Posted September 15, 2016 Ja sam ovo procitao na B92 i iskreno mislim da ako i do toga dodje i ako cena bude veca od 10 EUR da bi to bio verovatno pocetak kraja Sengenskog rezima kakav je sada na snazi. Mi cemo prvi naci neku caku kako da prodjemo,a da ne platimo. Papir trpi skoro sve,a ljudi do odredjene granice. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 15, 2016 Ajd i 10 evra da bude nego kao nedelju dana ranije da se najavis. Kako sam lud ja planiram danas za sutra da odem negde. Glupo bas, videcemo sta ce biti Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 15, 2016 On 9/15/2016 at 8:05 PM, mveruovic said: Kako sam lud ja planiram danas za sutra da odem negde. Glupo bas, videcemo sta ce biti Expand Ista prica samnom.Prosle nedelje bio poslom do Subotice i odjednom mi padne na pamet Segedin. Na kraju CS u Segedinu i Pecs-u. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 15, 2016 I ja pizdim vec dva dana....racunam ...dva puta Grcka, dva puta Bratislava,pa jos jedan izlet, pa sve puta nas dvoje...a majmun svakog meseca skine s penzija po 50 evra i uredno se zahvaljuje....ma moreee...izvinjavam se...ne bih ja o politici,ali kao kod Davida Strpca..."pustio bi ja njega,ali nece on mene"...samo su mi jos ovi falili. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 19, 2016 Nemojte da se nervirate dok ne bude vreme - koliko je EU efikasna, godine će proći pre nego što ovo profunkcioniše. Možda prvo krenu samo sa aerodromskim prelazima, i nikad ne stignu do drumskih... Anyway, američka ESTA košta tih $14, ali važi dve godine za neograničeni broj ulazaka. Bilo bi potpuno blesavo da ovi naprave to drugačije. Utešno je što smo mi u istom paketu sa mnogo ozbiljnijih zemalja (SAD, Kanada, Australija, Japan, itd.), tako će svakako biti nekog normalnog rešenja za fleksibilno putovanje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 26, 2016 On 6/7/2016 at 2:57 PM, Nea said: Pozdrav,,mene zanima informacija,,da li mogu ponovo uci u Sengen nakon sto iskoristim dane u Sengenu u vise navrata,a usla sam 12 maja,,pa racunajuci ,novih 90 u 180 mi pocinje 12 novembra,jel tako?Znaci zanima me da li tog 12 novembra imam svoje nove dane na raspolaganju,bez obzira sto cu biti npr.ovdje u Sengen zoni do petog ili desetog novembra,,ne moram li ici van na tri mjeseca,,ako koristim po potrebi na rate dane?Odgovorite mi,molim Vas! Expand Ma kakvi. Prvo,dani ti se nece "resetovati" 12.11. (u smislu da ces imati novih 90 dana),a drugo ako si u Sengenu konstatno od 6.7. do 5.11. (ili do 10.11.) ti daleko vec prekoracujes dozvoljeni boravak.Spremi se na kaznu ili na zatvor. Inace,da potvrdim ono o cemu je meelosh pricao,vezano za madjarske granicare:kad sam se vracao sa ove moje letnje turneje,samo su bacili pogled na nase pasose i pogledali ko je u kolima i to je to.Nikakvih dodatnih provera nije bilo,niti udaradnja izlaznog pecata. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 26, 2016 Pozdrav svima. Meni je ovo 90/180 bilo jasno dok nisam proverila sta kaze kalkulator... Rucno nemam pravo na 90dana,po kalkulatoru imam?! Moze li pomoc jos jednog mozga? Ulaz Sengen-17.06.16. Izlaz-24.07.16. Bila i u HR.ali to je jasno da ne racunamo Planiram da idem 12.11.16. Znaci,jasno je da sam neke dane u 180 potrosila(pocetak tih 180 je u maju)... Kalkulator kaze da mogu biti 90dana,jer 90dana kao nisam bila u Sengenu......... Zasto on deli na dva po 90?.. Nadam se da nisam mnogo zakomplikovala Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 26, 2016 (edited) On 9/26/2016 at 6:06 PM, Sladjica said: Ulaz Sengen-17.06.16. Izlaz-24.07.16. Bila i u HR.ali to je jasno da ne racunamo Planiram da idem 12.11.16. Znaci,jasno je da sam neke dane u 180 potrosila(pocetak tih 180 je u maju)... Expand Ne znam kako si racunala,ali i HR je u EU,tako da ako si izostavila dane tamo provedene slobodno ih dodaj. Racunica je sledeca: Ti u toku jedne godine mozes tamo biti 180 dana,ali ne u cugu vec maksimalno 90,pa onda moras napustiti EU i otici u neku zemlju koja nije clanica Sengenskog sporazuma i nakon 90 dana provedenih tamo,mozes se vratiti na jos jednom,poslednjih 90 dana za tu godinu ili koliko vec planiras da ostanes,ali nikako preko toga. Time (ako i drugi put ostanes maksimalno - 90 dana) ti si "potrosila" sve dane i opet moras otici van Sengenskog prostora. Ti si koliko sam ja sracunao bila tamo 26 dana,sto bi trebalo reci da ti je ostalo jos 64 dana boravka pre nego sto moras napraviti "pauzu" ili izlaz. Nadam se da ces uspeti da razumes.Ja ne koristim te kalkulatore,te je moguce da mi se potkrade greska u racunanju. Edited September 26, 2016 by WorldCitizen Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 26, 2016 HR je u EU,ali nije u Sengenu! To pise i u uputstvu za koriscenje kalkulatora. Nije to toliko ni bitno,koliko je bitno da li moj odlazak 12.11.dozvoljava čitavih 90dana... Nisi dobro izracunao. Bila sam van 39 dana. I mali dodatak-ja sam van Sengena od tog 24.07. sto znaci vec 2 meseca,a put planiram za mesec i po. Hvala ti na trudu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 26, 2016 Da greska,ja sam racunao da si bila do 12.07.2016. Ja mislim da od 12.11.2016 mozes ostati 51 dan,tacnije onoliko koliko je preostalo od 90. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 26, 2016 Tako sam i ja mislila,ali kalkulator kaze drugacije Moram da priznam da mi se vise svidja sta kalkulator kaze Ima li jos koga da pomogne u resavanju misterije? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 26, 2016 (edited) On 9/26/2016 at 7:42 PM, Sladjica said: Moram da priznam da mi se vise svidja sta kalkulator kaze Ima li jos koga da pomogne u resavanju misterije? Expand Evo ja cu (probati). Veruj kalkulatoru,ne veruj sebi. Ti si izasla iz Sengena 24.7. i planiras da ides opet 12.11.Izmedju tih datuma (24.7. i 12.11.) ima vise od 3 meseca (tj. vise od 90 dana).To gledaj kao "pauzu",u kojoj nisi bila u Sengenu.A kad napravis tu pauzu od 3 meseca,onda opet "dobijas" 90 dana fore da ides. Jel ti sad malo jasnije sta ti kalkulator kaze? EDIT: Mozda jos uvek nije skroz jasno,ali zapamti onda ovo: Kad god napravis pauzu (budes konstantno van Sengena) 3 meseca ili duze,slobodno racunaj da posle toga mozes da ostanes jos 90 dana (ili manje,kako vec zelis) Edited September 26, 2016 by Laza GNR Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 26, 2016 Ti si tacno potvrdio ono sto kalkulator racuna. Mana je jedino sto ako racunas datum odlaska - 180dana dobijes pocetni datum tog perioda od 6 mes. I naravno u tom periodu si putovao...Onda mislis da imas ostatak dana da utrosis. Kako dani prolaze, tebi #nestaju# dani kada si bio... Nigde nisam jasno procitala da ako pravis pauzu 90 dana i vise ( a nisi boravio svih 90 dana u Sengenu) mozes ponovo ici van 90 dana. Malo su ga zakomplikovali,realno. Hvala ti na trudu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 26, 2016 On 9/26/2016 at 9:06 PM, Sladjica said: Nigde nisam jasno procitala da ako pravis pauzu 90 dana i vise ( a nisi boravio svih 90 dana u Sengenu) mozes ponovo ici van 90 dana. Expand Nije to pravilo, nego samo malo logike Ako si napravila pauzu od 90 dana, nema šanse da ćeš, ako ostaneš sledećih 90 dana, u ukupno 180 dana na kraju svega toga biti više od 90 dana u EU. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 27, 2016 I ljudi često prave grešku ne računajući od dana sledečeg ulaska, nego od dana kada računaju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 27, 2016 Pa da... Mozda da se uvrsti u prvi post na temi ovo sto je u predhodnih par postova receno/objasnjeno na drugaciji nacin,hm? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 27, 2016 Ali,vi niste razumjeli moje pitanje,sada nije ni bitno odgovarati na to vec na ovo pitanje!Ovako,ja sam na par navrata ulazila i izlazila iz Sengen zone,pocev od 12 maja,i naravno vodim se cinjenicom da budem 90 u 180 ,znaci odjddnom da se potrose 90 dana ili na par navrata,ja sam sve skupa do daans 27 septembra iskoristila samo 50 dana!Ostalo mi jos 40 u tih 180 ,vise sam bila u maticnoj drzavi nego u Sengen zoni!Mene sada zanima,da li mogu uci 13 novembra,bez problema,ako u maticnoj drzavi budem sve do tog 13 novembra,iako nisam iskoristila tih 40 preostalih?A,svakako imam termin za vizu 14 novembra,javite mi da li mogu bez problema uci 13 novembra,ako sam prvi ulazak imala 12 maja,i iskoristila samo 50 /90 daana u tih 180 ?Znaci ulazila sam na par navrata od maja do danas!odgovorite molim Vas! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 27, 2016 (edited) Napisi tacne datume ulaska i izlaska iz Sengen zone i kad planiras opet da ides,pa da bude jasnije o cemu to pricas. Edited September 27, 2016 by Laza GNR Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 27, 2016 Evo ovako ovo su datumi ulazaka i izlazaka iz Sengen zone: 12/05/16-21/05/16 30/05/16-10/06/16 27/06/16-01/07/16 20/07/16-23/07/16 24/07/16-29/07/16 22/08/16-02/09/16 i jucer sam usla i ostajem do petka sad!Sve skupa ce biti iskoristenih 54 dana od maja,odnosno prvog ulaska!Meni sad treba informacija,da li bez problema mogu doci ovamo u Sengen zonu 13 novembra?Odgovorite molim Vas Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 27, 2016 (edited) On 9/27/2016 at 1:28 PM, Laza GNR said: Mozda da se uvrsti u prvi post na temi ovo sto je u predhodnih par postova receno/objasnjeno na drugaciji nacin,hm? Expand Ma objašnjavali smo već N puta na temi, uglavnom bezuspešno. Imam ideju da napišem članak za naslovnicu, tj. servisnu sekciju, sa sve lepim dijagramom koji bi (nadam se) objasnio kako stvar šljaka. Samo sam kratak s vremenom... On 9/27/2016 at 2:31 PM, Nea said: Evo ovako ovo su datumi ulazaka i izlazaka iz Sengen zone: 12/05/16-21/05/16 30/05/16-10/06/16 27/06/16-01/07/16 20/07/16-23/07/16 24/07/16-29/07/16 22/08/16-02/09/16 i jucer sam usla i ostajem do petka sad!Sve skupa ce biti iskoristenih 54 dana od maja,odnosno prvog ulaska!Meni sad treba informacija,da li bez problema mogu doci ovamo u Sengen zonu 13 novembra?Odgovorite molim Vas Expand Ako si iskoristila samo 54 dana, naravno da možeš da uđeš 13. novembra. Koliko smeš da ostaneš je malo teže pitanje, na koje će ti najbolje odgovoriti kalkulator. Pošto ulaziš 13. novembra, tada će ovi majski dani početi da se "zaboravljaju" tako da će to biti i više od 90-54=36 dana, ali ako ne planiraš duži boravak nije ni bitno. On 9/26/2016 at 5:34 PM, Laza GNR said: Inace,da potvrdim ono o cemu je meelosh pricao,vezano za madjarske granicare:kad sam se vracao sa ove moje letnje turneje,samo su bacili pogled na nase pasose i pogledali ko je u kolima i to je to.Nikakvih dodatnih provera nije bilo,niti udaradnja izlaznog pecata. Expand Ušao sam neki dan na Horgoš u povratku s kraćeg izleta... isti slučaj, ali sam iskusno zatražio da mi lupe pečat. Policajke su stajale van kućice, čavrljale i pile kafu, i ne beše joj pravo što je cimam, ali se vratila i udarila. Bolje da ja iscimam nju nego posle neki namrgođeni Nemci mene... Edited September 27, 2016 by Duya Pravi quote Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 27, 2016 Znaci nema problema za ulazak u novembru,,meni kalkulator pokazuje 62 dana,ako stavim ulazak 13 novembra!Uglavnom nije bitno koliko dana uopste pokazuje,vec to da mogu uci tad,jer 14 novembra imam termin za vizu!Znaci nije problem sto sam tako na par navrata ulazila,to mi je drago cuti! A,Vama hvala mnogo na pomoci! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 27, 2016 (edited) On 9/27/2016 at 2:31 PM, Nea said: Evo ovako ovo su datumi ulazaka i izlazaka iz Sengen zone: 12/05/16-21/05/16 30/05/16-10/06/16 27/06/16-01/07/16 20/07/16-23/07/16 24/07/16-29/07/16 22/08/16-02/09/16 i jucer sam usla i ostajem do petka sad!Sve skupa ce biti iskoristenih 54 dana od maja,odnosno prvog ulaska!Meni sad treba informacija,da li bez problema mogu doci ovamo u Sengen zonu 13 novembra?Odgovorite molim Vas Expand OK,sad je malo jasnija slika Da,iskoristila si 54 dana. A kalkulator pokazuje da ako ces ici opet 13.11.2016. da ti ostaje jos maksimum 63 dana u Sengen zoni.Ali,koliko vidim,ti ostajes sve nesto "sitno" (do 10-12 dana),tako da ako nastavis tim tempom u principu nemas da brines (kazem,imas jos vise od 2 meseca mogucnosti ostanka). On 9/27/2016 at 2:45 PM, Nea said: A,Vama hvala mnogo na pomoci! Expand Eh,da nam je po jedno hladno pivo svaki put kad nekome razresimo nedoumice oko boravka... (samo glasno razmisljam) Nema frke Nea,pici ti po tu vizu,neces jos u zatvor kao sto sam prvobitno prognozirao Edited September 27, 2016 by Laza GNR Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 28, 2016 (edited) Ljudi šta da radim... Bio sam letos u Hrvatskoj.sad sam u Nemačkoj.Da li se sabiraju dani iz Hrvatske sa ovim danima u Nemačkoj i ulaze u tih 90 dana. Zvao sam konzulat naš u Nemačkoj i oni onako usmeno kažu da se računa,a na isto pitanje dobijem email iz Austrijske ambasade u kom mi kazu da se samo računa Šengen-područje i da ne ulazi Hrvatska,Bugarska... Ako se sabiraju onda sam u velikom problemu. Edited September 28, 2016 by Mirko Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 28, 2016 (edited) Posto svakako mislis da si u problemu, onda ti je sasvim svejedno kakav ces odgovor dobiti Koliko znam, Hrvatska jos nije u Sengenu, tako da se boravak u njoj ne racuna u tih 90 dana, ali potrudi se da nadjes i zvanicnu potvrdu. Verujem da ce se javiti i neko sa licnim iskustvom. Edited September 28, 2016 by Dragance Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 28, 2016 I ja sam to pomislio al me pokolebao ovaj iz konzulata našeg koji kaže suprotno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites