Jump to content

Featured Replies

E ovako sad jedno pitanje. Do sada sam putovala za Nemacku po principu 90 dana tamo, pa 90 dana nazad za Srbiju. U medjuvremenu sam izvadila novi pasos i moj jedini ulazak u Nemacku je bio od 08.08.2016.- 31.10.2016. To je nekih 85 dana, znaci ostaje mi jos pet. Sa mojom racunicom da 90 dana treba da provedem u Srbiji ponovni ulazak bi bio moguc 30.01.2017. Sto se famoznog kalkulatora tice i on mi takodje pokazuje da imam jos 5 dana, ali mi nije jasan njihov period racunanja 90/180 dana, ali manje je bitno. Po sistemu da jedan dan proveden van Sengena ponistava jedan dan proveden u Sengenu, mogu vec da udjem 24.01.2017. S obzirom da mi se u porodici u Nemackoj desio jako tezak zdravstveni slucaj, iskreno bih, ne gledajuci posledice otisla i sad, ali mi je preveliki rizik, jer planiram da u Nemackoj legalno radim. Moje pitanje je kada bih npr. sutra usla u nemacku s obzirom da imam jos tih 5 dana i nakon toga izasla kada bih mogla opet da udjem na tri meseca? Da li 30.01.2017 ili bi to bio neki kasniji datum?

Hvala unapred svima na odgovoru i izvinjavam se ako sam postavila pitanje koje je vec bilo, ali stvarno je nuzda!!!

P.S. Procitala sam ceo post o ovome, ali nisam uspela naci tacno objasnjenje.

Dobro vece, imam pitanje bio sam u Ceskoj od 06.07.2016. do 03.09.2016 pa sam posle otisao u Slovacku 23.10.2016 do 23.12.2016 i od tada sam u Srbiji. Planiram sad u toku januara da odem opet u Slovacku da li moze neko da mi izracuna jos koliko dana mogu biti u Slovackoj??? Hvala.

Po mom proracunu 22.11.2016 si vec prekoracio 90 dana i sad imas 32 dana prekoracenja, reci mi kako si presao granicu nazad u srbiju a da ti nisu pisali kaznu?

23 hours ago, Cavi said:

Dobro vece, imam pitanje bio sam u Ceskoj od 06.07.2016. do 03.09.2016 pa sam posle otisao u Slovacku 23.10.2016 do 23.12.2016 i od tada sam u Srbiji. Planiram sad u toku januara da odem opet u Slovacku da li moze neko da mi izracuna jos koliko dana mogu biti u Slovackoj???

Nula dana.

Imas vec uveliko prekoracenje covece.Znas valjda da racunas.

On 12/27/2016 at 10:11 PM, Natashica87 said:

Moje pitanje je kada bih npr. sutra usla u nemacku s obzirom da imam jos tih 5 dana i nakon toga izasla kada bih mogla opet da udjem na tri meseca? Da li 30.01.2017 ili bi to bio neki kasniji datum?

Bio bi to kasniji datum (ako ces legalno da udjes i legalno da boravis tamo).Dodas jos 5 dana (koje ces/koje bi u medjuvremenu jos provela tamo) na taj datum i ispadne 4.2.

To je u slucaju da zelis kad udjes da kontinuirano ostanes 90 dana u EU.

Nista samo sam doaso na granicu i dao pasos. Svakog koga sam pitao da mi pogleda koliko mi je jos dana ostalo jer ja ne znam rekoao mi je da sam prekoracio, samo jedan drugar mi je rekao da koliko dana sam bio preko toliko moram u Srbiji ako mislim da budem na nuli i nikako drugacije i tako se na kraj ispostavilo.

5 hours ago, mutare said:

Po mom proracunu 22.11.2016 si vec prekoracio 90 dana i sad imas 32 dana prekoracenja, reci mi kako si presao granicu nazad u srbiju a da ti nisu pisali kaznu?

Just now, cavy said:

Nista samo sam doaso na granicu i dao pasos. Svakog koga sam pitao da mi pogleda koliko mi je jos dana ostalo jer ja ne znam rekoao mi je da sam prekoracio, samo jedan drugar mi je rekao da koliko dana sam bio preko toliko moram u Srbiji ako mislim da budem na nuli i nikako drugacije i tako se na kraj ispostavilo.

15 minutes ago, cavy said:

..., samo jedan drugar mi je rekao da koliko dana sam bio preko toliko moram u Srbiji ako mislim da budem na nuli i nikako drugacije i tako se na kraj ispostavilo.

Da je samo ta logika,onda bi ljudi 20 godina bili tamo,pa posle 20 godina bili kod kuce.

To je vrlo uprosceno objasnjenje.Vazi u slucaju da 90 dana provedes u Sengenu,a onda 90 dana van Sengena.Ne mozes toliko proizvoljno provoditi vreme tamo,ako se ne uklapa u to pravilo 90 dana boravka u okviru 180 dana.

Jel su tebi uopste pregledali pasos kad si se vracao?I nista nisu rekli (niti si im platio nesto da "ne vide")?

24 minutes ago, Laza GNR said:

Da je samo ta logika,onda bi ljudi 20 godina bili tamo,pa posle 20 godina bili kod kuce.

To je vrlo uprosceno objasnjenje.Vazi u slucaju da 90 dana provedes u Sengenu,a onda 90 dana van Sengena.Ne mozes toliko proizvoljno provoditi vreme tamo,ako se ne uklapa u to pravilo 90 dana boravka u okviru 180 dana.

Jel su tebi uopste pregledali pasos kad si se vracao?I nista nisu rekli (niti si im platio nesto da "ne vide")?

Brate kad sam prolazio granicu i davao pasos bila su oko mene 5 pandura i 6 je stavio pasos u kompjuter i izvadio i udario pecat da sam usao. Zato me sve ovo buni sad ne znam koja je od vasih i prica koje sam cuo oko boravka u eu tacna ne znam jos koliko imam dana a za neki dan trena da se vratim u Slovacku. Najverovatnije cu da operem pasos i izvadim novi da ne lupam glavu.

Vec dve godine boravim po tri meseca u EU, pa u Srbiji. Nisam imala problema, tj. mislila sam da znam i razumem pravilo boravka, dok nisam vracena pre tri dana sa Madjarske granice sa "F" oznakom u pasosu.

F- u okviru limitiranog boravka u trajanju od sest meseci u zemljama Evropske Unije, vec je iskoristio vise od tri meseca.

Pasos je nov, imam ulaz 11.07.2016. 

I izlaz 8.10.2016. Tacno 90 dana.

Sada sam bila na granici 7.01.2017. jer sam izracunala da bi to trebao da bude prvi dan kada mogu da udjem u EU.

Ali, nije.

Imala sam, pri tom, garantno i pozivno pismo, kao i putno osiguranje za tri meseca.

I, naravno, nikada nisam prekoracila 90 dana u EU.

Vracena sam, rekli su mi da mogu da pokusam opet u februaru i da cu mozda proci. A mozda i necu.

Madjarski humor, ili sta vec...

Da, krece sest meseci, ali to je malo vise od 180 dana. Od 11.7.2016. do 7.1.2017. ima 180 dana.

Da li sad treba da brojim dane, ili mesece?

Vec dve godine boravim po tri meseca u EU, pa u Srbiji. Nisam imala problema, tj. mislila sam da znam i razumem pravilo boravka, dok nisam vracena pre tri dana sa Madjarske granice sa "F" oznakom u pasosu.

F- u okviru limitiranog boravka u trajanju od sest meseci u zemljama Evropske Unije, vec je iskoristio vise od tri meseca.

Pasos je nov, imam ulaz 11.07.2016. 

I izlaz 8.10.2016. Tacno 90 dana.

Sada sam bila na granici 7.01.2017. jer sam izracunala da bi to trebao da bude prvi dan kada mogu da udjem u EU.

Ali, nije.

Imala sam, pri tom, garantno i pozivno pismo, kao i putno osiguranje za tri meseca.

I, naravno, nikada nisam prekoracila 90 dana u EU.

Vracena sam, rekli su mi da mogu da pokusam opet u februaru i da cu mozda proci. A mozda i necu.

4 hours ago, Voyageur said:

Ja mislim da oni računaju kao što sam napisao.

https://ec.europa.eu/home-affairs/sites/homeaffairs/files/what-we-do/policies/borders-and-visas/border-crossing/docs/short_stay_schengen_calculator_user_manual_en.pdf

https://ec.europa.eu/assets/home/visa-calculator/calculator.htm?lang=en

....

The above Annex II nationals can enter the Schengen Area as a whole for pleasure or for business without the need to apply for a visa for a maximum of 90 days in any 180 day period (which entails considering the 180 day period preceding each day of stay).

...

Nigde se ne spominje šest meseci. A ovaj gore kalkulator ti je na službenoj stranici od Evropske Unije.

6 hours ago, Yoyoyo said:

...

Pa poznato je koliko je policajcima jača strana matematika :death:

Ali šalu na stranu, nažalost bezvizni ulazak nije pravo nego privilegija, što znači da graničar može iz manje-više bilo kog razloga da ti odbije ulazak u državu.

Imas ovaj kalkulator, a mozes i da instaliras aplikaciju Schengen Calculator. Dobra je stvar i vrlo jednostavna, a mozes istovremeno da vodis vise razlicitih kalendara - npr. jedan koji evidentira boravak u EU, drugi za neku zemlju van EU u kojoj cesto boravis , treci za neku drugu non-EU zemlju itd.

Koristila sam aplikaciju.  Koristim je i kad sam preko, da se ne zabrojim.

Madjar mi je objasnio moje prekoracenje na sledeci nacin. Uzeo je papir i olovku i napisao:

7.01. => 7.07.

90

Jasno. U periodu od sest meseci imam 90 dana. I sta sad?

Kada mogu da putujem?

Rekao je februaru, nije hteo da kaze kog februara.

Inace, mnogo se nervirao i prevrtao ocima kada sam govorila rec "period", a tek faca kad sam mu pokazala aplikaciju. :smile:

Bila sam na aerodromu, raspitala se, mogu da putujem sto se njih tice.

Samo, to F u pasosu me kopka... 

Nazalost, nije lako izaci na kraj sa osionim licima u uniformi, cak i kad si u pravu. Jednostavno, ignorisu te. Utuvili su sebi nesto u glavu i misle da su najpametniji i na pomen bilo cega novog se mrste. Mogu misliti kad si mu pokazala svemirski telefon sa tamo nekim programom koji kao nesto zna bolje od njega. Ne daj Boze da priznaju da si ti u pravu, srozao bi im se autoritet.

Ali, kao sto to lepo rece @deleter, bezvizni ulazak, odnosno i sam ulazak u bilo koju stranu zemlju, nije pravo nego privilegija i graničar moze iz bilo kog razloga (pa i sopstvenog neznanja) da ti uskrati tu privilegiju, sto je u tvom slucaju i iskoristio. Nepravedno, ali, eto, moze mu se. Pritom, ne mislim da je to uradio da ti napakosti, jer on zaista i dalje misli da je u pravu.

Sto se tog pecata tice, ne znam koliko te on ogranicava, moras proveriti to. Probaj eventualno na nekom drugom kopnenom prelazu da nadjes nekog razumnijeg granicara koji ce hteti da te saslusa?

Edited by Dragance

Pa jedino rešenje ti je da mu pokažeš konkretan zakon (na sreću ima i na mađarskom)

Ovo je regulisano (EC) No 562/2006 (ovde i dalje piše 6 meseci) koji je poslednji promenjeno (EU) No 610/2013 konkretno na 4. stranici (182/4) Član 5, a) i)

Isti ovaj zakon imaš i na mađarskom i na istom mestu se nalazi pomenuti član, ali evo citata da se ovde ima.

...

A tagállamok területén történő, bármely 180 napos időszakban 90 napot meg nem haladó tervezett tartózkodás esetén, figyelembe véve a megelőző 180 napos időszak minden egyes tartózkodási napját, a harmadik országok állampolgáraira a következő beutazási feltételek vonatkoznak:"

...

E sad kao što sam rekao prošli put, može da te vrati iz bilo kog razloga. Imaš dva izbora možeš pokušati na lep način da mu objasniš i da pokažeš sve ove dokumente pa da tražiš da razgovaraš sa šefom smene i nastaviš ovaj razgovor sa njim. Alternativno da ideš na drugi granični prelaz pa da okušaš svoju sreću tamo.

Inače ovi dokumenti su na svim jezicima EU, samo treba da se promeni onaj deo koji piše EN u odgovarajući jezik (HU, HR, FR i sl.)

Niko ne bi imao nkakvih problema da ne radi na crno u EU, zato i nastaju prekoracenja. Ko jos normalan moze 6 meseci da bude van zemlje i da nista ne radi?? Tako da budi srecna sto ti nije nesto gore odvalio.

U nekom momentu sam shvatila da ne mogu nista da uradim, dokazem i odlucila da odlozim let,  jer, dokupiti Wizz Flex uslugu mi se uvek cinilo kao dobra ideja, a sada, eto, i korisna.

Zvala sam pozivni centar, nisu se javljali 100 godina, a kada su se konacno javili, nisam mogla da odlozim let, jer sam zakasnila 10 minuta.

Verovatno ne mogu da uradim nista ni po tom pitanju, napisacu neki mail, pa cu videti.

Da, bio je to bezveze dan i da, Madjarska je moja omiljena zemlja ovih dana.

Niko ne bi imao nkakvih problema da ne radi na crno u EU, zato i nastaju prekoracenja. Ko jos normalan moze 6 meseci da bude van zemlje i da nista ne radi?? Tako da budi srecna sto ti nije nesto gore odvalio.

Ne bi joj ništa gore od vraćanja sa granice odvalio sve i da je rekla da ide da radi na crno. Jedini slučaj gde se na granici daje zabrana je ako se koristi falsifikovan pasoš / viza / boravišna dozvola.

F ne treba da te plaši, sačekaj par dana i putuj slobodno. To nije nikakva zabrana.

Pozdrav,

Skoro sam se vratio iz Nemacke i na granici su mi napisali prijavu za prekoracenje od 15 dana. U poslednjih 180 dana.

Nije mi jasno jedno, kada sam pre par godina pitao ambasadu Nemacke u Beogradu kako se racunaju dani u sengenu, oni su mi naveli da dani pocinju da se racunaju od trenutka prvog ulaska u Sengen prostor. Tada pocinje da se racunaju tih 180 u kojima ja imam pravo da iskoristim 90. 

Kontrola u Nemackoj na granici, mi je napisala prijavu jer sam ja u zadnjih 180 dana bio duze od devedeset, iako sam pravio preseke namerno. 

Takodje mi nije jasno, kako ti racunaju 180 dana unazad a ja sam 180-og dana bio u Nemackoj i 181. 182..... i 179,178.... . Znaci jednostavno ne prave presek. 

Jasna mi je matematika i sve, ali opet ponavaljam, imam mejl od ambasade gde lepo pise da 180 dana pocinje da se racuna od trenutka prvog ulaska u sengen, 

"Uvek se racuna od prvog dana ulaska u Sengenski prostor nakon ukidanja viza, dana 19.12.2009. godine."

A kako da nama bude jasno kad nisi naveo nikakve datume, samo "rekao ovaj, rekao onaj"?

Ne bih rekao da ti je jasna matematika, čim kažeš da si "180-og dana bio u Nemackoj i 181. 182..... i 179,178....", iz čega sledi da si verovatno prekršio pravilo. A, kao što su ti lepo rekli, ono glasi da ne smeš "u zadnjih 180 dana biti duze od devedeset".

Taj iskaz iz ambasade uopšte ne znam šta znači, tako istrgnut iz konteksta. Pa ako si prvi put bio u Šengenu na primer, 1. 1. 2010, jel bi to značilo da su sva tvoja ograničenja istekla 180 dana kasnije, 1. 7. 2010? Uopšte se ne gleda od dana (nekog) ulaska unapred, nego se gleda od današnjeg dana (koji god on bio) 180 dana unazad.

Edited by Duya

19 minutes ago, Duya said:

A kako da nama bude jasno kad nisi naveo nikakve datume, samo "rekao ovaj, rekao onaj"?

Ne bih rekao da ti je jasna matematika, čim kažeš da si "180-og dana bio u Nemackoj i 181. 182..... i 179,178....", iz čega sledi da si verovatno prekršio pravilo. A, kao što su ti lepo rekli, ono glasi da ne smeš "u zadnjih 180 dana biti duze od devedeset".

Taj iskaz iz ambasade uopšte ne znam šta znači, tako istrgnut iz konteksta. Pa ako si prvi put bio u Šengenu na primer, 1. 1. 2010, jel bi to značilo da su sva tvoja ograničenja istekla 180 dana kasnije, 1. 7. 2010? Uopšte se ne gleda od dana (nekog) ulaska unapred, nego se gleda od današnjeg dana (koji god on bio) 180 dana unazad.

Prijatelju, iskaz iz ambasade je jasan, racunica pocinje od trenutka prvog ulaska. To napisalo SLUZBENO LICE AMBASADE NEMACKE U BEOGRADU.  Nikakav kontekst drugi ne postoji. Procitaj opet. Mejl je poslat Jula 2014 godine. Slican tekst mozete naci i na sajtu ministarstva inostranih poslova Srbije.

"Uvek se racuna od prvog dana ulaska u Sengenski prostor nakon ukidanja viza, dana 19.12.2009. godine." Mislim da je sluzbenik ili sluzbenica, bila vrlo jasna

Nakon isteka prvih 180 dana tj. 181. dana, pocinje novih 180 dana. Takodje je napisano u mejlu i na sajtu ministarstva. Mislim da su oni ipak strucniji po tom pitanju od vas ovde.