Jump to content

Featured Replies

Iscitala sam vise od pola komentara na forumu i mislila sam da sam razumjela nacin racunanja, uzmem olovcicu i papir napisem dane ulaska-izlaska i izracunam da sam od 22.07.2017. u Sengenu ( kada sam prvi put usla) provela ukupno 16 dana. Od danasnjeg dana 180 dana unazad je 17.07.2017. sto znaci da kada bi danas usla u Sengen mogla ostati jos 74 dana?

Medjutim, kalkulator kaze da ako udjem danas mogu ostati jos 84 dana, i sada mi nista nije jasno.

Znam da je vecina pitanja na forumu ista i da smo dosadni i da smaramo, ali ovo je ocigledno jedini nacin da dobijem odgovor s obzirom da nadlezne institucije nisu voljne da izadju u susret.

Zahvaljujem unaprijed na odgovoru.

Zavisi da li si od leta (od 22.7.) ulazila opet u Sengen zonu ili ne?

Ako nisi (onda ne znam kako kalkulator moze da pogresi?Verovatno nisi unela neki podatak kako treba),onda mozes da ostanes jos 90 dana (ili manje,ako tako zelis).

22.07.2017. - 27.07.2017. ukupno 6 dana

22.09.2017. - 25.09.2017. ukupno 4 dana

27.12.2017. - 01.01.2018. ukupno 6 dana

Na kalkulator sam unijela podatke tacno ovako kako sam napisala. Pise pocetak perioda 180 dana ( na danasnji dan) je 18.07.2017., a pocetak perioda 90 dana je 16.10.2017. Dodje mi kao da mi se racuna samo posljednji ulazak?

Hvala na odgovoru!

2 hours ago, elli said:

Iscitala sam vise od pola komentara na forumu i mislila sam da sam razumjela nacin racunanja, uzmem olovcicu i papir napisem dane ulaska-izlaska i izracunam da sam od 22.07.2017. u Sengenu ( kada sam prvi put usla) provela ukupno 16 dana. Od danasnjeg dana 180 dana unazad je 17.07.2017. sto znaci da kada bi danas usla u Sengen mogla ostati jos 74 dana?

Ne znaci. Totalno pogresan zakljucak.

Elem, kalkulator ne gresi :smile: 

Pocetak si dobro odradila, uzela papir i olovku i dobro izracunala, ali drugi deo racuna nisi razumela :smile: Svakog dana boravka, gledas 180 dana unazad i ni u jednom od takvih slucajeva ne smes da imas vise od 90 dana boravka u Sengenu. Dakle, taj period od 180 dana se pomera svakim tvojim novim danom boravka u Sengenu. Evo objasnjenja zasto kalkulator kaze da mozes ostati jos 84 dana, ako bi usla danas. Od danas, gledano 180 dana unazad, nemas nikakav problem, boravila si ukupno svega 16 dana. Gledano, npr, 10 dana unapred od danas, pa 180 dana unazad, to bi bilo negde oko 27/07/2017, dakle, ponistilo bi ti se onih prvih 6 dana boravka i naravno, dodalo ovih novih 10. I dalje nemas problem. Hajde sad da gledamo unapred, govoricu priblizno datume, da ne racunam u detalje, nemoj uzeti zdravo za gotovo. Uzmimo da si usla danas i u kontinuitetu boravila sve do priblizno 22. marta, to je nekih 70-ak dana, pocev od danas. Kad pogledas otprilike 180 dana unazad od tog datuma, pretpostavimo da to otprilike pada na 22/09/2017, to je datum tvog drugog ulaska u Sengen, kad si boravila 4 dana. Dakle, tog priblizno 22. marta, ti si priblizno boravila 70+4+6=80 dana. Tih 6 dana je od tvog treceg boravka, iz decembra. Narednog dana, 23. marta, gledano 180 dana unazad, recimo da priblizno pada na 23/09/2017, to bio bio tvoj 71. dan boravka u cugu, od danas, pa bi ukupan racun bio 71+3+6=80. Dakle, opet 80, jedan dan si boravila, ali ti se jedan i brise iz onog drugog boravka, jer vise ne ulazi u racun u prethodnih 180 dana. E, hajde sad da gledamo jos malo unapred. Pocev od danas, 84. dan tvog boravka u Sengenu bi bio otprilike 7. april. Kad od tog datuma pogledas 180 dana unazad, to je, odokativno, 07/10/2012. Dakle, ti si sad vec 84 dana u cugu u Sengenu i plus jos 6 dana iz perioda 27/12/2017 - 01/01/2018, ukupno 90. Ako bi ostala jos jedan dan, dakle, do 8. aprila, to bi bio tvoj 85. dan boravka pocev od danas, a 180 dana unazad od tog datuma je ugrubo neki 08/10/2017. Onih 6 dana iz perioda 27/12/2017 - 01/01/2018 ti se i dalje racuna, dakle, to bi ukupno bio tvoj 85+6=91. dan boravka u Sengenu i automatski prekrsaj! Eto, zato kalkulator kaze - 84 dana!

Nadam se da je sad jasno :smile: I nemoj da me je neko vise pitao da objasnjavam :wink: 

Edited by Dragance

Sad je jasno k'o dan :biggrin: ( nakon trećeg čitanja sam napokon skontala ):dance: 

Mnogo vam hvala!!! klanj::

Dragance, Molim te, molim te, molim te....da li bi mogao da mi pomognes...znam da ti je vise preko glave svih nas sto te pitamo jedno te isto, ali svakome je njegova muka najveca a ja sam i dalje glupa posle svega procitanog....molim te pomozi mi.  Muz mi radi u Nemackoj, na crno, naravno. Prvi put je otisao, odnosno i prvi put usao u Sengen zonu 14.10.2017. Vratio se kuci 10.12.2017. Znaci, lepo sam izbrojala bio je 58 dana. Ponovo je otisao 8.1.2018. Ostalo mu je 32 dana, sto znaci da mora 8.2. da se vrati u Srbiju, kuci, jer mu tada istice 90 dana.  E, sad ono sta mi nije jasno. Kada on moze ponovo, najranije,  da ide da radi u tu Nemacku? Da li racunam 180 dana od onog prvog ulaska, 14.10? Mislim da sam dobro razumela, da 180 dana od tada je 9.5.2018.  Racunala sam bukvalno dan po dan na kalendaru, ali kada unesem u onaj kalkulator on mi kaze da moze i ranije da udje ....To mi nije jasno. Molim te, da li bi ti mogao da mi kazes ko je tu u pravu ili sam ja zaista ogranicena.... Molim te, i hvala ti unapred na vremenu i izvini na mucenju i citanju jos jednog priznajem glupog komentara? Hvala ti puno.

Potrudi se jos jednom da dobro razumes pravila, iscitaj moj prethodni post i vise puta ako treba.

Ovako, ugrubo i odoka, nakon sto izadje tog 8. februara, pod pretpostavkom da si mu dobro izracunala svaki dan boravka i da je to tacno 90-ti dan, on nema pravo da udje do nekog otprilike 14. aprila (odoka 6 meseci nakon 14. oktobra), sto bi trebalo da predstavlja 181. dan od njegovog prvog ulaska. Ne znam kako si ti izracunala da je to 9. maj:blink: Tad kad udje, moze da ostane 58 dana, otprilike, do recimo 12. juna. Jer, vec narednog dana, 13. juna bi mu bio 59. dan i jos plus ova 32 dana iz januara, koja mu i dalje ulaze u racun, to bi bilo 91, dakle, prekrsaj. 

Ti sad dobro sracunaj koji je tacno 181. dan nakon 14. oktobra 2017. i unesi u kalkulator taj dan kao dan ulaska, pa ce ti on tacno pokazati dokle sme da ostane. A to je sigurno 58 dana. Uneces naravno i datume njegovog prethodnog boravka u Sengenu u kalkulator.

Ukratko, nisi dobro izracunala 180 dana pocev od 14. oktobra, to sigurno nije 9. maj, tu je kljucna greska. 

Edited by Dragance

Daj mu koje pivo,od tih cestitki nema vajde :smile:

Nego,ako IKAD vidite da Sengen kalkulator "gresi" (nesto vam se ne slaze njegovo racunjanje i ono sto vi "dobijate"),proverite ako treba i 3 puta svoju racunicu i/ili ono sto ste uneli od podataka u njega.Sengen kalkulator ne gresismartass

Iz konkretnog primera @SladjanaPopPop je dobila 9.maj,umesto negde u aprilu.Opet ljudska greska,ne kalkulatorska.

Molim za pomic usao sam u Nemacku 19.05.2017 a izasao 23.10.2017 napisali mi kaznu 100e platio sve uredno nzm dal imam zabranu jer imam samo izlazni oecat sutra treba da krenem opet za Nemacku i nzm dal.ce me.pustiti i ako mogu da udjem koliko dana cu moci da.budem . Moze neko da mi pojasni malo hvala vam unapred

Za kaznu i zabranu ne znam, ali, u normalnim okolnostima, ako udjes sutra, mozes da ostanes 88 dana, ako se ne varam. Unesi datume boravka u kalkulator sa prve strancie ove teme i sutrasnji datum kao datum ulaska, pa ce ti on tacno izracunati.

Ja sam iz cuga bio taj period reci mi dal da kucam 19.05 ili 23.10 nikako ne mogu da se pokupim sa tim danima al stoji mi da ako udjem sutra mogu biti do 18.4

Unosis ceo period, od-do. Ali, moguce da ce ti odmah signalizirati da si prekoracio, sto i jesi. Tad probaj unesi kraci period, recimo, umesto 19.05. stavi 19.08. (u tvom slucaju to nista ne menja, samo da ti kalkulator ne bi odmah signalizirao prekoracenje), a kao datum izlaska 23.10., pa kao po novi datum ulaska, 20.01., pa vidi sta ce da kaze.

Ali, 18. april jeste priblizno dan do kojeg mozes ostati, to bi ti bio 89. dan ako udjes 20.01.

Edited by Dragance

Evo ja napokon dobila odgovor na mail koji sam poslala ministarstvu sigurnosti i ministarstvu vanjskih poslova prije dvije sedmice prije nego što sam otkrila forum.. Napisala sam da mi nije jasan način računanja preostalih dana, s obzirom da na njihovim stranicama piše da se period od 180 dana računa od prvog dana ulaska u šengen  a na ec.europa piše malo drugačije

Naravno, preporučili su kalkulator :smile:

Ako koga zanima nek čita :smile: mada, nakon Dragancetovog objašnjenja svako drugo objašnjenje je totalno besmisleno :biggrin: 

Obavještavamo da je izvršena provjera predmetnog upita sa predstavnicima Evropske komisije, te dostavljamo sljedeći odgovor i uputu koja je tim povodom dobijena:

“Dakle kada se radi o duzini racunajnu duzine boravka u na teritoriji EU, bez obzira o kojoj verziji Schengen Border Code-a (SBC) se radi, jos uvijek vazi pravilo 90/180 i 180/360. Zabunu prave razlicita tumacenja i prevod sa Engleskog jezika. Prema postojecim pravilima, prvi dan ulaska na teritoriju i datum izlaska sa teritorije EU uzima se za racunanje navedenog perioda. Bitno je naglasiti da period od 180 dana nije fiskno vezan za kalendarski period Januar – Juni i Juli – Decembar vec je fleksibilan ('moveable' ili 'flexible') u zavisnosti od dinamike putovanja osoba. Dakle, bez obzira da li se radi o kontinuiranom ili kumulativnom koristenju perioda od 90 dana, isti se moze koristiti samo u periodu od 180 dana. Dinamika koristenja je, naravno, ostavljena na slobodu odlucivanja svakom putniku u zavisnosti od potreba.

Takodje, periodi izdatih viza i posebnih ugovorenih opcija izmedju dvije drzave se ne uzimaju u obzir pri kalkulaciji navedenih dana i isti su predmetom druge vrste boravka.

U hiperlinkovima u dole navedenom tekstu omogucen je pristup svim potrebnim dokumentima koji regulisu duzinu i nacin kaklulacije boravka u zemljama EU. Isti omogucavaju uvid u hronoloske promijene u Schengen Border Code-u, kao i pojasnjenje njegovih odredjenih odredbi u vezi definisanja i kalkulacije duzine boravka u EU zoni.

Pravno pojasnjenje Schenge Border Code-a:
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=LEGISSUM:l14514

Posljednje izmjene u Sengen Border Code-u:
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/PDF/?uri=CELEX:32013R0610&qid=1516188649479&from=EN

Kodifikovana verzija:
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=celex:32016R0399

Konsolidovana verzija SBC:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:2006R0562:20131126:HR:PDF

Stavljanje van snage SBC u 2016. godini:
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/PDF/?uri=CELEX:02006R0562-20160412&qid=1516193065665&from=EN

Short-stay calculator:
https://ec.europa.eu/home-affairs/content/visa-calculator_en

Ako treba detaljnije informacije i drugu profesionalnu pomoc, predlazemo da se obrati ambasadi zemlje u koju namjerava putovati”.

Edited by elli

A ovo je iz Službenog lista EU ( sa jednog od gore navedenih linkova):

"ne više od 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana, koje podrazumijeva uzimanje u obzir razdoblja od 180 dana koje prethodi svakom danu boravka"

( ovo podvučeno i boldirano Dragance već slikovito objasnio)

On 1/19/2018 at 10:48 PM, Yakayaka said:

...usao sam u Nemacku 19.05.2017 a izasao 23.10.2017 napisali mi kaznu 100e platio sve uredno...

Cekaj malo,cekaj...

Kazes "napisali su mi kaznu" od SAMO 100 evra,za prekoracenje duzine boravka?

Jel si ti to siguran da je to samo tako bilo?Da nisu bile...neke druge metode tu?

• 2 weeks later...

Clanovi,nov sam na sajtu. Zanima me kako funkcionise izracunavanje onih 90 dana van Srbije? Isao sam sredinom septembra tacnije 15.09.2017 na 21 dan,nakon toga sam isao 21.12.2017 na 11 dana,sada bih opet isao ali nikako ne mogu skontati koliko dana mi je jos preostalo u roku onih sest meseci? Po kalkulatoru koji sam nasao na sajtu imam pravo do sredine aprila,ali nije mi jasno kako je to moguce kada mi sest meseci od kada sam prvi put usao u Svedsku istice 15.03.2018.???

Imas sve u ovom topiku, ne mora da se otvara novi za svaku Sengen zemlju posebno.

Dobrodosao na forum!

• 4 weeks later...

Cao,svima... trebala bih pomoc od onih koji znaju sigurno da bi  mi mogli pomoci sto se tice dozvoljenog boravka u Svedskoj. Citala sam dosta ovdje ali od toliko datuma i podaka od drugih  ljudi potpuno sam zbunjena, pa me zanima sad samo sto se tice mene, jer ne zelim da negdje pogrijesim... Molila bih da mi pomognete. Do 2017 god. sam isla barem jednom godisnje u Svedsku, medjutim od 2017 sam isla vise puta tj. napisacu datume :

05.05.17 do 02.03.17 (26 dana)

08.04.17 do 18.04.17 (11 dana )

07.09.17 do 07.10.17 (31 dan)

1412.117 do 13.01.2018 (31 dan)

Raculana sam preko sengenskog kalkulatora izadje mi 59 dana da bi mogla jos ostati ali mi nije on jasan kako toliko ako gledam unazad 180 dana.

Sada kada racunam od 17 marta unazad 180 mi izadje da sam bila 51 dan znaci ostalo mi je jos da bi mogla ici 39 dana.

Imam kartu od 17 mart do 11 aprila to je 26 dana da ostanem u Svedskoj. To znaci 39-26=13 da mi ostane viska.

Kada bi isla npr poslje marta u maju znaci opet gledam 180 dana unazad i vidim koliko sam bila i dali mi je ostao koji dan do 90 dozvoljenih i dali je to tako svaki naredni put da se to tako racuna, jer neki govore ako u bilo kojem periodu ostanem ukupno 90 dana,kao nebitno ako nisam odjednom ostala 90 da moram praviti pauzu od 90 dana nevidim logiku zasto bi bila ovdje 90 ako nisam ostala odjednom 90 dana nego idem svaki mjesec ipo do dva mjeseca gore. Dali sam dobro racunala i na pravi nacin? I dali je laz sto se prica da ukoliko se iskoristi 90 dana ali ne odjednom da se ipak mora u BiH ostati 90 dana?

Hvala onima koji mi odgovore. Pozz

"Kada bi isla npr poslje marta u maju znaci opet gledam 180 dana unazad i vidim koliko sam bila i dali mi je ostao koji dan do 90 dozvoljenih i dali je to tako svaki naredni put da se to tako racuna,"

Upravo tako.

Veruj kalkulatoru.

Situacija je ovakva. Bio sam van srbije u periodima 05.08.17. do 16.09.17. sledece je od 21.09.17. do 24.09.17. pa od 16.10.17 do 02.12.17. I od tada sam bio u srbiji do danas 25.02.18. I na ulazu u Svedsku oni su mi rekli i izdali papir po kom mogu da budem samo 25 dana. A po kalkulatoru mogu 47. Jedino ako oni to ne racunaju “klizno” ili sta je vec problem? Da li neko moze da pojasni?

Problem je, izgleda, što ti nisu uračunali da si izašao od 24.9. do 16.10. Razlika je 22 dana, tačno kao i između 47 i 25, koliko si dobio. Verovatno nisu videli pečate kada su pregledali na brzinu, ili nemaš izlazni pečat 24.9. uopšte.

• 3 weeks later...

Ja sam proveo u Nemackoj u periodu od 10.09.2017 do 5.12.2017 ukupno 87 dana. Nakon toga sam proveo u Srbiji od 5.12.2017 do 7.3.2018 91 dan i opet sam 7.3.2018 usao u Nemacku na nov period od 3 meseca. I saznao sam da sam trebao da sacekm jos dva dana da se zavrsi ciklus od 180 dana. Ne znam sta da radim , da li da se vratim, ili ostanem jer ja ni u kom slucaju ne mogu da predjem 90 dana u Nemackoj jer sam 91 dan bio kuci. Ako se vratim da li cu dobiti kaznu na prelazu i kad mogu opet da dodjem u Nemacku na tri meseca? Molim Vas pomozite mi. 

U zavisnosti od raspoloženja carinika. Može samo da te pusti uz opomenu ali može i da te kazni novčano uz zabranu ulaska na god dana.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk