Jump to content

Featured Replies

Posted

Drugari, idem sa zenom uskoro za Paris,pokusao sam sve u Srbiji sto se moglo pokusati za posao i nista. Radim ceo dan za crkavicu od 250 evra. U Parizu imam rodjake i prijatelje, ne oslanjam se mnogo na njih,covek treba da se izbori sam ako zeli da uspe. Ono sto me interesuje ako neko zna,kakva je situacija sto se tice posla na gradjevini tamo,ima li dosta nasih? Idem prvo na 3 meseca a posle cu videti kako se stvari odvijaju. Molim vas pisite,hitno je.

Veliki pozdrav  :blob:

Hajd' dok cekas da ti odgovori neko zivi u Francuskoj, ja mogu onako okvirno, posto sam u komsiluku i radim u zemlji koja ima slicna pravila.

Polazim od pretpostavke da zelis da radis regularno, a to je malo compliqué...  :(

Trebalo bi da nadjes potencijalnog poslodavca, pa da on onda objavi oglas za tu poziciju i da dokaze u birou da takav profil nije uspeo da nadje u Francuskoj...

Na crno je malo teze raditi na gradjevini, jer Francuska nije Italija, pa kontrolisu. Ali bolje da o procedurama popricas sa tim rodjacima i prijateljima, koji zive u Francuskoj.

Sto se nasih ljudi tice, ja ih ovde (Monako i juzna Francuska) nisam videla. Zidarskim poslovima se uglavnom bave Portugalci, finijim zidarskim poslovima Italijani. U Italiji su na gradjevinama uglavnom Rumuni. I prvi i drugi i treci - gradjani Evropske Unije, pa je sve mnogo lakse.

• Author

Hvala Tashi na odgovoru. Planiram da radim gradjevinu za pocetak ali ja sam cuo bas suprotno,pogotovo u Parizu gde nema ni 10% francuza da kontrole gotovo i da nema a i niko te ne dira osim ako bas pravis probleme,vozis u pijanom stanju, tuces se i slicno ali ako radis niko te ne dira. E sad ajde da se javi neko ko je upucen vise od mene  :)

Jedan moj poznanik je otišao da radi u Pariz, isto je bila u pitanju građevina. Tri mjeseca je bio bez posla, sve dok nije uspio da sredi neke papire. Jer bez toga ne ide nikako. I rekao mi je da ako neko nema tamo nekoga ko će mu dati posao i ko će mu pomoći sa smještajem u početku, bolje da ne kreće. Posla na građevini i ima i nema, kako kad. Kad ima, radi se baš dosta, nije lako, a ne zarađuje se previše. Malo više od 1000 recimo. Osim ako imaš neku kvalifikaciju. Mnogo vremena se gubi u prevozu, jer sve što se gradi uglavnom je na nekom kraju grada.

Znanje francuskog je veliki plus. Ako ga ne znaš, sve je triput teže. U tom slučaju bukvalno sve ti zavisi od naših ljudi tamo, koji, iz nekog razloga, nisu uvijek spremni da pomognu.

Ovo za kontrolu za koju pitaš, mislim da se tu radi o policijskoj kontroli. Tačno je da te niko ne dira ako ne praviš problem i možeš tamo biti godinama, a da te nikada ne legitimišu. Ali za posao je drugačije i moraš biti državljanin EU da bi mogao da se prijaviš za rad. Na crno niko neće da te primi, jer koliko sam shvatio kazne za to dostižu četiri nule, pa se taj rizik nikome ne isplati, koliko god bio minimalan. A fizikalaca sa pravom rada ima koliko hoćeš. Tako da prvo kontaktiraj ljude koje tamo znaš i vidi imaju li da ti ponude nešto konkretno. U ovakvoj situaciji teško da možeš bilo šta sam.

U Parizu ima daleko više od 10% Francuza, samo što su mnogi od njih Francuzi afričkog porijekla  :)

• Author

U pravu si da nije lako,moras debelo da se pomucis oko trazenja posla. Dnevnice za fizikalca su oko 80 e,sto nije malo. Pa sad,koliko radis toliko ces zaraditi.  :)

Samo mi nije jasno kako je uspeo da sredi papire za 3 meseca,to je nemoguce. Na dobijanje drzavljanstva se ceka godinama,boravisna se dobija samo ako se ozenis francuskinjom a radnu vizu iskljucivo sredjujes u svojoj drzavi u ambasidi zemlje u koju putujes i to ako nadjes poslodavca koji ce se debelo potruditi za tebe,to je to,drugi papiri ne postoje.  :)