Jump to content

Featured Replies

sto vise citam sve manje razumem. ili sam glip ili mi blokirao mozak od nervoze. 

pa ako bi neko bio voljan da mi pomogne resiti enigmu. isao bih preko, ali ne znam kada mogu. prvi put sam usao u sengen 

23.9.2015-16.12.2015  vratio se, izvadio novi pasos i onda ponovo 24.1.2016-8.4,2016. 

u povratmu mi madjarski carinik rekao da imam prekoracenje, ali smo to resili na dobri stari naci. 

pa ako bi mogla neka pomoc, bio bih veoma zahvalan.

Resi na tvoj stari "dobri" ilegalni nacin, ovo je tema za one koji slucajno ili u nuzdi prekorace...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pozdrav svima, prekoracila sam boravak u januaru i ostala 93 dana. U povratku mi je madjarski carinik prebrojao dane ali nije nista upisivao u pasos, jeste u kompjuter. Interesuje me posle 6 meseci sedenja u Srbiji da li cu imati nekih problema prilikom odlaska tamo negde u septembru i da li treba na granici da platim nesto da me puste. Hvala za bilo koji info

• 4 weeks later...

Pozdrav svima :mah: zamolila bih bilo koga ko ima malo vremena i strpljenja da mi pomogne oko ovog famoznog pravila 90/180, jer iako sam pročitala sve postove i koristila kalkulator meni opet ništa nije jasno, a zaista mi hitno trebaju informacije. :bang: Naime, trenutno sam kod momka u Sloveniji pa me zanima koliko još dana mogu da ostanem? (po mojoj računici do nekog 20-og avgusta) I kada mogu ponovo da se vratim u Sloveniju i da iskoristim 90 dana "u cugu"? Ovo  su moji datumi ulazaka i izlazaka i kao što se vidi "cepkala" sam ovih prvih 90 dana koje i trenutno trošim.                                                                                   

26.02 - 29.02.2016

10.03 - 11.03. 

17.04. - 29.04.

15.05 - 02.06.

02.07. - trenutno sam u Slo.

Hvala svima koji mi izađu u susret!!:blush: :blush:

2 minutes ago, Lena0311 said:

Edited by Lena0311

Ćao svima,

Postoji verovatnoća da ću imati problem sa neevidentiranim izlaskom iz EU, pa bi mi značilo da čujem da li je neko imao slična iskustva i kako reagovati.

Naime, 17.4. sam letela za Las Palmas iz Budimpešte, 24.4. sletela i istog dana se vratila kombi prevozom za Bg.

Pečata da sam ušla u 24.4. (ni sa našeg prelaza ni sa mađarskog) u pasošu nema, a verovatno mi ni pasoš nije skeniran. Po toj evidenciji, ja sam još uvek u EU, a nisam :biggrin: Zvala graničnu policiju, mađarsku ambasadu, Ministarstvo spoljnih poslova, niko ništa ne zna.

Da li to znači da ću imati problema sledeći put kada budem ulazila u EU ili će zdrav razum ipak igrati bitnu ulogu, s obzirom na to da ulazim iz SRB?

Ako neko ima iskustva sa ovim, bila bih zahvalna da čujem.

Nebi trebalo da bude nikakvih problema,ako si predala pasos i ako je isti dospeo u ruke granicaru.Ucukaju oni u komp sve i nekad ne lupe pecat.
Koliko puta meni nisu lupali pecate,pa nikada nikakav problem nisam imao..

Nije na odmet pitati u MUP-u/Granicna policija ali mislim da nemas potrebe..

Samo opusteno. :-)

E pa o tome se radi, izgleda da pasoš nije ni skeniran. Drugarica sa kojom sam putovala tada je nakon toga ponovo putovala i posto je ona tada bila na 89-om danu, pravili su joj omanji problem, postavljali pitanja itd.

Pitala sam u graničnoj, MUP-u itd, ali niko nema pojma, pošto naša policija nema uvid u EU evidenciju, i oni ne mogu da provere... :/

Ne brini,lako ces im ti objasniti da su napravili previd,mada mogu u najgorem slucaju potegnuti pitanje zasto se odmah nisi vratila i ukazala im na gresku.
Mada sve se da proveriti jer pasos kao i LK poseduje cip iz koga se sve lako izvuce..

46 minutes ago, WorldCitizen said:

...
Mada sve se da proveriti jer pasos kao i LK poseduje cip iz koga se sve lako izvuce..

Odakle ti ova informacija? Pošto je moje iskustvo pokazala da je apsolutno netačna. Ti čipovi imaju samo lične informacije (slika, otisci i ostale stvari koje su odštampane).

1 hour ago, marijanda said:

E pa o tome se radi, izgleda da pasoš nije ni skeniran. Drugarica sa kojom sam putovala tada je nakon toga ponovo putovala i posto je ona tada bila na 89-om danu, pravili su joj omanji problem, postavljali pitanja itd.

Pitala sam u graničnoj, MUP-u itd, ali niko nema pojma, pošto naša policija nema uvid u EU evidenciju, i oni ne mogu da provere... :/

Moj savet ti je da sačuvaš kartu od kombi (ili račun ne sećam se već šta daju) i da ih imaš pri ruci prilikom sledećeg prelaska.

Doduše na ovim okolnim graničnim prelazima ne prave toliko problema pošto nisu baš revnosni mađari sa lupanje izlaznih pečata, ali ako budeš ulazila u npr. Skandinaviju ili negde severnije pripremi se na poduži razgovor.

2 hours ago, deleter said:

Odakle ti ova informacija? Pošto je moje iskustvo pokazala da je apsolutno netačna. Ti čipovi imaju samo lične informacije (slika, otisci i ostale stvari koje su odštampane).

Pri svakom skeniranju ili rucnom unosenju podataka u sistem radi provere i sl. ostaje trag u sistemu(npr. u sistemu EU,i u nasem sistemu),a to se radi kako bi se sprecile manipulativne radnje koje mogu imati ozbiljne i stetne posledice i po teritoriju (drzavu) na koju nosilac putne isprave ulazi,a i po njega samoga i radi stvaranja evidencije.

Prvo, na čip se ništa ne upisuje - shvatite ovo relativno, ali on je read-only. Svakako može ostati elektronski trag prelaska granice, ali on ostaje u sistemima pojedinih zemalja (ili SIS-u), a ne na čipu pasoša.

Zatim, zaista se često dešava leti da na mađarskoj granici na izlazu policija niti skenira pasoš, niti lupi pečat. Samo ga ovlaš pogledaju, često i stojeći van kućice, i mahnu vam da prođete. Dakle, ne postoji nikakav record o vašem izlasku, fizički ili elektronski. Slično se dešava recimo i na izlazu iz Grčke, pa na Fiumicinu je to kao dobar dan i tako... Ako slučajno idete na izlet do Segedina i vraćate se istog dana, u najmanje 50% slučajeva na granici nećete dobiti izlazni pečat, bez obzira ima li gužve ili ne. I što vam je pasoš puniji, to su aljkaviji...

Međutim, prema propisima - i ovo je prilično bezobrazno - putnik je taj koji je odgovoran za to da mu se lupi pečat u pasoš. Dakle, ne granična policija, nego putnik. Kada vam vrate pasoš, ako ste u nekoj dilemi ili znate da će vam biti potreban pečat, vi ste taj koji mora da naglasi policajcu da udari pečat i ovaj će to uraditi. Ako ste zaboravili i shvatite šta se desilo, tražite našoj policiji ulazni pečat.

Zdrav razum će u tvom slučaju prevladati :smile: To može biti problem onima koji stalno igraju oko tih 90 dana, dugo ostaju i slično. Ovde je potpuno jasno šta se desilo. Naravno, možeš sačuvati kartu od minibusa (ili email koji o tome govori) ako bude neke drame, ali ja u pasošu imam barem 20 ulazaka u EU bez izlaznog pečata, ne preterujem. Nikad me niko nije pitao šta i kako, a bio sam na zaj****** granicama kao što su CH, NL, BE, FI, SE :smile:

P.S. Za Finsku bolje da ne komentarišem... Na izlazu su vrlo pomno gledali kada sam ušao u EU (istog dana, aerodrom u Budimpešti), ali zato kada sam se vraćao u Finsku iz Azije me neki general (imao je dosta zvezdica na uniformi) prekorio zašto nisam išao u EU red, zatvorio pasoš i samo mi je mahnuo da prođem, bez ikakvog skeniranja ili ulaznog pečata... Srbija, Slovačka, Slovenija, isto je sve to.

Edited by meelosh

6 hours ago, meelosh said:

Hvala vam svima na odgovorima.

Veoma je lako dokazivo da sam ja u SRB sve vreme od 24.4. problem je u tome što nemaš kome da dokažeš, jerbo niko nije nadležan.

I ja verujem nekako da ipak neću imati problema, verujem da se to sa pasošima često dešava, a opet ne postoji mehanizam za rešavanje takvih problema, što znači da nema problema oko toga u suprotnom, neko bi morao da se pozabavi time.

Pozdrav,

za jedno 3  nedelje bi trebalo i planiram  da idem na Maltu kod drugarice koja se udaje. Ona hoce da ja ostanem bar 10 dana ali bi volela sto duze jer nismo se videle sto godina,koliko najduze mogu da budem na na Malti?

Obavezno cu uzeti i osiguranje i koje osiguranje je najbolje za tako nesto?

Kako ce se to gledati u sengenu,ja sam bila samo 3 dana u Amsterdamu u decembru 2015 i niko mi nista nije udario ni pecat u pasos ni izlaz/ulaz ili tako nesto?Prosla sam kroz aerodrom kao da nisam ni bila u Amsterdamu xaxaxaxaxaxa,posto sam mislila sad udaraju pecate,provere i lsicno niko nista smoa pogledase pasos i prijatan boravak i dovidjenja posle...

Hvala puno

1 hour ago, Blackie said:

Obavezno cu uzeti i osiguranje i koje osiguranje je najbolje za tako nesto?

Kako ce se to gledati u sengenu,ja sam bila samo 3 dana u Amsterdamu u decembru 2015 i niko mi nista nije udario ni pecat u pasos ni izlaz/ulaz ili tako nesto?Prosla sam kroz aerodrom kao da nisam ni bila u Amsterdamu xaxaxaxaxaxa,posto sam mislila sad udaraju pecate,provere i lsicno niko nista smoa pogledase pasos i prijatan boravak i dovidjenja posle...

Sto se tice osiguranja,ja iskreno ne pamtim kad sam poslednji put kupio osiguranje,niti mi je iko pravio problem ( sto ne znaci da ne treba kupovati isto i izlagati sebe mogucem riziku ne ulaska u EU ) mada su me pitali par puta gde je i zasto nisam posedovao isto,a gde bih najnormalnije odgovorio da se necu zadrzavati dugo,svega par dana i ponekad im nabrajao mesta koja cu posetiti i gde i sta planiram posle (sto 95% puta nije imalo veze sa vezom) samo rekli "Good luck,thank you!",mada koliko se secam poslednji put uzimao sam Dunav putno osiguranje za koje i kada sam posedovao niko nije ni mario previse.Mislim da ce bilo koje posluziti svrsi. :-)

E sad sto se tice pecata u pasosu,interesuje me da li su ti na pasoskoj kontoli pri ulazu i izlazu na aerodromu provlacili pasos ili "ucukali" sta u komp radi provere ( ja mislim da jesu) jer i ako u nekom slucaju (a mi se nadamo da nece) iskrsne neki problem,moze se potegnuti pitanje "zasto nisi obratila paznju da li je udaren pecat pri izlasku?" !?!

Edited by WorldCitizen

Na aerodromu jesu. Ja sam prelazak granice prespavala, tako da ne znam da li je skeniran pasoš, pečata nijednog nema.

On 8/3/2016 at 3:51 PM, WorldCitizen said:

Sto se tice osiguranja,ja iskreno ne pamtim kad sam poslednji put kupio osiguranje,niti mi je iko pravio problem ( sto ne znaci da ne treba kupovati isto i izlagati sebe mogucem riziku ne ulaska u EU ) mada su me pitali par puta gde je i zasto nisam posedovao isto,a gde bih najnormalnije odgovorio da se necu zadrzavati dugo,svega par dana i ponekad im nabrajao mesta koja cu posetiti i gde i sta planiram posle (sto 95% puta nije imalo veze sa vezom) samo rekli "Good luck,thank you!",mada koliko se secam poslednji put uzimao sam Dunav putno osiguranje za koje i kada sam posedovao niko nije ni mario previse.Mislim da ce bilo koje posluziti svrsi. :-)

E sad sto se tice pecata u pasosu,interesuje me da li su ti na pasoskoj kontoli pri ulazu i izlazu na aerodromu provlacili pasos ili "ucukali" sta u komp radi provere ( ja mislim da jesu) jer i ako u nekom slucaju (a mi se nadamo da nece) iskrsne neki problem,moze se potegnuti pitanje "zasto nisi obratila paznju da li je udaren pecat pri izlasku?" !?!

Koliko se secam provukli su ga kroz skener pri sletanju u Rejkjavik  a u Amsterdamu su mi samo uzeli i vratili a ovamo u BG-u su ga ukucavali :smile:

ala objasnih ,posto sam se tad vracala iz Kanade ,onda sam imala presedanja ,zato je tkao bilo.

Znaci da ne brinem..

Kupim osiguranje i ne brinem brigu. :smile: Jel tako?

Uh bre,kakv sad Island!? :biggrin:Ne znam do detalja kako sve tamo funckionise iako mislim da nosiocima pasosa R.Srbije ne treba viza za boravak do 90 dana jer u Islandu vazi Sengenski sporazum,mada oni nisu u EU.

Ako su ga tamo provukli,onda se nadam da nece biti problema jer si usla na "Sengen teritoriju"?!Mozda neko sa foruma ko je bio tamo moze imati bolju informaciju.

E sto se tice osiguranja,to je na tebi,dosta mojih prijatelja npr. kada ide u EU i tamo zele da ostanu 20 i vise dana (primera radi samo) oni uzmu osiguranje na svega par dana ( 5-7 ) i tu ustede koji evric :-)  .I ja sam to radio u proslosti da bi izbegao bilo kakvo cimanje,a opet da sve bude po protokolu. :-)

E jbg ako uzimas osiguranje zbog granicara a ne zbog sebe i svog zdravlja. Osiguranje je jeftino bas, pogotovo Sava osiguranje, nije uopste veliki trosak.

18 hours ago, WorldCitizen said:

Uh bre,kakv sad Island!? :biggrin:Ne znam do detalja kako sve tamo funckionise iako mislim da nosiocima pasosa R.Srbije ne treba viza za boravak do 90 dana jer u Islandu vazi Sengenski sporazum,mada oni nisu u EU.

Ako su ga tamo provukli,onda se nadam da nece biti problema jer si usla na "Sengen teritoriju"?!Mozda neko sa foruma ko je bio tamo moze imati bolju informaciju.

E sto se tice osiguranja,to je na tebi,dosta mojih prijatelja npr. kada ide u EU i tamo zele da ostanu 20 i vise dana (primera radi samo) oni uzmu osiguranje na svega par dana ( 5-7 ) i tu ustede koji evric :-)  .I ja sam to radio u proslosti da bi izbegao bilo kakvo cimanje,a opet da sve bude po protokolu. :-)

Island jer vracala sam se iz Kanade :smile: i samo sam bila u tranzitu presedanje za Amsterdam. 

• 2 weeks later...
On 2.8.2016. at 6:03 PM, deleter said:

Moj savet ti je da sačuvaš kartu od kombi (ili račun ne sećam se već šta daju) i da ih imaš pri ruci prilikom sledećeg prelaska.

Doduše na ovim okolnim graničnim prelazima ne prave toliko problema pošto nisu baš revnosni mađari sa lupanje izlaznih pečata, ali ako budeš ulazila u npr. Skandinaviju ili negde severnije pripremi se na poduži razgovor.

Želeo bih da vas pitam isto što i marijanda: da li mogu imati problema sa neevidentiranim izlaskom, jer putujem avionom u Švedsku i plaši me ta priča o podužem razgvoru.

Naime, u januaru sam bio u Pragu preko jedne naše agencije, i iako sam imao ulazni pečat sa Horgoša, izlazni pečat mi nisu dali.

Potom sam u aprilu putovao za Austriju, i na prelazu Bački Breg su mi pravili problem: jedan od vozača me je pitao u autobusu ispred ostalih putnika pitao zašto nemam izlazni pečat i da li mi se putuje za Austriju (!?) i onda sam mu objasnio šta je bilo, dok je on sve vreme šetao po busu između mene i graničara. Potom sam pušten u Austriju i dobio sam taj put i izlazni i ulazni pečat.

Da li bih sada mogao da imam problema na aerodromu u Malmeu i da li treba da očekujem neki razgovor sa zvaničnicima na aerodromu?

Inače su ovo datumi kada sam bio u EU ove godine: 11 - 17 januar ( 17 januar  nije lupljen izlazni pečat)

20 - 30 april (udaren pečat za oba datuma na Bačkom Bregu)

Edited by DusanV

Možda te priupitaju, ali ako imaš ubedljivo objašnjenje (a imaš) izvesno će te pustiti; na kraju krajeva, pustili su te i Mađari. Tim pre što imaš izlazni pečat nakon toga, a sve se desilo pre 7 meseci, tako da nisi više ni u zoni od 180 dana. Ako imaš neki dokaz da si putovao s agencijom (račun ili nešto slično), ponesi zlu ne trebalo.

I ja se nadam da je tako i da neće biti problema sa tim na aerodromu. Ako neko ima više iskustva sa aerodrom u Malmeu, voleo bih da napiše svoje mišljenje.

U svakom slučaju hvala Duyo na odgovoru! :smile:

21 hours ago, DusanV said:

Potom sam u aprilu putovao za Austriju, i na prelazu Bački Breg su mi pravili problem: jedan od vozača me je pitao u autobusu ispred ostalih putnika pitao zašto nemam izlazni pečat i da li mi se putuje za Austriju (!?)

Jok nego nego ti milo da njega vidis,da cujes kako su njegovi?!:maddd:

LM,sto se tice moguceg zaustavljanja i kontrole u Malmeu,to zavisi samo od njih tamo i tvoje srece sa njima i citavom situacijom.Verovatno,kao sto Duya rece,cim oni vide te izlazne i ulazne pecate,verovatno ce im biti jasno sta se tu zbilo.
Samo budi svestan da ti nisi svesno i namerno prekrsio nikakav zakon,ne zapitkuj previse i naravno,ponesi karte ako ih i dalje imas,neka se nadju da izgleda jos uverljivije.

Edited by WorldCitizen

Pa to, videcu da spremim rezervaciju hotela iz Praga kao dokaz da sam bio tamo 5 dana, i ponecu sve sto treba za sad :wink:
Cak i da gledaju 180 dana unazad, imam vise nego dovoljno vremena :smile:

Hvala!

• 4 weeks later...

Jeste da je tekst sa kurira ali oni su ga samo preneli. Ako se ovo usvoji  bice jako glupo i skupo. Bar 10 puta godisnje idem u Sengen zonu, ne znam kako mogu da porede US i EU.

Turisti iz zemalja koje nisu članice EU, ali su u bezviznom režimu, ubuduće bi mogli da plaćaju ulaz u Šengen zonu. Tarifa još nije određena, a prema nekim procenama mogla bi da iznosi od 13 do 50 evra. Ovaj sistem registracije putnika, koji bi se odnosio i na Srbiju, mogao bi Evropskoj uniji da donese do dve milijarde evra godišnje.

Sistem EU za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS) primenjivao bi se samo za građane zemalja kojima nisu potrebne vize za šengensku zonu, dok će građani članica EU biti izuzeti zahvaljujući načelu slobodnog kretanja radnika.

Ako Velika Britanija izađe sa jedinstvenog tržišta, ETIAS će važiti i za Britance, objavio je Euraktiv Francuska. Britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad rekla je za BBC da bi britanski građani mogli da plaćaju za posetu EU pošto ta zemlja napusti blok.

Komentarišući činjenicu da Evropska komisija razmatra dozvole za putovanja u okviru bezviznog režima, Rad je istakla da bi to bilo iznenađenje i to nepoželjno, "ali da ne treba odbaciti" tu mogućnost.

Istovremeno, Evropska komisija je odlučila da u projekat ETIAS, koji će biti predstavljen u novembru, ne uključi London. Naime, projekat neće biti pod nadzorom Britanca Džulijana Kinga, budućeg evropskog komesara za bezbednost, čiji izbor danas treba da potvrdi Evropski parlament.

Projekat sistema ETIAS biće poveren Grku Dimitrisu Avramopulosu, evropskom komesaru za migracije i unutrašnje poslove. Prema britanskim izvorima, interesovanje Atine za taj projekat možda "ima više sa finansijama nego sa bezbednošću".

Francuski izvor je potvrdio da je finansijska strana projekta glavna motivacija jer će predstavljati novi izvor prihoda za EU. Budžet EU za period od 2014. do 2020. je smanjen, a ETIAS bi, prema računicama Euraktiva, lako mogao da donese pola milijarde evra godišnje do 2020.

Američka ESTA trenutno košta 14 dolara po putniku. Prihod ESTA narastao je ѕа 177,8 miliona dolara u 2013. na 193,2 miliona u 2015. sa ukupno 13,8 miliona putnika u toj godini, pokazuju američki zvanični podaci.

Sličan evropski sistem mogao bi da donese znatno više novca, s obzirom da je Evropa najveća svetska turistička destinacija. Prema podacima Svetske turističke organizacije, kontinent je u 2015. privukao 602 miliona turista od ukupno 1,2 milijarde u svetu.

Komisija procenjuje da je u 2014. u zemlje Šengena ušlo 30 miliona ljudi iz zemalja kojima se ne traže vize i da će taj broj do 2020. narasti na 39 miliona. Ako EU uvede ETIAS tarife od 13 evra, što je cena kao za američku ESTA, prikupiće više od 500 miliona evra za evropski budžet svake godine.

Međutim, jedan izvor je rekao za Euraktiv da bi suma mogla da bude daleko veća jer o tarifama još nije postignut dogovor i one će verovatno biti više. Sa cenom od 50 evra ETIAS bi do 2020. donosio više od dve milijarde evra godišnje. Taj predlog se, s obzirom na sadašnji budžet EU od 145 milijardi evra godišnje, čini dobrim.

http://www.kurir.rs/planeta/ako-se-ovo-usvoji-gradani-srbije-spremite-novac-ulazak-u-sengen-bi-mogao-da-kosta-i-do-50-evra-clanak-2440103