Jump to content

Featured Replies

мислиш да карта неће изгледати стандардно!?као до сад? можда неки нови вид заштите, холограмски жиг?

• 3 weeks later...

Evo ja bih zamolio da mi neko od ovde prisutnih,iskusnih,turista objasni kako da stignem do Portugalije vozom.Isao bih ovog leta do Lisabona,jesam malo omatorio za to(29) al sta cu nisam mogao do sad.Vise bih voleo vozom al nebi bilo lose i neko ako zna o nekoj agenciji za neki jeftin avion.

Interesuje me sve ovde sto sam citao,da stignem najbrze sto moze vozom,gde kupujem karte za koji voz u kom gradu,pa cak i gde je najbolje da prespavam i.t.d.Unapred zahvalan. pijjj

Vec par puta se na ovom forumu pricalo kako stici do Portugala, mislim da je cak i u ovom topiku.

Tako da odvoj malo vremena i prelistaj po forumu i sigurno ces naci.

Vozom ti treba minimum 2 dana samog puta, mislim da od toga brze ne postoji sansa.

A kao sto vidis karte, tacnije interrail je poskupeo pa se ni ne isplati uzimati ga ako ti je jedini i konacni cilj Lisabon..

Avionom.. Iz Peste do Barse, Madrida ili nesto slicno i odatle auto stop ili autobusom do Lisabona, koliko sam ja video tamo su jeftiniji busevi nego vozovi.

Mozes otici i na www.eurolines.es pa pogledaj malo cene..  :wink:

Jos jedna od opcija je da uzmes povratnu autobusku do Monpeljea, i odatle se nekako(vozom) doklackas do Barse, 3-4 sata, a odatle.. mali milion opcija

Treba dodati da novi interrail ne daje popust na euro26 (barem mi tako rekoše na žel. stanici)

:bang:

hmmmm

Mislim da je sad bolje uzeti i rent a car za tu cifru od mesec dana...Pogotovu ako treba da putuje dvoje ili troje ljudi..

Najjeftiniji rent-a-car je u Sloveniji i Spaniji

• 1 year later...

Pozdrav!

Imam nekoliko pitanja oko interrail-a, iako vidim da ga iskusniji putnici kude u poslednje vreme, ali to mi je lepa prilika da putujem kao shto su mi roditelji ranije :)

naime, decko i ja  (plus mozhda josh dvoje ljudi) planiramo sledecje godine u julu da se promuvamo malo Evropicom.

1. pitanje > decko 26 godina puni 8. jula . Youth ticket vazi do 26 godine, shto bi znacilo

da moze da uzme youth ukoliko je kupi i krene na put pre 26te?

2. pitanje > supplements, tj. doplate za vozove, nije mi jasno shta podrazumevaju tacno pod "night trains" na oficijelnom sajtu. Da li se doplacjuje obican voz, bez spavacjih kola, koji ide nocju ? preskupo ispada da se svaki nocni naplacjuje dodatno, pogotovo shto smo mi mislili da probamo shto vishe nocju da putujemo....

3. vashe preporuke za sightseeing u  Italiji , Spaniji, Francuskoj i Portugalu ? ja sam putovala malo po Italiji i Francuskoj  -Venecija, Verona, Pariz, Lion i josh  4-5 francuska gradica, pa, neshto van tog opusa. Recimo, mnogi su mi kritikovali Madrid, a mi smo misli da ipak svratimo, pa vredi li previshe ?

hvala unapred

Na http://forum.interrail.net/index.php je detaljan FAQ u vezi svih Interrail dilema. Administrator Peter brzo i tačno odgovara na pitanja, pa čak iako su ista već postavljana.

Za pitanje u vezi godina najbolje je da ti oni odgovore ukoliko na samom Interrail sajtu nije precizirano šta to znači. Inače Interrail karta važi uz dokument (pasoš) a meni su kondukteri (i drugima) samo dva puta (oba puta u TGV vozu) tražili da pogledaju i pasoš. Medjutim, kako ne mogu da koristim youth varijatnu verovatno sam manje "sumniva" :) Ipak, koliko sam videla slučajeve mladih (backpacker-a) ni njima (osim u TGV-u) nisu tražili pasoš. Drugim rečima, verovatno ne bi cepidlačili ni oko tih nekoliko dana - čini mi se da samo provere da li je broj pasoša i na samoj karti. Ali, sve su to samo moji utisci, najbolje da pitate Petera.

