Jump to content

Featured Replies

Znaci, od danas racunam unazad do 2 septembra, i pregledam sve boravke, ispade da ipak imam jos 29 dana, a ja sam to pogresno izracunao, racunajuci po 180 dana po starom sistemu, tj od 08.05 po mojoj nekoj glupoj racunici mi je pocelo 180 dana, i kada sam sracunao ispalo je da trebam izaci za 6 dana... Super, opet, mnogo hvala, bezveze sam sebi stres nabio, a cekam termin u ambasadi za vizu, pa ne bi da rizikujem bez razloga :biggrin: 

• 2 weeks later...

Da li mi neko moze pomoci? 

Boravio sam u EU:

03/11/16-03/11/16 - 1 dan

09/11/16-11/12/16 - 33 dana

Usao sam ponovo u EU 19/02/17.

Kalkulator kaze ovo:

Start of 90 days period: 22/11/16

Start of 180 days period: 24/08/16

The stay may be authorised for up to: 56 day(s)

moje pitanje je: koliko mogu da sedim u EU od dana kada sam usao, znaci od 19/02/17?

Hvala unapred!

Edited by Stefan.dr

Dobro ti kaze kalkulator,on retko (ako ikada) pogresi.Kad se pravilno unesu podaci naravno.

Mozes da ostanes jos 56 dana,ako si usao 19.2. (koji ti se racuna kao prvi od preostalih 56 dana).

Danas je 12.3.,znaci vec si iskoristio 22 od tih 56.Ostaje ti jos 34,racunajuci od danas.

Naravno da se još uvek ne registruje elektronski svaki izlazak i ulazak u šengen zonu. Neke države (npr. Mađarska) to rade ali za sad ne postoji zajednički sistem.

23 hours ago, mveruovic said:

Zbog prekoračenja Šengena u zatvor!

Aleluja.

Samo se plasim da ti ne poveca onda broj "slucajno" izgubljenih ili opranih pasosa.

Nego,nije na odmet istaci i ovaj podatak,za neupucene:

SAMO ZA TURISTE

TREBA se takođe podsetiti i da bezvizni režim važi isključivo za turistička putovanja. Svaki drugi vid boravka, vezanog za rad, studiranje i slično, zahteva posebnu vizu i kartu boravka.

Zdravo svima,

imam veliku dilemu i nisam sigurna sta da radim pa ako moze mala pomoc.

Prvi ulazak u EU je bio 04.06.2016-13.06.2016

Drugi ulazak je 29.10.2016-23.01.2017.

Inace, udala sam se u februaru i promenila pasos zbog prezimena, dobila nov. Muz mi radi u Nemackoj, aplicirala sam za vizu na osnovu spajanja porodice i dobila termin u Ambasadi 03.05.2017. Jedan policajac mi je rekao da sad imam novih 90 dana jer sam izvadila nov pasos i ne moram da cekam 3 meseca ovde da bih ponovo usla u Nemacku. Ja sam mislila da odem kod muza na mesec dana i da se vratim zbog termina u Ambasadi, ako vec imam pravo i dane da idem turistcki. Da li neko moze da mi pouzdano kaze da li bih ja mogla da odem tamo turisticki do termina, da li imam te dane zbog novog pasosa ili ako neko zna da mi izracuna? Ne bih da pravim sebi problem na granici i jos veci problem u Ambasadi jer imam zakazan termin i sve regularne papire kako moje tako i od supruga.

Hvala unapred :smile:

EDIT;pohvatao sam...

Teoretski,imas novi pasos,mogla bi da ides i ostanes 90 dana turisticki.

Ali to govorim napamet,ne znam kako madjarska granicna policija (i ostala EU policija) gleda na to.Mislim da bi ti najsigurnije bilo da nazoves nasu granicnu policiju (npr. u Subotici) i da njima telefonom objasnis i pitas ih kako stoje stvari.

Edited by Laza GNR

Kao sto mi rece taj policajac, ja sam sad kao "nova" licnost jer sam promenila pasos (nov broj pasosa), prezime i nemam nijedan pecat, ali opet je tu JMBG. Mozda je i po zakonu tako i ne bi bio problem. Ali morala sam negde da proverim jer ne bih da imam probleme, a na korak sam da dobijem boravisnu vizu. 

Hvala puno na odgovoru.

Nisi nova osoba zato što imaš novi pasoš (i novo prezime), tako da "po zakonu" svakako nemaš novih 90 dana zbog toga. Ono što je zapravo pitanje je da li te dve promene znače da će granična policija moći da utvrdi da si prekoračila 90 dana, odnosno da te poveže sa prethodnim pasošem.

Moj odgovor na to pitanje bi bio - da. JMBG je jedan od podataka koji se nalazi u MRC-u na dnu strane sa slikom (ona dva reda karaktera). To su podaci koji se automatski očitavaju kada se skenira pasoš (a skeniraju ga praktično uvek na ulazu u zemlju) i dovoljno je da softver samo ima rutinu koja radi matching prema tom kriterijumu (a ne samo imenu , datumu rođenja i broju pasoša recimo, koji su takođe u MRC zoni). Dakle, to je nešto što se konotrliše automatski, a ne samo ako im se učiniš sumnjivo... Pitanje je samo da li uparuju JMBG (odnosno national ID) sa ranijim podacima, i ja bih se kladio da to nisu propustili. Ali, ko zna, ovo samo nagađam.

Isto tako je moguće da bi prošla ako bi išla preko neke druge zemlje, ako im sistemi nisu umreženi. Recimo, ako si išla preko Mađarske, pa sada odeš avionom direktno u Nemačku, moguće je da su baze različite i da se tvoje prethodne posete ne vide. Znam da su neke zemlje međusobno umrežene, ali koje i zašto nisu sve i da li će biti - to opet ne znam. Mislim da ta informacija ne može tako lako da se nađe (a posebno proveri).

Otkud vama ideja da je JMBG bitan podatak EU graničnim službenicima?

To ne postoji nigde osim u EX-YU pa tako ne može ni da se registruje globalno.

Putuj slobodno u Nemačku i vrati se kad budeš imala termin u ambasadi. Vizu za spajanje porodice neće da ti odbiju (čak i da imaš prekoračenje) ako suprug ispunjava sve uslove ali racunaj na to da se nakon predaje dokumenta na odluku čeka do pola godine.

Edited by Duya
-whitespace

Pretpostavila sam da ce biti različitih mišljenja. Znam da je teško da se ovo proveri i da sa granicom nikad nisi siguran, i znam da se sve može rešiti, znate na šta mislim. Nisam još uvek sigurna šta mi je činiti. Hvala vam puno na odgovorima i pomoći, značilo mi je iako sam jos uvek skepticna. Ako neko još nešto zna, neka napiše. Pozdrav svima :smile:

Imam sad par  mozda i glupih pitanja, bio sam u grckoj 87 dana iz nekoliko navrata i mojih 180 dana je isteklo 20 marta 2017 godine.

1)Sta je sa tih 3 dana koje nisam iskoristio?

2)Nije mi jasno, to stalno slusam za tih 3 meseca da nesmes izaci u eu, koja je logika jel nakon ta 3 meseca pocinje ponovo mojih 180 dana ili ja prva 3 meseca od tih narednih 180 dana nesmem izaci u eu?

Ako je ovo prvo  kojom logikom je to neko zakljucio posto godina ima 364/365 dana, a ne 450 dana.

A i raspitivao sam se i ovde u Srbiji u Grckom konzulatu kao i srpskom dole u Grckoj ni jednom, ali ni u jednoj recenici mi nisu spominjali ta 3 meseca da ne sme da se udje, jedino sto su mi rekli jeste da u 180 dana ili ti 6 meseci smem da budem 90 dana iliti 3 meseca, a i realno gledano svi pricamo o tome da ta 3 meseca ne moraju da budu u kontinuitetu vec u razmacima, kako ja da iskoristim mojih 3 meseca u razmacima ako prvih 3 meseca nesmem da izdjem u eu, a zeleo bih ta 3 meseca u potpunosti da iskoristim?

Hvala unapred. 

:-)

" jedino sto su mi rekli jeste da u 180 dana ili ti 6 meseci smem da budem 90 dana iliti 3 meseca",

Nije teško da izračunaš na osnovu svojih dana provedenih u Shengenu?

Pozdrav svima

Molio bih vas za pomoc ukoliko je neko bio u slicnoj situaciji. Naime, boravio sam u Svedskoj 35 dana krajem prosle godine i 85 dana pocetkom ove godine, dakle prekoracio sam 30 dana. Na izlasku iz Svedske carinik na aerodromu mi je uzeo podatke iz pasosa, fotokopirao ga i rekao mi da me ceka kazna. Nije mi rekao koliko bi to moglo da bude, niti kada ce mi kazna biti izrecena. Zvao sam svedsku ambasadu u Beogradu, ni oni nisu znali nista o tome. Da li je neko od vas bio u slicnoj situaciji? Koliku kaznu mogu da ocekujem i kako to ide sada? hvala unapred

@mandrak036: Okvirno - 5 ili 10 godina zabrane ulaska (mozda i zatvora) i/ili par hiljada evra.

Mada,dok si u Srbiji (ako vise ne budes isao tamo) ne znam (tj. sumnjam) da imaju nacina da ti tu kaznu i naplate.Tek valjda kad krocis na njihovu teritoriju.

P.S. - Svedska ambasada ne verujem da ce ti dati podatak o kazni,posto je to posao policije,ne ambasade.

Edited by Laza GNR

@Lazar12 - imenjace,ti sve nesto pogresno shvatas.

1. ta 3 dana sto su ti "ostala" ti - ostaju.Toliko mozes jos da provedes u EU.

2. kazes "3 meseca da nesmes izaci u eu"  - malo kontradiktorno to ("izaci" i "u").Valjda uz "izaci" ide "iz",a u uz "uci" ide "u" :smile:

Anyway...ukratko:kad udjes u EU,od tog dana ti se racuna boravak u EU (logicno).Imas prava na 90 dana boravka u okviru 180 dana.Takodje,od tog istog dana kad si usao pocinje da ti se racuna i period od 180 dana.Ne pocinje da ti se racuna 180 dana nakon provedenih 90 dana.

3. periodi koji se ovde spominju su 90 dana,tj. 180 dana.Sto priblizno iznosi 3,tj. 6 meseci (mada ne tacno u dan).Po toj racunici godina ima 360 dana (radi lakseg racunanja).

4. 3 meseca (tacnije 90 dana) ne mora da bude u kontinuitetu,vec ti tih 90 dana mozes da rasporedih u okviru 180 dana kako ti hoces.Ali ne smes da prekoracis tu cifru (90 provedenih dana u periodu od 180 dana)

Prouci jos malo tu materiju,vidim da dosta pojmova brkas :wink: