Jump to content

Featured Replies

Posted

Cesto vidjamo neke rang liste koje prave Lonely Planet i slicni, pa je uvek naravno pitanje kako se to bira, ko to bira...

Voleo bih da se mi ovde pre svega zabavimo, vidimo neke druge nacine razmisljanja, zelje, a zatim i mozda i izvedemo neke Top destinacije (ovo nekako najmanje vazno, ali eto mozda se poklopi dosta slicnih zelja). Ja obecavam da cu licno sve sklopiti u jednu listu, a ako bude moguce pokusati i da malkice sistematizujem...

Kao sto rekoh najpre je u pitanju zabava, pa sa sto manje pravila...

Dakle, poenta je napisati nekoliko (nevazno 1, 2 ili 5) zeljenih destinacija... Ne bi bilo svakako lose napisati i neko krace ili sire objasnjenje - zasto bas tamo!? (Objasnjenje nije obavezno) Cemu se nadate, za sta se pakujete, spremate? Da li vas privlaci Antarktik, Arktik ili samo ljudi i galama? Priroda ili drustvo? Nemojte se ogranicavati novcem, jer su u pitanju snovi i zelje...

Jedno samo ogranicenje... U pisanju destinacija mogu da ucestvuju samo clanovi koji imaju napisanih 100 i vise postova na KPSu, sto je trenutno skoro 200...cisto da damo malo na ozbiljnosti ;)

• Author

Evo da pocnem(o)...

1. Mongolija

2. Japan

3. Vinske regije Juzne Amerike

Interesuje me i skoro kompletna crna Afrika, ali to onda ne spada bas u destinaciju, pa to vise navodim kao deo za caskanje...ili ako neko nekad krene na tu stranu, da zna da moze da pozove  :D

1: Italija. Zemlja hedonizma i stila, začinjena istim takvim jezikom. Lični status: obišao, u nedovoljnim količinama (Rim, Milano, Sicilija, Trst, Venecija); plan: obići celu do kraja života, s naglaskom na Toskanu.

2: Japan. Sve ono što Srbija nije. Lični status: nisam bio; obožavalac sušija preko kanadskih i skandinavskih imitacija, plan: što pre.

3: Grčka. Jeste, blizu nam je, previše turistički zloupotrebljena, i svaki Srbin zna gde su Halkidiki i Olimpik bič, ali je mnogo više od toga i zemlja kojoj se uvek možete vratiti. Milion kilometara najlepše obale na svetu. Ljudi su nešto manje zaguljena varijanta Srba. Lični status: solidno obišao, uvek ću joj se vraćati.

4: Španija

5: Francuska

Znam da nisam preterano egzotičan, ali ovo su zemlje koje prijaju mom senzibilitetu i gde se osećam dobro. Lični status: sredovečni inženjer sa solidnim primanjima i nedovoljno vremena za blejanje po svetu i okolini, koje me generalno ispunjava.  Mimo liste, voleo bih obići još Iran, Kubu i Argentinu; dobro, i mnoga druga mesta, ali treba biti realističan...

Baš čudno, tako malo odziva na ovako inspirativno pitanje?!

Evo ovako, i da podsetim još jednom na ključnu rečenicu iz OP:

Nemojte se ogranicavati novcem, jer su u pitanju snovi i zelje...

1. Okeanija. Bora-Bora, Vanuatu, Fidži, Aitutaki, Veliki greben, Nova Kaledonija.. Da, taj kliše: beli pesak, palme, nigde turista.. Imam utisak da su ta mesta većini toliko nedostupna da smo prestali i da razmišljamo o njima. (Ja sam sad tu nabacao samo nekoliko najizvaljenijih ostrva za koja sam čuo, trebalo bi to malo dublje istražiti pa videti koje su neke još lepše i eksluzivnije destinacije)

2. Irak. Pre svega Bagdad, a onda i Samara, Nadžaf, Karbala, itd.

Obrazloženje: pošto Sirija i Iran nekako među ovdašnjim putničkim krugovima važe za zemlje sa savršenom kombinacijom egzotičnog i poznatog; da ne govorim o kulturno-istorijskim atrakcijama i gostoprimstvu i neposrednosti ljudi (što za Siriju mogu iz ličnog iskustva da potvrdim, a nadam se da ću u skoroj budućnosti moći i za Iran. Uzgred, ako bih govorio samo o destinacijama na kojima sam već bio definitivno bi Sirija bila broj 1 na listi); dakle, po toj logici, a i iz razgovora sa nekoliko prijatelja Iračana, nekako zaključujem da bi (za mene lično) to bila pobednička destinacija, bar u toj kategoriji "bliskog istoka".

Verovatnoća da se u dogledno vreme može normalno putovati po Iraku je otprilike ista kao i verovatnoća da ću ja ikada imati petocifrenu sumu evra za "island hopping" po Polineziji; tako da, baš me briga, evo ga na top listi..

3. Kina. Uzduž i popreko.

4. SAD. Uzduž i popreko.

Verovatno dve (geografski) najkompletnije zemlje.

Pustinje, planine, okeani, močvare, džungle, pašnjaci, jezera, klisure.. i sve bez pasoške kontrole!  :dance:

Moj trenutni bilans: Guangzhou i bliže okolina (provincija Guangdong), i NYC i okolina, te Buffalo i Nijagara (države NY, NJ i PA). Znači ima još dosta da se radi..

Mislio sam da navedem 5, ali sada ne mogu da se odlučim za tu poslednju tako da ćemo ostaviti ovako.

PS

Evo i top 10 gradova u kojima sam bio, ako će UnIQue voditi statistiku:

Damask, Hong Kong, Njujork, Seul, Tel Aviv, Katmandu, Pariz, Manila, Tbilisi, Tokio

Za sada najlepše viđeno:

1. Vodopadi Iguazu, neprepričljivo...

2. Bolivijska visoravan neverovatne boje, živi svet, lagune, vulkani, naseobine na preko 4500 metara nadmorske visine, najluđi osećaj ikada

3. Water cay (Islas de la Bahia, Honduras), klasično tropsko ostrvo sa razglednice, beli pesak po koja palma korali i tropske ribice okolo...

4. jezero Titikaka (Bolivia/Peru) mistično, puno priča i neverovatne istorije, na zadivljujućoj visini opervaženo Andima

5. Selva Lacandona (Mexico) jedna od najlepših džingli u kojima sam bila, nastanjena sjajnim Lacandona Majama, koji još uvek izgledaju kao sa stela u obliženjem starom gradu Bonampak

6. Coper canyon (Mexico), neverovatni prizori, priroda koja se od četinaskih šuma menja preko kamenih  pustinja sve do suptropskih šuma na dnu kanjona i neverovatni Tarahumara indijanci koji u potpusnosti ignorišu činjenicu da su Španci osvojili Meksiko...                             

7. BA-albek (Liban) jedan od najlepših kompleksa starih rimskih hramova ikada i igde

8. Jezerska oblast (sever Patagonije, Argentina) predivna priroda koja vas ostavlja bez daha, neverovatne planine koje prosto mame da ih savladate

9. Sierra de Gredos (Španija) najlepša planina koju videh u ovom delu sveta

10. Kapadokia i Pamukkale (Turska)

Spisak želja, neki drugi put

1: Italija. Zemlja hedonizma i stila...plan: obići celu do kraja života, s naglaskom na Toskanu.

Offtopic:ha,kad sam procitao ovo odmah sam se setio neka dva Italijana,kampovali u satoru pored mene pre par leta,iz Toskane.Oni su po ceo dan samo pili vino i sedeli/spavali (al bukvalno).Jednom se vracam do satora,a jedan od te dvojce lezi ispred njihovog i ne mrda se.Prvo sam pomislio nije valjda mrtav (tako je delovao),posle vidim da se malo trza i da povraca nesto (nesto,sto je bilo neke cudne boje).

Sutradan pitam istog tog lika sta mu je bilo juce,kaze "Oh well,it's normal in Toskana :) Want some wine?".

Toliko o hedonizmu i Toskani :D

Inace,nisam jos smislio listu destinacija.

Napisacu je kasnije.

L.A. bih svakako voleo da vidim.

• 2 weeks later...

Top 6 zemalja (koje sam do sada posetio):

1. IRAN - fenomenalni ljudi, kulturna zaostavstina, kompletna zemlja: od pustinja i planina do toplog Persijskog zaliva

2. TAJLAND - sta reci. Tako je raznovrstan i lep. Ostrva, plaze ... one manje ili vise poznate, jeftin je, prepun stvari za videti (pogotovu severni i centralni Tajland)

3. INDONEZIJA - ogromno prostranstvo ... puno ostrva ... mnogo razlicitih stvari za videti / uraditi.

4. NEPAL - cista egzotika, drugaciji od svega, prepun nasmejanih ljudi ... drugacija kultura, divna priroda, raj za one koji vole planine

5. Ako moram da biram i jednu zemlju u Evropi, to bi bila ITALIJA. Ne zbog ljudi, vec zbog mnooooostva stvari: hrane, pica, mediterana, starih gradova i spomenika, kao i zbog bezbroj divnih lokacija od Alpa do Sicilije.

6. SRI LANKA - opustena. Previse opustena. Jeftina. Prepuna zivotinjskog i biljnog sveta. Lepa zemlja... jel spomenuh da je opushtena?  :P

O svojim željama cu kasnije ... to nije lako srociti ... ima ih mnogo    :mah:

Ево теме за мене, сањање је углавном оно што имам од путовања :D

Додуше, обишао сам целу Србију, ако је за утеху :D

1. Источна Африка, и то ако морам да бирам овим редом: Еритреја, Етиопија, Џибути, Судан, Сомалиленд, Јужни Судан... не знам, то је област која ме привлачи од малих ногу, некако ми је посебна, област која је била цивилизована пар хиљада година пре Балкана, са својим миксом становништва, религија, утицаја...

2. Скандинавија са Исландом - замишљам их као земље лепих кућа у бајковитим пределима, дјева које желе добродошлицу и доброг провода...

3. Далеки Север, Нунавут или руски север, иако знам да је пустара, рецимо Грис Фјорд у Нунавуту или Чукотка, а откако сам гледао филм "Адмирал", имам жељу да посетим Колчаково острво, иако је пустара колико видим.

4. Непал - делује ми другачије од свега осталог, или нека слична Индија или Шри Ланка...

• 1 month later...
  • Author

Zanimljiva psihologija - lakse pisati o zemljama u koje se ne zeli nego onima u kojima bi se rado "zavukao nos"...  zvizhd

1. Kiribati ( zato što nije komercijalno ostrvo, dovoljno mi je daleko, plus interesuju me i klimatske promjene s kojima se oni medju prvima suocavaju. Ocekujem divlje plaze)

2. Nahčivan ( interesuje me jermenska kultura i volio bih posjetiti Julfu. Sve eksklave i enklave su mi inače privlačne)

3. Butan ( priroda. ako ikako moguće bez turističkog paketa i vodiča. znači, nemoguće)

4. Srbija ( nemam pojma kako je u Čačku, Pirotu, Bosilegradu, Valjevu...ovo će se najprije realizovati, izgleda)

5. Čad ( dovoljno nepristupačan da poželim)

6. Foklandska ostrva ( sindrom htijenja nakon dokumentarca)

7.Njujork ( ne znam zašto. glavni grad ovog društvenog uređenja. 7 dana i insistiranje na provodu)

8. ostrvo Vis ( dosta dobrih komentara čuo, bivša jugoslovenska vojna zona, danas parcijalna borba protiv turizma. Komiža i riblja čorba. Planiram u maju)

9. Ilegalno preći granicu Turska -Jermenija - Azerbejdžan, oistati živ i nikoga ne ugroziti

10. Ibiza. Da se opustim par dana u gluposti. Može parti na otvorenom. 24h.

Zanimljiva psihologija...

Ma jok, ja bojkotujem autora.  :P

Ajde, ovako. Ja bih isla svuda, zato nemam sta da kazem na onu drugu temu. Naravno, imam neke prioritete, ali to se stalno menja.

Otprilike, ovako:

1. Burma

2. Butan

3. Botswana

...posle ove trojke na B, kojim god redom:

- Northern Territories, Australija

- New Mexico, US

- Jemen

- Japan

- Namibija

evo I moje top liste

1. Vijetnam

2. Nova Kaledonija - egzoticno ostrvo Okeanije

3. Butan

4. Lakadivi

5. Zanzibar

6. Mongolija

7. Kamcatka

8. Ognjena Zemlja

9. Nepal

10. Novi Zeland

• 1 month later...

Anadyr zimi ,

Havelock , ponovo

Kongo , dzungle naravno

Ushuaia kao polazna tacka do pola (ali ne kruzerima)

to su i zelje i planovi , jedino raspored neznam

p.s. neko spomenu Butan bez vodica , nije moguce ali je mogu sve se dogovoriti gdje cete ici ali ...(drzavna cijena 25o $ po danu po osobi plus avion , nekolko dana u Butanu naas je doslo skuplje nego dvije nedelje po Japanu )

Zemlje u kojima nisam bio a hteo bih:

1. Severna Koreja

2. Butan

3. Kuba

4. Mongolija

5. Saudijska Arabija

6. Eritreja

Ukratko, najinteresantnije su mi zemlje koje su najrazlicitije od ostalih, imaju najvise specificnosti. Obicno su to zemlje koje su donekle izolovane iz raznoraznih razloga.

Budva, Butan je moguc bez vodica ako dolazite na poziv nekoga u Butanu. Stranci koji rade u Butanu (volonteri - ima programa za predavace engleskog, predstavnici NGO-a, medjunarodnih organizacija i stranih vlada, eksperti u odredjenim oblastima, konkretno im trebaju eksperti za lekovito bilje) imaju pravo da pozovu goste cini mi se dva puta godisnje. Lokalci isto mogu, ali koliko sam cuo samo lokalci od odredjenog ugleda, u vladi, njihovim organizacijama i slicno.

Druga opcija je hodocasnicka viza i ovo ide po preporukama lama. Moja najbolja drugarica je tibetanski budista i njen guru, tibetanski lama, moze da je preporuci za hodocasce u Butanu pa je to nesto sto planiramo kada bude diplomirala.

1.Polinezija, Bora-Bora

2. Karibi- ovo ono,najverovatnije Bonaire ce pasti za slobodu.

3. Zivernji-basta Kloda Monea.

4. Madivi/Sejseli/mauricjus

5. Argentina/urugvaj/Cile

daj Boze zdravlja ,a ostalo se uvek organizuje.

Gradovi/ zemlje/ regioni u kojima sam bio:

1. Sibir

2. Berlin

3. Beograd

4. Bosna i HErcegovina

5. Prag

Mesta koja bih voleo da posetim:

1. SAD

2. Krajnji istok Rusije

3. Meksiko

4. Kuba

5. Bolivija

6. Kirgizija

7. London

• 2 weeks later...

Koh Phan Gan, Thailand- javljam se odavde ponovo, i jos jednom potvrdjujem, za mene najlepse mesto na planeti..

Beograd- zajedno na prvom mestu sa above, energija, energija, energija

Jugoistocna obala meksika i poluotok jukatan- mesto gde mozes da se povuces i krenes lagano sa pisanjem..nije cudo sto je magicni realizam markesa, kortasara, asturiasa, fuentesa i dalje ziv- crpi vecitu energiju iz predela obasjanih mistikom, plavetnog neba i talasa oblaka sto stalno putuju ka horizontu, ali nikad potpuno ne zaklanjajuci sunce...

a gde bih voleo da odem, hm:

svakako baganska visoravan, burma

irian djaja ( nova gvineja), da vidim sta je margaret mid, kultno ime antropologije, nasla tamo toliko ocigledno, i nigde drugde na svetu..

peruanske prasume amazona, da vidim gde je skriven drevni grad paititi, i zasto prof. caslav hadzi nikolic bas tamo istrazuje pozitivan uticaj ajahuaske kao leka pri lecenju mentalnih poremecaja....

i naravno, butan, al ne kao turista..tamo gde se cuvaju znanja iz naseg univerzuma..

za ovo zadnje necu biti spreman jos duuugo duugo...a ovo ostalo je tu nadohvat ruke  ;)

Зар не беше Самоа главно место истраживања госпоје Мид? :)

• Author

Hvala na poslednjim upisima i ako mogu jos da podsetim...

Ne bi bilo svakako lose napisati i neko krace ili sire objasnjenje - zasto bas tamo!?

...cisto zbog...

...vidimo neke druge nacine razmisljanja.

:pivoooo:

Зар не беше Самоа главно место истраживања госпоје Мид? flowers::

Off topic:

mozda je bilo glavno, ali je svoju poznatu teoriju o rodu i polu( meni najzanimljiviju) razvila na osnovu proucavanja triju plemenskih zajednica sa otoka nova gvineja..

tu dokazuje da je pol samo bioloska kategorija, a rod je nesto sto je uslovljeno i nametnuto od strane socijalne sredine, jos od pamtiveka..ali ocito, ne bas svuda flowers::

Off topic:

mozda je bilo glavno, ali je svoju poznatu teoriju o rodu i polu( meni najzanimljiviju) razvila na osnovu proucavanja triju plemenskih zajednica sa otoka nova gvineja..

tu dokazuje da je pol samo bioloska kategorija, a rod je nesto sto je uslovljeno i nametnuto od strane socijalne sredine, jos od pamtiveka..ali ocito, ne bas svuda flowers::

Па добро, причали су научници и горе глупости :) Иначе, овај смајли с цветом се вероватно овде нашао због промене форума, али не смета ;)

Па добро, причали су научници и горе глупости :) Иначе, овај смајли с цветом се вероватно овде нашао због промене форума, али не смета ;)

hehe moj se nasao samo kao dokaz da pol ne mora automatski da nosi i odredjenu matricu ponasanja, sto je dja mid i pokusavala da nam objasni..

zato, evo jos jedan flowers::;)

Kada bih bio bogat, obišao bih sva ona ostrvca po okeanima, po mogućstvu brodom. Možda bih išao po knjizi Atlas of Remote Islands: Fifty Islands I Have Not Visited and Never Will. Evo, neko se potrudio da iscepi slike ostrva iz knjige i zalepi ih na zid (možda Radovan III), upravo sam to iskopao na Google images:

3916353926_6ca77472c2_z-640x420.jpg

Zašto baš tamo? Pretpostavljam zato što me privlače pustinje, vukojebine, zabiti, a od tih ostrva valjda ne postoji veća vukojebina. Dopada mi se onaj osećaj da si jako daleko od svega i da je oko tebe ogromno pusto prostranstvo. Sem toga, voleo bih da vidim kako ljudi žive tamo, o čemu razmišljaju, kako im se razvio mentalitet i kako doživljavaju sebe i ostatak sveta. (Uzgred, nimalo me ne pale slike "savršenih" plaža, palmi i koktela sa suncobrančićima. Moje izležavanje na plaži može da traje najviše 20 minuta, pre nego što me hiperaktivnost otera da se popnem na najviše brdo u okolini.)

Btw knjiga nije ništa posebno kao knjiga, ali lepo funkcioniše na eye-candy nivou. Veoma lepe slike, i uz svaku kratak opis i pričica o tom ostrvu. Budi maštu i želju da se tamo ode. Bar meni.