Jump to content

Featured Replies

Predao sam zahtev za tranzitnu vizu, nisu mi pravili frku kad su videli sirijsku u pasosu (mozda , jer sam naveo kao krajnju zemlju odredista Jordan). Uzeo sam na pet dfana osiguranje za 790 dinara, ali mogu da ih iskoristim u ta tri meseca bilo kada. Cekam do 16-tog pa cemo videti :blob:. Sirijci su mi dali vizu bez problema za dan.

pozdrav!

zna li neko kakvo  ce biti radno vreme bugarskog konzulata  tokom uskrsnje-prvomajskih praznika? sad sam se uspanicila, jer znam da vole da zadrzavaju pasose i po 10 dana :bang:

Nemoj da se sekiras ... njihov uskrs je davno proso! E ... za prvi maj ce verovatno praviti pauzu! Pozuri da zavrsis sve do 1. maja!

Kiko, gresis oko Uskrsa. Bez obzira sto Bugari koriste gregorijanski kalendar, i njima Uskrs "pada" kad i nama. Ja sam cak ove godine cestitao nekim CS Bugarima Uskrs, na dan kada su ga obelezavali katolici, pa su me u cudu obavestili da je njima, kao i svim ostalim pravoslavcima, najradosniji praznik ipak 27. aprila.

Dakle, bulgaristanski konzulat verovatno nece raditi na Veliki petak 24. aprila, a, ako se dobro secam, za Bozic su napravili neku megalomansku pauzu od petnaestak do dvadeset dana, tako da se slicne stvari mozda mogu ponovo ocekivati.

Ne bih da zvucim previse panicno, ali ako mozes, pozuri!!!

hvala , ljudi iako su vesti jezive  ::crazy:

ujutru zovem da ih ispituvam. nerviram se jer moram da "zavrsavam" i sirijsku i tursku vizu, pa dok dodje vreme za bugarsku vizu ..eeee :-\  izgleda da cu na prvomajski uranak ispred hadzi milentijeve 69  :'(

Eh, verovatno neces uspeti da ih dobijes preko bilo kog od 3-4 navedena telefonska broja. Ali, ne sekiraj se, nisi jedina kojoj to nije poslo za rukom.

Jos jedan savet - da ne gubis vreme, pokusaj da dobijes tranzitnu samo sa sirijskom vizom. Meni, recimo, uopste nisu trazili da im prezentujem izvadjenu tursku vizu. Jos ce bolja fora biti da kazes da ides i u Jordan, jer se za tu zemlju viza dobija na samoj granici (a oni to znaju). Dakle, kada budes trazila sirijsku vizu, reci im da ces putovati i u Jordan, pa ce ti bez problema dati double entrance vizu. I ona je besplatna, kao i obicna viza, i takodje ima rok vaznosti od 3 meseca (od kojih mozes da koristis 15 bilo kojih dana).

Hajde da ti dam jos jedan savet, vezan za bugarski konzulat. Meni deluje da je najljubaznija i, nekako, najprijatnija salterska radnica srednjih godina, sa "tetkarskom" frizurom, onako satiranom i viklerski obradjenom. Uvek ima razumevanja za sve tvoje jade i probleme i maksimalno izlazi u susret oko odredjivanja dana koje treba da sacekas da bi ti obradili vizu. Recimo, ja sam u prosli petak predao zahtev, i bez ikakvog urgiranja ona mi je dala papiric da dodjem u ovaj petak i podignem pasos sa tranzitnom vizom. Takodje, rekla mi je i da je godinama radila u bugarskom konzulatu u Jordanu, tako da ona licno zna za dobijanje te vize na granici. Dakle, mislim da ces predajom papira kod nje ustedeti i vreme i novac oko dobijanja "pripejd" turske vize.

Nadam se da sam ti pomogao. Zato, cepaj sto pre u sirijsku ambasadu i pokusaj da predas pasos Bugarima u cetvrtak. Onda ces verovatno imati sanse da ga dobijes nazad pre Velikog petka. Srecno!!! 

I ja sam upoznao tu gospodju sa plavkastom kosom i rekla mi je da zna da Jordanci izdaju vizu i da nije problem. Sutra idem u konzulat pa cemo videti.

hvala puno Globe  ;D

da! mislim da se secam te tete iz bug.konzulata kad sam trazila tranzit jesenas. bila je distancirano fina:) sad cu opet na njen salter da pikujem.

znam da bugari misle da sirijsku vizu vadimo da bi izbegli placanje turske od 22e, ali ironija je sto ja zaista idem u siriju, mada se ne bunim sto cu malo da se vozim bosforom :spot:

kapiram da sirijci ne dave sa izdavanjem. mada svakako se mora verifikovati viza u nekom njihovom "departmentu" ako se u siriji ostaje duze od 2 nedelje.

ima li sanse da mi daju multientri posto nameravam da se zadrzim u siriji koji mesec? ili cu 'pak morati da se zadovoljim sa 2entrija? ;)

Ovako, za pocetak ti je najbitnije da dobijes BG tranzit, jel` tako? Sami Sirijci, u ovoj redovno-dnevnoj proceduri, bez problema izdaju dupli ulazak. Za multi vizu mislim da je procedura ipak ozbiljnija i da ti treba neka dokumentacija (verovatno). Dakle, dobij ti BG tranzit, dokopaj se Sirije, a onda tamo bez problema produzavaj vizu (mislim da je neko, dosta ranije, na ovom istom sajtu cak i pisao o tome).

U sirijskoj vizi ces imati obavestenje da kontaktiras policiju posle 15 dana boravka. Generalno, ko ne ostaje duze od petnaest dana, tj. ne produzava vizu, to ne treba ni da radi. Ja sam pri prvom boravku 2001. hteo to da uradim posle par dana boravka, za svaki slucaj, ali su mi rekli da nije potrebno.

Dakle, generalno, sve oko produzetka same vize i to bez puno muke, mozes da odradis i u samoj Siriji. 

upravo se vratih iz sirijske ambasade. sve super, ali cekam na vizu do ponedeljka  :(

sutra im je dan drzavnosti, pa slave ;D

Meni je uveliko istekla viza dok sam bila u Siriji i lepo sam ja otishla u pasportno-vizno odeljenje (to mi omiljeno mesto u svakoj drzavi) i oni mi rekoshe da ne treba da produzavam vizu... i kad ti istekne viza ti bez problema mozesh da ostanes jos mesec dana u Siriji tek posle toga morash da produzavas. Maltretirala sam onog finog momka jedno pola sata i onda sam tu istu proceduru uradila u Alepu gde su mi rekli potpuno isto i stvarno nisam imala nikakvih problema na izlazu iako mi je viza odavno premasila rok trajanja

;D

Selenium - ma, svasta korisno ces ti ovde da procitas, zar ne :hihi:?!?!

Na kraju ce i sama Sirija da ti deluje kao da si otputovala u Kraljevo ili Kragujevac, a u pocetku si je zamisljala kao neverovatnu egzotiku. Definitivno, videces mnoge razlicite stvari i dopasce ti se 100%, ali ces "infrastrukturno" da odes kao u srce Sumadije :roll: 

xexe...i ja tako mislim, Globe  ;D

znaci, bez bojazni da zapucam sa sirijskom kod bugara? da znas da cu probati, cisto da skratim postupak. malo sam dosadna, aliii do koliko sati radi burski konzulat? :angel: sirijci mi rekli da dodjem po vizu izmedju 13 i 14h, pa reko' ako mogu odmah do bugara.

i josh neshto: ako vadim tursku vizu na granici, koliko traje ta procedura i da li mi treba neki dokumenAt?  :-[

Ne mozno... Bulgari rade do 12

Procedura na Turskoj granici traje 3,5 sekundi ako se carenik tegli, inace je sekund i treba ti 10eura.

Kupish vizu, zalepish je, odesh tamo lupe ti crveni pecat pa odesh na drugi salter da pogledaju pecat... i to je to...

Ovde nikada nisi dosadna. I, uvek ce se neko naci da ti da informaciju iz licnog iskustva, sto je i najvaznije. He, he, polako pocinjemo da licimo na Thorn Tree Post, na Lonely Planet sajtu.

Kod Bugara nikada nisi 100% sigurna da li je neka stvar standard, ili prolazi od slucaja do slucaja. Ali, ako su za istu stvar (nepostojanje tranzitne turske vec samo redovne sirijske vize) bez problema primili i moju aplikaciju i od Sci-a, koliko mogu da vidim izgleda da im to postaje ok. Mada, za svaki slucaj, "pikiraj" ti salter kod shatirane tete. Da te ne boli glava.

Bugarski konzulat ima sledece radno vreme - za prijem pasosa, kada ih donosis na viziranje, radno vreme je od 9 do 12. Kada dolazis da preuzmes pasos, to se cini od 12 pa do 13. Kao i svi ostali balkanci, i oni su striktni sto se tice kraja radnog vremena. Dakle, nemoj da kasnis. I, koliko vidim, ipak neces moci da preuzmes sirijsku i istog dana apliciras za bugarsku vizu :(. Jos jedan savet, oko zdravstvenog osiguranja. One agencije pored konzulata minimalno daju osiguranje na tri dana. Logicno, tebi bi trebalo to osiguranje samo na jedan dan. Ali, ne verujem da ces ga igde naci, na dan. Tako da, ako ti nije do cimanja za 200 dinara, onda slobodno osiguranje izvadi tamo i ne daj im da probaju da ti uvale na pet dana. Kod Triglava, ciji je ulaz bas preko puta samog konzulata, zdravstveno osiguranje za tri dana (u vrednosti od 30.000 EUR koje pokriva) kosta 332,00 din.

Sam tranzit dobijas na po samo jedan dan, u oba smera. Medjutim, neka te to ne plasi. Cak i ako te zakace dva kalendarska dana, vazi ti se 24 sata tranzita, sto oni tacno znaju posto u svoje lap-topove na granici unose i vreme ulaska. Dakle, tu budi mirna.

I, za kraj, najjednostavnija stvar - turska viza na samoj granici. Izadjes iz prevoznog sredstva kojim prelazis bugarsko-turski border, odes do saltera, das ciki 10 EUR (obavezno imaj sitno kod sebe, jer ne vole da vracaju kusur), on ti kao protivuslugu zalepi malu sarenoliku nalepnicu (vizu), i sa njom mozes da boravis do 30 dana u samoj Turskoj. U najvecem broju slucajeva, to je multi entry viza, tako da, ako ti se kojim slucajem desi da se ipak vratis nazad u tih 30 dana, ne moras da kupujes novu vizu na granici, vec prolazis sa tom istom.

Vreme je da se ruca. A tebi ako jos nesto padne na pamet, slobodno pitaj - bez ustezanja.

Izvini Marina, procitao sam sta si napisala pre mene, ali me je mrzelo da editujem post, pa sam ga objavio kako sam ga i sastavio. Od viska informacija glava ne boli!

Odem u Bugarski konzulat, teta sa crnom modernom kosom mi dade pasos, tranzitna, vazi dan. Osiguranje sam uzeo za 5 dana, jer su mi rekli da ako uzmem za 3, 2, 1 moram da odem i vratim se u ta tri dana, a samo sa pet mogu da se vratiom unutar tri meseca kad ja hocu, pa nisam hteo da rizikujem. Platio sam 790 dinara, samo me nervira sto mi upisase Bugarska u osiguranje, valjda bi trebalo da vazi i u Turskoj?? Za vizu se dolazi izmedju 12 i 13h. Nikakav problem nisam imao, mozda zato sto sam kao krajnju destinaciju naveo Jordan, malo me belo gledase, ali ok :). Salter ne moze da se bira, jer cim je neki slobodan, prozivaju te i moras na taj salter. Ja sam oba puta bio kod kratko osisane crnokose 45-togodisnjakinje i odlicno sam prosao, bez ikakvog pitanja. I najvaznije: bugarski konzulat nece raditi 28. IV i od 1 - 6. V zbog praznika, tako da ces stici sve da zavrsis za nedelju dana :mah:

ma, ljudi, vi ste zlatni i ekspeditivni i super i sve ;D

kod bugara sam tek u sredu jer cekam svoje saputnike da podignu pasos od sirijaca tek u utorak posle 13h :shockkk:

oh, well, nadam se da necu cekati duze od 5 dana za traznizt kroz bulgariju, mada jesenas cekah i desetak ::crazy:

neverovatno, uvek me kace neki praznici i dani drzavnosti kad 'ocu da putujem :shockkk:

uh. da...sto se tice osiguranja. prosle godine su mi posle pola sata ubedjivanja "uvalili" 5-odevno osiguranje, uz gotovo nepostojece objasnjenje (i pored mog tvrdoglavog zahtevanja pravde :D...nije mi zbog par stotina dinara vise, nego mi uopste nije bilo jasno zasto je to neophodno) mislim, hellooo  ::crazy: to bese u delta djeneraliju. nisam znala za taj "triglav", sad cu da zapucam tamo. mada ce me verovatno opet ubedjivati kako treba da uzmem za 5 dana jer dugo ostajem u siriji, to su im valjda neke fore :P

Da li moze neko da mi kaze sta da radim. Naime trebalo je da putujem za Tursku u februaru  (nazalost nisam otisao), u pasosu imam Tursku vizu (ne pise dokle vazi) i bugarsku tranzitnu koja mi je istekla. Da li moram ponovo da vadim Tursku ili mogu samo da odem do Bugara i trazim novu tranzitnu vizu

Mozes samo da odes do bugara i trazis novu tranzitnu ali .... ipak malo bolje pogledaj ... mora da pise dokle vazi turska viza ... obicno vazi mesec dana od datuma izdavanja!

• Author

Wiener Stadtische je ok za osiguranje za tranzitnu vizu, 390 din. za rok vazenja od mesec dana a 590 za 3 meseca. Daju na 5 dana, cini mi se ali to nije ni bitno za tranzit. Cak ti  besplatno popune formular za vizu 8-) (nalazi se pored Bug. konzulata u Nisu, odmah pored Delte). No, pehovi zatim usledise: prvog dana me iskashira brkonja (obavezno ga zaobici) a drugog dana primetih da sam izgubio listic osiguranja  :cry22: