Jump to content

Featured Replies

nisam prekrsila jer uvek postujem tih famoznih 90 dana u eu i posle idem sa srb!vec tri godine radim tako i nisam nikada imala problema..ja samo hocu da se raspitam dal ja posle provedenih skoro dva meseca u italiji mogu da odem za svajcarsku(znam da su granice otvorene)i budem 90 dana ili mogu da budem ostatak onih dana sto mi preostalo?Ili mora da odem za srbiju i budem 90 dana pa onda da putujem ...to meni nije jasno,posto znam da svajcarska nije eu ali pripada sengen zoni.znam devojku koja je provela 90 dana u hrv i posle bila mozda mesec dana u srb i avionom otisla na 90 dana svajcarsku.

Ja sam imao situaciju sa hrvatskom i EU i Hrvatska ne ulazi u tih 90 dana.(lično se uverio,prešao granicu, iako su mi u našem konzulatu rekli da se ti dani u Hrvatskoj ubrajaju.)

Prilikom zadnjeg izlaska mi nisu Mađari a ni Srbi stavili pečat da sam izašao iz EU,kad sam ulazio sl.put niko mi nije pravio problem.Da li neko zna da li mi se sad novih 90 dana broji od ovog zadnjeg ulaska? 

Ne mozes da posle Italije ides u Svajcarsku, obe zemlje su u Sengenu, pa ces time prekrsiti pravilo boravka 90/180 i boravices 180 dana u 180. A ako ces da slusas policajca, ti idi i srecno.

tek sad mi nije jasno nista!ja posle provedenih 90 dana u italiji mora da 90 dana provedem u srb...a devojka koja je bila 90 dana u hrv je otisla na 90 u svajcarsku,kako to?sistem 90/180 znam,ponavljam da vec tri godine idem tamo vamo na 90 dana!meni sad nije jasno kako je ona otisla a ja ne mogu??

To pravilo vazi za zemlje koje se u Sengenskom sporazumu, nevezano od toga da li su clanice EU ili ne. Hrvatska je u EU, ali nije u Sengenu, pa se pravilo 90/180 za Sengen ne odnosi na nju, tj, mozes da budes 90 dana u Hrvatskoj, pa posle 90 dana u nekoj Sengen zemlji. Svajcarska nije deo EU, ali jeste deo Sengena i ne mozes da budes 90 dana u Italiji (koja je i u EU i u Sengenu), pa posle jos 90 dana u zemlji koja je u Sengenu (Svajcarska).

Prostudiraj ovde: https://en.wikipedia.org/wiki/Schengen_Area

Edited by Dragance

51 minutes ago, ivancica8869 said:

nisam prekrsila jer uvek postujem tih famoznih 90 dana u eu i posle idem sa srb!vec tri godine radim tako i nisam nikada imala problema..ja samo hocu da se raspitam dal ja posle provedenih skoro dva meseca u italiji mogu da odem za svajcarsku(znam da su granice otvorene)i budem 90 dana ili mogu da budem ostatak onih dana sto mi preostalo?

Mozes da odes pravo u Svajcarsku iz Italije i ostanes tamo maksimalno ostatak dana koji ti je ostalo do 90 dana boravka u Sengenu, dakle, po tvojim recima, kako si skoro vec 2 meseca u Italiji, mozes jos oko mesec dana da budes sad u Svajcarskoj. Naravno, sve to pod uslovom da pre nego sto si poslednji put usla u Italiju (pre 2 meseca), nisi bila u Sengenu 90 dana pre toga.

pa tako cu i da uradim,90 dana mi istice 08.01.2017,tako da cu tad da se vratim u srbiju i da cekam 90 dana kao i do sad sto sam radila!uvek pazim te dane,cak se i vracam dva tri dana ranije!Ali eto zbunilo me to sa om devojkom,pa sam bila u fazonu kad moze ona sto ne bi mogla i ja,ali hval ti puno na objasnjenu!sad mi jasnije sve!!kako sam mogla da napravim sebi problem,uhhh..samo kad pomislim...

22 minutes ago, Dragance said:

To pravilo vazi za zemlje koje se u Sengenskom sporazumu, nevezano od toga da li su clanice EU ili ne. Hrvatska je u EU, ali nije u Sengenu, pa se pravilo 90/180 za Sengen ne odnosi na nju, tj, mozes da budes 90 dana u Hrvatskoj, pa posle 90 dana u nekoj Sengen zemlji. Svajcarska nije deo EU, ali jeste deo Sengena i ne mozes da budes 90 dana u Italiji (koja je i u EU i u Sengenu), pa posle jos 90 dana u zemlji koja je u Sengenu (Svajcarska).

Prostudiraj ovde: https://en.wikipedia.org/wiki/Schengen_Area

Još jedna napomena za Hrvatsku - morate se registrovati, čini mi se u roku 24h. To vam radi hotel automatski ili državljanin-ka HR u policijskoj stanici. Znaju provjeravati ovo pravilo na granicama. Sličan sistem kao u Rusiji, samo je puno strožiji u vremenskom smislu (u Rusiji imate pravo boraviti nekoliko dana bez registracije, u HR ne)

4 minutes ago, stevancelinac said:

Još jedna napomena za Hrvatsku - morate se registrovati, čini mi se u roku 24h. To vam radi hotel automatski ili državljanin-ka HR u policijskoj stanici. Znaju provjeravati ovo pravilo na granicama. Sličan sistem kao u Rusiji, samo je puno strožiji u vremenskom smislu (u Rusiji imate pravo boraviti nekoliko dana bez registracije, u HR ne)

Sto se tice prijave u Hrvatskoj,mislim da je u roku od nedelju dana,letovala sam pre par godina tamo i da na granici su mi trazili papir da sam bila prijavljena.

Ja upravo danas u 17 h krecem iz Berlina za Srbiju.Danas mi je 90 dan ali na granici cemo biti oko 8 sati sutra ujutro, znaci 1 dan prekoracenje zato sto se privatnik Mini Busa sa kojim sam jutros trebao da idem pravio pametan i izracunao mi da imam prekoracenje, a uopste nema pojma kako se racuna.Znaci otisao sam u nemacku policiju da mi oni isprovere pasos i rekli su da sam legalan i dali cak broj telefona ako budem imao neki problema prilikom danasnjeg polaska.Zaista eto, svaka im cast.

E sada mene zanima koliko ceme madjari zezati za tih 6,7 sati prekoracenja?Da li neko ima iskustvo ili sve zavisi od carinika kako bude raspolozen? :smile:

15 hours ago, ivancica8869 said:

...posto znam da svajcarska nije eu ali pripada sengen zoni.znam devojku koja je provela 90 dana u hrv i posle bila mozda mesec dana u srb i avionom otisla na 90 dana svajcarsku.

Sa cijim pasosem (nasim/srpskim?)...i pitaj je kako se provela kad se vracala nazad (ako se vracala za Srbiju).

Mozes i ti to isto da uradis (90 dana u Italiji,mesec dana u Hrvatskoj i onda 90 dana u Svajcarskoj),ali time krsis to pravilo od 90 dana (ako pretpostavimo da ides sa nasim pasosem).

Ono sto su ti Duya i Dragance rekli:moras da razgranicis sta je boravak u EU (jedna stvar),a sta boravak u Sengen zoni (druga stvar,slicna boravku u EU,ali ne i isto).Tebi je sad bitnije da znas koliko mozes da ostanes u Sengen zoni,pa tu tematiku i prouci.

14 hours ago, Petar87 said:

E sada mene zanima koliko ceme madjari zezati za tih 6,7 sati prekoracenja?Da li neko ima iskustvo ili sve zavisi od carinika kako bude raspolozen? :smile:

Zavisi kakve si srece na granici,tj. kako se budu ponasali madjarski granicari (nase u sustini bole dupe).

Mozda budes prosao ko Mirko (da ti ni ne gledaju pasos),a mozda te budu i cimali...

3 hours ago, Laza GNR said:

Sa cijim pasosem (nasim/srpskim?)...i pitaj je kako se provela kad se vracala nazad (ako se vracala za Srbiju).

Mozes i ti to isto da uradis (90 dana u Italiji,mesec dana u Hrvatskoj i onda 90 dana u Svajcarskoj),ali time krsis to pravilo od 90 dana (ako pretpostavimo da ides sa nasim pasosem).

Ono sto su ti Duya i Dragance rekli:moras da razgranicis sta je boravak u EU (jedna stvar),a sta boravak u Sengen zoni (druga stvar,slicna boravku u EU,ali ne i isto).Tebi je sad bitnije da znas koliko mozes da ostanes u Sengen zoni,pa tu tematiku i prouci.

Zavisi kakve si srece na granici,tj. kako se budu ponasali madjarski granicari (nase u sustini bole dupe).

Mozda budes prosao ko Mirko (da ti ni ne gledaju pasos),a mozda te budu i cimali...

Devojka ima nas pasoš,jos uvek je u svajcarskoj!Ona se raspitala u policijo i rečeno joj da moze,otišla je avionom!kako nisam znala razliku između EU i sengena mislila sam da mogu i ja tako,sad kad mi je objasnjeno znam i ne želim sebe da dovodim u neprijatnu situaciju!lepo budem mojih 90dana dal u italiji ili u svajcarskoj po isteku kofer u ruke i pravac Srbija!?Hvala jos jednom na pomoći....

20 hours ago, ivancica8869 said:

Sto se tice prijave u Hrvatskoj,mislim da je u roku od nedelju dana,letovala sam pre par godina tamo i da na granici su mi trazili papir da sam bila prijavljena.

Rok za prijavu u HR je 24h: http://www.tz-grebastica.hr/index.php/hr/component/content/article/18-important-information-for-tourists-staying-in-croatia.html

Nekad provjeravaju, nekad ne. Znam za slučajeve gdje su ljudi kažnjeni i bio im zabranjen ulazak u HR na određeno vrijeme. Ne preporučujem prekoračenje.

Hrvatska je jako rigorozna sto se tice prijave, na manjim prelazima pogotovo proveravaju kada se izlazi, tako da treba da se prijavi i cuva ono sranje kad ti daju. 

Nije 24 sata vec 48 sati. Ovo je provereno nekoliko puta kada sam odlazio na jedno nocenje. A evo i zvanicno sta se kaze, drugo pravilo vazi za turistice objekte a ovo je kad ides u privatnoj reziji:

http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/boravak-stranaca/odobrenje-boravka-u-hrvatskoj/

16 hours ago, ivancica8869 said:

Devojka ima nas pasoš,jos uvek je u svajcarskoj!Ona se raspitala u policijo i rečeno joj da moze,otišla je avionom!

Dok si tamo nece ti niko nista (osim ako ne napravis bas neko zesce sranje).Problemi nastaju pri povratku,kad treba da se predje granica (tj. vrati u Srbiju).

No nebitno...neka se lepo provede tamo.

8 hours ago, Laza GNR said:

Dok si tamo nece ti niko nista (osim ako ne napravis bas neko zesce sranje).Problemi nastaju pri povratku,kad treba da se predje granica (tj. vrati u Srbiju).

No nebitno...neka se lepo provede tamo.

Da ne moze da bude tamo ne verujem da bi je pustila pasoška kontrola na aerodromu!

Pravo da ti kazem,ni meni nije jasno kako je to izvedeno...fali jos neki deo informacija.

I meni je posle turneje od letos ostao jos jedan dan prava ostanka u Sengenu.Da sam hteo,mogao sam i posle toga (kad sam se vratio kuci,za Dane piva) da se uputim opet na sever/zapad...da sam hteo.Morali bi da me puste,imao sam jos jedan dan fore...uz neka lazna obecanja kako cu se vratiti sutradan.

To mi je jedino logican nacin,inace mi se sve cini da fali tu neki deo price vezano za tu tvoju drugaricu sto je otisla u Svajcarsku,posle 90 dana provedenih u Italiji.Ne znam...

On 12/1/2016 at 11:29 AM, stevancelinac said:

Rok za prijavu u HR je 24h: http://www.tz-grebastica.hr/index.php/hr/component/content/article/18-important-information-for-tourists-staying-in-croatia.html

Nekad provjeravaju, nekad ne. Znam za slučajeve gdje su ljudi kažnjeni i bio im zabranjen ulazak u HR na određeno vrijeme. Ne preporučujem prekoračenje.

ona je provela 90 dana u hrvatskoj,a ja sam u italiji!pa su mi ljudi ovde objasnili zasto i ja ne mogu za svajcarsku,ali ona posle hrvatske moze!eto sad imas i taj deo informacije koji ti nije bio jasan :smile:

On 12/1/2016 at 9:09 AM, ivancica8869 said:

Devojka ima nas pasoš,jos uvek je u svajcarskoj!Ona se raspitala u policijo i rečeno joj da moze,otišla je avionom!kako nisam znala razliku između EU i sengena mislila sam da mogu i ja tako,sad kad mi je objasnjeno znam i ne želim sebe da dovodim u neprijatnu situaciju!lepo budem mojih 90dana dal u italiji ili u svajcarskoj po isteku kofer u ruke i pravac Srbija!?Hvala jos jednom na pomoći....

27 minutes ago, Laza GNR said:

Pravo da ti kazem,ni meni nije jasno kako je to izvedeno...fali jos neki deo informacija.

I meni je posle turneje od letos ostao jos jedan dan prava ostanka u Sengenu.Da sam hteo,mogao sam i posle toga (kad sam se vratio kuci,za Dane piva) da se uputim opet na sever/zapad...da sam hteo.Morali bi da me puste,imao sam jos jedan dan fore...uz neka lazna obecanja kako cu se vratiti sutradan.

To mi je jedino logican nacin,inace mi se sve cini da fali tu neki deo price vezano za tu tvoju drugaricu sto je otisla u Svajcarsku,posle 90 dana provedenih u Italiji.Ne znam...

ona nije bila u italiji,ona je 90 dana bila u hrvatskoj,a ja sam u italiji,pa sam na osnovu nje mislia da mogu i ja,ali su mi ljudi ovde objasnili sta i kako!eto sad imas deo informacije koji ti nije bio jasan :smile:

On 30/11/2016 at 1:51 PM, Dragance said:

Ne mozes da posle Italije ides u Svajcarsku, obe zemlje su u Sengenu, pa ces time prekrsiti pravilo boravka 90/180 i boravices 180 dana u 180. A ako ces da slusas policajca, ti idi i srecno.

Pozdrav Duya..molim te da mi pomognes oko racunanja i malo pojasnis stvari. Prvi put sam u sengenski prostor usao 10/06/16 do 13/07/16..dakle 22 dana. zatim 10/10/16 i jos uvek sam tu. Po mom racunanju mogu biti ovde do 16/12/16 i onda moram u srb..e sad mene zanima dali mogu da se vratim 18/12/16 i dali mi tada pocinje novi period od 3 meseca ili moram ostati u srb 90 dana? Naime radim u slovackoj legalno jer cekam njihove papire koji su gotovi u januaru..ali mi je godisnji od 15tog pa do 1/1/2017 pa bi hteo da skoknem do srb..a dok ne dobijem slo papire ja sam tu sa srb pasosem pa da ne bude posle da ne mogu da se vratim ako odem u srbiju i izgubim posao.

Edited by Dalibor 84

Malo si pobrkao od koga trazis pomoc, a posto se Duya ne javlja, a mene si citirao, pretpostavljam da ja treba da odgovorim. Ima par gresaka u racunu. Od 10/06/16 do 13/07/16 nema 22 dana, vec 34. A od 10/10/16 do danas 07/12/16 ima 59. Pravilo boravka u Sengen zoni je 90/180, dakle, imas pravo da budes 90 dana u periodu od 180 dana. Ako pogledas 180 dana unazad od danas (a to je otprilike bas neki 10. jun), ti si danas vec usao u neki 92-93. dan i time vec prekoracio dozvoljeni boravak. 

Ako bi usao ponovo 1. januara, gledas koliko si dana proveo u EU u prethodnih 180 dana, negde, otprilike, pocev od 1. jula. To je, u tvom slucaju,  otprilike 13+59=72 dana. Dakle, mogao bi da ostanes 18 dana i tad da napustis Sengen zonu.

Ponavljam i naglasavam, da sve govorim i racunam otprilike, iz glave, tako da, nemoj uzeti zdravo za gotovo. Racunaj da ima greske od par dana u mom racunu. A ti se vec potrudi pa prebroj tacno dane, ili koristi schengen calculator, jednostavnu alatku koju ces lako naci na guglu.

Edited by Dragance

On 12/2/2016 at 8:06 PM, ivancica8869 said:

ona nije bila u italiji,ona je 90 dana bila u hrvatskoj,a ja sam u italiji,pa sam na osnovu nje mislia da mogu i ja,ali su mi ljudi ovde objasnili sta i kako!eto sad imas deo informacije koji ti nije bio jasan :smile:

OK,sad je napokon jasno sve (prevideo sam ko je gde od vas bio) :pivoooo:

• 3 weeks later...

Zdravo. Razumeo sam ovo 180/90. Ali ima nesto drugo sto me buni. Dosao sam u Nemacku prvi put 27.06.16, a izasao 27.08.16. Onaj famozni kalkulator krajem novembra ( zanji put da sam ga koristio, posle toga sam video da su ga ukinuli)   mi je izracunao da mogu da bude u EU 90 dana. Sto mi je bilo cudno ali ajde.. Spakujem se, dodjem 19.12.16. i kad mi cikica na granici kaze da mogu da ostanem jos 28 dana, posto sam prvio put usao 27.06.. Sto me je sokiralo. Rekao sam mu za kalkulator, on mi klimnuo glavom, ali OK, pustio me i ja sam se pomirio sa tih 28 dana, to je bilo to tad. Dosao u stan i krenem da racunam. kad sam stavio sve na papir, jeste mi ostalo od tih 90 dana jos 28 (Po onom od prvog ulaska u zemlju). ALI meni onda tih 180 dana po nekom pravilu istice 27.12.16., a tih 28 dana mi prelazi tu granicu od 180 dana.
A ako racunam od zadnjeg ulaska 180 dana, tj. 19.12. ostaje mi 32 dana.

Moje pitanje je sta se sad desava? Ulazim li u novih 180 dana? Ako je, trebam li zbog tog da se vracam nazad u Srbiju, da cekam par dana pa opet u Nemacku?
 MOLIM VAS DA MI NEKO ODGOVORI, HITNO MI JE.
HVALA U NAPRED.

Nije ti čikica dobro rekao, možda zato što ni on ne razume. Ne gleda se od dana ulaska unapred, nego od "danas" (koji god dan to bio) 180 dana unazad.

Dani koje si proveo od 27. 6. će nakon 180 dana, tj. otprilike danas 23. 12, početi jedan po jedan da se "brišu" te više ne ulaze ni u kakav račun. Pošto si oko 90 dana bio van Šengena, imaš pravo na oko 90 dana u kontinuitetu, dakle ne moraš da izlaziš nakon tih 32 dana.