Što se noćnih vozova tiče, tu imam iskustvo samo za CNL Beč-Keln. Doplata je ustvari rezervacija (i o tome imaš detaljno kod Petera na Interrail forumu) i zavisi od toga šta rezervišeš: meni je za ležaj na toj relaciji u 4-krevetnom kušetu doplata bila 30 evra, a za sedište bi bilo 3-4 evra (ako je varijanta sa obaranjem sedišta onda 10tak evra, ali takvih nema u svim noćnim vozovima). U vezi cene nekih rezervacija imaš informacije na napr. http://www.nachtzugreise.de/nachtzugreise/view/en/reiseinformationen/preise_en.shtml - vidi deo surcharges, ili na Interrail FAQ. Dakle i za noćni voz ako uzimaš samo sedište potrebna je doplata 3-4 evra (slično kao i za dnevne TGV, dok je Thalys rezervacija čak 13-14 evra). Za ICE i IC vozove (to su sve dnevni) nije potrebna nikakva rezervacija, naravno ni za razne druge sporije regionalne vozove. Sećam se samo da mi je za EuroCity izmedju Praga i Beča isto bila potrebna rezervacija od nekoliko evra. Ali sve su to izuzeci. Rezervacije ti uglavnom neće trebati za dnevne vozove, ali za ove brze noćne skoro sigurno. Noćnim vozom se smatra onaj kojim počinješ putovanje posle 19:00 a završavaš posle ponoći sledećeg dana. Bitan je detalj da se takva noćna vožnja u Interrail karti upisuje sa datumom sledećeg dana - dobrim planiranjem se tako može uštedeti dan putovanja (napr. jedan od 10 u periodu od 22 dana).

• 1 month later...

Citam sve do sada napisano, ali mi jedna stvar i dalje nije najjasnija:

Kako se tacno racuna broj provedenih dana u putu (10 days within 22 days)??

Pa lepo .. recimo da si kupio interrail koji vazi od 1.juna do 22. juna! U okviru tih 22 dana mozes da se vozis 10 dana. Sam izaberes kad ces da se vozis. Recimo 1., 3., 7., 8., 11., 15., 17., 18., 20. i 22. juna! Kad god ti odgovara ti uskocis u voz, napises u tabeli koja ide uz kartu kojim vozom putujes i tako dalje. Od prilike tih 10 dana znace 10 voznji!

Pretpostavljam da u jednom danu mozes da presedas iz voza u voz, to se i dalje racuna kao taj jedan dan putovanja?

• 2 weeks later...

Samo jos jedan savjet za putovanje Interrailom, nisam detaljno procitao ovu temu pa nisam siguran da li je neko to spomenuo.. Francuske zeljeznice ostavljaju samo odredjen procenat mjesta u nocnim vozovima za putnike sa Interrail kartama, tako da je pozeljno da se mjesto rezervise sto ranije. Ja sam imao negativno iskustvo s tim na linijama Nica-Barselona i Barselona-Pariz, mjesta nije bilo 3-4 dana prije putovanja, tako da smo morali da prenocimo na stanicama u Monpeljeu i Parizu. U Monpeljeu je ok, cak se skupilo i neko drustvo pa je bilo i veselo  serenade  pijjj, dok u Parizu nam cak i policajci nisu preporucivali spavanje na stanici, mada srecom nije  bilo problema. U Francuskoj se preko noci zatvaraju stanice, tako da vas izbace na ulicu. Ne znam da li jos neka zemlja ima isti sistem, ali nije bilo slicnih problema (isli smo jos kroz Italiju, Spaniju, Holandiju, Austiju, Cesku i Madjarsku).

• 1 month later...

a nek mi neko odgovori na sledece, lako je:

npr kupim interrail za nemacku (kolko god dana). koliko, i da li uopste placam put iz BGD do minhena?! i isto tako za povratak. dakle, da li se interrail karta racuna i za voz kojim se dolazi/odlazi u/iz ciljne zemlje?!

i gde se u NS moze pazariti karta?

sto se dobijanja viza tice....pa....moguce je napraviti neku malu prevaru......prijavite se za neki volonterski kamp kojih u Evropi ima na svakom koraku, kod nas je to moguce preko mladih istrazivaca srbije....www.mis.org.yu....oni vam posalju garantno pismo i nemate problema sa vizom, moja sestra je isla u Portugaliju i zaista nikakvih problema nije imala......odaberete kamp koji traje 3 nedelje, budete tamo par dana a ostatak gde vam drago....naravno treba platiti godisnju clanarinu u mladim istrazivacima (oko 50 e).....u svakom slucaju ovo nije bas korektno prema mladim istrazivacima srbije, ali ko voli-nek izvoli...

e da....uvek postoji mogucnost da lepo pitate ljude koji rade u kampovima i hostelima da vam posalju garantno pismo......drugar je isao u kamp na Tasos, rekao "nemam vizu jel moze neko garantno pismo" i dobio od kampa bez problema...

On 12/10/2008 at 12:27 PM, vuk_kg said:

sto se dobijanja viza tice....pa....moguce je napraviti neku malu prevaru......prijavite se za neki volonterski kamp kojih u Evropi ima na svakom koraku

Volonterski kampovi imaju svrhu da zbliže ljude iz različitih zemalja i da urade nešto korisno za lokalnu zajednicu, tako je pomalo podlo koristiti ih kao alibi za vizu za svoje privatne potrebe. Osim toga, vođe kampa će vaš neopravdani odlazak sigurno prijaviti organizaciji koja vas je poslala, a oni će zabeležiti vaše ime, tako da se ova prevara može izvesti samo jednom. Ako par dana pred odlazak otkažete rezervaciju hostelu ili "običnom" kampu, oni naprosto ponovo oglase slobodnu sobu/mesto, ali kad odete usred volonterskog kampa, ne može se naći zamena.

zasto meni niko nije odgovoriJo?

ps potpisujem vidjenje volonterskog kampa druga panonskog :)

Jimmy interrail vazi samo za zemlju za koju si je kupio, u tvom slucaju za nemacku. Moras da kupis i povratnu kartu do granice sa nemackom ali ces na nju imati popust od 50%!

jos jedno pitanje :)

kakve su ono razne doplate koje se kesiraju uz interrail?? i za koje tacno vozove i razrede vazi interrail?

On 8/11/2008 at 1:49 PM, Masha said:

Pozdrav!

Imam nekoliko pitanja oko interrail-a, iako vidim da ga iskusniji putnici kude u poslednje vreme, ali to mi je lepa prilika da putujem kao shto su mi roditelji ranije :)

naime, decko i ja  (plus mozhda josh dvoje ljudi) planiramo sledecje godine u julu da se promuvamo malo Evropicom.

1. pitanje > decko 26 godina puni 8. jula . Youth ticket vazi do 26 godine, shto bi znacilo

da moze da uzme youth ukoliko je kupi i krene na put pre 26te?

2. pitanje > supplements, tj. doplate za vozove, nije mi jasno shta podrazumevaju tacno pod "night trains" na oficijelnom sajtu. Da li se doplacjuje obican voz, bez spavacjih kola, koji ide nocju ? preskupo ispada da se svaki nocni naplacjuje dodatno, pogotovo shto smo mi mislili da probamo shto vishe nocju da putujemo....

3. vashe preporuke za sightseeing u  Italiji , Spaniji, Francuskoj i Portugalu ? ja sam putovala malo po Italiji i Francuskoj  -Venecija, Verona, Pariz, Lion i josh  4-5 francuska gradica, pa, neshto van tog opusa. Recimo, mnogi su mi kritikovali Madrid, a mi smo misli da ipak svratimo, pa vredi li previshe ?

hvala unapred

Ja mislim da tvoj momak moze bez problema da krene sa kartom do 26 godina.....Sto se dodataka tice, znam da se u Italiji stalno naplacuju, a koliko zavisi od vrste voza. U Francuskoj se pre 2 godine placalo ali samo za tgv i to rezervacija oko 3 eura. Za Spaniju ne znam da li se placa ili ne. Sto se razgledanja tice, o svim tim zemljama ces na google naci sve sto bi trebala da vidis pa se potrudi malo. Moj savet je Cinqueterre u Italiji (oblast Ligurija) to nikako nemoj da propustis.......E da, Madrid je fenomenalan i ko god ti kaze suprotno - gresi....

• 4 weeks later...

evo .. konretno pitanje. srz, sustina, bit .... pucam .. zum!

kupim interrail kartu za nemacku. i sednem na vozi BGD - minhen ujutro i imam interrail i onu povratnu tamo i nazad od 50%. i dodjem do gran'ce nemacke. linija je povucena. ja predjem i nastavim za minhen. da li se put od grane do minhena racuna kao 1 dan iskoristen ili je to uracunato u odlazak? isto pitanje vazi i za povratak.

golemo fala!

Ako si kupio kartu DO Minhena, onda nema potrebe da aktiviras interrail u odlasku... isto i u povratku!

Ako si kupio kartu DO granice Nemacke, onda moras da aktiviras interrail od granice do Minhena, dakle za deo puta za koji nemas placenu kartu!

Malo sam konfuzna, ali valjda si skontao :)