Jump to content

Featured Replies

Bugari daju tranzit na mesec dana, naravno sa dva ulaska, ali ima li ta kvaka od 24 sata, ne znam, mislim da nije ni vazno, jer ti toliko nece trebati ako hoces da protrcis kroz Bulgariu  :blob:

Mislim da je to vec napominjano ranije, ali nije zgoreg ponoviti. Kada udjete na teritoriju Bugarske, imate pravo na 24 sata tranzita. Dakle, nije nikakav problem ako se zalome i dva kalendarska dana. Bitno je samo da od ulaska pa do izlaska iz zemlje ne prodje duze od 24 sata.

pre pola sata sam predao za tranzit i pitao, na salteru, ko zna kako je u praksi  lol::, i rekose mi da tranzit vazi 3 meseca i imas pravo na 36 sati boravka...  pijjj

Ovo nadjoh u online Blicu :

Stanislav Novakov, Agencija za turizam Bugarske

Nadamo se turistima iz Srbije

Stanislav Novakov

- Srpsko tržište je zajedno sa makedonskim izuzetno važno za bugarski turizam. Mi smo pre uvođenja viza za građane Srbije 2006. godine, pred ulazak Bugarske u EU, imali 615.000 srpskih turista, a samo iz jedne agencije iz Beograda nam je leti dolazilo 10-12 punih autobusa. Nakon uvođenja viza, broj turista iz Srbije opao je na 160.000 tokom 2007, dok je prošle godine zabeležen blagi porast na 188.000 gostiju - kaže za „Blic” Stanislav Novakov, zamenik predsednika bugarske državne Agencije za turizam, i dodaje da se nada da će se trend porasta nastaviti i ove godine.

Novakov navodi da su tokom 2008. u Bugarskoj među šest miliona stranih turista prednjačili gosti iz Rumunije (17 odsto), Grčke (14,6 odsto), Nemačke (10 odsto), Velike Britanije (6,3 odsto) i Rusije (5 odsto), dok su za njima tek sledili Srbi, Makedonci i Turci. Prema njegovoj proceni, za predstojeći pravoslavni Uskrs Bugarsku bi trebalo da poseti oko 80.000 grčkih turista.

- Pre uvođenja viza turista iz Srbije i Makedonije bilo je ukupno oko milion, a onda je usledio drastičan pad poseta za čak 70 odsto. Mi smo od ambasade u Beogradu tražili da se na bugarsku vize ne čeka po nedelju dana, kao za šengenske vize, već da se izdaju po ubrzanoj proceduri, a Bugarska je zbog veće efikasnosti otvorila i konzulat za vize u Nišu. Uspeli smo da se dogovorimo da Bugari u Srbiju ulaze bez viza, a da zauzvrat građani Srbije dobijaju besplatne vize - kaže Novakov.

On kaže da su u toku razgovori sa srpskom stranom da za građane Srbije koji žive u zoni od 30 kilometara od granice bude uspostavljen bezvizni režim, kao što je to već dogovoreno sa Makedonijom. Zamenik predsednika Agencije za turizam Bugarske tvrdi da je u toj zemlji od pre četiri godine iskorenjen problem lažnih policajaca koji su tokom letnjih meseci obmanom uzimali novac od stranih turista na bugarskim putevima.

- Nemamo više problem magistralnih bandi, sada se zna da drumska policija vozi bele „fordove” sa karakterističnim oznakama. Manji je i broj krađa automobila nego ranije, mada i dalje postoje, a sa nadolazećom krizom situacija bi mogla da se ponovo pogorša - navodi Novakov i dodaje da u letovalištima na Sunčevom bregu i Zlatnim pjascima postoji stalni video nadzor pod kontrolom lokalne policije.

Sve to lepo zvuci i bice tako jer ja imam dva zivota i pet mladosti pa cu da sacekam jos samo malo, sad ce to da bude.. da,da..

Pozdrav svima, mnogo me nerviraju vize..

:mah:

A sada mozda mali off topic, zato izvinite, ali mozda neko pronadje da je zanimljiv  ;D

Pricao sam sa prijateljem koji je danas zvao Grcku ambasadu i pitao za njihovu tranzitnu vizu, nameravajuci da izbegne da uzima bugarski tranzit i da preko Grcke dodje do Turske...

Ispostavilo se da mozda Bugari posle svega nisu ni toliko losi kada je u pitanju tranzit, ni to sto se ceka 7 radnih dana, ni to sto treba da imas tursku vizu u pasosu JER...

...Grci za njihov tranzit traze da im doneses kupljenu kartu za avion ili brod, jer izgleda Grcku kroz tranzit samo tako mozes da napustis, avionom ili brodom, kopnom izgleda ne moze nikako  :happyyy:  lol::

E sada, ako su lagali mene i ja lazem vas, ili se oni jednostavno preko telefona nisu najbolje razumeli  ::crazy:

Ne treba uzimati Grcki tranzit vec regularnu grcku vizu. Nju mozes dobiti na uobicajan nacin rezervacijom hostela i uz Balcan flexipas! Sa tom Grckom vizom mozes da tranzitiras kroz Bugarsku na putu za tursku a posle, ako imas vremena i volje mozes i da se vratis preko grcke. To smo ja i Marko uradili!

A jel moze bugarski tranzit na duze od mesec dana?

Moze sigurno! Od datuma predavanja tri meseca :spot:

ps. vazi 24 h naravno

A jel bih mogao da dobijem bugarsku tranzitnu vizu ako imam grcki sengen?

jer bih isao na tasos, pa onda malo do istanbula pa se moram vratiti preko BG... vizu cemo traziti na mesec dana, dobicemo privatno pozivno pismo, pa ako dobijemo na mesec dana, onda mi ne treba BG tranzitna, jer sa vazecim sengenom mogu u BG, ali ako dobijem npr.na 20 dana, onda ce mi sengen isteci kada bih se vracao kroz kuci, pa bih trebao imati tranzitnu...ne bih da vadim tursku ovde jer vidim da je skuplja nego na granici... hvala unapred

Mnogo se govori da cemo do kraja godine da udjemo na belu shengensku listu, i da se to dogodi da li moramo da opet vadimo vize npr. za Bugarsku koja nije clan shengena a u EU je?

Jedno sa drugim nema veze ali ja da pitam..

Mnogo se govori da cemo do kraja godine da udjemo na belu shengensku listu, i da se to dogodi da li moramo da opet vadimo vize npr. za Bugarsku koja nije clan shengena a u EU je?

Jedno sa drugim nema veze ali ja da pitam..

Ne, nećemo morati, slušao sam bugarskog konzula ovde u Nišu pre par meseci na TV-u kada je rekao da će Bugarska odmah ukinuti vize za građane Srbije čim Savet Ministara EU donese odluku o stavljanju Srbije na belu Šengensku listu.    :D

• 5 weeks later...

Da probam da pomognem,

U mom gradu, inace ga zovu Zajecar, moguce je izvaditi Bugarsku vizu u pojedinim turistickim agencijama ali NE vezano za njihov aranzman, znaci, predate pasos (zdravstveno osiguranje+slika) i popunite formular u agenciji, platite do 1000din, ili manje ako se cenkate :-) i za oko 10tak dana vi dobijete vizu na onoliko koliko ste trazili i od kada ste trazili. Vrlo prosto. Bite shen, danke shen. Nema cimnja i cekanja, nema odlaska do Nisa i odsustva sa posla ali kosta..

Probajte, pitajte da li je tako nesto moguce i u vasem mestu zivljenja.

Ovo sto sam napisao sam i licno probao a viza koju dobijete je tip C i pise organizovani turizam, u prevodu letujte gde god zelite u Bugarskoj.

• 2 weeks later...

ajde daj kontakt od te agencije, mnogo mi je lakse da tako zavrsim vizu nego da se cimam sa rezervacijom hotela jer nemam karticu

Obaveštenje: Ukinuli su pozivna pisma za boravak do 20 dana. Akcija traje do kraja septembra, zbog sezone. Radi se o niškom konzulatu.

Vidim da je spomenuta i tema o plavim pasosima...

Naime, planiram letovanje u Bugarskoj u julu a imam plavi pasos...

Interesuje me da li neko ima sigurnu informaciju o roku putovanja u Bugarsku sa plavim pasosem?

(Procitala sam u Blic-u da za tranzitnu pasos mora da vazi jos 6 meseci a za boravak 3 meseca... :?)

I jos nesto...

Planiram da trazim smestaj na licu mesta jer sam vec 3 puta bila tamo preko agencije i videla da je povoljnije uzeti samo prevoz a smestaj naci tamo...

Pa me interesuje da li mi zaista treba poziv/garancija/potvrda hotela da bih dobila vizu? (za Konzulat u Beogradu)

Da li je neko u slicnoj situaciji vec predao zahtev za vizu, ili ima neke konkretne informacije?

Interesuje me da li neko ima sigurnu informaciju o roku putovanja u Bugarsku sa plavim pasosem?

Ja sam zvala ambasadu pre par dana i rekli su mi da nema problema za dobijanje vize sa plavim pasosem... kontam da se to moze racunati kao sigurna informacija...  :)

Ja sam zvala ambasadu pre par dana i rekli su mi da nema problema za dobijanje vize sa plavim pasosem... kontam da se to moze racunati kao sigurna informacija...   :)

Hvala :)

U Nišu tranzit može i sa sirijskom, uopšte nije neophodna turska viza.

Bugari su idioti neopevani  :music: