnu kartu kao dokaz da sam izasao iz Madjarske 22 Decembera.

Bi bi ti zahvalan da cujem tvoje misljenje i das odgovorore na pitanja,

Pozdrav

35 minutes ago, swatog said:

A da, jos jedna stvar, pogedao sam u pasos i video da su mi i nasi i Madjari lupili samo ulazne pecate(19 Decembar) a nijedni ni drugi mi nisu lupili izlazne(22 Decembar).Sad ispada da Madjari mogu da tumace da sam ja i  dalje u EU.

Shvatite konacno da pecat u pasosu nedokazuje nista. Veliki je problem ako ti neprovuku pasos na granici i neudare pecat. Ako nema pecata a provukli su ti pasos oni imaju podatke o ulasku i izlasku iz madjarske. Gradjani madjarske i hrvatske u srbiju mogu uci sa licnom kartom, nema pecata, i kako onda oni dokazuju da su u Srbiji proveli dozvoljenih 90 dana? Na granici provuku licnu kartu i imaju sve podatke o prelasku granice bez obzira sto nema pecata. Od kada srbi srpskim gradjanima po ulasku u Srbiju udaraju pecate u pasos?

8 hours ago, iframe said:

Shvatite konacno da pecat u pasosu nedokazuje nista. Veliki je problem ako ti neprovuku pasos na granici i neudare pecat. Ako nema pecata a provukli su ti pasos oni imaju podatke o ulasku i izlasku iz madjarske. Gradjani madjarske i hrvatske u srbiju mogu uci sa licnom kartom, nema pecata, i kako onda oni dokazuju da su u Srbiji proveli dozvoljenih 90 dana? Na granici provuku licnu kartu i imaju sve podatke o prelasku granice bez obzira sto nema pecata. Od kada srbi srpskim gradjanima po ulasku u Srbiju udaraju pecate u pasos?

Da ok, nasi ne lupaju pecate nama Srbima u pasos po ulasku u Srbiju.Ja od 2009 godine putujem iskljucivo vozom.U vozu Madjari uvek lupaju i ulazne i izlazne pecate iako ih provlace kroz te kutije/uredjaje.Kad sam isao u Decembru putovao sam kombijem, prilikom ulaska(19 Decembar) Madjar je uzeo svima pasose odneo ih u kucicu i vratio ih(znaci sigurno je provukao pasose ali je i udario pecat).Prilikom izlaska iz Madjarske(22 Decembar) takodje sam putovao kombijem, Madjar je uzeo sve pasose odneo ih u kucicu i vratio ih(znaci sigurno  je provukao pasose) ali tad nije udario izlazni pecat).Ako je tako kako ti kazes onda je ok, jer pasos je sigurno provucen i u sistemu postoji datum(22 Decembar) kad sam izasao iz Madjarske.Ali ja cu za svaki slucaj da iz agencije sa kojom sam putovao uzmem potrdu/povratnu kartu kao dokaz.

http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/border-crossing/index_en.htm

Na ovom linku, kao i linku europske zajenice se mogu pronaći pravila au vezi prelaska granica unutar EU zone.

"Provlačenje" pasoša i ličnih karata na graničnim prelazima je uslovljeno primenom SIS2 procedure. Prilikom ovakvog očitavanja se porede lični podaci lica (I roba) sa kriminalnim dosijejima.

Da li sistem i beleži i dužinu boravka lica u Shengen zoni, verovatno da a da li ima pravnu snagu, nisam siguran.

Svakako treba insistirati na izlaznom pečatu iz Shengen zone.

12 hours ago, swatog said:

Sto se tice tog famoznog pravila, posto sam ja boravio u Budimpesti od 19 Decembra to 22 Decembra, ispada da je validno pravilo, datum kada putijes -180 dana, pa racunas koliko dana imas u Sengen zoni.Po toj logici ja vec sada inam dovoljan broj dana za kraci boravak,Ali Laza je kazao da cu ja morati da pravim pauzu do 22 Marta.Koje je tvoje misljenje?

Treba da tačno napišeš datume kada si boravio u Mađarskoj u periodu predhodnih 180 od dana kada nameravaš da ponovo uđeš u Mađarsku (Shengen), da bi se moglo izračunati dužina mogućeg boravka.

1 hour ago, pedjalon said:

Da li sistem i beleži i dužinu boravka lica u Shengen zoni, verovatno da

Zapravo, gotovo sigurno ne. Pričali smo već o tome negde, možda čak i na ovoj temi, ali mi se trenutno ne traži.

Kad razmišljaš informatičarski, ima logike: lako je napraviti i među članicama distribuirati bazu koja sadrži nekoliko hiljada slogova o "problematičnim" licima. Pratiti milione lica i prelazaka granice kroz objedinjeni sistem bi bilo daleko teže.

Evo ima ovde malo više detalja, bold moj:

http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/schengen-information-system/index_en.htm

The main purpose of the SIS is to help preserving internal security in the Schengen States in the absence of internal border checks. The scope of the SIS is defined in three legal instruments:

Regulation (EC) No 1987/2006 (Border control cooperation)
The SIS enables border guards and visa issuing and migration authorities to enter and consult alerts on third-country nationals for the purpose of refusing their entry into or stay in the Schengen Area.

Council Decision 2007/533/JHA (Law enforcement cooperation)
The SIS supports police and judicial cooperation by allowing competent authorities to create and consult alerts on missing persons and on persons or objects related to criminal offences.

Regulation (EC) No 1986/2006 (Cooperation on vehicle registration)
Vehicle registration services may consult the SIS in order to check the legal status of the vehicles presented to them for registration. They only have access to SIS alerts on vehicles, registration certificates and number plates.

Edited by Duya
+detalji

8 hours ago, pedjalon said:

"Provlačenje" pasoša i ličnih karata na graničnim prelazima je uslovljeno primenom SIS2 procedure. Prilikom ovakvog očitavanja se porede lični podaci lica (I roba) sa kriminalnim dosijejima.

Da li sistem i beleži i dužinu boravka lica u Shengen zoni, verovatno da a da li ima pravnu snagu, nisam siguran.

Svakako treba insistirati na izlaznom pečatu iz Shengen zone.

Treba da tačno napišeš datume kada si boravio u Mađarskoj u periodu predhodnih 180 od dana kada nameravaš da ponovo uđeš u Mađarsku (Shengen), da bi se moglo izračunati dužina mogućeg boravka.

I sta sad zato sto Madjar nije radio svoj posao i lupio pecat  ja treba da budem u problemu?Pa, uzecu iz agencije sa kojom sam putovai porvrdu/povratnu kartu.Ponecu odstampane mejlove izmedju mene i vlasnika smestaja gde sam odseo u kojima se pominje boravak od 19 do 22 Decembra(dacu mu i njegov broj mobilnog), ponecu racune, koje sam placao od 22 decembra pa do datuma kad budem isao kao i neke ugovore koje sam potpisivao sa firmama u Srbiji posle 22 Decembra.To su sve dokazi da sam bio u Srbiji a ne u EU.

Treba da tačno napišeš datume kada si boravio u Mađarskoj u periodu predhodnih 180 od dana kada nameravaš da ponovo uđeš u Mađarsku (Shengen), da bi bilo moguće izračunati dužina mogućeg boravka.

Edited by pedjalon

8 hours ago, pedjalon said:

Sto se tice tog pravila 90 dana u 180 dana, ja o tome sad mislim ovako,Madjarska je usla u Sengen 2007 godine.Dakle neko je mogao da udje u Madjarsku(od kada je u Sengen zoni) prvi put te 2007  godine ili juce.Njemu tada kada je usao zapocinje period od 6 meseci u kome on ima pravo da boravi  90 dana.Ja sam recimo bio u Madjarskoj 12-24.10.2014, pa onda nisam isao sve do 10.6.2015.Dakle, nisam bio u Madjarskoj 7 meseci i 16 dana.Kada sam ponovo usao u Madjarsku 10.6.2015 zapoceo je period od 6 meseci koji se zavrsio 6.12.2015. 7.12.2015 ja zapoceo novi period od 6 meseci u kome ja imam pravo boravka 90 dana i koji se zavrsava 3.6.2016 i tako redom.

Ili preciznije od dana kada ponovo nameravaš da uđeš u Shengen.

Jednostavna računica, od 180 dana, u Shengenu maksimalno 90 dana.

4 hours ago, pedjalon said:

Ili preciznije od dana kada ponovo nameravaš da uđeš u Shengen.

Jednostavna računica, od 180 dana, u Shengenu maksimalno 90 dana.

Pa bas i nije jednostavno jer ovde razni ljudi daju kontradiktorne izjave/misljenja.

Recimo, Duya kaze da se racuna od  datuma kad putujes pa - 180 dana, pa onda racunas koliko dana imas u EU,Ok, ako je to logika onda je logika da se dani brisu kako vreme prolazi.Ja sam po toj racunici(datum kada putujes pa - 180 dana pa racunica koliko dana u EU)19 Decembra kada sam usao u Madjarsku imao 85 dana, bio sam 4 dana, znaci kad sam izasao 22 decembra imao sam 89 dana.Ja bi trebao da budem u Madjarskoj 12 februara, ali racunacu od 11 Februara,11 Februar 2016 -180 dana= 16 Avgust 2015.U tom periodu bio sam 58 dana.

Ali po Lazinom misljenju posto sam ja 22 Decembra 2015 dosao do 89 dana, trebao bi da pauziram 3 meseca, do 22 Marta 2016 godine.

Ako je Duya u pravu, onda Laza nije u pravu.

Edited by swatog