Jump to content

Featured Replies

Evo da podelim svoje kampersko-wannabe iskustvo sa vama :)

Prošle godine sam se prijavio na tri kampa... prvi je bio extra, neko ostrvo kraj Sicilije, čišćenje plaže, i sva mesta su bila slobodna kad sam se prijavio... pošto nisu odgovorili par nedelja, onda su ovi iz volonteskog centra pozvali telefonom samo da bi saznali da prijava nikad nije ni stigla, i da su u međuvremenu sva mesta popunjena (pošto je bio jako atraktivan kamp, moja teorija je da su se jednostavno napravili da nisu primili prijavu, i ubacili lepo svoje ljude).

Na drugi kamp na listi sam primljen, ali je zajedno sa tom informacijom stigla i informacija da treba da se doplati 50 evra. Znači, ideš da radiš za njih, i platiš im 50 evra.

Na treći sam isto primljen, ali je smallprint-om bila napisana klauzula da ne šalju garantna pisma. A kamp u Austriji.

Posle sam konkurisao na još jedan kamp, i tu sam primljen, ali mi se do tada čitava stvar već bila toliko smučila da nisam ni otišao...  :shockkk:

On 5/21/2006 at 12:54 AM, bokonon said:

prespavam u nekom cumezu (cenim da cu naci nesto za 15-20 e, unapred, svakako)

? ?A za?to ne preko hospitality club-a? Kao prvo, besplatno je, a kao drugo, ima? ?ansu da upozna? nekoga zanimljivog i sazna? ne?to vi?e o gradu i ljudima :)

Lazare, Amsterdam je Amsterdam.....nije za zezanje....drugo je istok.....a pogotovo sto je zensko!

bio sam u Amsterdamu i nikako ne bih preporucio spavanje preko HC-a osim ako domacina neko blizak zainteresovanom dobro poznaje...? isto vazi i za Brisel

On 5/20/2006 at 11:21 PM, Oh, my said:

Ako direktno iz Beograda odem u, recimo, Brisel, trosim 26, 7 sati, koliko vec.. Krenem dana PRVOG (trajanja je**ne vize) ujutru, stignem dana DRUGOG ujutru, cunjam ceo dan po gradu, prespavam, sutra ujutru(dan TRECI) zajdim za Amsterdam (opet, recimo, lupetam sta mi prvo padne na pamet, ali bih svejedno svuda, tako da..), to je tri sata voznje, otprilike, stignem oko 13, 14 casova, opet ceo dan na raspolaganju, prespavam u nekom cumezu (cenim da cu naci nesto za 15-20 e, unapred, svakako), ujutru, dan CETVRTI, krenem put Frankfurta, na kamp. Tu? mi treba 5, 6 sati, ako sajtovi ne lazu, dovoljno.

Na kraju kampa opet jos 3 dana.. Da ne budem previse lakoma, izaberem jedan grad na 6, 7 sati voznje(recimo, u Francuskoj), provedem i tu jedan dan i - kuci.

Sad, sta mislite o ovom okvirnom planu? Tako mi se svakako isplati da uzmem interrail (legalni), a da li je to ipak previse cimanja, imate iskustva sa cunjanjem po Evropi.. Meni nije, teoretski.. Hm?

Odlican plan i nije naporan.

Evo jedan predlog:

Zasto ne bi krenula dan, odnosno noc ranije? Karta vazi od 00. Ti krecas prethodnog dana u 22:25 nocnim za Bec (a karta ti ne vazi u srbije). U Becu si u 09h i razlegledas ovaj prelepi grad do 19:50h.

Tada krece nocni za Keln u kome si u 06:29. Mozes odmah da krenes za Brisel i budes tamo u 09:32. Ali ne ostani u kelnu do 13h. Videces katedralu, muzej cokolade (ulaz 3 evra) i recimo crkvu Svetog Martina!

U brisel stizes oko 15h. Sem glavnog trga i muzeja lepih umetnosti nema mnogo toga lepog da se vidi....oko 19h mozes da skocis na periferiju da vidis atomium ako te zanima....za AMstrerdam super....i ovo sa frankfurtom je ok.....

sa mojim predlogom dobijas dodatno Bec i Keln za isto vreme...... provereno, uradjeno i opisano (u Travel magazine-u)

On 5/21/2006 at 7:15 AM, Slumpy said:

Reci mi, Oh my, da li si vec primljena na kamp? Kada si se prijavila, koliko ti je trebalo da budes primljena, da li su ti vec poslali pozivno pismo (postom ili faxom?)? Posto ja tek u ponedeljak cu uplatiti clanarinu, pa se bojim da se nisam prekasno dosetio... Jesi li primljena na prvi kamp koji si navela u prijavnici ili neki drugi?

Da, primljena sam, i dobila sam garantno pismo. U pitanju je bio prvi kamp koji sam navela, ali su me predhodno razocarali informacijom da su svih 6 (!), koje sam kuci fino izabrala, vec popunjeni, tj, naravno, sajt niko nije azurirao na vreme.. Tako da je, prakticno, to bila moja sedma zelja? 8-).. Javili su mi istog dana, sto nije uobicajeno.. Uglavnom se ceka nekoliko dana.. Nisi morao prvo da uplacujes clanarinu, neki to rade tek posto su im zeljeni kampovi potvrdjeni, no, svejedno.. Sastavi ipak poduzu listu shifara, kod njih ces vec videti za sta ces moci i da se prijavis.. Cim prime garantno pismo, javljaju ti telefonom i ti ga preuzimas u njihovim kancelarijama (NBG, Bulevar umetnosti 27, znas vec). Ja ga uzeh 9 dana od odaslanja prijave.. Znaci, trebalo bi da ga drzis u shakama posle najvise dve nedelje.. Zakljucak - naravno da nije kasno, nijedna ambasada ne bi trebalo da ti pravi problem oko ove vrste vize, tj, ako ti zeljeni kamp ne pocinje 20. juna, sticices? :-D.

@miroslavg

Hvala! Ako Brisel nije toliko zanimljiv, slobodno predlozi alternativu, he he.. U svakom slucaju, korisne informacije.

On 5/21/2006 at 8:11 PM, Oh, my said:

Da, primljena sam, i dobila sam garantno pismo. U pitanju je bio prvi kamp koji sam navela, ali su me predhodno razocarali informacijom da su svih 6 (!), koje sam kuci fino izabrala, vec popunjeni, tj, naravno, sajt niko nije azurirao na vreme..

Hvala za izuzetno bitne informacije? :-) Clanarinu planiram da uplatim sutra, ali cu ipak ja njih prvo telefonom da pitam koji su kampovi slobodni.

Pa, posto primaju nedeljne izvestaje od jedno 50-tak organizacija najmanje, bolje bi bilo da imas bar okvirnu ideju u koju bi zemlju isao ili koji te kampovi interesuju.. Ne verujem da ce neko imati vremena da ti cita gde sve ima slobodnih mesta.. Baci pogled na sajt, ipak.

A ako si mislio na raspitivanje o vec izabranim kampovima, izvini na glupom komentaru  :-D..

• 2 weeks later...

Ja sam primljena u Če?ku,dvorac.Upravo ovih dana tra?im sponzora-donatora za povratni voz do Praga.Ima li neko kakvih saveta oko Če?ke,Praga i sl.

On 6/2/2006 at 12:31 PM, blablabla said:

Ja sam primljena u Če?ku,dvorac.Upravo ovih dana tra?im sponzora-donatora za povratni voz do Praga.Ima li neko kakvih saveta oko Če?ke,Praga i sl.

mislim da ti je najjeftinija varijanta eurodomino karta. Ne znam tacno ali mislim da ne bi smela da bude skuplja od 100 evra.

konkretno, sta te zanima a da je vezano za Cesku i Prag?

On 6/2/2006 at 12:31 PM, blablabla said:

Da nije mozda u pitanju VALDSTEJNSKA LODZIE, KYNZVART ili MERKL?N? Ja sam razmatrao Cesku kao opciju ali sam digao ruke ne zeleci ponovo da darujem Slovake sa 46 evra za tranzitnu vizu. Bojim se da neces moci da izbegnes to, plus tranz. za Madjarsku, koja je, hvala ti boze, besplatna. Ja sam se dvaput raspitivao i rekose mi da je BG-Prag autobusom povratna 65 evra, mada ide samo dvaput nedeljno. Valjda nije opet rec o dezinformaciji? ::crazy:

On 6/3/2006 at 9:01 AM, Slumpy said:

Da nije mozda u pitanju VALDSTEJNSKA LODZIE, KYNZVART ili MERKL?N? Ja sam razmatrao Cesku kao opciju ali sam digao ruke ne zeleci ponovo da darujem Slovake sa 46 evra za tranzitnu vizu. Bojim se da neces moci da izbegnes to, plus tranz. za Madjarsku, koja je, hvala ti boze, besplatna. Ja sam se dvaput raspitivao i rekose mi da je BG-Prag autobusom povratna 65 evra, mada ide samo dvaput nedeljno. Valjda nije opet rec o dezinformaciji? ::crazy:

Treba proveriti, ali mi se cini da su i slovaci ukinuli placanje kao poljaci, ali nisam siguran.

Varijanta sa autobusom je sigurno najjeftinija!? :spot:

• 2 weeks later...

Pre neki dan smo se drugarica i ja prijatno iznenadile, kada smo saznale da sa euro<26 se moze kupiti Inter Rail sa popustom od 10%.  ( kod njih u predstavnishtvu u Beogradskoj)

Nije neka preterana razlika u ceni, ali opet na takvom putovanju svaka ushteda je preko potrebna..

Takodje su nas savetovali da kada budemo kupovali kartu (za destinacije koje nas vode do granice) bi trebalo da kupujemo domacu kartu, a ne medjunarodnu, jer ako ima i interrail ushtedu  od 50% u zemlji, medjunarodne karte su skluplje, tj linije koje su tako definisane.. I da je bolje kupiti lokalnu kartu (npr, do presheva, ako ste se uputili ka grchkoj) i tu na vec manju cifru ostvariti popust od 50% :))

dakle, treba razmisliti i o kupovini isic kartice i euro<26 pre putovanja, jer su popusti znachajni, ne samo na muzeje i takve stvari.. vec i za neke lokalne potrebshtine koje interrail ne podrzava :)

pozdrav

a.

On 6/11/2006 at 3:05 PM, aNChY said:

Pre neki dan smo se drugarica i ja prijatno iznenadile, kada smo saznale da sa euro<26 se moze kupiti Inter Rail sa popustom od 10%.? ( kod njih u predstavnishtvu u Beogradskoj)

Nije neka preterana razlika u ceni, ali opet na takvom putovanju svaka ushteda je preko potrebna..

Takodje su nas savetovali da kada budemo kupovali kartu (za destinacije koje nas vode do granice) bi trebalo da kupujemo domacu kartu, a ne medjunarodnu, jer ako ima i interrail ushtedu? od 50% u zemlji, medjunarodne karte su skluplje, tj linije koje su tako definisane.. I da je bolje kupiti lokalnu kartu (npr, do presheva, ako ste se uputili ka grchkoj) i tu na vec manju cifru ostvariti popust od 50% :))

dakle, treba razmisliti i o kupovini isic kartice i euro<26 pre putovanja, jer su popusti znachajni, ne samo na muzeje i takve stvari.. vec i za neke lokalne potrebshtine koje interrail ne podrzava :)

pozdrav

a.

Cena bez popusta za sve zone je 269.5 evra. Na tu cenu je popust 26.95 evra sto je odlicna usteda...naravno ako je to tako.... mada ti likovi u beogradskoj su mnogo slatkorecivi... klimaju glavom na svako pitanje, a u zbilji bas i nije uvek tako nono samo da bi ti uvalili obe kartice

Sto se tice te medjunarodne karte do granice..... proslog leta sam isao nocnim na relaciji beograd - bec i kupio sam kartu do subotice za nekih 350 dinara sa ISIC. Kondukter nocnih kola (austrijanac) nije pravio problem, ali domaci? :bang: jeste jer sam bio u kuset kolima koja se smatraju medjunarodnim saobracajem...naravno raspravljao sam se i nisam platio nista? zvizhd ...ako posmatramo pravila zeleznice, on je u pravu i znam ljude koji su platili kaznu jer nisu kupili medjunarodnu...

savet: ne pokazuj interrail kartu sve do subotice.... a onda te ceka iznenadjenje jer cena za relaciju subotica - granica (nekih 30-ak kilometara) kosta nekoliko stotina dinara. kada udjes na teritoriju madjarske mirna si potpuno....ali nasi kondukteri mogu (jednom mi nisu trazili nista) da te akaju za tih trideset km-a

uzgred, za one koji ne znaju medjunarodna karta beograd - granica sa madjarskom kosta preko 1500 dinara....

Ma htelioni da uvale kartice ili ne.. euro 26 nam u svakom sluchjau vrlo koristan.. ne samo ya ovo putovanje, tu najmanje a ovako.. :)

a isic, imali smo scenu rposhle godine u barsi, za neke muzeje nisu primali euro, vec samo isic, tako da za tih dodatnih 350 dinara, zaista se ne treba stiskati :)

to shto si rekao za tih 30tak kilometara, da, tu moze da bude problem, ali sve u zavisnosti od snalazljivosti ljudi, jer po pravilu bi to trebalo da se plati.. ali ipak smo mi srbi :))

On 6/11/2006 at 5:56 PM, aNChY said:

Ma htelioni da uvale kartice ili ne.. euro 26 nam u svakom sluchjau vrlo koristan.. ne samo ya ovo putovanje, tu najmanje a ovako.. :)

a isic, imali smo scenu rposhle godine u barsi, za neke muzeje nisu primali euro, vec samo isic, tako da za tih dodatnih 350 dinara, zaista se ne treba stiskati :)

moje iskustvo govori da je u zapadnoj Evropi ISIC veoma priznata, dok za Euro 26 pola insitucija niti prihvata niti su culi za nju...tako da sam pre za ovu prvu..... vec je puno toga receno na ovoj temi https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=169.0

to shto si rekao za tih 30tak kilometara, da, tu moze da bude problem, ali sve u zavisnosti od snalazljivosti ljudi, jer po pravilu bi to trebalo da se plati.. ali ipak smo mi srbi :))

ne zaboravi samo da su i kondukteri srbi i da su opasno namazani :bag:...i podmazani?? pijjj

• 3 weeks later...

I na kraju.. doplata uz interrail je za IC, EC, NZ..? Ne placa se za ICE? Postoji li neka nocna varijanta gde se doplata ne placa?

Jeste da nam je Miroslav na putu (nadam se da se dobro provodi.. u stvari sigurna sam u to.. :) ) ali bice da josh neko ima te informacije..

ako neko zna cene doplata, mogao bi da ih napishe ovako sve na jednom mestu... :)

Nego.. ima li ko ideju kako da "najbrze" stignemo od Pariza do Lisabona?

tnx

On 7/5/2006 at 2:37 PM, aNChY said:

Jeste da nam je Miroslav na putu (nadam se da se dobro provodi.. u stvari sigurna sam u to.. :) ) ali bice da josh neko ima te informacije..

Miroslav ispala!!!  :psuje:

:-D

i btw,

ima li ko da  zna  nachin, kako bi se moglo stici  od Cadiza do Fara, jer taj relativno mali deo nije povezan zeleznicom (ako se izuzme deo do Huelva koji je povezan nekim lokalnim shinama, ali nedovoljno da bi se stiglo do Fara )??

tnx

On 7/3/2006 at 6:38 PM, Oh, my said:

I na kraju.. doplata uz interrail je za IC, EC, NZ..? Ne placa se za ICE? Postoji li neka nocna varijanta gde se doplata ne placa?

Postoje zemlje koje naplacuju doplatu za IC i EC...to su poljska, italija i grcka....za NZ je doplata obavezna za kuset kola, ali ukoliko ima neki vagon sa sedistima, onda ti to nije potrebno....nema doplate za ICE...

On 7/6/2006 at 2:33 AM, aNChY said:

i btw,

ima li ko da? zna? nachin, kako bi se moglo stici? od Cadiza do Fara, jer taj relativno mali deo nije povezan zeleznicom (ako se izuzme deo do Huelva koji je povezan nekim lokalnim shinama, ali nedovoljno da bi se stiglo do Fara )??

tnx

autobusom, naravno....mislim da na sajtu www.bugeurope.com imas o autobusima u svim euro zemljama....tj...vozom do sevilje (mislim da je voznja duga oko 90 minuta), pa onda busom...karta je oko 12-15 evra....mislim da imas na sajtu www.eurolines.es

ako neko zna cene doplata, mogao bi da ih napishe ovako sve na jednom mestu... :)

Nego.. ima li ko ideju kako da "najbrze" stignemo od Pariza do Lisabona?

tnx

informacije o svim doplatama imas na www.inerrail.net (supplements)

Lisabon - San Sebastian nocnim, pa lokalnim do Iruna. Put nastavljas TGV-om. (Irun - Pahri oko 6 sati)

to ti je opcija vozom ali naravno imas i avion.... :king:

Pozdrav svima iz Atine, a poseban pozdrav za Marinu? :maddd:? :ang:? lol::

Anchy, srecno....vidim, imas nove izmene.... ::crazy:

E miroslave hvala za ovaj sajt sa autobusima..!  clap.gif' alt=':clap:'>

Sad bash pogledah, mnogo ce da znachi!

Manje vishe, nije se plan puno promenio, osim  da bi ipak uspeli da vidimo i Marocco pored svega ostalog planiranog.. Rezervisasmo  let iz frankfurta za Jerez (shto mu je tu kod Cadiza koliko videh) za celih 30eura sa taxama.. Josh samo da izvagamo rancheve i bice sve OK :)) :veselo

Veliki pozdrav, uzivaj dole!

Mi krecemo u ponedeljak pa cu pisati kako ide :)

upravo to chekamo..!  :bang:  ::crazy:

• 2 weeks later...

Kao prvo, pozdrav svima na ovom zaista lepom i korisnom sajtu!

Ima zaista korisnih stvari na forumu. Drug i ja planiramo u Evropu vozom, trebalo bi da krenemo negde od 5. avgusta!  Mene zanima da li je zaista neophodno detaljno planiranje putovanja??? Kakva je situacija sa vozovima, sta se doplacuje a za sta vazi interrail karta? Koliko je para odprilike potrebno za tih mesec dana? Moze li nesto da se uradi preko onog sajta za besplatno spavanje (hospitalityclub)? Sta obavezno treba poneti? Sta obavezno obici.... Svaki savet i iskustvo bice mi od velike pomoci...

Da li je neko bio u Maroku i kakva su iskustva?

Veliki Pozdrav

Filip