Jump to content

Featured Replies

Posted

Interesuju me tudja iskustva obilaska (zapadne) Evope vozom (interrailom). Da li se isplati, kakvi su vozovi, gde se spava itd..sve sto znate i mozete navesti, vasa dobra i losa iskustva. Gde se mogu uzeti karte u Beogradu? Takodje me interesuje da li npr potrebno uzeti kartu sa dve zone ako zelim putovati iz Srbije do Nemacke i nazad ili moze i karta sa jednom zonom (nemacka, austrija .. itd)?

hvala

Oficijalni sajt je www.interrailnet.com. Tamo mozes saznati sve o karti i o zonama.

Mozes putovati po Nemackoj sa katom za dve zone ali ona traje samo 22 dana.

Poslednja tri leta sam putova sa Interrail kartom i nemam nijedno negativno iskustvo. Svako putovanje sam isplanirao do najsitnijih detalja. Spavao sam po hostelima koje sam izabrao na www.bugeurope.com a redove voznji vozova sam prikupljao na www.bahn.de. Moze se desiti da nisu svi lokalni vozovi prikazani pa potrazi detaljniji red voznje na sajt zeleznice koja te zanima. 

Sto se tice isplativosti, karta kosta 279 evra. Ispada dnevno oko 9 evra a to znaci da relacija Pariz Madrid ili Amsterdam Brisel kosta upravo toliko. Doplacuju se high speed vozovi (od 3 do 15) i kuset kola (od 11 do 22 evra) zavisi od relacije i kvalitetna nocnog voza - EuroNight.

Sve ostalo zavisi samo od tebe i tvoje sposobnosti da isplaniras i realizujes sve. Upoznao sam puno ljudi iz svih krajeva Sveta i stekao dragocena prijateljstva.

Sada planiram cetvrto putovanje Interrailom po Britaniji, Maroku, Spaniji, Portugaliji, Francuskoj.....

Miroslav

E daklem, evo ovako... Interrail je ubedljivo najbolja varijanta za

obilazak Evrope vozom, i zaista se isplati, samo treba da isplaniras

rutu i vidis sta i kako, kao sto ti je miroslavg napisao. Sto se tice

vrste karte, mozes da ides do Nemacke i sa kartom za jednu zonu, samo

onda moras da platis obicnu voznu kartu do austrijske granice, za sta

imas popust od 50% uz tu IR kartu. Znaci, izvadis kartu za zonu

Austrija/Svajcarska/Nemacka/Danska i dobijes Beograd-Bec-Beograd kartu

upola cene. Pa ti vidi da li ti se to isplati, pitaj na Zeleznickoj

Stanici za sve aktuelne cene. I uzmi u obzir da ta karta za jednu zonu

vazi samo 12 dana. Zgodna kombinacija za tu jednozonsku kartu je da ides

turu Madjarska, Slovacka, Ceska, Poljska, to se sigurno isplati. Ako

ides bilo gde dalje, npr. do Spanije, Francuske, Skandinavije, najvise

se isplati da uzmes kartu za sve zone.

Sto se tice vozova, iz prve ruke garantujem za Nemacke i Norveske

zeleznice, to super funkcionise i super su vozovi. Tu mozes komotno i

prespavati u obicnom sedistu 2. klase, jer nije guzva, skroz je bezbedno

i dosta je udobno. Svedske vozove, po mogucnosti izbegavaj za nocenje,

jer bez rezervacije mozes ostati da spavas u vagonu sa kerovima ili u

biciklani...:) Mislim da su ostali zapadno-evropski vozovi skroz OK. Po

meni, dobra kombinacija je da ne provodis vise od 2 noci uzastopno po

vozovima, jer se onda covek malo smori.

Zlatno pravilo je  da je u neko novo mesto najbolje stici ujutro, da bi

nasao dobar smestaj. Ovo posebno vazi u srednjoj i severnoj Evropi, jer

oni bas ne funkcionisu u vecernjim satima, pa mozes ostati bez

prenocista (mada i takva noc moze biti zanimljiva!!!).

Ajd' pa srecno planiranje...

Kartu mozes kupiti u poslovnicama Putnika (recimo ugao Kralja Milana i Dragoslava Jovanovica) i na Zeleznickoj stanici.

Kvalitet i udobnost vozova: IC i EC (InterCity i EuroCity) su svuda, pa cak i kod nas, kvalitetni po odredjenim standardima koje svi moraju da postuju.

Lokalni vozovi su i u Ceskoj i Poljskoj udobni i brzi a o Zapadnoj Evropi da ne govorim. U Italiji su lokalni dosta losi a uopste vozovi tamo dosta kasne a kondukteri cesto odokativno naplacuju doplate uz Interrail za IC vozove.

Tesko je reci gde su najbolji: Francuska, Nemacka, Svajcarska ili mozda Spanija........Engleska ili Austrija? Kad spomenuh Englesku znaj da je doplata za (jedini) voz Eurostar koji prolazi tunelom izmedju Francuske i ostrva oko 80 evra. Vise se isplati feribot ili cheap flight.

Kao sto je "np" rekao ili rekla nije dobro dve noci za redom provesti u kuset kolima. Praktikujem da svake cetvrte ili pete noci koristim nocni voz a isto vazi i za ogromne gradove. Posle Pariza je, po meni bolje otici u neki manji grad, kao na primer Amian, Dizon, Bordo, San Sebastian ili Zenevu a ne u London, Brisel ili Berlin.

Ako planiras da putujes leti imaj na umu da do sredine juna vazi zimski red voznje koji je mnogo oskudniji od letnjeg.

Srecno!

• 2 months later...
  On 1/28/2006 at 7:54 PM, blueGIRL said:

kako dobijete vize da zverate mesecima po Evropi?

Zaista..

Covece, kad vidim ovako nesto odmah me prodrma moj avanturisticki duh. Znaci mozes za 279 evra da se vozikas po celoj Evropi. Dobro ni to bas nije jeftino :) Dakole karta vazi 22 dana. Za tih 22 dana od dana kupovine moras da krenes iz Beograda, obizdjes sve i 22. dana budes u bg ili 22. dana krenes gde si vec, npr. iz Nemacke a ovde stignes 24. ili kad vec.

Ja trenutno nisam pri nekoj lovi, ali prvom prilikom moram da izvedem ovako nesto jer mi primamljivo zvuci.

Zanima me od ljudi koji su bili na "turneji" koliko ih je kostalo sve ostalo s obzirom da za tih 22 dana moras nesto i da jedes i negde da spavas. Ne racunajuci 279 evra za kartu, jos koliko je potrebno za sve ostalo.

I stvarno, kako dobiti vizu za sve te evropske zemlje. Nece da nas puste u jednu zemlju, a kamoli da proputujemo evropu. Jel ima za studente neka kombinacija. Mora da postoji neka kvaka sto bi reko onaj iz TT Sindroma ;)

Karta po ceni od 269 vazi mesec dana u svim zonama. Za nesto manje od 200 evra dobijate koriscenje u samo dve zone u trajanju od 22 dana. Te dve zone ne moraju biti povezane. Niko te ne tera da se po isteku vaznosti karte vratis u Beograd ili gde vec. To mozes uciniti nekim drugim prevozom.

Troskovi zavise iskljucivo od tvojih potreba i zahteva, naravno i od zemlje i grada u kome se nalazis. Ako nadjes nekog preko HC-a stedis barem 13 do 25 evra po noci. Na hrani se moze ustedeti dosta para, pogotovo ako putuje vise osoba. Muzeji i ostale atrakcije su dosta skupe te generalno opterecuju budzet. Moze se ostvariti znacajna usteda sa studentskim ISIC karticama.

Smestaj (hosteli), hrana (fast food) i muzeji su osnovne stvari i za njih ti je dnevno potrebno barem 35 evra dnevno u zapadnoj Evropi. Na severu barem 45, a u centralnoj i istocnoj 25.

Ne zaboravi provod, suvenire i ostale zezalice. Uvek mozes kupiti pivo za 30 eurocenti ili vino za 2 ili 3 evra i naci drustvo na nekom trgu ili slicnom mestu.

Ima puno ljudi koji iz razvijenih zemalja putuju vozom, uglavnom bez para i snalaze se na razne nacine.

Sve je stvar dobre volje i zelje.

Ne postoji nikakva magija za vize. Postoji prevara sa falsifikovanjima papira koju osudjujem. Mozda ce zbog toga da nam poostre kriterijume umesto da ih ublaze.

Kontaktiraj neke rodjake ili poznanike u inostranstvu. Moras da se pomucis, nece pasti samo sa neba.

Kada dobijes sengensku vizu za recimo Austriju, mozes putovati svim zemljama popisnicama sengenskog sporazuma.

• 2 weeks later...
  On 4/12/2006 at 5:44 PM, Oh, my said:

Zaista..

Molio bih da podelite sa nama obicnim smrtnicma tu svetu tajnu dobijanja viza za svrljanje po Evropi!

On 4/25/2006 at 10:04 AM, marko said:

Zaista..

Molio bih da podelite sa nama obicnim smrtnicma tu svetu tajnu dobijanja viza za svrljanje po Evropi!

Voleo bih da nisam obican smrtnik kao sto ti mislis, ali jesam, na zalost kao i svi. Garanciju dobijam od rodjaka iz Beca i tu je cela mudrost. Uvek strogo postujem rokove vazenja iste. Jedan od uslova da bi se dobila viza je redovno studiranje kao i davanje ispita (sve gledaju u indeksu).

Neki ljudi se snalaze tako sto posle nekog seminara obidju usputne gradove.

Ako nemas rodjake, onda imas neke prijatelje. Ako nemas prijatelje pokusaj da nadjes nekog preko ICQ-a. Za ovo poslednje ti je potrebno najvise vremena ali je i to moguce.

Postoje neke nevladine organizacije koje organizuju razne skupove mladih sirom Evrope, kao na primer AEGEE.

Hvala! hteo bih ici u Nemacku u posetu jednoj devojci, ali sam cuo da pored garantnog pisma (koje bi mi poslala) trazi i jedno brdo papira, ne znham sta sve ne, maltene rodoslov, konto na racunu, imovinsko stanje.... A i onda nije sigurno da cu dobiti vizu... Divno, zar ne?

• 3 weeks later...

Ako neko raspolaze informacijom o tzv jeftinijim inter-rail kartama koje se, mitski, kupuju za upola cene, a ne smeju se koristiti samo u nasoj zemlji, bilo bi lepo da me poblize uputi.. Na pp, recimo, da ne diskreditujemo te zeleznicare ili koga vec..

Ako ova prica ne pije vodu, volela bih da mi se i to na vreme kaze.. Hvala unapred!

Godine 2003. kada sam se prvi put "odvazio" da mesec dana uzivam u carima Interrail karte, pomislio sam da kupim tu "jeftinu" kartu. kostala je 100 evra i usteda od 200 bi bila vise nego dobro dosla. E onda je na scenu stupila moja sestra koja mi je rekla savetovala sledecim recima. "Bolje da se stisnes i manje da potrosis para na provod nego da te uhvate negde gde ce kazna biti vise hiljada evra". Prvi put u zivotu poslusah sestru. Vec cetvrtog dana u Parizu, pri obaveznoj rezervaciji voznje cuvenim TGV-om sledilo je iznenadjenje. Sluzbenica je uzela kartu, gledala je na svetlosti, potom ukucala broj u kompjuter i konacno proverila da se serijski broj ne poklapa sa nekim sa spiska koji joj je kolega doneo. Da su me tada uhvatili uzeli bi mi kartu (minimum). Verovatno bih bio prinudjen da platim kaznu (ako je karta 270 evra, kazna mora biti barem tri puta skuplja). Da ne spominjem troskove advokata i slicne neprijatnosti. Pre svega tu bi mojoj putesetviji bio kraj. Imam slicnih prica sa naredna dva putovanja. Da si francuskinja ili britanka (tada to ni ne bi morala da radis) niko te ne bi proveravo, ali ovako..... pazi, nisu oni budale....to nisu male pare a svako ima svoj kolac.....tehnika stalno napreduje, svi kondukteri imaju on-line uredjaje za prodaju karata. Cujem da su se ovi nasi "nakacili" na sistem.

Znam ljude koji su putovali sa tim kartama i nisu imali nikakve probleme, ali su izbegavali brze i nocne vozove. Primetio sam da madjari znaju za tu foru i kondukteri uvek pazljivo gledaju kartu. Cuo sam da je lik koji je prodavao te karte iz Novog Sada te da je  se u poslednje vreme primirio.

Meni, u sustini, treba ograniceni broj prevoza..ne idem na proputovanje, vec na volonterski kamp u Nemackoj, s tim da bih iskoristila tri dana pre i posle (na koliko ce mi biti izdata viza) da prosvrljam okolo (Francuska, Belgija).. Posto ce mi minimalni trosak za prevoz biti 160 evra, pomislih da u to ukljucim i ta eventualna dodatna putovanja.. Ali, kad bolje razmislim, ne osecam se dobro ni kad se svercujem u gradskom prevozu.. I dodatnih sto evra mi ne gine..

Nego, sto se vozova dragih u zap.Evropi tice, da li uvek ima mesta ili je potrebno rezervisati karte ranije?

On 5/18/2006 at 12:43 PM, Oh, my said:

Nego, sto se vozova dragih u zap.Evropi tice, da li uvek ima mesta ili je potrebno rezervisati karte ranije?

Zavisi od kvaliteta voza i mnogih drugih stvari. Nocni vozovi se moraju rezervisati pogotovo ako zelis kuset. Napisi redosled gradova koje zelis da posetis pa cu ti dati pravi savet.

Najbolje da vidis na www.bahn.de, ali u svakom slucaju pitaj. Rezervacije kostaju od 3 do 6 evra i znam da nije uvek obavezna cak i kada pise na sajtu.

Ako ides u Nemacku, razmotri i bus (iako je manje popularan kod travelersa) jer ti je Beograd-Minhen 7000 din a BG-Berlin 9000 din. A nisi ogranicena vremenom od 16 dana kojim te uslovljava interrail. Plus, ako uzimas jednu zonu, treba da platis 50 % za ostatak, tj. dok ne dodjes do nemacke+austrijske zone, a BG-Bec vozom ti je 12000 din, skuplje nego cak do Minhena - 11000din.

Nadji si najbolju alternativu  :wink:

On 5/20/2006 at 5:36 AM, Slumpy said:

Ako ides u Nemacku, razmotri i bus (iako je manje popularan kod travelersa) jer ti je Beograd-Minhen 7000 din a BG-Berlin 9000 din. A nisi ogranicena vremenom od 16 dana kojim te uslovljava interrail. Plus, ako uzimas jednu zonu, treba da platis 50 % za ostatak, tj. dok ne dodjes do nemacke+austrijske zone, a BG-Bec vozom ti je 12000 din, skuplje nego cak do Minhena - 11000din.

Nadji si najbolju alternativu? :wink:

Imas pogresnu informaciju vezanu za cenu povratne karte Beograd - Bec...

Zeleznice Srbije nude kartu po ceni od 61 (5500 dinara) za drugu odnosno 102evra (9000 dinara) za prvu klasu. Mislim da je devojka navela da zeli da proputuje jos nekoliko zemalja odnosno gradova pa se tako ne dovodi u pitanje isplativost interrail-a za sve zone koja vazi mesec dana....bla bla bla...... :spot:

Juce sam zvao zel. stanicu i dali su mi te informacije. Raspitujem se jer i ja razmatram mogucnost volontiranja u Nemackoj.

On 5/20/2006 at 7:25 AM, miroslavg said:

Mislim da je devojka navela da zeli da proputuje jos nekoliko zemalja odnosno gradova pa se tako ne dovodi u pitanje isplativost interrail-a za sve zone koja vazi mesec dana

Ma to je lepo, ali ima se samo 3 dana slobodnog pre i 3 posle kampa, pa se ne moze stici da se obidje mnogo toga, a plus sto se koji sat slobodnog vremena potrosi i na truckanje do same Nemacke. Ja bih najradije shmugnuo sa tog kampa posle pet-sest dana, ali nisu ni Svabe glupe? :stupid: Zato bih ja uzeo nesto blize, recimo jug, oko Minhena, pa za slobodno vreme makar da vidim jedan veci grad.

On 5/20/2006 at 8:48 AM, Slumpy said:

Juce sam zvao zel. stanicu i dali su mi te informacije. Raspitujem se jer i ja razmatram mogucnost volontiranja u Nemackoj.

evo ti link http://www.yurail.co.yu/putnicki/cene_medjunarodni.htm

mislim da je to cena za Berlin ....12000 dinara...

Ne mogu postojati takve nelogicne razlike u ceni barem kada je u pitanju medjunarodni saobracaj.

ako si u blizini minhena pogledaj ovaj zamak..... ne da vredi...nego ludilo...

www.neuschwanstein.de/english u blizini je i Gamis Partenkirhen... ili Insbruk

Nemoj da propustis Salcburg makar na jedan dan.....

Hej, pa ti ces biti u Bavarskoj kad je najlepse clap.gif' alt=':clap:'>

Posto je to glavno odrediste Nemaca za odmor leti,ali ne onih najbogatijih koji zimi pohode te krajeve,tako da ces dobro proci.

Ako obozavas prirodu,nikako nemoj propustiti da okrznes barem na dan Alpe,jer su velicanstveni,a staze sredjene i obelezene,tako da nemas brige oko gubljenja.Veruj mi, sela bih na bajs i ni sama ne znam gde sam sve bila,ali sam uvak pronalazila put nazad.A moj nemacki tada je bio uzasan.

Sto se voza tice, on je nesrazmerno jeftin za zapadnu zemlju,jer se Nemci bas i ne voze njime zbog velikog broja saoracajnih nezgoda.Zbog toga zeleznica svim raspolozivim sredstvima se trudi da pridobije sto vise putnika,tako da cesto karta za cetvoroclanu porodicu je jeftinija nego za jednu osobu.

Npr. povratna karta pra tacno godinu dana iz Oberstdorfa(najjuzniji jug) do Pariza je bila 20 eura(tj. ojra kako oni izgovaraju).

Moram samo priznati da mnogo ljudi iz tih krajeva ne znaju engleski,osim ako ne studiraju,tako da barem osnove osnove zapises, za ne daj Boze.

Ako direktno iz Beograda odem u, recimo, Brisel, trosim 26, 7 sati, koliko vec.. Krenem dana PRVOG (trajanja je**ne vize) ujutru, stignem dana DRUGOG ujutru, cunjam ceo dan po gradu, prespavam, sutra ujutru(dan TRECI) zajdim za Amsterdam (opet, recimo, lupetam sta mi prvo padne na pamet, ali bih svejedno svuda, tako da..), to je tri sata voznje, otprilike, stignem oko 13, 14 casova, opet ceo dan na raspolaganju, prespavam u nekom cumezu (cenim da cu naci nesto za 15-20 e, unapred, svakako), ujutru, dan CETVRTI, krenem put Frankfurta, na kamp. Tu? mi treba 5, 6 sati, ako sajtovi ne lazu, dovoljno.

Na kraju kampa opet jos 3 dana.. Da ne budem previse lakoma, izaberem jedan grad na 6, 7 sati voznje(recimo, u Francuskoj), provedem i tu jedan dan i - kuci.

Sad, sta mislite o ovom okvirnom planu? Tako mi se svakako isplati da uzmem interrail (legalni), a da li je to ipak previse cimanja, imate iskustva sa cunjanjem po Evropi.. Meni nije, teoretski.. Hm?

prespavam u nekom cumezu (cenim da cu naci nesto za 15-20 e, unapred, svakako)

A zašto ne preko hospitality club-a? Kao prvo, besplatno je, a kao drugo, imaš šansu da upoznaš nekoga zanimljivog i saznaš nešto više o gradu i ljudima :)

Reci mi, Oh my, da li si vec primljena na kamp? Kada si se prijavila, koliko ti je trebalo da budes primljena, da li su ti vec poslali pozivno pismo (postom ili faxom?)? Posto ja tek u ponedeljak cu uplatiti clanarinu, pa se bojim da se nisam prekasno dosetio... Jesi li primljena na prvi kamp koji si navela u prijavnici ili neki drugi?