Jump to content

Featured Replies

• 3 weeks later...

Pozdrav svima!

Mnogo je reci o tranzitnoj vizi a mene interesuje a meni je potrebna obicna.. Gledam, citam, trazim iskustva u dobijanju vize kada je neko trazi mimo agencije, naime, ja zelim da oko 1 aprila idem do grada Koprisice na 3 nocenja. Zelim da pribavim vaucer nekog od hotela u tom gradu (sa uplatom smestaja) i predam uz vizu ali me interesuje koliko je sigurno da cu je dobiti? Mislim da je u neku ruku to dobra garancija.. Ne znam.

Volio bih da mi neko je prosao tako nesto pojasni, kaze neku rec nade.. Nikada do sada nisam vadio vizu.

Cao!

Niko ti ne garantuje da cesh dobiti vizu ali ako skupish sve potrebne papire ne verujem da ce ti Bugari praviti problema. Ako do sad nikad nisi vadio vizu... pa kreni vishe!  ;D

Kreni sto pre, Bugari znaju da drze pasos i do 2 nedelje.

Ovde moram nešto da dodam. U poslednja 2-3 meseca sam vadio dve normalne (ne tranzitne) bugarske vize. I, išao sam oba puta na varijantu rezervacije hostela, preko interneta. Prvi put me je konzul pozvao na dvominutni razgovor, čisto da se upozna sa tom vrstom rezervacije smeštaja (jer mu je do tada bila nepoznata). Međutim, drugi put mi je ljubazna službenica rekla da od tog momenta moram da imam i zvaničnu potvrdu od strane renomiranog bugarskog turoperatera, da bih dobio vizu na osnovu rezervacije smeštaja. Ok, poslužio sam se malim trikom i dao sam vizit kartu "monopolističke američke kompanije" (za koju radim), tako da je konzul imao još jedno "sredstvo za ubeđivanje", pri davanju vize. Na sreću, niko me ništa nije više pitao i dobio sam vizu. Samo, ne znam kako će sve to dalje izgledati, ako se bude radilo na ovaj način. Tj. da li će Bugari i dalje biti striktni po tom pitanju ili ne?

Inače, sama redovna viza se čeka nekih 7-8 dana, najviše.

A, reci mi, zašto ideš u Koprivšticu na 3 noćenja? Ok, to je interesantna varoš, sa još interesantnijom arhitekturom, ali je relativno teško doći do nje. Mislim, iz bilo kog centra ti treba najmanje 3 sata. A, za obilazak same Koprivštice ti treba nekih 5-6 sati, ne više. Tako da, ako planiraš da ti ona bude baza za dalje obilaske, mislim da nije baš najbolja, kao rešenje. Pozz!!! 

Prvo hvala na odgovorima!

Moram da priznam da se osecam i ovako i onako, citajuci ne mogu da verujem da Bugari prave pitanje oko nekih svari koje izgledaju, barem meni, normalno. Zasto da se tresem i strahujem da li cu dobiti vizu..?

Viza mi treba, upoznao sam se sa jednom bugarkom i dogovaramo se oko toga gde i kako da se sretnemo pa smo odlucili za Koprivsicu, ne mozemo zbog posla ni ona ni ja vise od 3 dana  :( . Da vam ne pricam kako to izgleda kada upoznate nekoga sa interneta, nije to tema, nego moja viza.

Globe, mislio sam da predam i racun o uplati smestaja sa mojim podatcima ( br pasosa, itd..) ne znam kako izgleda vaucer niti proceduru oko toga, znaci zelim da im dam kompletnu informaciju o tome gde, koliko, kako, itd. cu biti. Ne znam da li proveravaju licne podatke, misli da li je neko podoban da bude gost u njihovoj zemlji, tu sam cist. Jednostavno zelim da se provedem i malo odmorim tamo.

Sutra tj u ponedeljak cu pozvati konzulat u Nisu i prikupiti informacije iz prve ruke ali ja opet zelim da znam i vise pa se zato obracam vama  :)  Kazite mi ljudi da li ako budem odbijen mogu ponovo i u kom roku podneti novi zahtev za izdavanje vize?

Mozda ce neko napomenuti garantno pismo ali to je trenutno ne izvodljivo.

Zato vas molim za iskustva vezana za dobijanje vize preko vaucera bez posredstva agencije.

Hvala svima!!!

Ovako stoje stvari.

Malocas sam kontaktirao bugarski konzulat u Nisu, vrlo ljubazna zena mi je odgovorila na moja pitanja i ja sam mogu vam reci presrecan! Objasnio ja kako stoje stvari i ona mi je kazala da oko vize nema problema, dobi cu je sigurno samo da prilozim bilo kakav dokument, rekla da je moguce i samo sa kupljenom autobuskom kartom. Na sve to ja sam dodao da zelim nekako da dokazem da cu biti u tom gradu i u tom i tom hotelu i da vlasnici hotela umesto vaucera mogu da mi daju neku vrstu garancije ( to sve nije neophodno ali ja to mogu da pribavim). Kaze i da nemam potrebe da dva meseca ranije podnosim zahtev nego je dovoljno i 15-tak dana pred polazak. Kada sam kontaktirao konzulat u oktobru prosle godine rekli su mi da samo mogu uz garantno pismo ili vaucer agencije, moguce da su malo ublazili kriterijum.

Znaci drugari odoh ja u Bugarsku  :)  :dance:

Eto toliko o mojim strahvima oko vize.

Veliki pozdrav svima!

Ej ... pa ti si Nislija ... lepo lepo! Ma dobices vizu ... samo ... nadaj se da neces da dodjes na 1. salter jer tu radi jedan brka koji tako zna da iznervira coveka da ne mogu da ti opisem! Kupi kartu, povratnu ... ja bi ti preporucio voz ... karta povratna je nesto vise 10 evra. Rezervisi neki hostel preko neta i fotokopiju maila odnesi u ambasadu. Kad dobijes vizu otkazi rezervaciju (ako imas drugi smestaj)!

Nešto sam načuo da za boravak do tri dana ne treba pozivno pismo. Malo mi je verovatno da je to tačno, a konzulat u Beogradu je nemoguće dobiti telefonom. Ima li neko neke informacije o tome. ili još bolje pozitvno iskustvo (čitaj: dobio vizu bez pozivnog).

#b_o_k_i

znam dosta ljudi koji su ishli na koncerte u Sofiji, koji su vizu u Nishkom konzulatu dobijali bez ikakvih dokumenata sem pasosha i onog osiguranja za 3 dana. Prosto im objasnish da idesh na koncert i to je to.

sto posto sam siguran za komshiju koji je tako dobio trodnevnu vizu bez davanja karte za koncert na uvid (jer je nije ni imao u tom trenutku).

e sad, nemoj da bude, ja sam rekao a ono nije tako... :)

• 1 month later...

Zdravo drugari!

U utorak sam isao da predam zahtev za vizu u Niskom konzulatu, osim sto je ispred mene bilo oko 30-tak ljudi i sto je peklo sunce kao da je jun mesec i sto sam zakasnio na posao u drugu smenu, sve ostalo je proslo OK.

Citajuci ovde na forumu mislio sam da u ovom delu godine nece biti toliko interesenata za vizu, kontam mrtva je sezona, ali nije tako..

Da pomognem onima koji hoce da sve srede kod kuce i da tamo samo predaju zahtev, znaci na adresi

http://www.poklontravelservis.co.yu/dokumentacija.htm

imate formular koji odstampate i popunite kod kuce, treba jedna slika pasoskog formata, kopija prve strane pasosa, medjunarodno zdravstveno osiguranje, pasos i razlog zbog koga idete u Bugarsku (nesto u pisanom obliku tipa vaucer, rezervacija hotela ili nesto cime bih ste dokazali gde i kako idete).

Predaja dokumenata je radnim danom od 9 do 11.30h a ponovni dolazak za preuzimanje je kada oni odrede, meni su rekli da se javim za devet dana (dobijete jedan mali papiric sa pecatom i datumom) i to u vremenu od 11.30 do 12.00h (bez kasnjenja).

I predaja i podizanje dokumenata se obavlja licnim prisustvom podnosioca zahteva. Malo je meni nezgodno jer nisam iz Nisa ali sta da se radi..

Toliko od mene za sada a sa informacijama da li sam ili nisam dobrodosao u Bugarsku pisacu posle 13.04  :)

Cao!!

e da, ta slika mora da bude sa belom pozadinom, drugacije ne primaju!

da li je bilo spiska ujutru u 9h kad si cekao u redu?

ja kad sam cekao, bio je spisak, koji se formira u onoj Delta Generali kopirnici preko puta konzulata, tako da je trik bio da se dodje uvece prethodnog dana npr. oko 23:45h, upises se na spisak i onda sutra ujutru ne mora mnogo da cekas. Ovo vazi za sezonu pogotovo, jer secam se kad sam cekao u redu prebrojao sam bio bar 90 ljudi (jun mesec).

Da, da, slika na beloj pozadini.

Spiska nije bilo vec kako red odmice portir u konzulatu otvori vrata i poziva sledeceg. Unutra je tacno onoliko ljudi koliko rade saltera.

Odoh sada ja na posao, pozz!

• 2 weeks later...

... i ja dobih vizu :-)  :banana:

Trazio sam na 4 a dobio na 14 dana. Preuzimanje dokumenata traje oko minut, znaci sacekate u red (veoma brzo ide) i kada bude slobodno mesto za salterom na koji ste predali zahtev vi ulazite tj portir vas upucuje.

Za salterom:

Dobar dan - dobar dan

... minut - dva (sluzbenik pronalazi vas pasos, predaje vam..)

Dovidjenja - dovidjenja

Moja viza nosi oznaku tip C (ne znam sta to znaci), jednokratna je, traje 7 dana od momenta ulaska, neogranicen turizam..

Dali su mi vise nego sto sam trazio  :)

Veliki pozdrav svima i nadam se da sam nekom pomogao mojim iskustvom.

Cao!!

Cao,

da li je karta za voz do Istanbula dovoljan dokaz da se dobija bugarska tranzitna viza ? Ili recimo rezervacija hostela u Istanbulu ?

Takodje me interesuje da li sa EU boravishnom vizom moze da se putuje preko Bugarske bez njihove vize ?

poz,

Aleksa

@chivitli: hvala puno na odgovoru. Inache provericemo ovo sve ovih dana direktno u konzulatu u Beogradu pa cu postovati iskustva!

Jesi li proverio bilke? :)I mene interesuje da li mozemo dobiti Bugarsku tranzitnu vizu a da od dokumenta imam recimo rezervaciju hostela u Istanbulu?Zvuci mi neozbiljno da na osnovu toga dobijemo tranzitnu vizu,mislim da ipak treba Turska viza u pasosu?

Bugari za tranzitnu vizu traze cak 3 slobodne stranice u pasosu,zasto im treba toliko?

Da bi nas zavitlavali. Videli od ovih u sengenu da traze 3 slobodne, pa se i oni prave pametni. No, znam da su neki ljudi predavali pasose iako nisu imali 3 slobodne (uz to traze i povezane strane cini mi se), pa su ipak dobili vize, samo su se napravili ludi kad su predavali pasose.

da li josh uvek vazhi ona "prevara" - uz pomoc sirijske vize dobiti bugarsku tranzitnu, a zapravo ici u Tursku? :D

ipak je to ushteda od 15 evra +  mnogo je lakshe dobiti sirijsku ;)

Jedna adresa je Bircaninova, a druga je Hadži Milentijeva...

Na koju se adresu ide?

Tacno tako,ta ulica pocinje od Karadjordjevog parka,proveri samo da li radi konzulat jer su imali renoviranje.

da li josh uvek vazhi ona "prevara" - uz pomoc sirijske vize dobiti bugarsku tranzitnu, a zapravo ici u Tursku? :D

ipak je to ushteda od 15 evra +  mnogo je lakshe dobiti sirijsku ;)

Pa nista te ne kosta da probas. Ako ti ne dozvole izgubicesh malo vishe vremena nego sto si planirala da dobijesh vizu ali u globalu probaj. Idi u Bugarski konzulat i trepci okicama

zvizhd