Jump to content

Featured Replies

pozdrav svim forumasima citam postove i moram reci da mi se jako dopada sto postoji tema vezana za ovu azisku zemlju( Kambodza) , no ja bih imao jedno pitanje naime mene je uvek zanimalo kakve su kambodzanke kao zene. @camalus vidim da si ti u principu opisao generalno stanje mladih zena koje pruzaju odredjene usluge strancima ali me uvek zanimalo kakve su ove za brak bar onih 3 % koje su ok jesu li prijate i mogu li da vole svog coveka (muza), odnosno dali je brak sa strancima samo interes ili ima ljubavi :spot:

Možeš pročitati roman Tai Gorana Gocića. Doduše, radi se o Tajlanđankama, ali kontam da je vrlo slična kultura.

Mene je knjiga žestoko smorila, te preporučujem pozajmljivanje ili nalazak piratizovane verzije.

Edited by Duya

jesu li prijate i mogu li da vole svog coveka (muza), odnosno dali je brak sa strancima samo interes ili ima ljubavi :spot:

Kao i bilo koje druge zenske osobe bilo gde drugde. Zamisli sad da neki Kambodzanac tebe pita isto pitanje, jesu li zene u Srbiji prijatne, mogu li da vole muza ili je brak sa strancima samo interes? Sta bi mu odgovorio?

Ima i ovakvih i onakvih iliti svaka vreca nadje zakrpu, sta trazis to i dobijes.

Edited by noskich

• Author

Evo noskich rece pametno. Taman sam mislio da upravo to i napisem ali covek napisa.

To ti je to, bas tacno kako i ja mislim. 

Pozdrav :)

Camalus, najpre svaka čast za ovako opširan izveštaj-informacije. 

Dalje, bio sam u Kambodži februara. Kao što si rekao, zemlja kontrasta. Na jednoj strani jedno od naj-stvari koje sam ikada video: Angkorski hramovi. 

Na drugoj toliko loših ljudi sam video samo u Maroku i evo, pre par dana, u Vijetnamu (njima sam ocrnjenje obećao u posebnom postu). Toliko nepoštovanja i mržnje, pljačkaškog raspoloženja prema strancima, niko živ ni trunku humanosti da pokaže i da nekad pomisli da pomogne nekome, to je stvarno jezivo. Ti si mi učinio doživljaj još jezivijim ovim što sam pročitao. Stvarno ne vidim kako bi nekao mogao da ih brani posle svega toga i kako bi neko mogao da im ''odbije'' zbog nekih olakšavajućih okolnosti. Kada neko nema respekta za tebe koji mu donosiš pare u zemlju, pa te još i pogrdno naziva prljavim strancem, o čemu mi govorimo? 

Ne znam da li skorija nasilna proslost objasnjava ovakav odnos prema strancima.

Kambodza je prosla kroz golgotu, a Crveni Kmeri su na prvom mestu eliminisali gradjane ne-kmerskog porekla (prvenstveno Vijetnamce). Odlican film The Killing Fields definitivno treba pogledati.

Vrlo su mi interesantne i slike Pnom Pena nakon sto je iseljen, pust grad, psi lutalice traze ostatke hrane i poneko ko je preziveo, sakrio se i ostao takodje trazi sta god korisno moze da nadje.

Jako malo ima tih slika i sve su mahom uslikane tek pred pad Crvenih Kmera kada su ljudi vec poceli da se vracaju u Pnom Pen:

url.jpg

Za uzase u Vijetnamu ne treba trositi reci, dovoljne su samo dve: agent orange i napalm. 

Mozda je to razlog zasto su na Tajlandu i u Laosu gostoljubiviji. Tajland je ostao postedjen svega, i kolonijalizma, i prvog i drugog svetskog rata, i kasnije hladnog rata jer je lukavo uvek bio na strani pobednika (prvo saveznik sa Japanom, pa kada je postalo jasno da ce izgubiti saveznik sa US). Laos je najvise bombardovana zemlja na svetu, svakih 8 minuta je istovaren jedan tovar bombi 24 sata tokom 9 godina.

Ne znam koliko su stradali, ali pretpostavljam da je ipak bilo manje nego u Kambodzi i Vijetnamu jer nije bilo znacajnih invazija na tlu, a stanovnistvo je ruralno i rasplinuto po planinama.

Edited by noskich

Camalaus... Letimo za tajland za mjesec dana i onda oko 20 idemo prema kambodzi...djevojka i ja mislimo u kambodzi provest nekih 10 dana...par siem reap par phnom phnem i malo po obali...pa ak mozebpar informacija o obali i mozda neko picee tamon..pozz iz zagreba

• Author

moze i pice :spot: i informacie, samo mi reci sta ti treba da ne pisem nasiroko.
Cene su ti sad povoljnije nego u sezoni, ali u to vreme kad vi stizete, vec idu na gore.
Mozes da nadjes smestaj (soba za oko 8$) ili dorm za nesto manje.
Angkor ulaznica 20$ dan, 40$ tri dana. Po meni bolje ova za 3 jer jedan i nije bas dovoljno za to da se lepo obidje.
SR - SHV night bus 20$ (12 sati), PP - SHV mini bus 10$ (4 sata).
PP sobe oko 12 - 15$. SR slicne cene. Trenutno je tako, u sezoni ide na gore.
Hrana u SHV od 1$ na ulici do 8$ restoran. Speed boat do Koh Ronga 15 - 20$ povratna karta.
Ne znam sta te jos zanima, pisi pa cu ti reci.
Pozdrav :)

Evo malo filmske pripreme za Kambodžu.

Year Zero: The Silent Death of Cambodia - John Pilger odlazi u Kambodžu odmah posle pada Potovog režima i izveštava o onome što tamo zatiče

Cambodia: Return to Year Zero - isto Pilger, isto Kambodža, ali deset godina kasnije

S-21: The Khmer Rouge Killing Machine - žrtve i ubice se susreću mnogo godina kasnije i razgovaraju o tome što se događalo. Ima na torrentima.

Napomena: sva tri filma su jeziva. Ako želite sebi da upropastite miran san, obavezno pogledajte. Ako i tako nemate miran san, onda ništa ne rizikujete  flowers::

pozz camalus... evo neki plan otprilike tj nema plana pa bi da nam pomognes...u kambodzi bi proveli od 7 do 9 dana...u kambodzu bi usli sa strane obale tj iz trata...i sad nismo sigurni sto kako i kamo...jedino sto smo sigurni je Angor wat tri dana...sto nam se isplati vidit u ovih ostalih tri do 6 dana...hvala unaprijed na odgovoru... :)

• Author

pozdrav amon

ok, nema problema, samo mi molim te reci sta te interesuje

ne znam da li znas kakva je situacija na Koh Kong granici.

Oni ne rade ceo dan, samo od 6 ujutru do 5 popodne, to je tako koliko znam, mozda su nesto promenili.

Prvi bus krece u 6, a prvi brod do SHV u 8, ako nisu promenili nesto. Brod putuje oko 4 sata i kosta 600 baht-a.

Preko granice morate pesaka, jer bus vozi samo do prelaza, pa posle predjes u drugi bus na Kambodzanskoj strani.

Viza je sada poskupela na 25$ (mislim), treba 1 fotografija i moze samo turisticka da se uradi na tom prelazu, kazem ako nisu do sada nesto promenili.

Ako dolazite iz Bangkoka, pazite za koji bus uzimate kartu, jer se cesto desava da ljudima uvale kartu za severni prelaz (prema Siam Raepu), a onda imas 900 km do SHV.

Ako hocete u Angkor Wat, onda bolje trazite kartu za severni prelaz (Paoy Paet), jer je mnogo blize, pa se posle iz SR spustite nocnim busom do SHV (20$) poslednja cena pre 10 dana.

Ne savetujem vam da idete u SHV pa ponovo prema SR, jer je taj nocni bus malo zezanje od 12 sati :).

U SHV mogu da vam sredim smestaj, pa mi samo javi kada i kakav.

Za 6 dana ne mozete bas mnogo da obidjete, ali moj savet je da ako dolazite u SHV, odete da vidite Kep i Kampot, planinu Bokor i vodopade koji su blizu SHV.

Znam coveka koji vozi izlet u Kampot, obilazak plantaze bibera (Kampot biber je najbolji biber na svetu, zvanicno) i jos neke zezalice, ne znam tacno sta, ako hoces mogu da ga pitam ovi dana, pa mogu da vam to organizujem ako hocete.

Cena po osobi za jednodnevni izlet je 25$ sa doruckom. Kazem, opet, ako nije nesto izmenjeno. Mislim da on ide cetvrtkom na taj izlet.

To je po meni interesantnije nego Phnom Penh. U svakom slucaju, mozete i do PP na dan - dva.

Interesantna je i dzungla Mondulkiri, ali za to treba malo vise vremena.

Dok ste u SR, mozete da odete na reku Mekong, koja je sada ogroma, jer je kraj kisne sezone, to je zanimljivo da se vidi, 

a i Battambong, lep gradic pre SR kada dolazite iz Tajlanda.

Pozdrav i cujemo se

evo ti link o Koh Kong pa pogledaj malo

http://www.koh-kong-cambodia.com/KohKongMain/transportation.html

Edited by camalus

• 1 month later...

Pozdrav iz SR ovdje smo vec 5 dana i dns nocnim busom krecemo za SHV idemo dole direkt i bit cemo dosta dugo..oko dva tijedna pa camalus ako ovo procitas mi smo sutra oko 6 ujutro tamo negdje...nismo nasli ni smjestaj ni nista sutra cemo u potragu htjeli bi nesto uz plazu al ne za puno novaca...znam da kasno pisem al ako je izvedivo javi se pa da popijemo pivu ili nesto...

• Author

Pozdrav iz SR ovdje smo vec 5 dana i dns nocnim busom krecemo za SHV idemo dole direkt i bit cemo dosta dugo..oko dva tijedna pa camalus ako ovo procitas mi smo sutra oko 6 ujutro tamo negdje...nismo nasli ni smjestaj ni nista sutra cemo u potragu htjeli bi nesto uz plazu al ne za puno novaca...znam da kasno pisem al ako je izvedivo javi se pa da popijemo pivu ili nesto...

E pa lepo, dobro dosli :)

ako vidis poruku pre nego sto stignete, daj mi neki br na koji mogu da te zovem ujutru.

Napisi mi u PM. Naci cemo smestaj, nije problem.

Pozdrav

Edited by camalus

Sad sam uz internet jos a nez koji broj kad imaam hrvatski broj...jel se moze opce zvat...ili da nam ti das svoj broj pa te nazovemo od negdje trebali bi stic oko 6 7 ujutro

• Author

Poslao sam ti sms, i imam izvestaj da je isporucen. Ako si dobio sms sa broja +855... to sam ja.

Posalji mi sms ujutru kad stignete, pa cu da dodjem na Victory Hill (tu dolazi autobus iz Siam Raep-a).

Pozdrav i srecan put

• 1 year later...

Obraćam se svima ali posebno calamusu...

Ovaj topic me posebno interesuje jer planiram duže putovanje u Kambodžu sledeće godine.Ne želim naravno dovoditi u sumnju informacije koje sam ovde pročitala posebno što su iz prve ruke. Nedavno sam "upoznala" i Snežanu 011 čitajući njene blogove i sve što sam našla pod rukom. E ja sam sada vrlo zbunjena pa se pitam da li je ova zemlja pristojan izbor za moje putovanje odnosno moj cilj??? Naravno da svaka individua ima svoje impresije i svoje doživljaje. Podatke koje sam imala prilike prikupljati me podsećaju na izveštaje o hotelima i mene koja uvek pokušavam spojiti odnosno naći vezi između ocene 2 i ocene 5. :)

Dakle, Calamus, ja bih želela sledeće godine neko vreme provesti u za sada tvojoj zemlji. Pod neko vreme podrazumevam nekoliko meseci, najmanje 1 a najviše....???? Imam 60 godina,objektivno uspešna zena, porodična,ali ja bih sve to malo postrani i pokušati živeti punim plućima negde tamo u nekoj drugoj kulturi,religiji,običajima...biti sa sobom. Snežana mi je dala neke predloge a u vezi Kambodže što se meni googlajući učinilo privlačnim.Međutim kad sam pročitala svoj post detaljno...ma šta detaljno nekoliko puta, sigurnost i bezbednost sam dovela u pitanje. Pomoć ,čuo si zašto bih došla i hajde malo tvoje mišljenje o svemu ovome. I da ti kažem  ,maltretiraću te :) :) :) dok ne dobijem potrebne infoprmacije za ili protiv. Samo mali detalj koji nije na odmet, svakako ne želim biti smeštena u fensi hotelima, čak naprotiv, skromno,jeftino ali čisto :)

• Author

Evo sam :)

izvinjavam se, preselio sam se pa sam bio bez neta oko 2 nedelje

Mirjana, nema potrebe da se plasis. Problema ima svuda i svuda se desavaju, pa tako i ovde.

Za neku generalnu bezbednost nije problem. Napisi mi na PM sta ti sve treba pa cu da ti se raspitam i javim, da ne davimo sve ovde.

Smestaja ima svakakvog, pa bi znacilo da kazes da li bi hotel , ili guesthouse ili stan. Od toga zavisi i cena. Ima dosta ljudi slicnih tebi ovde, tako da to sto ti trazis nije nista neobicno za ove prostore. Eto malo da se javim pa se cujemo.

Pozdrav svima

Spremam se i ja da po prvi put idem za Kambodzu. Interesantno mi je bilo koliko je jedan Englez ciji blog pratim bio negativan o Pnom Penu. Tip vise od 10 godina zivi u jugoistocnoj Aziji, a evo sta je napisao o gradu: http://www.awolgeordie.com/2014/02/cambodia.html

Uopsteno mislim da je to slucaj za ceo region, glavni grad je obicno bezveze, guzva, buka, prljavstina, kriminal i nezanimljivi soping centri. To je definitvno slucaj sa KL, Bangkokom i Jangunom (bivsi glavni grad, ali da ne sitnicarimo), dok mi je Vijentian fino mesto. Tako da za te vece gradove ne bi trebalo odvajati vise od 2-3 dana.

kambodza je zemlja "trečeg" sveta, i prema UN izveštajima i po slikama i prošlosti. Bankok je megapolis druge ekonomije u jugoistočnoj aziji, šeste u aziji. za stare ljude Bankok je možda nezanimljiv. protrčati ga kroz dva tri dana i onda suditi kako je loš to nije fer

ne bih se bas slozio s tim likovima sto pisu negativno o glavnim gradovima,sta uopste traze onda u tim zemljama,mir,neko prosvetljavanje,puna usta kulture i sta ja znam cega jos a zaboravljaju da je ta kultura i taj glavni grad te zemlje , gde je po meni dosta zanimljivo ubijati vreme..zato sto se treba zanimati za raznovrsne stvari a ne samo za neke...u glavnim gradovima je lokalna inteligencija,moderni lokalci i srece se daleko vise lokalnih ljudi koji nemaju veze sa turizmom  dok recimo  izvan gradova su uglavnom zemljoradnici i turisticki muljatori ako ste u blizini nekih atrakcija

meni licno se dopao Pnom pen,dovoljno je mali da se obidje,imaju dobre hostele sa terasom pored reke,dovoljno zanimljiv da se seta njime,pored tih turist. atrakcija ima i dobar market gde je zanimljivo ubijati vreme,zanimljiv park gde se muvaju lokalci i prodavaci,zanimljivo je isprobavati raznorazna jela,tamo sam provalio da vole neka jaja s jos neizleglim piletom unutra,uzas ,ja uzo jel sam mislio da su samo jaja kad oni pile unutra i to je kao jako kul kako mi rece neka zenska na klupi popred mena kad je pitah sto je to pile unutra

bila je i neka proslava dal njihova n godina il sta vec gde su pravili muzicku scenu i uglavnom su bile njihove hip hop grupe i slicna muzika,samo sam ja s jos par turista bili tu jel nam je bilo dosadno sedeti po pola dana na terasama pored reke kao velika vecina koja dodje u glavni grad..valjda nije nikom kul da gleda njihov hip hop...da nisu neki domoroci s narodnim igrama al ej to vreme je proslo,svi valjda ocekuju neke polugole domoroce da se setaju okolo ili neke s tunikama kako ih prosvetljeno gledaju,a eto bas je bilo ok biti s tim sto izgledaju modernije,posle se moze muvati okolo po nekim standovima pucati iz vazdusnih pusaka,gadjati balone pikadom,sto da ne i to je zanimljivo i nijednom niko nije pokusao da mi nesto uvali ili izvacari na neki nacin...uglavnom se svi krecu slicnom putanjom..put do atrakcije..put do bus ili voz stanice...put do ok ocenjenog hostela..tako da je normalno da je svakom ko se seta tom putanjom muka od stalnih stresova lokalnih biznismena..mada i to dosta zavisi od vaseg ponasanja ako imate otvorena usta kao riba i pogled kao som naravno da ce vas ljudi saletati cim vas vide, plus ako nemate gps pa pocnete gledati u karte,knjige,vrtite se okolo trazeci nesto ko ovca bez stada,naravno da ce se naci neko da to pokusa iskoristiti jel je to prirodno ponasanje..postali ste meta za laki lov i to pokazujete vasim ponasanjem

bilo mi je super i muvati se nekim soping centrom,uglavnom ne propustam priliku u nekom gradu a da se ne promuvam soping centrom ako je u blizini...svasta tu ima a i to mi je uglavnom glavna orijentacija za cene ako ih ne znam jel su tu uglavnom i cene istaknute a ako ima i neki supermarket jos bolje,stvarno se moze naci sve sto jedu i koriste lokalci a ne samo jeftine kina stvari

a bankok mi je inace jedan od favorita jel mi je zanimljivo muvati se njime,sopingovati,isprobavati razna jela sto je inace mozda i najbolji dil u aziji,jeftino,raznoliko i dobro a i bezbedno mogu reci...a sad dal je za stare ili mlade meni se cini kako sam primetio da se vise dopada starijim ljudima jel se stariji ni ne zure toliko kao mladii su u glavnom u nekom tripu da je negde drugde bolje,kao recimo na nekoj plazi besciljno lezati dok se stari zanimaju za vise raznovrsnih stvari,tako da su ti stariji ljudi i bili opusteniji u bangkoku i vise sam imao kontakta sa njima valjda zato jel se nigde ni ne zure da sto pre vide nesto

tako da je verovatno do ukusa ljudi i koga sta zanima

taj Vientim je meni recimo bio jako dosadan,ko neko selo,puste ulice,ni atrakcije nisu nesto posebno,imaju tu neki manastir s tornjevima gde se moze ubiti po dana i uglavnom to je to,domoroci dosadni da dosadniji ne mogu biti,mislim da mi je posle dva dana bilo muka da budem tu dok sam recimo u pnom penu ostao bar 5 dana jel mi je bilo zanimljivo a i turisti su kako se secam  bili zanimljivi dok su recimo na ostalim lokacijama po zemlji turisti bili dosta dosadni..uglavno skoro sve zanima kako da sto brze obidju atrakciju sto se tu nalazi i da sto brze ode na neku drugu lokaciju s atrakcijom i uglavnom su sve price o tome ..sto je po meni jako zalosno i dosadno imati pricu samo o tome

tako eto moje vidjenje tih glavnih gradova

Ja bas kao neko ko je dosta vremena proveo u BKK i KL savetujem druge da su po meni 2-3 dana sasvim dovoljna. To je sad pitanje senzibiliteta. Vise me interesuju priroda i autenticnost nego kupovina i restorani. Ne volim da budem zaglavljen u prevozu, obilazim soping centre i trosim na hedonizam. Zato mi se jedino od glavnih gradova dopao Vijentijen i Singapur. S druge strane, koliko mi se ne dopada BKK toliko volim Chiang Mai, isto vazi za KL i Penang. 

Ko se prepoznaje u tome na njega ce verovatno preporuka biti primenljiva. U skladu sa tim u Kambodzi vise vremena zelim da provedem u Sukanvilu, Kampotu, Kepu, Siam Repu nego u Pnom Penu. Za Pnom Pen u startu ne planiram vise od 2 dana i jednu noc.