Jump to content

Featured Replies

Prekoracio sam 17 dana u Svajcarskoj,a da to nisam ni znao. Vise puta sam ulazio i izlazio u roku od ta 3 meseca,pa sam verovatno nesto pogresno izracunao,iako sam 2 puta racunao. Dali su mi neke papire na nemackom koje mi je drugar preveo i rekao da nista konkretno u vezi kazne i zabrane ulaska ne pise,uzimali ili proveravali otiske(stavljao sam prste na nesto),pitali gde i kod koga sam bio,zasto itd. Ja sve rekao,jer je sve istina. Dao adresu,grad,postanski broj,ime devojke,sve sto su pitali i napisao u onoj izjavi da je bila greska,da sam pogresno izracunao dane i da mi je zao zbog moje greske. Rekose mi da treba za 15 dana od prilike da mi stigne na kucnu adresu sve o tome,tj. da li ce biti zabrana,kazna,ne znam ni ja. Nista nije stiglo vec skoro 3 meseca,a ja bih trebao ponovo nazad. Da li da odem u Svajcarsku ambasadu da proverim sta se desava,da li smem da putujem itd? Sta da radim i sta mogu da ocekujem? Postoji li mogucnost da se policajka zeznula u racunanju pa da zbog toga nista ne stize?

Pa,nazovi ih i pitaj,nista te ne kosta.U krajnjem slucaju,ako ne budu znali "stanje",mozda oni mogu da te upute koga da pitas za svoj status.Ili mozda moze i devojka da se raspita za to (ako je jos tamo/u Svajcarskoj).

P.S. - Sumnjam da se policija tamo zeznula u brojanju,posto oni ne broje "na prste",vec im kompjuter izbaci sta je i kakvo je stanje.

10 hours ago, Caoz said:

Vise puta sam ulazio i izlazio u roku od ta 3 meseca....

A vezano za ovo...znas da se period dozvoljenog boravka racuna na 6 meseci?

Tj. da imas prava da ostanes do 90 dana (priblizno 3 meseca) u okviru od 180 dana (priblizno 6 meseci)?

Edited by chivitli
obrisano nekulturno obraćanje

Znam da imam prava na 90 dana u 180, greska u pisanju. Pasos mi je pun pecata na po nekoliko dana i sigurno je da sam tu nesto pogresno izracunao. Verovatno sam uzeo pogresan datum za novih 180 dana ili ko zna sta vec.
P.S -Ja sam ovde lepo opisao svoj problem,ako ne umes da pomognes na normalan i kulturan nacin,onda bolje nemoj ni da pises. Ja ovde nisam dosao da bi me ti ubedio da znas da sabiras do 100,vec da pitam za misljenje ljude koji su voljni da pomognu.

Nisam li ti rekao da nazoves ambasadu i da ti oni mogu verovatno proveriti "status"?To ce ti biti mnogo sigurnije,nego da ti bilo ko drugi ovde nagadja sta bi moglo to da bude.

Kazes "...ili ko zna sta vec".Pa nemoj tako,uzmi i lepo prebroj ulaske i izlaske,saberi ih i vidi sta je.Pravis greske na tako jednostavnim stvarima (kao sto je sabiranje do 100) i onda se pitas zasto i kako.

Ne znam kakvu pomoc ocekujes od drugih,kad pre svega neces ti sam sebi da pomognes?

Uglavnom...

I dalje ti kazem da najsigurniju informaciju o tome mozes dobiti u ambasadi.Policija u Svajcarskoj se sigurno nije zeznula u brojanju,kao sto rekoh.Napravio si prekrsaj i oni to znaju.

• 2 weeks later...

Ej ,ja sam očigledno retardirana,pa ne nogu uopste da se snadjem sa kalkulatorom. Ali opet kontam da ,6.8 ove godine sam se vratila iz EU i bila sam tamo 85 dana. 6.11 ce biti tri meseca kako sam u Srbiji,i kontam da opet imam pravo da budem tamo tri meseca,jer sam ja u ovoj godini 2018-oj iskoristila samo ta tri meseca . Pa s obzirom da je zakon 180 dana u godini kontam da posle tri meseca ovde imam pravo da odem tog 6.11 . Ali sam svakako pitala ovde,dečko mi je potvrdio ono sto mislim,ali si me ti sad zeznuo i pobrkao mi lončiće ???

Ako ne mozes da se snadjes sa kalulatorom,onda uzmi papir i olovku,sedi za sto i "peske" racunaj,sta drugo :)

Nemaju tu sta da se pobrkaju loncici,svako ko je bio van Sengen zone 90 ili vise dana moze da prilikom sledeceg boravka ostane "novih" 90 dana.

(cak ti 90. dan pada mozda dan-dva pre 6.11.,tj. 4.11. cini mi se)

Ee pa tooo. “Peške” sam i izracunala da mogu da odem sad opet jer sam 3meseca u svojoj državi. ? hvala tebi

Ovaj komentar da u mom slučaju to ne može ,me je malo zbunilo ,jer ono ne kontam sto ne bi mogla,a da krenem pa da me vrate ili neku kaznu da mi s oprostenjem opale bas ne bih volela ? hvala opet i opet ❤️

• 1 month later...

Pozdrav svima!  Mene muči sledeće: trenutno imam još 4 dana u Šengenu i biće tako do 1. Januara kada će mi početi šestomesečni period od jula(kada sam ušla u šengen zonu). Ja bih putovala u Češku baš 1.januara na 6 dana i znači kada budem ulazila imaću tih 4 dana, a dok budem bila u Češkoj računaće mi se oni dani iz jula meseca(biću na nuli) , a kada budem izlazila, 6.januara imaću opet 4 dana ? pa me zanima da li neko zna da li je to ok? Računala sam i na kalkulatoru i ručno i sve ispada u teoriji legalno, ali ne bih volela da imam neki problem na granici zbog toga. Hvala na odgovoru i nadam se da sam bila jasna ?

Trebalo bi da je ok, narocito ako kalkulator kaze tako. Kad budes usla 1. januara, svakog narednog dana boravka ce verovatno da ti se ponistava po onaj jedan dan iz boravka u julu, pa ces i po povratku ostati na ta 4 dana. To jeste ispravna logika, ako bas i bude neki granicar zakerao, pribelezi sve datume boravka i smireno mu objasni da si legalno boravila u Sengenu, ako bas bude neupucen :) 

Eh i ja se vodim tom logikom, ja uglavnom putujem preko Hrvatske i Slovenije, a sada ću preko Madjarske pa me je zbog toga malo strah( jer su malo rigorozniji, tako sam čula) :D  Uradiću screenshot calculatora kao dokaz? Hvala na odgovoru!

Edited by olly92

• 3 weeks later...

Cao svima, zivim i radim u Francuska na crno vec 3 godine. Doslo je vreme da se vratim u Makedonija. Zanima me dal postoi neki nacin da se vratim a da ne dobijem crni pecat. Razmisljao sam na nekoliko stvari:

1. Da prijavim svoj pasosh za izgubljen i da se vratim kuci sa onaj list od mk ambasada;

2. Da izadjem iz Shengen zona kod Madjarska i da probam da podmitim carinik;

3. Ili da idem legalno na aerodrom i da trazim da platim kaznu ako to uopste postoi kao moguchnost

Molim za savet i iskustvo

Jos jedno pitanje:

Dali ako uhfatim avion Paris - Solun postoi pasoshka kontrola na aerodrom u Parizu ili poshto su to shengen zemlje (i Francuska, i Greece) osim chek-in kontrola na sama avio kompanija nista drugo nema?

1 hour ago, Vladimir France said:

3. Ili da idem legalno na aerodrom i da trazim da platim kaznu ako to uopste postoi kao moguchnost

Mnogo ce da te kosta.Mislim da je par stotina evra (ne znam tacno).

Samo,pored te novcane kazne dobijas jos i (koliko se secam) 5 godina zabrane ulaska u EU.Znaci,moras da platis nekoliko stotina evra + zabrana ulaska (da ne mislis da ako platis kaznu da neces onda dobiti zabranu;to ide zajedno:kazna+zabrana).

Jos jedno pitanje:

Dali ako uhfatim avion Paris - Solun postoi pasoshka kontrola na aerodrom u Parizu ili poshto su to shengen zemlje (i Francuska, i Greece) osim chek-in kontrola na sama avio kompanija nista drugo nema?

Posto su obe zemlje u Sengen zoni,onda ne bi trebalo nista drugog da ima (sem check in-a).Tj. ne bi trebalo da ti gledaju pasos koliko si dugo ostao.Ali neki dokument moras da imas kod sebe,radi indetifikacije,pre ulaska u avion.

I oni (madjarski carinici),kad vide koliko dugo si ostao (3 godine),ce da traze mnogo para.Ne znam koliko,ali...bice sigurno mnogo.

Pozdrav svima.

Prvo pitanje, budući da nisam bio upućen u "novo" pravilo 90/180, a intenzivno sam putovao i boravio u Šengen prostoru od 2014. god. do 2017. godine,  po 3 mjeseca, koristeći dva pasoša (shame on me :-(), i oslanjajući se isključivo na računanje po starom sistemu, da li sam imao samo ludu sreću, ili su granični policajci isto koristili stari način, tako da nikada nisam imao problem!? Čak štaviše, jednom prilikom Švajcarski policajac na aerodromu, provjeravajući moj pasoš, dobio je istu računicu kao i ja?!

Drugo pitanje, u toku 2018. god. Boravio sam u Šengenu u periodu od 09.07. do 19.07.  te u periodu od 02.11. do 18.11. (prilikom izlaska granični policajac mi nije udario izlazni pečat!!!), te sam u planu da ponovo putujem u periodu od 23.12.18. do 01.02.19. Shengen calculator mi izbacuje da je sve ok, nema prekoračenja, ali mi crv sumnje tj. stari način računanja ne da mira. budući da bi u tom slučaju bila drugačija računica. Konkretno pitanje, da li je shengen calculator pouzdan, i da li granični policajci u Šengenu koriste isti način izračuna? p.s. drugi pasoš nije više važeći.  

unaprijed hvala

Moja preporuka ti je da uradiš prvo, kažem ti iz iskustva ljudi koji su bili u situaciji kao ti, sa putnim listom koji dobiješ u ambasadi bez problema izlaziš iz Fr.                                             Edit: poruka se odnosi na Vladimira France, izvinjavam se što nisam quotovala. 

Edited by olly92

• 3 weeks later...
On 12/15/2018 at 11:58 PM, Vladimir France said:

Cao svima, zivim i radim u Francuska na crno vec 3 godine. Doslo je vreme da se vratim u Makedonija. Zanima me dal postoi neki nacin da se vratim a da ne dobijem crni pecat. Razmisljao sam na nekoliko stvari:

1. Da prijavim svoj pasosh za izgubljen i da se vratim kuci sa onaj list od mk ambasada;

Molim za savet i iskustvo

odes u tvoju ambasadu i objasnis im da ti izdaju pasovan jer si tvoj pasos izgubio,on ti vazi samo za povratak kuci i ne bi trebalo da imas ikakvih problema

• 2 weeks later...

Imala bih jedno informativno pitanje. Državljanin sam Srbije moj partner je državljanin Austrije ,to jest rodjen odrastao i živi u Austriji,ali dokumentacija mu je Bosanska. Venčanje je u Austriji je zakazano krajem meseca. A meni istice tri meseca 8.februara,da li postoji mogućnost da se izvadi “D” viza da se moj boravak produži radi polaganja nemačkog jezika u Austriji? I ako je meni dostupno da izvadim vizu šta mi je potrebno od dokumentacije i gde se podnosi zahtev za vizu.? Hvalaaaaa

Поздрав свима. ?

Унапред се извињавам због можда баналног питања, али интересује ме једна информација.

Наиме, планирам овог лета да се пријавим за неки сезонски посао на мору у земљи чланици ЕУ. Имам српски пасош и ишла бих на легалну варијанту, тј. уговор, издавање радне визе и тако то. Остала бих најмање три месеца.

Е, сад, мене занима следеће:  Када ми се заврши тај уговор и ја се вратим кући у Србију, како иде даље са одласцима у земље ЕУ током 2019. године? Како се онда гледа чувено правило 90/180? Могу ли одмах да путујем поново у ЕУ или морам да чекам неко време?

Сви људи које ја знам да су радили негде на мору у ЕУ су одлазили углавном  неким муљањем и на црно, тако да нисам у могућности да од њих добијем такве врсте информација.

Унапред хвала свима који издвоје време и помогну ми било како са овом дилемом.

Kada se izda radna viza, boravak u EU je vezan za tu vizu, tj. imaš pravo da potpuno legalno boraviš u EU onoliko dugo koliko važi radna viza i taj boravak se ne računa u 90/180 kvotu. Nakon isteka vize i povratka kući, bez problema se može putovati u EU ponovo, ali ovog puta u okviru 90/180 kvote.

Хвала ти пуно на одговору. Јасније ми је сада.

Само да прецизирам: Ако се ја вратим, на пример, 01.09.2019. у Србију, да ли могу већ у септембру поново да одем, рецимо, до Мађарске или исте те Хрватске?

Односно, пошто је то правило од 180 дана, гледало би се тако уназад, тј. колико сам дана туристички боравила у ЕУ од 01.03.2019. (без рачунања радне дозволе и одласка на рад)?

Upravo tako. Boravak na osnovu radne vize ne ulazi u standardnu kvotu 90/180. Po povratku iz HR se može istog momenta putovati opet po EU. Čak mislim da je moguća i varijanta da se ostane u HR nakon isteka radne vize i da automatski kreće računanje 90/180 kvote, ali za to već ne znam detalje, najbolje je da se kontaktira ambasada.

E sad, Hrvatska (još uvek) nije članica Šengen zone, tako da vreme provedeno u njoj ne potpada pod 90/180 za Šengen. To znači da se može boraviti u HR 90 dana i nakon toga otići npr u Sloveniju na još toliko. Vreme provedeno u Hrvatskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Kipru je odvojeno od boravka u zoni Šengena, tj. postoji jedna 90/180 kvota za Šengen i posebne 90/180 kvote za svaku od preostalih EU članica koje nisu u Šengenu.

Šuška se da će HR i RO uskoro u Šengen, Bugarska neće a htela bi, Kipar opet ima svoju situaciju koja se neće skoro rešiti, i tako.

Хвала ти пуно још једном на одговору и издвојеном времену. :)

• 3 weeks later...

Pozdrav,imam pitanje:

Situacija je sledeća:

Želimo porodično da se preselimo u Nemačku.

Tata ima slovenačku radnu dozvolu i s tom dozvolom radi u nemačkoj (prema ugovoru,teren u nemačkoj)

Mama i dve sestre imaju mađarske pasoše.

Ja imam 19 godina i srpski pasoš (mađarski nije opcija zbog jezika).

Ja bi želeo da u Nemačkoj studiram i možda radim nešto usput.

Da li ja imam pravo na spajanje porodice preko mame,pošto sam negde načuo da je do 21 god to moguće?

Ako nemam,na koji drugi način mogu da dobijem boravišnu dozvolu u Nemačkoj i kakva je procedura?

Hvala Unaped!