Jump to content

Featured Replies

Kao prvo, pozdrav svima na ovom zaista lepom i korisnom sajtu!

Ima zaista korisnih stvari na forumu. Drug i ja planiramo u Evropu vozom, trebalo bi da krenemo negde od 5. avgusta!? Mene zanima da li je zaista neophodno detaljno planiranje putovanja??? Kakva je situacija sa vozovima, sta se doplacuje a za sta vazi interrail karta? Koliko je para odprilike potrebno za tih mesec dana? Moze li nesto da se uradi preko onog sajta za besplatno spavanje (hospitalityclub)? Sta obavezno treba poneti? Sta obavezno obici.... Svaki savet i iskustvo bice mi od velike pomoci...

Da li je neko bio u Maroku i kakva su iskustva?

Veliki Pozdrav

Filip

Dobrodosao! Na sva pitanja koja si postavio imas odgovore upravo na ovoj temi. Sto bolje ispalaniras kuci to ces imati manje posla tamo na licu mesta. Ali ako si avanturista i nemas problema sa novcem onda mozes samo da kupis neki vodic za Evropu (Lonley Planet ili Rough Guide) i da uzivas.... hospitality club funkcionise ali i za to ti treba vreme da nadjes osobu koja ce te primiti jer su sada svi van svojih domova zbog odmora.....

doplate za interrail mozes naci na sajtu www.interrail.net

ukratko: ispod 35 - 40 evra po danu sa uracunatim nocenjem u hostelu je minimum minimuma.... a realno je makar 50 a dobro 60...... pare samo lete... ovo se odnosi na zapadnu Evropu a istocna i srednja su dosta jeftinije (oko 50%) dok je Skandinavija jos skuplja.... procitaj sve prethodne postove kao i putopise....naci ces odgovore na sva svoja pitanja

pozdrav

da li neko zna neki dobar sajt na kome imam red voznje vozova po evropi (sajt koji je dat je na nemackom pa ne mogu da se snaljem)

Drug i ja idemo 5.avgusta na put interrail-om pa ako znate nekog ko bi putovao tada mozete se javiti da putujemo zajedno moze i sms-om na 064-2069419

da li neko zna neki dobar sajt na kome imam red voznje vozova po evropi (sajt koji je dat je na nemackom pa ne mogu da se snaljem)

Drug i ja idemo 5.avgusta na put interrail-om pa ako znate nekog ko bi putovao tada mozete se javiti da putujemo zajedno moze i sms-om na 064-2069419

www.bahn.de imas na vise jezika..... evo linka ka engleskoj verziji http://reiseauskunft.bahn.de/bin/query.exe/en

• 3 weeks later...

ukratko: ispod 35 - 40 evra po danu sa uracunatim nocenjem u hostelu je minimum minimuma.... a realno je makar 50 a dobro 60...... pare samo lete...

Haaaa!...? ?::crazy:? :shockkk:?

Nemoj da me pla?i? :potty:

Ja krećem na pute?estvije od 22 dana po Nemačkoj i okolini sa ne vi?e od 120 evra u d?epu. Dodu?e, na kampu će nam hrana 16 dana biti ''obezbeđena'' (ako je sami skuvamo? kiklop)

Čuo sam jednom da su neki proputovali Evropu na hlebu i vodi... Dobro hlep, ali tamo se i voda kupuje!? :cry22:

Slumpy tebra ... svrni kod mene ovija dana kao sto smo se dogovorili pa cu ja da ti pokazem slike i da ti dam smernice. Mislim da je interrail za nemacku i okolinu odlicno, ali odlicno resenje. Sto se tice hrane ... nije mnogo skuplja nego ovde. Ako sam ja za 20-tak dana za vreme svetskog prvenstav potrosio 250 jura (ne racunam karte za utakmice, interrail) onda i ti mozes da prodjes sa 120. Da napomenem da sam od tih 250 50 potrosio u Amsterdamu. 10 za Van Gogov muzej i 10 za Karavadja i ... ostalo na gradskom prevozu. Amsteradam je jedini grad gde nemozes da se svercujes u gradskom prevozu!  nono

ja sam u irskoj trosio oko 10 evra na dan, ako ne racunas pivo.

ako racunas pivo, trosio sam oko 50

pivo je oko 4-5 evra

pa vi racunajte...

inace, iskreno verujem da je kolicina alkohola koju popijete minus kolicina alkohola koju vam neko plati ili pokloni ili je prosto polocete iz polupopijenih casa prilicno vazan faktor troskova u bogatim evropskim zemljama... ako se oslonis na couchsurfing i najjeftiniju ishranu po supermarketima i na to da ces piti manje vise samo na zurkama koje ces naci preko csovaca i hcovaca, mozes sasvim sigurno da prodjes sa 10 evra na dan, apsolutno u svakoj zemlji na svetu... na ovo naravno dodajes troskove poput ulaznica u muzeje galerije, ili na kulturne ili sportske dogadjaje i sl i eto.

arapski svet je bolji sto se troskova tice (a ima par aduta i inace, al ne bih sad o tome :P), jer tamo nije ni zgodno da se pije, a sve ostalo je jako jeftino, a i ljudi, cak i oni koje upoznate na ulici, skloni gostoprimstvu...

Slumpy tebra ... svrni kod mene ovija dana kao sto smo se dogovorili pa cu ja da ti pokazem slike i da ti dam smernice.

Vazi! Ajde za vikend! Moj mob je 64/27-900-49 pa mi pusti poruku kad ti odgovara!

Hmmm ... ja ne putujem da bih se opijao ... dakle 10 - 20 jura/day je sasvim dovoljno! I da ... nevidim vezu interraila i alkohola ... obrisite i ovaj post!

Hmmm ... ja ne putujem da bih se opijao ... dakle 10 - 20 jura/day je sasvim dovoljno! I da ... nevidim vezu interraila i alkohola ... obrisite i ovaj post!

naravno, bez smestaja....sa velikim odricanjima i pod uslovima na imas kod domacina dorucak for free.....i da nisi neki ljubitelj muzeja i turistickih atrakcija....teoretski je sve moguce ali je u praksi malo drukcije.....eto, ja sam nedavno na Iosu za hranu i vodu trosio oko 3.74 evra a za provod da ne pricam  :banana: (velika lepinja 0.8 , tegla majoneza 0.5, 200g najjeftinije mortadele 0.7, 100g grcke cokolade 0.45 + cokoladno mleko 1 + voda (1.5l) 0.29

sve se moze kad se mora...... to je Ios i tamo se skoro svi tako snalaze za hranu a za alkohl trose pet puta vise (dnevno)....... Jedina losa strana svega toga, kada si na zapadu, je sto kad nemas dovoljno para, previse  razmisljas o tome sto ti odvraca misli od onoga zbog cega si u stvari dosao...a dosao si da bi video nesto, a to moras dosta da platis...dosao si da bi upoznao nekoga a moras da placas i pica (cena piva i koka kole je skoro uvek ista)

a Poletarac je super prosao u Irskoj sa cenom od 4-5 evra po pivu....tamo je prosek 4-5 funti.... recimo u stokholmu je cena piva na solidnim mestima oko 6-7 evra....ali uvek postoje supermarketi i stepenice, parkovi.....

slazem se sa miroslavom da koka-kola kosta isto kao pivo (naravno, razlika je sto nikad neces popiti 7 koka-kola, osim ako ti nije bas do trosenja para), ali cela ta stvar sa placanjem pica i statijaznam, jer je inace teze upoznati ljude, ili nije pristojno, ili ne znam vec, to meni ne stoji... svako normalan koga upoznas, pogotovo ako to uradis ranije, preko cs-a, bice svestan, makar posle kratkog razgovora o srbiji da za tebe i njega ne znaci isto placanje tog jednog pica, a ja licno mislim, da dokle god ti nisu ambicije neki ludi partying i alkoholisanje na veliko (prosto, ako nemas para, ne treba da ocekujes da se time bavis po zevropi), je sasvim u redu da ti u vecini slucajeva taj neko plati to jedno pice (u krajnjoj liniji, platio bi i ti njemu u beogradu, a za njega je tih 5 ili 6-7 evra apsolutno isto kao za tebe tih 1 ili 2 u bg-u)....

supermarketi:

hrana se svugde u velikim supermarketima moze naci po srpskim cenama ili jeftinije, a mnogi veliki gradovi imaju supermarkete i u centru (dablin, budimpesta, hamburg - za njih sam siguran). na primer, topli sendvic u dablinu (doduse veliki) kosta 5 evra, ali zato u supermarketu mozete da kupite 400 grama sunke na popustu za 1.49 (u velikom supermarketu uvek je sunka, poput nase praske, na popustu i uvek je to najjeftiniji suhomesnati proizvod), hleb nesto ispod evra, ali od kilogram, mleko 1l oko evra i ako kupite neki jeftini namaz ili malo sira, imate sasvim pristojan obrok za troje, sve zajedno ispod 4 evra.

i nije tacno da je u irskoj prosek cene pinte 4-5 funti,? cene su? jako slicne na svim mestima sto se piva tice (u poznatom pabu, u centru dablina i u malom selu negde na ostrvima na zapadu irske razlika je 30 posto - cak i u mestima tipa diskoteka, cena je opet ista) inace, ako si mislio na irske funte (cija je vrednost bila slicna evru), one vec neko vreme ne postoje, a engleske iz irske odose mnogo pre naseg rodjenja...

evo i cenovnika sa sajta dablinske pab scene :P

http://www.dublinpubscene.com/thepubs/pricetablestout.html

da, ono sto je lepo je sto je pinta veca od pola litre i ima nekih 568 ml, a ni ne zakidaju :)

pice u supermarketima i inace u radnjama, cene zavise uglavnom od poreske politike drzave.. tako u irskoj na primer pivo kosta preko 2 evra i u supermarketu

drugi problem s pijenjem na ulici je sto je u mnogim zemljama zabranjeno, pa je onda manje prijatno, osim ako bas ne zelite clandestine atmosferu, piti, makar po centru.

jos jedan lep gest, a i nacin da ponesto zaista finansijski uzvratite domacinu, a opet bez velikog troska, je poneti sa sobom par bokseva cigareta, pogotovo ako ste nepusac, to znaci da mozete da ih poklanjate ljudima, domacinima koji puse, jer je za mnoge, iole siromasnije ljude po eu problem da kupuju cigarete (sve vise njih mota duvan), jer u nekim zemljama najjeftinije krecu od 7-8 evra po pakli.

eto, to su moje dve kopejke, ako se setim jos neceg, napisacu..

Cela ova prica je pokrenuta oko dnevne potresnja para.....naveo sam 40-50 evra za Zapad i stojim iza toga.....hostel + hrana + razgledanja.... i u tom konkestu sam pomenuo placanje pica uvece....kada izadjes sa drustvom iz hostela nema razlike...svi ste jednaki...i tu nema neke velike mudrosti.....druga je stvar kada ides kod nekoga preko CS-a ili HC-a....a i tada postoji granica jer ti da platis i poslednju turu u drustvu od cetvoro ljudi ceh po turi ispadne oko 20 evra minimum.....naravno, ne moras svake veceri da izlazis ali treba da imas i to na umu...

i sada mozemo do sutra argumentovano da pricamo o raznim iskustvima...ali sve se svodi na jedno....a to su pare.....moze se i bez njih, uostalom tako sam i proputovao veci deo Evrope, ali lepse je sa njima, ponekad......jer bar ja se osecam prilicno jadno kad mi neko drugi placa pice....ali ne zato sto on placa nego zato sto ja to ne mogu da uradim.....

slazem se da kad dolazis kod nekog domacina obavezno dones cigare, pice ili neki suvenir iz tvoje zemlje....lep gest

in sto se tice pijenja na ulici.....u kojim je to zemljama u Evropi zabranjeno?

mozda u Britaniji i eventualno u Skandinaviji (mada mislim da nije), ali pozdano znam da u ostatku EU nema zabrana, barem za sada.....

