Jump to content

Featured Replies

as of February 2013, only 11 Schengen Member States—Estonia, Finland, Greece, Hungary, Latvia, Lithuania, Malta, Poland, Portugal, Slovakia and Spain—record travellers' entries and exits in their national databases, but data is not exchanged between the national databases of these countries, nor is there a Schengen-wide centralised database tracking entries and exits in all 26 Schengen Member States.

Na ulasku u zemlje Šengena, granični policajac je obavezi da pregleda ulazne i izlazne pečate da bi proverio količinu provedenih dana (u praksi se to ne radi baš uvek). Na izlasku iz zemalja Šengena pregled pečata je opcion.

http://en.wikipedia.org/wiki/Schengen_Area#

Moj prijatelj juce izasao iz Madjarske bez problema,posle 10 meseci boravka u Austriji.Platio Madjarima 150 EUR,zamolio da mu ne udare pecat!! Otisao na MOL pumpu na Horgosu,popio kafu i vratio se za Austriju posle sat vremena bez problema!!! Dakle nije potrebna histerija,kako mnogi opisuju ovo!!

Čekaj, prijatelj ti je iz Austrije, kao ilegalac, potegao put Horgoša da popije kafu? To mora da je neka mnogo dobra kafa. :)

Btw, pošten čovek histeriše kad se suoči sa mogućnošću da napravi prekršaj. Kriminalac histeriše kad se suoči sa posledicama.

resio je da izadje i napravi ulaz i kao sto vidis sve je uradjeno bez problema.nije to nikakav kriminal pa ce verovatno opet tako da uradi za nekoliko meseci.snalaze se ljudi.

Koliko se ljudi cimaju oko placanja i pravljenja ulaza...uz tu energiju mogli bi srediti papire regularno.

a kako na primer,reci mi..evo ja sam zainteresovan da sredim papire a da ne trosim energiju na ulaze/izlaze...daj da cujem tvoj savet.

a kako na primer,reci mi..evo ja sam zainteresovan da sredim papire a da ne trosim energiju na ulaze/izlaze...daj da cujem tvoj savet.

Koji si nacin probao do sada ?

vec sam postavljala pitanje ali mi niko nije odgovorio, jel 90 dana se broji samo za zemlje koje pripadaju sengen zoni ? ja sam oko 1 avgusta usla u rumuniju, 2 izasla i usla u moldaviju, u moldaviju sam evo vec 3 meseca i 3 decembra idem nazad prema srbiji preko ukraine i rumunije, jel ja mogu da imam problem na rumunskoj granici ? jel se tih 90 dana odnose samo na zemlje sengen zone ili na sve zemlje evrope osim maticne zemlje ?

Čekaj, prijatelj ti je iz Austrije, kao ilegalac, potegao put Horgoša da popije kafu? To mora da je neka mnogo dobra kafa. :)

Btw, pošten čovek histeriše kad se suoči sa mogućnošću da napravi prekršaj. Kriminalac histeriše kad se suoči sa posledicama.

A sta inace mislis kakvi su ti poznanici/prijatelji babareebu-a? :bag:  nono

Nego,vec je neko rekao,da ovo sa brojanjem pecata izgleda kao "primitivna" metoda,kojoj neki granicari ipak pribegavaju.

Ne znam kako se ne late kompa (ili cega vec,radi pristupa bazi podataka) da provere to,nego idu "rucno".

A ne javlja ovaj sto je otvorio temu kako je prosao kad se vracao u Srbiju prosle nedelje.

Izgleda da je sve OK proslo po njega :pivoooo:

Ne znam kako se ne late kompa (ili cega vec,radi pristupa bazi podataka) da provere to,nego idu "rucno".

Evo zašto:

as of February 2013, only 11 Schengen Member States—Estonia, Finland, Greece, Hungary, Latvia, Lithuania, Malta, Poland, Portugal, Slovakia and Spain—record travellers' entries and exits in their national databases, but data is not exchanged between the national databases of these countries, nor is there a Schengen-wide centralised database tracking entries and exits in all 26 Schengen Member States.

• 3 weeks later...
  • Author

Ljudi, hvala na pomoci i izvinite na zakasnelom odgovoru. Imao sam problema prilikom povratka u Srbiju, par sati su me proveravali i na kraju su me bez problema pustili, rekavsi da je sto se pecata tice sve u redu. Ne znam tacno kako su to proverili ili su se vodili subjektivnim osecajem veruju ili ne. Pre par dana sam se vratio u Nemacku i nisam imao ama bas nikakvih problema na pasoskoj kontroli. Naravucenije, od sada trazim da mi se uvek lupi pecat. Pozdrav! :)

• 1 month later...

Kada sam se vratio iz Londona za Beograd preko Luton aerodroma uopste nisam prosao pasosku kontrolu tako da i nemam izlazni pecat da sam izasao iz Engleske. Da li je to uobicajena praksa da Englezi pregledaju samo ko ulazi u zemlju? Kako onda znaju da sam izasao iz zemlje?

• 3 weeks later...

kako meni neko moze da broji pecate s obzirom da sam iz CG i da na ulazu u CG iz Srbije ne kontrolisu pasose nego se ulazi i izlazi na licnu kartu , i samim tim ja nemama nijedan ulazni pecat u svoju zemlju CG, samo  u Srbiju ? Jel to moze da mi predtsvalja neki problem ?

tako sam i mislila nego me neko istripuje da mi to moze biti problem i onda ja googlam kao blesava i zavrsim ovde sa glupim pitanjima uvek  :bang:

• 3 years later...

Vodite racuna oko pecata. Meni u Parizu nisu udarili izlazni oktobra meseca. Posle toga sam u decembru putovala za Svedsku. I tako nakon nekoliko putovanja niko nije pravio problem sve dok nisam stigla iz Nisa u Malme. Pravili su problem i rekli da sam ja odgovorna. Onda su mi kupili kartu za nazad i kada sam im pokazala kartu Pariz -Beograd napravili su se ludi. Smatrali su da sam prekoracila iako sam dokazala da nisam. Jako losi ljudi na tom aerodromu. Zato vodite racuna. kada sam mu rekla da oni sigurno negde imaju moje kretanje u kompijuterskom sistemu rekli su da samo u pasosu mogu da vide preko pecata. 

Edited by Jovana Krstic

On 4/28/2017 at 7:15 PM, Jovana Krstic said:

... Onda su mi kupili kartu za nazad ...

Iz ovoga bih rekao da si ti imala kartu samo u jednom pravcu,ne povratnu.

Verovatno zbog svih ovih imigranata,laznih zahtevaoca azila i slicnih sranja su morali da reaguju.Kada granicna policija vidi da imas kartu samo u jednom pravcu,pale im se lampice za uzbunu i detaljniju proveru svega.

Mozda je to razlog.

Možda je imala povratnu za sledeći mesec a oni te vraćaju prvim letom ako te ne puste u zemlju.

I ja znam za jedan sličan slučaj, s tim da ovaj nije imao ulazni pečat u Šengen jer je putovao sa EU državljanima autom i Slovenac je samo površno pregledao sve pasoše.