Jump to content

Featured Replies

Postoje organizovane grupe za obilazak i Pompeje i Vezuva ,samo sedite u voz iz Napulja ,sidjite tamo i prijavite se ,vrlo je jednostavno ,a i guzve su velike :)

Pre dve godine secam se karta za obilazak Vezuva je bila 20 evra po osobi.

Nisam siguran da mozes se popnes na Vezuv samostalno,vec samo organizovano u grupi.Verovatno bi ti trebao ceo dan da se sam popnes jer ima bas dosta,ljudi koji idu sa vodicem voze se prvo nekim dzipovima ,pa se onda stigne do pola Vezuva i onda se nastavlja peske do vrha.

Nisam siguran da mozes se popnes na Vezuv samostalno,vec samo organizovano u grupi.Verovatno bi ti trebao ceo dan da se sam popnes jer ima bas dosta,ljudi koji idu sa vodicem voze se prvo nekim dzipovima ,pa se onda stigne do pola Vezuva i onda se nastavlja peske do vrha.

Moze samostalno skoro do kraja.

Ide se prvo vozom - Ferrovia Circumvesuviana do stanice Ercolano-Scavi. Odatle ima autobus gradskog prevoza do kvote 1000. Odatle ima staza do vrha. E onda na vrhu se placa ulaz i ne moze bez pratioca/vodica. Ulaz je, valjda, 8 evra. Ako nisu podigli cenu. To je da pridjes krateru.

Moze da se udje do 3 po podne u zimskim mesecima, do 4 mart i oktobar, do 5 ostali osim jula i avgusta, koji su do 6. Jednostavno, moze samo po danu, eto.

Isao sam vozom od Napulja i sisao na toj stanici ali nisam znao da ima gradski prevoz do gore.

Ali posto kazes da se gore placa 8 evra ,a ovaj organizovani obilazak je 20 evra bez puno cimanja ,nije mi to neka drasticna razlika s obizrom da i taj gradski prevoz do gore se verovatno placa.

U svakom slucaju vredi popeti se na Vezuv,mnogo je lep pogled .

DSCN2423.jpg

Moze samostalno skoro do kraja.

Super, znaci mi ova informacija.

Pozdrav svima.

Da li je neko išao za Napulj sa juga ? npr Bari ? ili Sa Sicilije?

Kakve su cene voza/ autobusa i kakav je jug Italije po pitanju stopiranja ?

Za stopiranje sam čuo: jako, jako loše, skoro pa nemoguće.

Nemam lično iskustvo.

Vozovi: pročačkaj Trenitalia, ako kupiš online karte unaprijed, možeš jeftinije proći.

Ne znam da ti kazem kako ide stopiranje, znam samo da je zabranjeno na autoputevima, a da li se to postuje ili ne, ne znam zaista.

Vozovi nisu skupi, mada je na jugu skuplje nego na severu - kontradiktorno, ali valjda zato sto ih nema mnogo.

Ako vas je dvoje, onda ni vam bilo pametno da putujete subotom frecciom (freccia je, kao, brzi voz), jer placate jednu kartu za dvoje. Superconomy (9 evra) dole ne postoji.

Mozes i regionalnim vozovovima, sad ne prodaju karte za te vozove na sajtu trenitalije - kupuju se direktno na salteru. Mozes, dakle, regionalni, tj. interregionalni Bari-Caserta (i kad si vec tu, posetis Reggia di Caserta: http://en.wikipedia.org/wiki/Palace_of_Caserta), pa nastavis nekim regionalnim do Napulja. Ili stopiras na nekom lokalnom putu. Imas i neki bus, ali tako ces verovatno izgubiti mnogo vremena, a ne verujem da ces ustedeti mnogo ili uopste.

Regionalne karte mogu da se kupe online (to radim stalno) ali ne pre 7 dana od planiranog puta.

Recimo, za sutra regionale Roma Napoli je 11.20eura i mozes da je kupis. Ako budes gledao unapred, recimo, 8 dana neces moci da vidis cenu, dakle cenu proveravaj na dan u nedelji kad putujes. Recimo, ako putujes jedne srede, ti zadaj prvu sledecu sredu da bi video cenu. I da, karte super economy postoje, ali zavisi od relacije, koliko je busy, i te karte se najpre rasprodaju. Recimo ako putujes sutra, karta je 43 eura, ako putujes krajem maja onda je 19 u premium classi, ona od 9 eura je vec rasprodata.

• 5 weeks later...

Prolazio sam kroz Napulj nekoliko puta i samo jednom se uputio u kratku setnju po gradu od svega nekoliko sati. Za to kratko vreme sam video divnu arhitekturu, dinamican grad, mocan pogled sa brda, mnostvo interesantnih coskova u koje mozes zaviriti samo ako si samostalno krenuo da istrazujes grad bez vodica. Divan grad i sledeci put sam obecao sebi da cu odvojiti vise vremena da istrazim vise toga sto taj grad nudi.

Srecan put ;)

• 3 years later...

Vidim da nije odavno aktivna ova tema, ali da probam :smile: Planiramo pocetkom avgusta da idemo u Napulj. Da li neko  zna kako najjeftinije doci avionom do Napulja? Ili ipak da idemo do Rima avionom, pa onda vozom ili autobusom do Napulja?  :smile: 

• 3 weeks later...
  • 8 months later...

Jedno pitanje pošto idem za Napoli 11.4. vozom kako da stignem do Stadiona Sao Paolo, s metro?