Jump to content

Featured Replies

Ajde, procitaj prvo lepo detaljno ovu temu i vidi sta je sve pisano, da se ne bismo mi ponavljali sa odgovorima. Nema prvog ulaska i fiksnih 180 dana, tih 180 dana su "klizni", gleda se uvek da li si 180 dana unazad od navedenog datuma boravio vise od 90 dana u Sengenu, ako jesi, prekrsio si. Jer, da nije tako, onda bi upravo neki kao ti ostajali po 6 meseci u cugu, ili eventualno uz izlazak na 1 dan, a ja ti kazem da to ne moze. Ako mi ne verujes, ti probaj, pa javi kako je bilo :smile:

• 2 weeks later...

Upravo tako. Nemojte se šaliti. Znam neke ljude koji su dobili zabrane jer su mislili da od 1.1 do 1.7 važi 90 dana a od 1.7 do kraja godine još 90, pa spajali 90+90.

Ako neko i prođe, prolazi slučajno jer ne mogu da provere baš svakog putnika, mada sam čuo da su poslednjih šest meseci dosta pojačali kontrole.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

17 hours ago, Voyageur said:

Upravo tako. Nemojte se šaliti. Znam neke ljude koji su dobili zabrane jer su mislili da od 1.1 do 1.7 važi 90 dana a od 1.7 do kraja godine još 90, pa spajali 90+90.

Ako neko i prođe, prolazi slučajno jer ne mogu da provere baš svakog putnika, mada sam čuo da su poslednjih šest meseci dosta pojačali kontrole.

Takvim ljudima neće pomoći ovaj forum.

Nijedan forum ne može pomoći u tom slučaju, zato i kažem oprezno.

On 7/7/2017 at 7:25 PM, Voyageur said:

EU je shvatila da je Šengen ranjiv i u toku je razvoj potpuno novog sistema koji će sprečiti zloupotrebe. Neće tu pomoći ni zamena pasoša, ni duplo državljanstvo.

Ovo mi je prakticno od reci do reci rekao inspektor SUP-a,dok je (u civilu/privatno) putovao busem za Nemacku.Navodno ce sistem biti gotov za par meseci (do jeseni).

Valjda ce se vec jednom stati na kraj svim tim žgadijama,koji samo gledaju kako da izmuljaju nesto,da bi sto duze ostali u EU (ali nelegalno).

Žalosno je što je ljudima bolje da ilegalno rintaju najteže poslove u EU nego da rade u svojoj zemlji ali jasno je i zašto je tako.

Elem, evo o čemu se radi...

The entry-exit system will help: 

reduce border check delays and improve the quality of border checks by automatically calculating the authorised stay of each traveller

ensure systematic and reliable identification of overstayers

strengthen internal security and the fight against terrorism by allowing law enforcement authorities access to travel history records

Sve info su javno dostupne na netu.  

On 9/11/2017 at 10:32 AM, Voyageur said:

Žalosno je što je ljudima bolje da ilegalno rintaju najteže poslove u EU nego da rade u svojoj zemlji ali jasno je i zašto je tako.

Jeste,ali ja sam za to da se zakon postuje,ma kakav god da je.Tacnije,ma kakav god da izgleda nama (van EU) da je.A sigurno nije bez razloga.Ovi "ilegalci" samo pogorsavaju stvari sa tim njihovim muljazama i prekomernim ostancima.

Nego...

Iskreno me raduje vest o skorom uvodjenju tog sistema.Da se jednom razgranice pravi putnici od gramzivih gastarbajtera.

Jedino me brine...to sto sam siguran da ce bestije naci put da zaobidju i to :smile:

Moze da se desi,neposredno po uvodjenju tog sistema,kad vide da vise sa srpskim pasosem ne mogu da muljaju (kao sto su navikli),da procveta crno trziste drugih pasosa (Bugarske,Rumunije,Madjarske...).Tj. dobijanje drzavljanstava tih zemalja.

Pa dobro, onaj ko ima šanse da legalno dođe do EU pasoša, neće se ni zezati sa prekoračenjima nego će raditi i boraviti legalno u EU.

Ono što je još zanimljivije u ovoj priči je elektronska autorizacija za sve putnike. To mu dođe kao online zahtev za vizu ali se ista odobrava online i važiće 5 godina. To je faktički upis pojedinca u bazu, dodeljuje mu se lični identifikacioni broj i pod tim brojem se snima svaki njegov ulazak i izlazak kao i zabrane.

Drugim rečima nema pečata, mita i sl. Sistem ili daje zeleno svetlo za ulaz ili ne.

Tehnička implementacija ovog sistema je manji problem. Veći je politički konsenzus unutar EU a takve odluke se donose prilično sporo. Ideja je da sistem profunkcioniše od 2020.

Pozdrav, potrebna mi je mala pomoc.
Presao sam granicu 17. aprila, a vratio se 26. juna (to je 71 dana, ostalo mi je jos 19 dana). Ponovo bih trebao da idem u cetvratak 21, ali na vise od 19 dana, a meni 90 dana od 26. juna isticu 25. septembar. Da li bi se u medjuvremenu restartovali ti dani, ili ako bi se u toku tih 19 dana vratio u Srbiju na dan i opet otisao, da li bi se u tom slucaju restartovali? Nadam se da ste razumeli sta hocu da te pitam :biggrin: 

8 minutes ago, kucljak96 said:

Pozdrav, potrebna mi je mala pomoc.
Presao sam granicu 17. aprila, a vratio se 26. juna (to je 71 dana, ostalo mi je jos 19 dana). Ponovo bih trebao da idem u cetvratak 21, ali na vise od 19 dana, a meni 90 dana od 26. juna isticu 25. septembar. Da li bi se u medjuvremenu restartovali ti dani, ili ako bi se u toku tih 19 dana vratio u Srbiju na dan i opet otisao, da li bi se u tom slucaju restartovali? Nadam se da ste razumeli sta hocu da te pitam :biggrin: 

Nema 'restartovanja' - bilo kog dana idi unazad 180 dana i u tom periodu ne smes da imas vise od 90 dana boravka.

Kao sto je napisano nekoliko postova ranije 

Zdravo narode, znam da nisam jedini i da cete vjerovatno i meni kao i mnogima reci procitaj detaljno, ali ne mogu se snaci.. sorry..

Nego ovako, usao sam u eu (hr,slo,at) prvi put (znam da nije vise bitan prvi ulazak) 17. Maja 2017. I zadnji put izasao 10. Sep 2017. U tom periodu hodao sam (ulazi i izlazi) ali broj dana u eu mi je 87, (kao ovom forumasu par postova iznad) e sad, na izlazu iz Hrvatske upitam granicnika da mi kaze koliko imam jos dana da boravim u eu i kada mi pocinje novi period od 90 dana.. kaze on meni "jos tri dana pa pauza od tri mjeseca". Super pauza od tri mjeseca, pase, sve 5.. ne zelim da prekoracim i da pravim probleme jer planiram da se selim u at. 

E sad, moze li neko malo da mi pojasni.. kuzim ja to da se gleda zadnjih 180 dana i onih 90 ne sme da se prekoraci.. al ja imam 87 kao sto rekoh. Da li ja moram ispucati i ta tri dana pa onda cekati tri meseca, ili je dovoljno samo da od zadnjeg izlaska iz eu ne udjem tri meseca da bi mi poceo novi ciklus od 90 dana, tj da bih mogao boraviti tamo novih 90 dana a da me niko ne zeza.. da li je to 10. Dec (tri mjeseca od zadnjeg izlaza) ili ? Hvala vam unapred.. ?

Da, u pravu si, odgovor je-procitaj detaljno sta pise u prethodim postovima. Tvoj slucaj i prica su apsolutno isti kao gomila prethodnih i za sve vazi isto. Stvarno ne znam sta bih vise mogao da dodam a da se odgovor razlikuje od prethodnih koje sam vec dao. Nema ciklusa od 180 dana i fiksnih datuma, klizno je.

Edited by Dragance

Dobro,hvala procitacu jos jednom, samo me zanimalo jel trebam iskoristit sve dane pa cekati ili mi ta tri dana ne igraju ulogu..

Ukratko - ne moras.Ta tri preostala dana ti ne igraju nikakvu ulogu.Samo poslednji izlazak.

(pitanje ti je by the way kao pitanje neke osobe koja nikad ranije nije ulazila/izlazila iz Senegen zone)

• 2 weeks later...

Može li mala pomoć jer mi sada nije jasno?

Usao sam u EU 7.06.2017 a izasao iz EU 27.08.2017 I nisam iskoristio 90 dana boravka tamo. Posle sam u 9 mesecu na par sati usao u hrvatsku I na granici mi nisu pravili problem.

Moj plan je da opet krenem u EU krajem novembra, kada ispucam tri meseca ovde da budem.

Jel se to smatra da tamo budem 90 dana i ovde 90 dana? Ili se smatra ako sam u EU bio NN dana toliko moram I u Srbiji da budem NN dana?

Molim Vas samo mi to razjasnite....

Da, možeš krajem novembra da odeš da bi bio 90 dana u Šengenu.

Ako praviš prekide onda je formula 90/180.

Hrvatska nije u Šengenu.

Pozdrav ljudi, imam jedno pitanje u vezi sa Sengenom. Za par dana bi trebalo da dobijem Nemacku vizu za spajanje porodice(ozenio sam se Nemicom), i posto sam proveo leto u Nemackoj i iskoristio sam jedno 87,88 dana od onih 90, zanima me da li ja kad dobijem Nemacku vizu smem da idem u druge zemlje EU ako sam iskoristio tih 90 dana?! Jer koliko ja kapiram, kad dobijem Nemacku vizu, to je u principu samo za Nemacku. Treba da idem na neko vencanje u Poljsku u Oktobru na nekih nedelju dana( a 90 dana mi se resetuje tek u decembru), pa me zanima da li mogu da odem u druge zemlje EU?!

• 2 weeks later...

Molim pomoc . bila sam u EU  04.06.2017 ostala do 14.06.2017

i  od                                             30.08.2017 ostala do  09.09.2017.

Planiram da 10.Novembra 2017.god idem opet, do kada mogu da ostanem?

Unapred hvala

Boravila si ukupno 23 dana, znaci, ostaje ti jos 67. S tim da, negde otprilike 14. decembra ti se ponistavaju dani boravka u junu, a neces biti u prekrsaju u periodu negde izmedju 4-14. decembar, jer gledano 180 dana unazad od tad, neces imati vise o 90 dana boravka, dakle, na tih 67 dana mozes da dodas jos tih 12 dana iz juna koji se "ponistavaju". Znaci, mozes da ostanes "u cugu" 79 dana, pocev od 10. novembra, tj. odokativno negde do poslednjih dana januara, prebroj tacno.

On 10/13/2017 at 1:19 AM, Dragance said:

Boravila si ukupno 23 dana, znaci, ostaje ti jos 67. S tim da, negde otprilike 14. decembra ti se ponistavaju dani boravka u junu, a neces biti u prekrsaju u periodu negde izmedju 4-14. decembar, jer gledano 180 dana unazad od tad, neces imati vise o 90 dana boravka, dakle, na tih 67 dana mozes da dodas jos tih 12 dana iz juna koji se "ponistavaju". Znaci, mozes da ostanes "u cugu" 79 dana, pocev od 10. novembra, tj. odokativno negde do poslednjih dana januara, prebroj tacno.

Hvala jos jedanput. Uzgred da pitam jos samo ovo. Da li se dani koje provedemu Srbiji u periodu od 1o.novembra  posle dodaju tako da ukoliko u tom periodu provedem 5 dana u Srbiji, oni se posle dodaju i moj boravak krajem januara se produzava za jos 5 dana, znaci pocetkom  februara je moj rok povratka.

Hvala

Svakog dana pogledas 180 dana unazad i izracunas da li si u tom periodu bila vise od 90 dana u Sengenu. Ako nisi, sve je u redu.

Logicno, ako u tom nekom periodu izmedju 10. novembra i kraja januara, provedes van Sengena 5 dana, oni ti ne ulaze u saldo dana provedenih u Sengenu i mozes da ih iskoristis kasnije.