to kako je lepse putovati po evropi, s parama ili bez njih, to je sasvim licno, i imas pravo na svoj izbor, kako planiranja, tako i uzivanja... ali, ja sam se zaista samo trudio da odgovorim na postavljeno pitanje, a to je koliko para treba, a kod nas se obicno podrazumeva da je to koliko najmanje para treba, pa sam na to pitanje i odgovarao..

inace, sto se tice zabranje pijenja na otvorenom  na javnom mestu, ja sam mislio da je to samo u irskoj, ali onda mi sad rece jelena i za poljsku i da misli da je tako i za jos neke zemlje.. tu posast definitivno treba zaustaviti (mislim posast zabrane :), ali i racunati s njom, kad je rec o planiranju pijovanja (i to nisam pomislio da cu ikad raditi, ali u irskoj npr. se poslednje porudzbine toce oko ponoci, nekad i ranije i beogradska mladez naviknuta na ovdasnje izlazenje posle ponoci moze da ima problema da ista i popije - s druge strane, to stedi dosta novca :))

uostalom, logicno je da ce se ici ka takvim promenama, pogledajte samo sta rade pusacima...

Provela sam 3 sata na Malpensi kao narkoman zato sto je svuda oko mene pisalo da je zabranjeno pushenje i da je kazna od 25 do 250 eura. Nemaju cak ni pushacki kutak. Mislim da samo 2 ili 3 evropska aerodruma imaju pushacki kutak.

U nemackoj su se nepushaci pobunili zbog te politike "nema pushenja nigde na javnim mestima" poshto njihovi prijatelji koji su pushaci stalno trce napolje iz restorana da bi zapalili cigaretu jer je u restoranu zabranjeno pushenje. Mislim da je sve bolje funkcionisalo kad su bili oni pushacki i nepushacki sektori u restoranima. I nepushaci prvi to zele nazad.

Koliko god da se uvode ti zakoni protiv pushenja svuda po svetu, pushaci ce uvek postojati i treba i njih poshtovati. Ako je neko odlucio da se truje, neka mu!

I kakvo je to pivo bez cigare?  :pij:  :weed:

• 4 weeks later...

ukratko: ispod 35 - 40 evra po danu sa uracunatim nocenjem u hostelu je minimum minimuma.... a realno je makar 50 a dobro 60...... pare samo lete... ovo se odnosi na zapadnu Evropu a istocna i srednja su dosta jeftinije (oko 50%) dok je Skandinavija jos skuplja.... procitaj sve prethodne postove kao i putopise....naci ces odgovore na sva svoja pitanja

Ja sam potro?io oko 180 evra za 22 dana, ali: gadno ?tekanje, spavanje jedino preko HC-a, glad kao uobičajena stvar, muzeji veoma retko, samo jedno piće po večeri (?to je bilo veoma čudno konobarici u jednom salcbur?kom baru pa je dolazila na svakih pet minuta i pitala hoću li jo?), eventualno grebanje od Jugoslovena u gradovima gde ih dosta ima (a ima ih svuda) itd.

Mislim da se manje tro?i kad se putuje sa nekim, kao da i najvi?e para ide (jer se ne mo?e izbeći) na hranu i gradski prevoz.

Inače, samo su mi u Sloveniji detaljno proveravali interrail, za koje zone va?i i kada ističe. Uglavnom samo bace pogled na destinaciju koju napi?em, a par puta nisu ni to uradili. O proveravanju identiteta vlasnika interraila nema ni reči. Tako sam se lepo ?vercovao do ?vedske, a vozikao sam se i po Srbiji jer ti kondukteri mora da su totalno glupi kad nisu znali da interrail nikako ne mo?e va?iti u Srbiji. Upoznao sam devojku u Gracu koja se ?vercovala kroz celu ?paniju i Portugaliju. Pa, ako ste smeli ili ludo-smeli, krenite u ?verc avanturu po toj tako zakonski uređenoj Evropi (podmitili smo konduktera u Sloveniji, toliko o korupciji i EU? ::crazy:), ali ja vam ni?ta nisam rekao!? zvizhd

sto se sverca tice, sumnjam da bi ti to proslo (vise puta) u Nemackoj ili Holandiji jer oni sve gledaju i sve proveravaju....spanci su opusteni ali to ni ne sanjaj da izvedes u high speed vozovima kao sto su AVE, Altaria ili Euromed.....za lokalne nema problema..... znam da neevropljani kupuju Eurorail karte koje su duplo skuplje od Interraila i jos vaze kao Balkanflexipass odredjen broj dana u mesecu...svercovanje uspeva u lokalu ali na duzim relacijama tesko....

a svercovanje koliko znam, nema nikakve veze sa zakonom..... to je vise stvar kulture i mladosti-ludosti.....

Meni i drugarici takodje niko nikad nije proveravao identitet (onaj vezan za ime i broj pasosa) a shto se tiche interrail karte.. mogli smo da im damo i komad toalet papira, mislim da ne bi znachajnije pogledali..

svi su uvek bili u fazonu da nam objasne kako je vazno da pazimo da nas neko ne odzepari, i tu je uvek kretala takva neka pricha, i nisu nishta ni gledali :))

ladno smo mogli i da kupimo falsh ili i da je koristimo mnogo duze od onoga shto je pisalo na njoj

ali ono.. sve u svemu.. nezaboravno iskustvo kada se svi brinu za nashu dobrobit, pricaju nam da ne idemo sluchajno previshe na istok jer je tamo nesigurno :))) lol!!!

Pa i ja da dodam nesto...

Ovog avgusta sam bez vozne karte isao od barselone do monpeljea ne znam kojim vozom, bilo je presedanje na granici izmedju spanije i francuske, ali opet... :shh:

A odatle, iz francuske sam koristio kroz celu francusku, nemacku i belgiju tudji interrail, cak sam izvadio i rezervaciju u nemackoj jednom za nacht zug i jednom za ICE a da nista niko nije proveravao? ?:-D

Momku koji mi je dao kartu vise nije trebao, jer je isao kuci i ja sam pristojno zapitao, da li je moguce da dobijem kartu od njega, i on mi je dao svoju kartu.

A sto se tice gradskog prevoza, u briselu npr. za metro, ne treba kupovati kartu, jer kontrole skoro da i nema, samo prvi put se kupi karta cisto ako kontrola naidje, vi im pokazete kartu i kazete da ne razumete holandski ili francuski i da niste znali sta da radite sa kartom, ja doduse za nedelju dana nisam video ni jednom kontrolu.

A sto se tice amsterdama mislim da je mnogo jednostavnije iznajmiti bicikl i sa njime obici grad, jer je i lepse a i jeftinije...

ja sam trenutno u nemackoj... sa interailom... vozam se svim vozovima... i ICE-ovima... i do sada su me najmanje u njima cekirali... mislim da uopste dodju i da pogledaju kartu...

E da ja sam vec mesec dana ovde a nisam ni jednu rezervaciju platio ili tako nesto... znaci NEMOJTE VADITIT REZERVACIJE ZA VOZOVE... lepo pratis raspored vidis kad ima voz... udjes u njega... i sednes na mesto koje nije rezervisano... i niko ti ne pravi problema... mada i ako si seo na rezervisano mesto.... onda ukoliko se pojavi "vlasnik" mesta.... lepo ustanes i sednes na drugo...

e jos nesto... u intrerailu sam dobio samo jedan onaj listic za popunjavanje destinacija... sam sam napravio jos koji...? nema frke sa tim... ti imas kartu koja vazi, a to gde upisujes destinacije... je samo radi kontrole... tako da opusteno cim nabavite kartu... kopirajte stranicu, za upisivanje destinacija... niko to ne zagleda...

E da ja sam vec mesec dana ovde a nisam ni jednu rezervaciju platio ili tako nesto... znaci NEMOJTE VADITIT REZERVACIJE ZA VOZOVE...

e jos nesto... u intrerailu sam dobio samo jedan onaj listic za popunjavanje destinacija... sam sam napravio jos koji...? nema frke sa tim... ti imas kartu koja vazi, a to gde upisujes destinacije... je samo radi kontrole... tako da opusteno cim nabavite kartu... kopirajte stranicu, za upisivanje destinacija... niko to ne zagleda...

Sto se tice rezervacija, ni ja nisam rezervisao, nego mi je gospodin kondukter rekao da interrail nije dovoljan za ICE i Nacht Zug, pa sam morao da doplatim 5 eura.

A sto se tice listica za datum na interrail karti, ja nisam ni jedan datum napisao, a nije ni osoba koja je kartu pre mene koristila.

Mislim da nije cak ni to potrebno pisati.

A sto se tice listica za datum na interrail karti, ja nisam ni jedan datum napisao, a nije ni osoba koja je kartu pre mene koristila.

Da slazem se... i meni se cesto desavalo da nisu trazili... ali na nekim kracim destinacijama... su insistirali da upisem... to valjda zavisi i od samog konduktera....

Sto se tice rezervacija, ni ja nisam rezervisao, nego mi je gospodin kondukter rekao da interrail nije dovoljan za ICE i Nacht Zug, pa sam morao da doplatim 5 eura.

Pa i mi tako upadosmo sluchjano u exprez voz od Koln-a do Franfurta, i naplatishe nam bezobraznih 11e po osobi "jbg, shto niste pogledale da je ovo brzi-BRZI-brzi voz" mada.. ima svojih prednosti.. Stigle smo za 55min i zahvaljujuci tome, na vreme se dochepale Hahn-a.

A rezervacija in general: dobro dodje kada bi malo da odspavash i ne zelish da te dizu non stop i premeshtaju.

Ma i kada ne upishesh, ako misle da bi trebalo da stiji, upishu ti oni sami.. ako ne, nikom nishta :)

To papirche vishe sluzi da se hvalish di si putovao nego kao neka zaista kontrola.. :)

Nemoj ?aliti te pare jer prosto nisi mogao to da izbegne?. U nekim vozovima rezervacija je prosto neophodna. I ja sam plaćao 5 evra za voz Hamburg-Kopenhagen. Voz je bio Eurocity i čini mi se da je bilo jasno naznačeno reservation required.

A ?to se tiče vozova u kojima ona nije neophodna ali interrail nije dovoljan za njih, nemoj plaćati. Reci da nisi znao i da ćes sići na sledećoj stanici i uhvatiti drugi voz za svoje odredi?te. Tako sam ja rekao, a sledeća veća stanica (po?to neće? pronaći intercity voz u nekoj malecnoj - čak me je kondukter savetovao da siđem u većoj) bila je Hanover, za sat vremena. I onda siđe?, ili jo? bolje, napravi?e se da spava?, pa te mo?da niko neće dirati. Tako ja uradih i u?tedih 18 ojra? :blob:

Ja sam za vreme mog euro tripa pitao na salteru da li treba da doplatim za ICE (to su najbrzi vozovi u meni poznatoj jevrop ako ne racunamo Talin) i ona mi je rekla da netreba. I tako sam se ja vozio ICEom na destinacijama Minhen-Frankfurt, Frankfurt-Lajpcig, Lajpcig-Hamburg, Hamburg-Keln, Keln-Osnabrik, Osnabrik-Amsterdam, Amsterdam-Keln, Keln-Brisel, Brisel-Keln i na kraju sam uso u voz Keln-Minhen i naisla je debela brkata zena i trazila mi ja da doplatim 36 evra! Ja sam joj reko da malo bolje pogleda kartu jer sam se vozio sa njom u ICEima skoro 5000 km a ona mi je rekla "daj pare" i ja sam kao i slampi izaso na sledecoj stanici ... Studgart gde me je cekao night expres za Minhen! Dobro je sto ti u ICE daju knjizicu u kojoj mozes da procitas red voznje u narednih sat vremena sa svih stanica kroz koje ces da prodjes pa mozes da isplaniras dalji put ako te izbace! :) Posto mi je karta vazila samo do austrijsko/madjarske granice odlucio sam da okusam srecu i nastavim put do budimpeste na blef i kondukter je ipak proverio za koju zonu vazi karta ... pa mi je trazio da doplatim 20 evra. Ja mu reko da imam samo 10 i on ih je velikodusno prihvatio! :) Interrail se vise nego isplati u jevropi!