Followers 0

Šengen - novo pravilo za dužinu boravka (90/180)

1,146 posts in this topic

On 2/3/2016 at 2:02 PM, Nea said:

Zdravo,upravo sam se uclanila na forum zbog informacije o odlasku i izlasku iz Sengen zone,pa Vas molim da mi potvrdite jel se boravkom od 90 dana u maticnoj drzavi,dobija novih 90 dana boravka u eu.

Expand  

Ukratko - da.

On 2/3/2016 at 4:02 PM, ninica1987 said:

Evo ja cu vam dati jedan primer da kalkulator i madjarski granicari ne kazu isto...Naime,juce sam krenula put Salcburga oslanjajuci se na podatke koje mi je dao kalkulator,a to je da imam jos 64 dana u Sengen zoni i dolazim na madjarsku granicu i covek ni pet ni sest izracuna da moram da se vratim za 5 dana i ja zabezeknuta pitam "kako to?",on laze " lepo,nema rasprave,za 5 dana nazad ili pravis prekrsaj"!!!I ko je sad ovde lud?!On?!Ja?!Kalkulator?!I sta raditi???

Expand  

Uzmes papir i olovku,lepo iz pasosa prepises ulaske i izlaske u poslednjih 180 i sve to saberes.Rezultat koji dobijes uzmes i pokazes cariniku,pa neka ti on bojasni "kako to" (crno na belo).

Mozda je covek bio pijan ili drogiran,mozda je mislio na ko zna sta,mozda nije dobro protumacio rezultate...a mozda si i ti pogresno izracunala.

On 2/3/2016 at 4:02 PM, ninica1987 said:

Evo ja cu vam dati jedan primer da kalkulator i madjarski granicari ne kazu isto...Naime,juce sam krenula put Salcburga oslanjajuci se na podatke koje mi je dao kalkulator,a to je da imam jos 64 dana u Sengen zoni i dolazim na madjarsku granicu i covek ni pet ni sest izracuna da moram da se vratim za 5 dana i ja zabezeknuta pitam "kako to?",on laze " lepo,nema rasprave,za 5 dana nazad ili pravis prekrsaj"!!!I ko je sad ovde lud?!On?!Ja?!Kalkulator?!I sta raditi???

Expand  

Da, da , 90 dana u okviru 180 dana, jedna od tajni univerzuma.

Ovako,kalkulator mi pokazuje na ulazak 10.maja da imam novih 75 dana boravka,a vec 11 maja,mi pokazuje 90 novih dana boravka,ako upisem kao dan izlaska iz Sengen zone 10 februar,kao sto planiram van,e od tad za ulazak 11 maja mi pise 90 dana,a dan prije na 10 maj pise 75 dana,e to mene sad zanima,taj jedan dan a tolika razlika,u cemu je tajna? Pozzz

Reprodukovao sam tvoj rezultat (s malo drugačijim datumima), i isprva sam mislio da je bag. Međutim, probao sam i sa http://adambard.github.io/schengencalc/ i daje mi sličan rezultat (malo je drugačije formulisan, ali na isto izađe).

Ako uđeš 10. maja i ostaneš, tamo negde oko 25. jula (75 dana), napravićeš prekršaj jer ćeš zagaziti u 91. dan. Sutradan 26. jula će početi da ti se "brišu" januarski dani (-180 dana), ali već je kasno, u prekršaju si.

Međutim, ako uđeš 11. maja i ostaneš, tog istog 25. jula ćeš u kontinuitetu biti 75-1=74 dana. Međutim, od tada će, kako provodiš dane, oni januarski da se brišu, te ćeš do daljnjeg stalno biti na 90-dnevnoj granici.

"Jednostavno", zar ne? :blink:

Znaci bez problema mogu da idem 11 .maja,te imam novih 90 dana,ako sad od 10 februara budem van Sengen zone?Jel to sad ono bas ok,tacno u svakom pogledu,jer kalkulator mi tako isto izrracunao,ti potvrdio,hehee,nadam se da je tako?Onda stoji ono pravilo da boravak od 90 dana van Sengen zone,daje novih 90 u Sengen zoni!

A,sad mi reci jos nesto,tih 90 od 11.maja,mogu koristiti sve do 11.novembra,kada mi otprilike pocinje novih 90 dana,jesam u pravu?Ili opet moram biti van zone 90 dana,to jos mi pojasni,da otprilike znam do kad traju ti dani od 11 maja,hvala punoo unaprijed!

Ukratko - da.

(mozda ne bas tacno 11. novembra,ali koji dan plus/minus)

On 2/4/2016 at 12:19 AM, swatog said:

Da, da , 90 dana u okviru 180 dana, jedna od tajni univerzuma.

Expand  

lol::

:spot:

...ali kako da ti kažem, i kalkulator u uslovima korištenja ima ogradu da on daje teorijski rezultat, ali da je i dalje diskreciono pravo granične policije starije... A ne bije se šut s rogatim...

Ako uzmemo u obzir da sam i ja, koji imam malo više matematičke škole i bavim se programiranjem sistema, imao problema da rastumačim rezultat koji je kalkulator dao, onda ne znam kako bi u slučaju problema objasnila graničnom policajcu da si ti u pravu a ne njegov šacometrijski rezultat, a sve to na drugom jeziku i sa gomilom koja čeka u redu iza tebe...

Info iz prve ruke.Bio sam u Budimpesti na blic samo jedan dan, ustvari dva, jer se dva pisu/racunaju u pasosu.Presao sam granu 14og posle ponoci, bio ceo dan 14og i vratio se 15og u Srbiju.Prilikom povratka pitam ja Madjarskog granicnog polismena da mi kaze koliko ja trenutno dana imam, tojest, koliko mi je ostalo,Kaze on, 55 i 35.Znaci, zajebi onaj EU kalkulator.Madzaronski border polismen je konza.To sto on i onaj uredjaj kroz koji provlaci soshku kazu, to ti je to.

Edited by swatog

Kalkulator je i napravljen da bude informativnog karaktera.Znaci,da imas okvirnu predstavu sta/kad/koliko.Naravno da su ovi na granici zakon,ma sta da ti kalkulator ovde kaze.

Jedina prednost kalkulatora je sto ti kaze u trenutku ono sto te zanima,tj. nemoras da ides do granice i nazad da bi to isto pitao :) 

On 2/17/2016 at 6:47 PM, Laza GNR said:

Kalkulator je i napravljen da bude informativnog karaktera.Znaci,da imas okvirnu predstavu sta/kad/koliko.Naravno da su ovi na granici zakon,ma sta da ti kalkulator ovde kaze.

Jedina prednost kalkulatora je sto ti kaze u trenutku ono sto te zanima,tj. nemoras da ides do granice i nazad da bi to isto pitao :) 

Expand  

Da Lazo, ali je kalkulator sto bi rekli oni sa anglo-amerckog govornog podrucja "little bit misleading".U mom postu na srani 13 sam postavio print screen koliko je meni izracunao.Kaze:"The stay may be authorised for up to 76 days".Znaci, ja uzmem zdravo za gotovo to da mozda mogu da ostanem 76 dana ili ne mora toliko, recimo 55, a kad bi se vracao border polismen bi mi kazao:Decko, prekoracio si za 41 dan ili za 20 dana.Znaci, Kazi kalkulatoru ne.

Pa ne znam...ja kad god sam stavljao proizvoljne datume,pokazivao mi je ispravno/tacno.

Verujem da moze kalkulator da "omasi" jedan dan,ali 20 dana...ne znam.Sumnjivo mi je to.Pre bih rekao da je ljudska greska u pitanju (pogresno racunanje/pogresno uneti datumi).

Pozdrav imam jedno pitanje, naime na granici u Hr su mi izracunali da sam provela vec 60 dana sto znaci da imam jos 30. Ono sto su mi rekli je da se ne racunaju samo dani provedeni u sengenu nego se racunaju i dani koje provedes u Hrvatskoj, bez obzira sto se ne zadrzavas u njihovoj drzavi nego samo prolazis.

Ono sto me zanima je to da sam prvi put usla u zemlje sengena nekad u martu prosle godine, da li to sad znaci da u martu ove godine mi istice taj ciklus od jedne godine i da se  dani ovi ponistavaju pa se racuna ponovo novi ciklus od 90 dana.

On 2/20/2016 at 1:04 PM, ThirstyTraveler said:

Ciklus od jedne godine ne postoji.

180 dana ti je vec isteklo i mozes da ostanes 90 dana.

Expand  

Meni jsu prije dva dana na hr granici rekli da imamo tih 60 dana vec u EU, a nisu mi nidgej spomenuli da je vec poceo novi ciklus tih 90 dana :/

Joj, ljudi dokle više?

U 180 dana možete da boravite ukupno 90 dana.  Osnovne matematičke radnje.

Kalendar ispred sebe, olovka i malo mozga i izračunajte.

On 2/20/2016 at 1:33 PM, Emina22 said:

Meni jsu prije dva dana na hr granici rekli da imamo tih 60 dana vec u EU, a nisu mi nidgej spomenuli da je vec poceo novi ciklus tih 90 dana :/

Expand  

Ako su ti rekli onda je tako.

Ciklus je poceo prije 180 dana, racunaj koliko dana si boravila u EU u tom periodu, mart 2015. i prvi ulazak nema nikakve veze posto je od tad proslo vise od 180 dana.

Kad prodje 180 dana, onda ide novi ciklus, stari dani se ponistavaju dakle ponovo ide novih 90 dana koji se mogu provesti u Sengenu
Jesam dobro shvatila ?

Ne moram mirovati ona tri mjeseca u svojoj drzavi da bih ponovo dobila pravo da putujem u zemlje sengena

On 2/20/2016 at 10:23 PM, Emina22 said:

Kad prodje 180 dana, onda ide novi ciklus, stari dani se ponistavaju dakle ponovo ide novih 90 dana koji se mogu provesti u Sengenu
Jesam dobro shvatila ?

Ne moram mirovati ona tri mjeseca u svojoj drzavi da bih ponovo dobila pravo da putujem u zemlje sengena

Expand  

Ljudi pozdrav nov sam na forumu citao sam sve komentare vase , i super ste meni treba pomoc oko ovih ulaska i izlaska sad cu vam poslati  podatke kada sam usao i sve ukupno kada sam izaso samo me zanima dali mogu uskoro da idem ili treba jos da ostanem u svojoj drzavi , znacice mi mnogo vada pomoc iz Crne Gore sam hvala jos jednom i izvinjavam se na smetnji i smaranju..

2.01.2015-Usao

09.01.2015-Izasao

26.04.2015-Usao

7.07.2015-Izasao

21.09.2015-Usao

01.11.2015-Izasao

13.12.2015-Usao

08.01.2016-Izasao

Evo to su ulazi i izlazi , kada sam zvao nasu Ambasadu u Austriji , posto boravim u toj drzavi rekli su mi od 7mog do 8 mog Januara ove godine da moram u tih 2 dana da izadjem iz njihove drzave da ne bih boravak prekoracio,  tako sam i uradio , ali me sad zanima dali mogu ponovo nazad da idem , bio bih vam mnogo zahvalan kada bi ste mi pomogli...Hvala

Edited by anel25