Jump to content

Featured Replies

Pa moram ti reći da je službenica ambasada U KRIVU. Tako je bilo pre 2013, posle toga se promenilo i sada u zakonu kaže:

For intended stays on the territory of the Member States of a duration of no more than 90 days in any 180-day period, which entails considering the 180-day period preceding each day of stay...

Kao što možeš videti iz prve poruke u ovoj temi, pravilo je promenjeno u septembru 2013, i očito su svi koji su u međuvremenu pisali (i opširno nas propitivali) na ovoj temi bili upoznati s tim.

Informacija o kojoj govoriš zaista se može naći na sajtu našeg dičnog ministarstva, npr.

http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/konzularni-poslovi/putovanja-u-inostranstvo/vize-za-inostranstvo-i-informacije-o-drzavama/100-spisak-zemalja-za-putovanje-u-inostranstvo/10614-austrija-konz?lang=lat

Nosiocima biometrijskih pasoša R.Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci od dana prvog ulaska u zemlje Šengena.

a na dnu strane stoji:

© 2012 Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije

Dakle, stranica nije ažurirana ko zna od kad. Spomenuta formulacija postoji samo za Austriju, ne i za druge zemlje Šengena koliko sam video (doduše, nije puno preciznija, jer npr. za Nemačku samo kaže da Nosiocima biometrijskih pasoša R.Srbije nije potrebna viza za boravak do 90 dana u periodu od šest meseci.)

Stoga, o stručnosti istih ne bih dalje komentarisao.

Žao mi je, ali nepoznavanje pravila te ne oslobađa obaveze da ih poštuješ, kao što si iskusio na svojoj koži.

mejl je iz 2014 godine, godinu dana posle vašeg zakona. Čudno je da službenik ambasade ne zna za promenu zakona za godinu dana.

Zao mi je ipak mislim da je službeno lice koje se bavi svim tim poslovima daleko stručnije o ovoj temi od blogera na sajtu

...a od njega je, očito, još stručnija kontrola na Nemačkoj granici.

Razumem ja da si besan, ali nemaš razloga da budeš besan na nas. Mi ti samo prenosimo kakvo pravilo jeste - deleter ti je dao i zvaničan link na Evropski zakon dva posta iznad. Ako misliš da nismo u pravu, a ti probaj još jednom da boraviš u Šengenu po svojoj interpretaciji (i prema mejlu iz 2014).

A evo i na srpskom, na sajtu ambasade Austrije, u čiju ažurnost nekako ipak više verujem nego našeg MIP-a:

https://www.bmeia.gv.at/sr/ambasada/beograd/savetnik/reisen-nach-oesterreich/putovanje-bez-viza.html

Maksimalna dužina boravka u zemljama Šengenskog prostora iznova je regulisana odredbom Evropske unije br. 610/2013, koja je na snagu stupila 18.10.2013. godine. Novi pravilnik dopušta boravak do 90 dana u periodu od 180 dana, s tim što se u obzir uzima period od 180 dana koji prethodi svakom danu boravka.

Nisam ja besan zbog njih, oni su bili vrlo uctivi, vise me nerviraju domaci pametnjaković kao vi koji nemaju osnovnu kulturu izražavanja. A sto se tice stručnosti, možda i jeste stručnija službenica na granici al je službenik ambasada definitivno upuceniji od glupog blogera na sajtu

pozdrav i sve najbolje

Haha glupi ili pametni ti si popasao kaznu, tako da u ovom slucaju ti ispadas glup "Rodoljube".

p.s. Nek te pusti na granici sluzbenica ambasade i plati kaznu, a usput i i sredi papire da ne radis vise na crno svaka 3 meseca...

Džaba poštujete pravilo 90/180 ako radite na crno. U slučaju da vas uhvate, kazna će biti identična kao da ste prekoračili boravak npr. dve godine... a to je zabrana na 1 do 5 godina (u zavisnosti od zemlje).

Tih 90 dana niko nema pravo da radi bez radne dozvole. Mnogi sa kojima sam pričao, to ne kapiraju.

1 hour ago, Rodoljub Colakovic said:

Zao mi je ipak mislim da je službeno lice koje se bavi svim tim poslovima daleko stručnije o ovoj temi od blogera na sajtu

A, izvini, zasto onda trazis informaciju ovde, od nas neznalica i "blogera na sajtu"?

Nisi u pravu, ni ti, ni sluzbenik iz ambasade koji te je pogresno informisao. Uostalom, imas i dokaz za to od strane sluzbenika na granici. 

Edited by Dragance

Haha pa vi ste bre ovde sve stručnjaci, sve znate dal neko radi na crno pametniji ste i od ljudi koji rade taj posao. Svaka cast.

bolje da popijem jos 10 kazni nego da sam glupi bloger. Na crno ne radim i nikada nisam. Na blog sam se registrovao sa cujem dal je neko imao slicna iskustva a naleteo na gomilu tipičnih srbina sve znaju i strasno su arogantni. Jbg pogresan blog. Živi bili prijatelji...

Izgleda da imas veliki problem u poznavanju terminologije, tako da si opet ispao glup. Ovo je forum a ne blog.

38 minutes ago, Rodoljub Colakovic said:

Haha pa vi ste bre ovde sve stručnjaci, sve znate dal neko radi na crno pametniji ste i od ljudi koji rade taj posao. Svaka cast.

bolje da popijem jos 10 kazni nego da sam glupi bloger. Na crno ne radim i nikada nisam. Na blog sam se registrovao sa cujem dal je neko imao slicna iskustva a naleteo na gomilu tipičnih srbina sve znaju i strasno su arogantni. Jbg pogresan blog. Živi bili prijatelji...

Onda super, ispunice ti zelju glupi granicni sluzbenici prvom prilikom :clap:

Na ovom forum su uglavnom pristojni ljudi, ali ti ocigledno ne znas tako da se ponasas. Dobio si povratnu informaciju, dovoljno argumentovanu, kako u pisanom formatu, tako i iz licnih iskustava. Tvoja je slobodna procena da li ces da verujes u nju ili ne. Ako mislis da se prostacki nadgornjavas i vredjas, produzi dalje, ovo nije forum za to.

Edited by Dragance

Ljudi pozdrav....

24.07.2016 sam usao i proveo 7 dana u sengenu.Posle toga sam ulazio izlazio 5/6 puta....19.01.2017 tj.juce mi pada da je proslo 180 dana.Ja nisam jos iskoristio 90 ali sam jos u eu.Danas mi je 83 dan i krecem za prekosutra.Pitanje je jel sam prekoracio.....????

Hvala,nadam se odgovoru.poz

A sta ti mislis?:smile:

83<90, dakle, nisi, pod pretpostavkom da si sve dobro izbrojao.

Edited by Dragance

Hvala,

Nadam se da si me dobro razumeo,znaci...Proslo je vise od 180 dana,danas je 181 dan od prvog ulaska.Iskoristio sam 83 dana i izacicu sutra iz eu.Kad mogu ponovo da udjem u eu tj,kad mi pocinje drugi period od 180 dana.To mi isto nije jasno.

Hvala u napred...:smile:

Pocinje ti onog dana kad ponovo resis da udjes u EU. Tad pogledas 180 dana u nazad i prebrojis koliko si vec bio u EU i vidis koliko jos mozes da ostanes.

Edited by Dragance

@Nenad222: Pravilo o "prvom ulasku" ne važi još od 2013, možeš pročitati o tome iz (ružne) rasprave na ovoj strani. Kao što je Draganče rekao, gleda se 180 dana unazad, a o tome je dosta detaljno objašnjeno na prvoj strani ove teme (a zatim manje-više ponovljeno u narednih 20 :bag:). Upotrebi onlajn kalkulator linkovan u prvom postu ove teme da dobiješ tačan račun.

Edited by Duya

On 1/17/2017 at 1:19 PM, Rodoljub Colakovic said:

mejl je iz 2014 godine, godinu dana posle vašeg zakona. Čudno je da službenik ambasade ne zna za promenu zakona za godinu dana.

Jel mozes da navedes tacne datume ulaska i izlaska iz Sengen zone?

Pa ces verovatno dobiti i preciznije informacije o tome gde je greska u proracunu (koju posle mozes i sam proveriti).

Pozdrav ljudi mnogo mi je potrebno ovo da mi pomognete usao sam 14.11.2016 sada ne znam kada mi isticu 3 mijeseca to jest 90 dana molim vas pomognite mi unapred hvala...

@behar27:za to ti treba samo digitron.Nema tu nikakvih komplikacija (vise ulazaka/izlazaka u razlicitim periodima).

Ili papir i olovka i uzmes i brojis.Znaci,pocetni datum (14.11.2016.) i na to dodas 90 dana.Nije tesko,probaj.Valjda znas da brojis do 100 (tj. 90)?

O ovim danima će još više trebati da se vodi računa kad uvedu Entry Exit System. Tada će se beležiti svaki ulaz i izlaz, te će policijac na granici u svakom trenutku imati uvid u dužinu vašeg boravka u EU. Neće mu biti potrebno da računa... što ih sad često mrzi pa mnogi prolaze i da prekoračenjem.

Zdravo,

Procitala sam silne postove,informisala se o 90/180,ali online shengen calculatori se nikako ne uklapaju sa mojom pešaka racunicom??

Sta mislite koliko su pouzdani i da li se moze uopste osloniti na njih?

Hvalaa