Jump to content

Featured Replies

Posted

Neocekivano mi je stigla ponuda, koju sam ja naravno prihvatio, da provedem 15 dana (svi troskovi vize, prevoza i  smestaja placeni) u Napulju tokom jula u mediteranskom kampu. No, da ne duzim pricu, intereseju me da li je neko bio u Napulju, sta treba videti, posetiti, koje su cene hrane, izleta i slicno.

Molio bih da se naslovi postova ne pišu isključivo VELIKIM SLOVIMA. Ovaj put sam prepravio, ubuduće ću brisati. Citiram iz pravilnika:

STOP velikim slovima

Konstantna upotreba velikih slova (pod Caps lock-om) ima značenje vikanja što je nepotrebno na forumu. Posebno je nepotrebno pisati naslove tema koristeći samo velika slova. To kvari opšti izgled foruma, a ne čini da vaša poruka bude primećena. Sem toga, izgleda ružno, kao da smatrate da je vaše pitanje važnije od pitanja koja su postavili drugi korisnici.

Bio sam u martu u Napulju par dana...Grad je sam po sebi zanimljiv, pun zivota, meni se cak vise svideo od Rima. Dopao mi se haos koji vlada u njemu...Centar grada je lep, posebno crkve. Imao sam srecu da su dok sam bio u Napulju ulaznice u muzeje bile besplatne. Isplati se ici u katakombe. U blizini ulice San Gregorio Armeno nalazi se ulaz u najvece katakombe...za 15 dana sec otkriti mnoge stvari i sasvim je dovoljno za detaljno proucavanje grada. U okolini grada, na oko 45 min voznje vozom nalazi se Pompeja- to se obavezno mora videti. Na pola puta izmedju Napulja i Pompeje je i Herkulanum, koji je takodje zanimljiv. Bio sam i u Sorrentu. To je malo dalje od Pompeje, ali osim lepog pogleda na more, nije mnogo zanimljiv...Vise je mesto za bogatije turiste..Preporucujem Amalfi-iz Sorrenta idu autobusi do tamo. Ja nazalost nisam stigao da odem tamo, mada mi  je bila velika zelja da vidim to mesto. Na kraju, tu su i ostrva Ischia i Capri. Iz grada ima trajekata do tamo, medjutim i to sam propustio. Jos jedna stvar: grad je jako neorganizovan. Oko zeleznicke stanice, Piazza Garibaldi i okolina nije najbezbednije setati se nocu. E, da, obavezno kupi vise karti za prevoz, posto ima dosta stanica po gradu gde se karte ne mogu kupiti. Tako se meni desilo da nisam imao gde da kupim kartu, a jurio sam na voz za Rim, naisla je kontrola i 35 eura-kazna. Nije mi pomoglo objasnjavanje, mada su mi se kontrolori na kraju ljubazno izvinili da znaju da je sve kako sam rekao, ali da im je to posao. ..

Ako ides u Napulj... ovo je apsolutno nezaobilazna destinacija:

Da Michele (081 533 92 04; Via Cesare Sersale 1, pica od 5-7evra).. To je jedna stara picerija koja vec godina pravi pice.. imaju samo 2 vrste margheritu (tomatoes, basil, mozzarella)  i marinaru (tomatoes, garlic, oregano). Ja sam jela ovu prvu, ogromna je i to je definitivno obrok koji cu pamtiti celog zivota.

Dakle, ovo se ne propusta i molim te, da me shvatis ozbiljno!

Evo dokaza:

1. postala sam deo kluba s. p. samo da bih ovo rekla :)

2. posto sam isla vozom dalje, na Siciliju... u povratku sam izasla iz voza u Napulju, samo da bih ponovo jela picu!

Nemoj da te obeshrabri sto nema mesista na njoj, paprike, kulena, jaja i svega na svetu...  Ne kaze se tek tako da je pizza poreklom iz Napulja :)

Drugo, ako te zanima umetnost, toplo bih preporucila njihov Arheoloski ili Nacionalni muzej.... ne mogu da se setim sad bas kako se zove... ali sve jedno, pitaj gde im se nalazi inventar iz Pompeje. Ako to vidis, videces mozda i vise od onoga sto te ceka u Pompeji (ako se odlucis da odes)

Trece, ako te zanimaju buvljaci i tako te stvari.... odmah pored zeleznicke se nalazi kvart pun crnaca i njihove robe... Tu moze svasta da se nadje, od igle do lokomotive... ali nista korisno, verujem :)

Cetvrto, Pompeja.... ukoliko te zanima.... meni nije bilo nesto posebno zanimljiva, ali sama cinjenica da sam u Pompeji mi je dala krila :) I freske su stvarno..... da se najezis :) Mislim da treba da se vidi.

Peto, ukoliko vec prelazis toliki put...... razmisli o Etni. Pa nije to toliko daleko, valjda :).... To je takodje not to miss destinacija.... Makar je meni bila :) Sta zna dete sta je vulkan :) Ali nesto toliko mocno u zivotu nikad nisam videla... ne znam koliko si ti putovao/la :)

Toliko od mene :)

Voljna sam da pomognem ako mogu...

mah mah

(inace, ja sam tamo bila proslog leta... pa su informacije koje imam valjda sveze :))

• 4 years later...

Ja sam bila u Napulju ovog leta i zaista sam odusevljena gradom! Nazalost, bila sam svega 4 dana, ali planiram da u skoroj buducnosti odem ponovo.

Moram da preporucim hostel Giovanni's home. Sam hostel nije nista specijalno ali Giovanni je covek koji ume u trenutku da usadi ljubav prema Napulju . Nakon prijema u hostel, Giovanni otvara knjige, Google earth, mape i dva sata objasnjava i prica o Napulju i okolini. Njegovi saveti su izvrsni, pun je stpljenja i divnih prica! Od njega smo saznali za definitivno najbolju piceriju Gino sorbillo (Via del Nilo ugao sa Vila Arti, mislim), koja je pritom i veoma jeftina (3e ogrooomna margarita ili marinara, naravno i milion drugih raznovrsnih po nesto vecim cenama), kao i najsavrseniji sladoled Fantasia gellateria (Via Toledo)...

Katakombe zaista vredi posetiti! Vodic je skroz lud, jako zanimljiv, energican i citav obilazak dobija sasvim novu car!

Mi smo bili i do Kaprija, koji jeste mondenski, ali kada se izbegnu ulice sa prodavnicama, postaje jasno da je Kapri mnogo vise od izvikanog burzujskog ostrva. (preporucujem jutarnji jeftini trajekt, mislim da je skoro duplo jeftiniji od dnevnih).

Takodje, penjanje na Vezuv, stvarno je neverovatan osecaj gledati u krater, vulkanska prasina se na suncu preliva u milion boja, pogled sa Vezuva na grad je savrsen!

I bez ovih obilazaka Napulj je veoma cudan grad, dinamican, koji vas nekako uvede u to svoje ludilo i budete mnogo srecni sto ste tu!

Vidi, ja sam bio ali na utakmici, par dana, nisam obilazio muzeje i znamenitosti, ali Napulj ti je takav da su znamenitosti na svakom koraku. Kreneš onde negde u centru grada kod luke i ideš redom. Bukvalno na svakih 50 metara ima nešto zanimljivo, pregršt starih građevina u onom tipično italijanskom stilu, uličice popločane kaldrmom. Inače ja sam bio iznenađen jer uveče ima vrlo malo prolaznika, gotovo pustara. Grad i nije nešto skup s obzirom da je to Italija. U blizini luke imaš i piceriju ''Guliano'', ogromna i odlična pica za 3,5 evra.

Ako hoćeš lepu plažu za kupanje preporučujem ti mesto Meta di Sorrento, 30ak km udaljeno od Napulja. Budi oprezan naroćito u metrou, ima onih ''profesionalnih džeparoša''.

Još jedna bizarna stvar. Noću se gradom vucaraju ''devojke'' čudnog izgleda, dosta neobičnog lica. Kasnije sam doznao o čemu se zapravo radi - prostitutke al' travestiti! Navuče te u svoj stan pa izvadi... znaš već šta. Doduše, ovo zadnje sam samo čuo u priči, na sreću. Tako da, budi oprezan što se toga tiče, vidi se na kilometar da su malo čudnE/I

:D

Još ne zaboravi da posetis i tvrđavu koja se vidi iz velikog dela grada. Što se tiče Vezuva, ja sam samo prošao pored njega :)

Magelan, Pompeju i Vezuv obavezno posjeti!! klanj::

Ode ti citav dan na to (da ne trcis), pa da znas..

Kapri isto nije lose, pobjegnes od Vreline i guzve Napulja jedan dan a i stvarno je lijepo tamo koliko god da je burzujsko..

Naravno izbjegavaj agencije, vec hvataj medjugradske buseve do Vezuva(cini mi se da je voz do Pompeje i nazad oko 6 eura) i trajekt za Kapri..

Grad k`o grad je bas ziv i gotivan, samo da budes na ulici i gledas tu atmosferu i puno srce..

Pritom je Napulj duplo jeftiniji od sjevera Italije i Rima..

Najbolja i najveca pizza na SVIJETU za 7 eura!!Zaboravio sam kako se zove pizzerija, u sirem je centru a to je valjda najstarija pizzerija u gradu i porodica(svi rade u njoj) je drzi preko 150 godina..hehe

Napolitanci su komunikativni i temperamentni..

Moj ti je savjet da samo ne ides i ne fotkas uokolo(pogotovo ako imas dobar aparat) ako nisi sa nekim od lokalaca, jer se moze desiti da ti maznu aparat..

Buvljak kod Zeljeznicke..nista posebno, gomila fals robe i sitnih krimosa..Za izbjegavati, mogao sam nagrabusiti tamo..

Imas, cini mi se, dve metro linije..Jedna odmah kod Zeljeznicke stanice, ako zatreba da znas.

Napulj mi je velika zelja da posetim,nadam se da cu ove godine :) Koliko sam gledao najjeftiniji nacin da se dodje iz Beograda u Napulj je wizz air-om do Rima pa vozom do Napulja.Mislim da sam video da je najjeftinija karta oko 10,5 eura?

Pogledao sam malo i cene hostela i mnogo su povoljnije nego u Rimu.

Ja sam tako isao, vozom iz Rima, 10,5 eura je karta.

Voz je, cini mi se, 3 klasa njihovih Zeljeznica_Regionale, nesto u rangu nasih vozova, sasvim pristojan.. ;D

Za dva, dva i po sata si Napulju..

Letos u Julu mesecu sam bio u Napulju i grad je fenomen sam po sebi. Uzurban, haotican, prljav ali zato metro jedan od najcistijih koje sam do sada video. Pica pod obavezno u ''Da Michele'' u ulici Via Cesare Sersale. Verujte da zbog margarite kod Michele-a umalo nisam propustio voz za Rim. U tom restoranu je sniman i film ''Jedi, moli,voli'' sa Dzulijom Roberts te tako ima i okacena slika sa njom i sa snimanja u samom restoranu. Inace zna da bude guzva pa se podele brojevi za cekanje ispred restorana. Neko je vec napomenuo da je najjeftini nacin do Napulja sa Regionale vozom 10-ak evra je u jednom pravcu po mini tarifi koliko mi se cini. U vozu sam upoznao opustene Italijane i jednog Albanca i lepo ispricao sa njima. kako mi rekose taj voz je bio na relaciji Bolzano-Brindisi, znaci sa kraja na kraj. ;) Sto se tice opreznosti mestani Napulja su me upozorili da torbicu ne nosim oko struka vec preko vrata pa ispod majce. Mene i ortakinju su pratila dvojica neko vreme kod Castel Nuovo jer smo isli uz obalu gde nije bilo puno prolaznika iako je bio dan ali uz temperaturu od 35 stepeni. Na kraju smo videli karabinjere i zbrisali ka njima. Takodje od mestana sam cuo da u sirem luku zaobilazim Quarter Spagnoli zbog nepotrebnih neugodnosti koje se mogu dogoditi. Ljudi su mi u Napolju fenomenalni, otvoreni, susretljivi, zele da pomognu. Nas dvoje smo zastali da pitamo dve zene koje su se vracale sa pijace za smer, one su nas uhvatile za ruke i krenule sa nama pritom caskajuci sa nama na italijanskom iako rec nismo znali da beknemo. Dok sam bio u Napulju obisao sam i Casertu dvorac, ne toliko poznat kao Vezuv npr. ili Pompeja ali zaista je vredelo obici dvorac. Naravno jos jedan od pokusaja Versaja ali meni se cini dosta originalno uradjeno sa ogromnom bastom, dvoristem gde sa jednog na drugi kraj treba nekih 45 minuta hoda. Uz to naravno, fontane, bazeni sa ribama. . . i kao slag vodopad koji vestacki napravljen u sred brda. Unutrasnjost dvorca je isto impozantna. U Napulju sam upoznao dve Britanke koje su isle na Kapri pritom kada sam rekao da sam iz Srbije bile su u fazonu ''kakvu ti srecu imas sto zivis tamo, Beograd vam je kao Njujork'' na sta sam ih samo pogledao u fazonu  :? U svakom slucaju, Napulj pod obavezno, pica, sladoled, Napolitanci. . . lepe uspomene nosim iz tog grada.  ;)

• 2 months later...

Da li mozda ima voz sa aerodroma Fiumicino u Rimu koji ide za Napulj,ili moram sa aerodroma do Terminija pa tek odatle za Napulj?

Nema, moras ili do tiburtine ili terminija. putuje se od 2 do 3.5 sata, zavisi od voza, kao sto i cena varira.

E steta,ako odem u Rim smoricu se sto ne mogu da ostanem :D

Znam za cenu ima onaj najjeftiniji za 10.5 evra nego jel mora da se kupi karta preko neta unapred ili nema guzve pa mogu i tamo?

kartu online za obicne vozove mozes da kupis otprilike pet dana pred put, ja obicno to radim, jer u tom slucaju ne moram da se muvam po stanici i automatima a samom kupovinom preko interneta ne moras da "validiras" kartu na zutim automatima na peronu jer inace obicna karta je ako nije validirana nevazeca. U slucaju da si u skripcu sa vremenom to moze puno da znaci (jurnjava po peronu sa sve koferima) a inace ako i propustis voz za koji si kupio kartu mzes da uzmes sledeci, karta, ako se dobro secam, vazi naredna dva sata od pocetne satnice sa karte.

• 2 months later...

Posle provedena 4 dana u Napulju par utisaka:

Svideo mi se grad,ne moze se bas reci da je lep kao Rim ali svakako ima tu neku specificnu atmosferu i neko ludilo koje nema u Rimu.Pritom je na obali mora sto ga cini jako privlacnim,a pogled na Vezuv stvarno ostavlja bez daha.

Sto se tice problema sa smecem,mislim da je mozda malo preuvelican,ili sam ja navikao na to u Beogradu pa me nije iznenadilo.Iskreno prvo vece sam malo setao oko Piazza Garibaldi,i bio neprijatno iznenadjen kolicinom smeca,ali vec sutradan (valjda su djubretari uradili svoj posao :D) je bilo bas jako slabo primetno smece po ulicama...ili sam ja mozda setao po delovima grada koji nemaju taj problem.

Sto se tice bezbednosti zaista se nisam osecao ugrozenim niti sam imao bilo kakvo lose iskustvo.Mislim da su poredjenja sa Barselonom po tom pitanju pogresna.

Ono sto me je stvarno dovodilo do ludila je saobracaj.Poslednji dan mislio sam da cu da se pobijem sa nekim od vozaca.Jeste da sam iz bg-a i da sam navikao u neku ruku na guzvu i sve to,ali ono tamo stvarno prevazilazi svaku meru.Mislim da motori koji verovatno cine bar 40% ucesnika u saobracaju prave ogroman problem i unose haos,a mislim da ima i do nekulture vozaca.Skoro je nemoguce preci ulicu ako nema semafora ,nego samo pesacki prelaz.Bukvalno se niko ne obazire na pesacki,cak nece ni da zaustave kad vide pesaka nego bezobrazno produze dalje ,uz gestikulacije .

Bio sam na Vezuvu,sto bih preporucio i drugima ako imaju vremena.Voz ide nesto vise od pola sata od Napulja i kad se sidje odma pored stanice se prodaju karte za penjanje na Vezuv.Kostaju 20 evra,ukljucuju prevoz busom do jednog dela a onda nekim specijalni busevima za teze dostupne terene koji voze do one tacke dokle moze da se vozi,a onda pesaka do kratera.Odlican pogled i na krater i na ceo Napulj sa okolinom,more...

Svratio sam malo i na Kapri,fino ostrvce,nazalost pretrpano turistima i jako jako  skupo.Ali mislim da vredi otici ,i obici celo ostrvo ,koga ne mrzi da pesaci moze i peske mada ima i buseva :) Okupah se malo na Marina piccola cisto da mogu da kazem da sam bio na moru :D

• 1 year later...

ako neko ima info u vezi Pompeje, planiram odlazak pa me interesuje ima li organizovanih obilazaka na licu mesta sa vodicem (osim varijante sa iznajmljivanjem audio-guide)? Hvala.

ima organizovanih tura, ali su svakako skuplje nego da to uradis sama

bez turisticke agencije i vodica. ORganizujes se za prevoz, proucis guide, ima informacija pun internet i odes sama, platis ulaznicu i to je to

ma da, nisam ni mislila da idem preko agencije. putujem sama, inace. htela sam samo da se informisem da li postoji na samom lokalitetu grupni obilazak uz vodica kojima mozes da se prikljucis. specificna je stvar i koliko sam cula, sve izgleda manje vise isto, isto ako ne znas sta gledas tacno. kazu da Pompeju treba obici sa vodicem.

• 2 weeks later...

Možda je ipak bolje da ideš sa vodičem.Mislim da nije ni previše skupo ako se ubaciš u neku grupu.Verovatno nije problem naći sve o Pompeji na internetu(nisam nikada tražio),ali vodič će ti pokazati gde je šta bilo što nećeš na svakom mestu primetiti(osim naravno pešačkih prelaza,javne kuće,glavnog trga i sličnih stvari).

• 1 month later...

Da li neko ima neku preporuku za jeftin smestaj u Napulju? Preko sajta booking.com i ostalih slicnih, prilicno je sve skupo. Ispadne duplo skuplje nego u Rimu.