Jump to content

Featured Replies

I meni bi trebala pomoc :

Zanima me da li u pravilo 90/180 dana sengenu ulazi i period pokriven boravisnom/radnom dozvolom ?

Konkretnije - usao sam krajem oktobra prosle godine u Madjarsku, prvog decembra mi je odobrena radna viza i radio sam do prvog marta kad sam napustio sengen, sada bih hteo opet uci u sengenski prostor ( Hrvatska ) , pa me zanima da li ta 4 meseca posle odobrenja vize ulaze u 90/180 pravilo, tj da li bih sada mogao uci opet ( na kraci period ) ? Da me ne skinu na granici :smile:

Secam se jednom kada sam menjao poslove u istoj toj zemlji, pustili su me nazad uz tada staru vizu .

I da li ja hrvatskom policajcu na granici treba da predam i madjarsku vizu koju sam imao kao dokaz da sam imao odobren boravak ili oni to mogu da vide u nekoj bazi podataka ? , hvala unapred .

Pozdrav ljudi.

Kada unesem moje boravke u sengen zoni (21.01-29.01. ; 11.02-20.02. ; 05.03-01.04. ; 04.04-15.04. ; 18.05-21.05. )  i izaberem datum ulaska 15.07.  pokazuje mi da je ostalo 46 dana, a kada stavim 19.07. izbacuje 86 dana.

Probala sam i nekoliko razlicitih aplikacija i svuda je isti broj.

A nelogicno je da razlika od 4 dana daje 40 dana.

Treba da idem na sluzbeni put jedno 2-3 nedelje i posle na odmor opet 2-3 nedelje i sad jednostavno nisam sigurna.

Znacila bi mi vasa pomoc.

Pozdrav 

Edited by Cvetkovic

• 3 months later...

Zdravo svima,

Nisam uspela nigde da nadjem informacije pa bih zamolila da mi neko kaze, ukoliko zna. Naime, u Nemackoj sam od 24.11.2022 do 23.11.2023 - training viza. Zanima me kako racunema sengen dane posle istek vize? Da li mogu da nastavim jos tih 90 dana? Ne znam da li mi se racunaju u toku trajanja te vize?

Hvala unapred,

Bojana.

• 4 weeks later...

Ja sam možda paranoik ali moram da proverim. Bio sam u EU 4 dana. Uredno dobio pečat na ulazu i pečat na izlazu. ALI 90% sam siguran da mi nisu skenirali pasoš na izlazu već samo lupili pečat. Da li to može da pravi neki problem? I zašto se uopšte radi to skeniranje?

Trebalo bi u Decembru opet da putujem u EU(ovaj put u drugu zemlju) pa se plašim da će mi to praviti neki probelm jer u sistemu možda nisam registrovan kao da sam napustio EU? 

3 hours ago, mp3player said:

Ja sam možda paranoik...

Jesi::crazy:

Putuj slobodno i opusteno, ne zaludjuj se glupostima.

• 4 weeks later...

Imam nedoumicu, usao sam 1.put u sengen 3.6.2023, prije toga nisam bio skoro 2 godine, i znam da mi 180 dana istice 30.11, ja namjeravam napustiti sengen 28.11 sa iskoristenih oko 72 dana od 90. I sa restartovanjem tog 6to mjesecnog ciklusa, jel meni dozvoljeno uci u sengen ponovo konkretno sredinom januara 2024 gdje bih mogao provesti novih 90 dana? Ljudi mi ponavljaju da 90 dana mogu biti, pa 90 moram napolje, a ja nemam pojma jer nikad nisam ostajao ovako dugo. Hvala

Ljudi, ja evo nikako ne mogu da provalim jer nikad nisam ni vodio mnogo racuna o ovim danima u sengenu, nisam boravio duze od 15ak dana godisnje. Evo sta je moj problem sa ovim sengenom. 1.ulazak mi je bio 3.6. i odmah sam ga i napustio, pa sam bio od 17.7 do 26.7 i opet od 1.10 i izlazim 28.11 jer 180 dana se navrsava 30.11. Znaci iskoristio sam 70 od 90 dana. Sta se desava u januaru 2024 jer imam namjeru 14.1.2024 da dodjem opet. Mogu li ostati 90 dana u komadu? Ili? Nikako ne mogu da upalim, a ovaj kalkulator je spansko selo za mene...

Hvala unaprijed

Procitaj desetine postova unazad, nebrojeno puta sam racunao i detaljno objasnjavao. Sta tacno nije jasno sa kalkulatorom, jesi pokusao, ulozio barem malo truda?

Dali se racuna prolazak kroz Bugarsku, boravak u Turskoj i u povratku za Srbiju opet Bugarska prolazak u 90 dana boravka u sengenu.?

Pitam, zato sto sam pozvao granicnu policiju na horgosu. Nasu doduse. Kazu da se racuna i Bugarska i Turska, sve dok se ne vratis u Srbiju. Sto znaci da umanjuje broj dana u sengenu. 

Racunaju se Bugarska i Turska, ali same za sebe, jer u obe zemlje imamo pravo boravka 90/180 dana.

Obzirom da nisu u Sengenu, ne znam po kojoj logici bi se boravak u te 2 zemlje racunao kao boravak u Sengenu.

• 2 weeks later...

POMOC 

Vise ne znam koga da pitam,niko nista konkretno ne kaze molim za pomoc..

Prvi put se susrecem sa ovim i stvarno ne znam kako da racunam.Ako je neko voljan da pomogne,pisite.

Prvi put ulaz u Nemacku 25jula ostala 61 dan (neiskorisceni dani 29),vratila se 25 septembra

Kada mi krecu novih 90 dana?

Ne znam sta se desava sa ovim neiskoriscenim danima u Nemackoj

Puno hvala unapred

Unesi datume boravka u kalkulator sa prvog posta ove teme (na ovom linku: http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/border-crossing/schengen_calculator_en.html) i datum planiranog ulaska i videces koliko mozes da ostanes. Jesi citala prethodne postove sa ove teme? Nekoliko puta sam, kroz primere, objasnjavao kako to funkcionise.

Edited by Dragance

Jesaam iscitala sam ali koliko god glupo zvucalo stvarno mi nije jasno..

Neko mi kaze da mogu od 25 decembra opet 90 dana a neko od 25 januara..

Edited by aleksis77

Sta konkretno nije jasno?

Jedino merodavno je sta ti kaze ovaj kalkulator. Jesi probala da ga koristis? Kad nameravas ponovo da putujes i koliko zelis da ostanes? Unesi sve te podatke u kalkulator, desice se madjija i dobices tacan odgovor.

• 8 months later...
  • 1 month later...

Ovako, prekoračio sam boravak u eu, u medjuvremenu mi je istekao pasos, zelim da se vratim kuci i treba mi putni list

Savetovali su me da prijavim nestanak pasosa i sa tim odem u ambasadu, e sad tamo ce mi trebati broj pasosa, ako dam broj da li ce proveriti i videti da je istekao? 

Ili da kazem da ne znam, da li ce oni proveravati i opet videti da je istekao? 

Ili da odem i kazem istinu, sta da ocekujem tad? 

Razumem da moraju da mi izdaju putni list, ali da li ce oni obavestiti nadlezne o prekrsaju ili sta

Edited by Stefan94

2 hours ago, Stefan94 said:

Ovako, prekoračio sam boravak u eu, u medjuvremenu mi je istekao pasos, zelim da se vratim kuci i treba mi putni list

Savetovali su me da prijavim nestanak pasosa i sa tim odem u ambasadu, e sad tamo ce mi trebati broj pasosa, ako dam broj da li ce proveriti i videti da je istekao? 

Ili da kazem da ne znam, da li ce oni proveravati i opet videti da je istekao? 

Ili da odem i kazem istinu, sta da ocekujem tad? 

Razumem da moraju da mi izdaju putni list, ali da li ce oni obavestiti nadlezne o prekrsaju ili sta

Nema potrebe da zatrpavas forum istim pitanjem, dovoljno je da ostane ovde a ostalo brisem. 

Odgovor ne znam, nadam se da ce neko znati.

• 1 month later...

Dobro vece, molim za pomoc.
Posle udaje promenila sam prezime i pasos.

Stari pasos ne znam gde mi je, tako da ne mogu da izracunam broj dana u zemljama Sengena.

Zanima me racunanje dana sa novim pasosem?

Unapred hvala.

• 3 months later...
On 1/13/2018 at 9:30 PM, Dragance said:

Ne znaci. Totalno pogresan zakljucak.

Elem, kalkulator ne gresi :smile: 

Pocetak si dobro odradila, uzela papir i olovku i dobro izracunala, ali drugi deo racuna nisi razumela :smile: Svakog dana boravka, gledas 180 dana unazad i ni u jednom od takvih slucajeva ne smes da imas vise od 90 dana boravka u Sengenu. Dakle, taj period od 180 dana se pomera svakim tvojim novim danom boravka u Sengenu. Evo objasnjenja zasto kalkulator kaze da mozes ostati jos 84 dana, ako bi usla danas. Od danas, gledano 180 dana unazad, nemas nikakav problem, boravila si ukupno svega 16 dana. Gledano, npr, 10 dana unapred od danas, pa 180 dana unazad, to bi bilo negde oko 27/07/2017, dakle, ponistilo bi ti se onih prvih 6 dana boravka i naravno, dodalo ovih novih 10. I dalje nemas problem. Hajde sad da gledamo unapred, govoricu priblizno datume, da ne racunam u detalje, nemoj uzeti zdravo za gotovo. Uzmimo da si usla danas i u kontinuitetu boravila sve do priblizno 22. marta, to je nekih 70-ak dana, pocev od danas. Kad pogledas otprilike 180 dana unazad od tog datuma, pretpostavimo da to otprilike pada na 22/09/2017, to je datum tvog drugog ulaska u Sengen, kad si boravila 4 dana. Dakle, tog priblizno 22. marta, ti si priblizno boravila 70+4+6=80 dana. Tih 6 dana je od tvog treceg boravka, iz decembra. Narednog dana, 23. marta, gledano 180 dana unazad, recimo da priblizno pada na 23/09/2017, to bio bio tvoj 71. dan boravka u cugu, od danas, pa bi ukupan racun bio 71+3+6=80. Dakle, opet 80, jedan dan si boravila, ali ti se jedan i brise iz onog drugog boravka, jer vise ne ulazi u racun u prethodnih 180 dana. E, hajde sad da gledamo jos malo unapred. Pocev od danas, 84. dan tvog boravka u Sengenu bi bio otprilike 7. april. Kad od tog datuma pogledas 180 dana unazad, to je, odokativno, 07/10/2012. Dakle, ti si sad vec 84 dana u cugu u Sengenu i plus jos 6 dana iz perioda 27/12/2017 - 01/01/2018, ukupno 90. Ako bi ostala jos jedan dan, dakle, do 8. aprila, to bi bio tvoj 85. dan boravka pocev od danas, a 180 dana unazad od tog datuma je ugrubo neki 08/10/2017. Onih 6 dana iz perioda 27/12/2017 - 01/01/2018 ti se i dalje racuna, dakle, to bi ukupno bio tvoj 85+6=91. dan boravka u Sengenu i automatski prekrsaj! Eto, zato kalkulator kaze - 84 dana!

Nadam se da je sad jasno :smile: I nemoj da me je neko vise pitao da objasnjavam :wink: