Jump to content

Featured Replies

Nedavno sam (pre desetak dana) bio na aerodromu u Minhenu.Vidim,policija seta u uniformama sa automatskim puskama,svuda po aerodromu.Priblizava se Bozic,ne znaju dal ce ovi mudzahedini po Nemackoj da se dizu u vazduh ili nece.

Iz ne-znam-kog razloga sam im ja bio nesto sumnjiv (kad su sabani).Vec sam bio u holu,kad mi prilaze dva lika u civilu,pokazali na blic znacke i kao "ausweis" ("pasos").Ono sto su me pitali je:kad sam usao u Nemacku,zbog cega sam tu i koliko ostajem (kad mislim da se vratim).Nisu me pitali gde sam odseo (rekao sam da sam tu samo za vikend,turisticki),niti koliko novca imam kod sebe i/ili da li imam povratnu kartu.Plus su proveravali moje podatke motorolom i,koliko sam primetio,zagledali koliko pecata i kakvih imam u pasosu (listali su mi redom pasos i zagledali svaku stranu).

Cisto da znas sta mogu da te pitaju na aerodromu.

Britanske vize su nezavisne od ovog pravila jel da? Ako odem na primer u aprilu u London, mogu da odem odmah 1. Juna u Grcku i da sedim 90 dana bez problema?

UK nema nikakve veze sa Sengenom.

Sent from my iTelephone using Tapatalk

Pozdrav.. moze li pomoc? Prvi put sam usao u EU (Sengen) 12.09.2017 a izasao 1.12.2017 godine. Zanima me kada ponovo mogu ici i koliko mogu ostati tamo najduze?

Mozes da udjes i danas i ostanes nekih 10-ak dana, tj. onoliko koliko ti je jos ostalo da dodjes do 90 dana boravka. Ako udjes tamo negde otprilike pocetkom marta, mozes da ostanes svih 90 dana. Sve je gruba procena, ti prebroj dane, pa vidi tacno kad i koliko. Procitaj i postove sa prethodnih stranica, pa ce ti biti jasnije.

• 3 weeks later...

Ја кад идем у Европу (а често то чиним преко Мађарске, јер некад идем и код њих, некад мало даље, али преко Мађара). Пошто идем са другаром, дешава ми се често да веома мало пара понесем.

Једном ми се десило кад сам путовао да сам код себе имао 0 € (изузев пар хиљада динара на рачуну). Долазимо на пасошку контролу и полицајац насумично пита колико ко има пара, неко отвара новчанике, неко показује потврде, итд... и тако ти ја дођем на ред, дрхтавом руком предајем пасош и тресем се као прут. Полицајац узима пасош, скенира, печатира и враћа. Није ме питао за паре и било шта друго.

Кад смо путовали возом, прича је била другачија - само скенирање пасоша, нико вас ништа не пита (мени су задњи пут кад сам био прегледали пртљаг), не проверава, итд... Једном када сам се враћао са нама је био наш човек из Лознице који већ 28 (од 1990) година живи и ради у Прагу, а који је ишао да посети родбину и мења документа. Мађар гледа пасош и пита, "Виза... има?"  а он је рекао "имам ја радну дозволу" (коју му даде на увид) и пусти га. Следећи пут су неки наши момци ишли у Трнаву (Словачка) да раде неке од оних послова тамо, Мађар гледа и пита где и што иду, они кажу где и који повод, питају за визу, они кажу "предали смо за радну дозволу, добијамо за 2 месеца", и пустили их.

А једном сам путујући бусом наишао на нашег дечка из БГ-а који живи у Бечу са женом и дететом и ради као тату мајстор. Каже да је доста пута подмићивао Мађаре са по 400€ да му не лупе печат у пасош, међутим сад чујем да се ситуација променила - наватали су их, разбили им систем и више их не мореш подмитити.

3 minutes ago, SuperVanja93 said:

...међутим сад чујем да се ситуација променила - наватали су их, разбили им систем и више их не мореш подмитити.

Dobro je da su se setili napokon.

Zdravo svima ! Posle pazljivog citanja celog foruma dolazim do zakljucka da 50% kazu da Bugarska nije u Sengen zoni i da se dani provedeni u njoj ne racunaju u onih 90 dana dok 50% forumasa tvrdi suprotno . :blink: Ovako imam 60 dana provedenih u Grckoj i 19 u Bugarskoj . Planiram put u Nemacku pa me interesuje ako neko pouzdano zna da mi kaze koliko mogu ostati ??? Hvala unapred svima . Pozdrav 

54 minutes ago, Nanushka said:

Zdravo svima ! Posle pazljivog citanja celog foruma dolazim do zakljucka da 50% kazu da Bugarska nije u Sengen zoni i da se dani provedeni u njoj ne racunaju u onih 90 dana dok 50% forumasa tvrdi suprotno . :blink: Ovako imam 60 dana provedenih u Grckoj i 19 u Bugarskoj . Planiram put u Nemacku pa me interesuje ako neko pouzdano zna da mi kaze koliko mogu ostati ??? Hvala unapred svima . Pozdrav 

Nije u Šengenu i vreme provedeno u Bugarskoj, Hrvatskoj, Kipru i Rumuniji ne ulazi u dane za Šengen. Imaš detaljno objašnjeno na wiki-ju (Rules for Annex II countris).

...

The above Annex II nationals can also enter Bulgaria, Croatia, Cyprus and Romania without a visa for a maximum of 90 days in a 180-day period in each of these countries. The visa-free time restrictions for each of these countries is calculated separately (as well as being separate to the Schengen Area visa-free time restriction).

...

Hvala Vam puno , mnogo ste mi pomogli :biggrin: ne postoji mesto gde nisam pitala i stvarno sam bila konfuzna . I samo jos nesto ako sam razumela dobro : pravilo 180 dana je "klizno" ja planiram da putujem 18.1 do 11.2 a prvi put sam usla u Sengen 10.8 znaci racunam od 18.1 180 dana u nazad ili racunam od  10.8 narednih 180 ???

Edited by Nanushka

Upravo tako,"klizno" je."Potrosene" dane racunas od prvog ulaska (u poslednjih 180 dana),a to je 10.8.Ako si u Grckoj provela 60 dana (uzmi i prebroj tacno),onda ti ostaje jos 30 dana za Nemacku (tj. generalno za Sengen zonu).

By the way,na ovom forumu ne znam da je iko tvrdio (a sigurno ne 50%) da se vreme provedeno u Bugarskoj "racuna" u tih 90 dana.Mozda je to slucaj na nekim drugim,neupucenim mestima.

Hvala jos jednom sve informacije koje sam dobila na ovom forumu su mi jako korisneflowers::   Jako me budi i dalje to pravilo od 180 dana , da li bi trebalo da napustim Nemacku 10.2 kada mi se zapravo zavrsava taj famozni period (od 180 iako nisam potrosila svih 90 dana do tada)  ili mogu ostati ??? Pitam zato sto sam ne znam vise gde citala da kada se zavrsi period od 180 dana bez obzira sto niste iskoristili svih 90 dozvoljenih morate napustiti Sengen makar na dan . Verovatno vas smaram sa svim ovim pitanjima ali zbunih se od silnih informacija :'(

Najsigurniji metod ako nisi sigurna,ono sto sam vec pomenuo,uzmi i prebroj tacno.Znaci,papir i olovku u ruke i uzmi i broj.Na prste ako treba :smile:

Prvi ulazak:10. avgusta.Prebrojis koliko dugo si tamo ostala.Od 10. avgusta takodje prebrojis i 180 dana.Vidis kad ti je "poslednji dan" od tih 180 (grubo - treba da je negde pocetkom februara,pre 10. sigurno).Vidis koliko ti jos dana ostaje od 90 dozvoljenih (racunas tu one sto si vec potrosila u avgustu),gledas kad ti je "zadnji dan" od 180 u februaru minus koliko ti je dana jos preostalo - tog datuma mozes da krenes.Mozda ima i neka matematicka formula za ovo sto sam sad rekao :smile:

U prvom postu na temi imas link ka "Sengen kalkulatoru".Korisna stvar - ako znas da ga tumacis kako treba.Mozda za svaki slucaj da krenes sutradan (od datuma koji dobijes),da ne ispadne da si se zabrojala neki dan.

Da,dosadno je pisati na papiru i racunati koliko je dana ostalo,kako-sta,ovo-ono...ali bolje i tako,nego da ispadne neka frka na granici kad se budes vracala.

Hvala jos jednom . Sve sam izracunala tacno 60 dana sam provela u Grckoj od 10.8 do 8.10 . Dani u Bugarskoj se ne racunaju , jasno . Period od 180 dana koji je poceo 10.8 se zavrsava 5.2 i ja tada bez obzira sto imam preostale dane (od onih 30) moram da napustim Nemacku , da li je tako ? Ako mi verujete jedno 10 puta brojah matematika jasna , samo sam htela da proverim da li sam dobro razumela , ponavljam negde sam procitala da 180 dana brojim od zadnjeg ulaska u Srbiju ne od prvog izlaska pa me je to zbunilo.  Ne bih da napravim sebi problem , ako me razumete . 

Da,dani u Bagarskoj se ne ubrajaju u ovome sto ti sad treba.

Ako ti je ostalo jos 30 dana,a "zadnji dan" (od onih 180) je 5.februar,onda mozes vec sutra da krenes (tj. i danas) za Nemacku.I da ostanes novih 90 dana.Ne moras 5. februara da izlazis (ako to ne zelis).

Sustina je da:u bilo kom intervalu od 180 dana - ti ne smes da budes duze od 90 dana u Sengenu.To je taj "klizni" sistem racunanja.

I jos jedna "sustina"/zakonitost,koja proizilazi iz prve:ako si neprekidno van Sengena 90 dana (i duze),posle toga mozes da budes 90 dana u Sengenu.

P.S. - Nadam si da nije bilo previda u racunanju - racuna se dan ulaska i izlaska iz Sengena - u ovom slucaju to je Grcka terotorija.Ako si npr. krenula uvece iz Grcke,a granicu presla (izasla iz Grcke) posle ponoci,onda se i taj sledeci dan "racuna" kao da si ga celog provela u Sengenu.Ako si je napustila pre ponoci onda se sledeci dan ne racuna naravno.

Edited by Laza GNR

Da izasla sam 8.10 iz Grcke ali preko Bugarske i ostala sam u Bugarskoj 8 dana pa sam onda usla u Srbiju nadam se da to ne menja stvar :sad:. Ja inace planiram put za Nemacku 18.1 , znaci bez obzira na to sto mi 180 dana isticu 5.2 ja ne moram tada da napustim Nemacku nego mogu normalno da iskoristim preostalih 30 dana .  Sada sam tek skontala da sam ja tri meseca van Sengena i da na taj nacin sticem pravo na novih 90 dana . Eureka ! :clap:

Predpostavljam da se ti sada vec jezis od mojih pitanja , ali sta cu samo hocu da konacno lepo razumem zato sto stalno putujem i vazda neka frka stim . Izvini ako sam te smorila :blush: I hvala konacno razumela :spot: 

Nisi ti nista razumela :smile: 

Pogledaj detaljno prethodne postove na ovoj temi, pa ce ti valjda biti jasnije. Ja sam barem 3 puta objasnjavao kroz primere kako se broje dani. Ali, da, ti mozes da putujes i ostanes koliko si planirala, bez brige.

5 hours ago, Nanushka said:

Izvini ako sam te smorila :blush: 

Nema tu izvini - hocu pivo :biggrin:

:wink:

Zdravo svima nov sam na forumu i stvaro se izvinjavam ako sam na pogresnom mestu ali mi je jako potrebna vasa pomoc oko tih 90/180.

ovako:

Ja sam od 26.09.2017 do 04.11.2017 godine boravio u Svajcarsku , e sad me interesuje dal ja  mogu 22 januara da opet idem na dva dana u  Sloveniji zbog nekog sastanka.Ovde sam nasso nekii kalkulator za izracunavanje i kada ubacim podatke pise  na engleskom a i ne znma dal sam tacno ubacio podatke pa ako moze neko da izrcuna umesto mene bio bih mu zahvalan do neba.

Unapred zahvalaan

Pa, ti si proveo nekih 40ak dana u Sengenu, zasto ne bi mogao otici na jos 2 dana, bilo kad, obzirom da smes da boravis do 90 dana u periodu od 180? Sta ce ti kalkulator za to?